Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΜΗΠΩΣ ΛΑΙΚΙΖΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ; Οι εργαζόμενοι στα στάζ ή στέιτζ πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο εργασίας, για να διαμαρτυρηθούν ,επειδή όπως έλεγαν "έχασαν την δουλειά τους" η οποία δεν ήταν δουλειά αλλά δουλεία- σκλαβιά με 480 ευρώ, το μήνα επειδή προσελήφθηαν για εξάμηνη μαθητεία κατάρτιση. Πως προσελήφθησαν ; Έχοντας μπάρμπα στην κορώνη ένα βουλευτή της Ν.Δ. χθές κι έναν άλλο με το παλιό ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, για να είμαστε δίκαιοι. Ποιόν βρήκαν συμπαραστάτη; Ασφαλώς την Ν.Δ. ΕΠΕΙΔΉ ΤΗΝ ΣΥΜΦΈΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΊΖΟΥΝ ΡΟΥΣΕΤΟΛΟΓΙΚΆ ΚΑΙ ΤΑ ΔΎΟ ΚΌΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΟΎΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΟΜΉΡΟΥΣ. Η Ν.Δ. πλήρωσε για το σύνολο της πολιτικής της με την εκλογική της συντριβή. Επικεφαλής της πορείας, ήταν τα δύο κόμματα της αριστεράς το Κ.Κ.Ε. ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποι τους. κοι κοι ΠΑΝ.Λαφαζάνης και Σπύρος Χαλβατζής.
Και οι δύο εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς υποστήριξαν ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να προηγούνται στους διαγωνισμούς του δημοσίου λαμβάνοντας μόρια.ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΠΏ ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΆ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΙ ΆΚΡΙΤΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΙΔΕΎΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΆ ΓΙΑ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΑΡΕΣΤΉ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΑΥΤΌ ΤΟΥΣ ΚΆΝΕΙ ΤΟ ΊΔΙΟ ΚΑΚΌ ΜΕ ΤΑ ΚΌΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΊΑΣ. Γιατί είναι σαν να τους δείχνει τον δρόμο του ρουσφετιού και της συνναλλαγής για να αποκτήσουν μια θέση στο δημόσιο, εφόσον μια μέρα θα δικαιωθούν. Μήπως ρώτησε η προστάτιδα των ρουσφετοδιορισμένων Αριστερά τους υπόλοιπούς νέους εργαζόμενους που έχουν αξιοπρέπεια και θέλουν να διοριστούν αξιοκρατικά κι όχι γλείφοντας και έρποντας. Τους ρώτησε αν θέλουν οι κοψομεσάκηδες να τους πάρουν την θέση;
Μήπως είναι πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας ο διορισμός από το παράθυρο;
Ο ρόλος των κομμάτων είναι και παιδευτικός και πολύ περισσότερο της Αριστεράς, η οποία τα παλιά γόνιμα χρόνια προέτρεπε τους νέους να διαβάζουν για να αποκτήσουν θεωρητική παιδεία.Γιατί σήμερα εκφυλίζεται σε λαικίστικο κόμμα,
η αριστερά και στις δυο εκδοχές της; Ασφαλώς η Αριστερά πρέπει να υποστηρίζει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. Γιατί οι εργαζόμενοι είναι ο αδύναμος κρίκος των εργασιακών σχέσεων. ΜΕ σοβαρό όμως και συγκροτημένο τρόπο και με σχέδιο κι όχι με λαικίστικες κραυγές.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

100 ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
«Η δημοκρατία δεν είναι τέλειο πολίτευμα, αλλά είναι το καλύτερο από τα υπάρχοντα.» [ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ Βρετανός πολιτικός]
«Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι στην πραγματικότητα φιλελεύθερη ολιγαρχία»
ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ
Μία άγνωστη προς το παρόν τρομοκρατική οργάνωση γάζωσε, ένα αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής Αττικής, με δύο αστυνομικούς ένα αστυφύλακα, και μια αστυφύλακα, σοβαρά τραυματισμένους ,τέσσερις ελαφριά, κι ένα πολίτη ο οποίος έπαθε σοκ από τον ξαφνικό αιφνιδιασμό των τρομοκρατών, και υπέστη καρδιακό επεισόδιο όπου νοσηλεύεται προληπτικά στο νοσοκομείο.
Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαν την λερναία Ύδρα, όπου ποτέ δεν εξαρθρώνονται, διότι όπως λένε οι ειδικοί, κοινωνιολόγοι ,ψυχολόγοι, και εγκληματολόγοι, είναι κοινωνικά φαινόμενα, τα οποία αναπαράγονται.
Οι τρομοκράτες πιστολέρο παίρνουν εκείνη την στιγμή τον νόμο στα χέρια τους και ηδονίζονται με την άσκηση της εξουσίας. Κατά την στιγμή της δολοφονικής επίθεσης αισθάνονται σαν Θεοί επί της γης, οι οποίοι κρατάνε στα χέρια τους την τύχη της ανθρωπότητας.
Στην χώρα μας έχει περίπου εξαρθρωθεί η 17 Ν. και ο ΕΛΑ οργανώσεις οι οποίες δρούσαν ανενόχλητες σχεδόν τριάντα χρόνια, κάτω από τα μάτια των εν υπνώσει αρχών ασφαλείας. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπήρχαν στην Ιταλία οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες»
και στην Γερμανία η «Φράξια Κόκκινος στρατός» οι οποίες εξαρθρώθηκαν .
Μάλιστα οι αυστηροί και πειθαρχημένο Γερμανοί δημιούργησαν προς τούτο ειδικές απομονωμένες φυλακές εξόντωσης και μαρτυρίου στο Μανxάiμ τα λεγόμενα «Λευκά κελιά» εκεί όπου δεν άντεξαν και αυτοκτόνησαν ορισμένοι κρατούμενοι.
Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ευθύνονται για την απαγωγή και δολοφονία του Ιταλού πρωθυπουργού Άλντο Μόρο επειδή ήταν μετριοπαθής, και ήθελε να βάλει και την αριστερά στο παιγνίδι της εξουσίας.
Στην Γαλλία δρούσε ο τρομοκράτης «Κάρλος» το επονομαζόμενο «Τσακάλι» με την ομάδα του, όπου συνελήφθη και βρίσκεται στην φυλακή.
Όπως είχε γράψει τότε ο τύπος της εποχής η μαζικότερη οργάνωση, ήταν οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» όπου αριθμούσε πολλές χιλιάδες μέλη.
Πάνω στον φανατισμό τους οι τρομοκράτες νομίζουν ότι με τις ατομικές δολοφονίες,
έστω κι αν στοχεύουν επιφανείς ανθρώπους του μεγάλου κεφαλαίου, και επιφανείς πολιτικούς μπορούν να αλλάξουν τις κοινωνικές συνθήκες, και να φέρουν καθεστωτικές ανατροπές. Η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι αιθεροβατούν, και ότι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να θωρακίζεται το κράτος με περισσότερους κατασταλτικούς μηχανισμούς και νόμους, και να ενσπείρουν τον φόβο και την ανασφάλεια σε πλατειά λαϊκά στρώματα, τα οποία υποτίθεται ότι θέλουν να προστατέψουν.
Πολλές φορές οι οργανώσεις αυτές επειδή προβαίνουν σε ληστείες τραπεζών, και μεγάλων Σούπερ Μάρκες, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν, τις οποίες ονομάζουν «απαλλοτριώσεις» ,επειδή τα μέλη τους τα περισσότερα δεν εργάζονται, καταλήγουν σε εκφυλισμό καταντώντας απλοί ληστές τραπεζών με ιδεολογικό προκάλυμμα.
Μια δικαιότερη κοινωνία κι ένα κράτος πρόνοιας σοβαρό και οργανωμένο, θα βοηθούσε στην μείωση του φαινομένου ίσως και στην εξάλειψη του.
Ποτέ δεν έχει αναφερθεί στον τύπο ότι υπάρχουν οργανώσεις ατομικής τρομοκρατίας στα Σκανδιναβικά κράτη εκεί όπου λειτουργεί η συναινετική δημοκρατία και ένα λειτουργικό κράτος πρόνοιας.
ΠΟΙΗΜΑ
Η ΔΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΝΑΜΜΕΝΗ
Γεννήθηκα ανυποψίαστος κατακαλόκαιρο, μήνα Ιούλη το 1948.
Στην Ελλάδα σοβούσε ο εμφύλιος πόλεμος.
Εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα παρά μόνο το μητρικό γάλα
που έπινα για να μεγαλώσω.
Όταν ανδρώθηκα έμαθα περί μπλε, και κόκκινους, για αδελφό
εναντίον αδελφού και πατέρα εναντίον γιού ,οι οποίοι
πολέμησαν στα βουνά., κάποιοι νίκησαν και κάποιοι νικήθηκαν.
Ακόμη δεν κατάλαβα ποιοί νίκησαν και ποιοί νικήθηκαν..
Όταν τους χώρισε τόσο αίμα και τόσος θυμός?
Τόσος πόνος οδυρμός και δάκρυα?
Μήπως κανείς δεν νίκησε κι όλοι νικήθηκαν;
Σε μικρή ηλικία έβλεπα ανθρώπους οι οποίοι επέστρεφαν από φυλακές
και εξορίες με διαλυμένες οικογένειες και ρημαγμένη ζωή.
Άκουγα μερικούς άλλους τότε να λένε για κάποιους, πως «έσφαζαν με
κονσερβοκούτια και για πηγάδες του Μελιγαλά» και το βλέμμα τους
ήταν γεμάτο μίσος. Κάποιους άλλους για κεφαλές κρεμασμένες σε
στύλους και νόμιζα ότι βρισκόμουν, στην άγρια Αμερικάνικη δύση του
17ου αιώνα.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου τα έζησα σε μια Ελλάδα
κατασπαραγμένη από κατοχή από εμφύλιο και αλληλομισούμενη.
Το σκέπτομαι και πονάω κι έχω πληγές γιατί έχω χάσει τα αδέλφια μου,
γιατί εμένα όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια μου, κι από τις δύο πλευρές.
Κανείς δεν με ρώτησε αν ήθελα να ζήσω σε αυτήν την Ελλάδα του
μίσους και του αλληλοσπαραγμού. Να γευθώ τόσο πικρό ψωμί στα
τρυφερά μου χρόνια που άξιζε να πλανάται γύρω μου η αγάπη.
Μεγάλος με γκρίζα μαλλιά και εγγόνια , αναρωτιέμαι. Γιατί κανείς
ακόμη δεν μου ζήτησε συγνώμη, για τις πίκρες που γεύτηκα, το ψωμί που έφαγα ματωμένο από μια ζωντανή γη, που έσταζε ακόμη φρέσκο αδελφικό αίμα;
Γιατί σπαρακτικά να ρωτώ και απαντήσεις να μην παίρνω ;Γιατί να γίνουν όλα αυτά για μένα

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο καθηγητής Γιώργος Ρωμανιάς επιστημονικός σύμβουλός της ΓΣΕΕ
είπε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» των Λυριτζή -
Οικονόμου στην «ΝΕΤ» ότι όταν πήγε στην Φιλανδία για να μελετήσει πώς
βγαίνουν οι συντάξεις τον παρέπεμψαν στο υπουργείο εργασίας ,όπου
στην είσοδο υπήρχαν πολλοί ηλεκτρονικές υπολογιστές.
Τοποθετούσε στον υπολογιστή μια κάρτα ο εργαζόμενος κι έβλεπε όλο
το ασφαλιστικό του ιστορικό. Τον προειδοποιούσε κιόλας το σύστημα αν
τον συμφέρει να πάρει αμέσως σύνταξη. Αν ο εργαζόμενος αποφάσιζε να την πάρει, πήγαινε σε ένα άλλο γραφείο, του έδιναν ένα χαρτί και την εισέπραττε αυθημερόν. «ΑΜ ΈΠΟΣ ΑΜ ΈΡΓΟΝ» όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι..
Είπε επίσης ο κος Ρωμανιάς ότι υπάρχει και εδώ νόμος ,από το 1999,όπου αναφέρει ότι μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι από τα ταμεία τους ενημέρωση, πέντε χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν. Και συνέχισε ο κος Ρωμανιάς ότ騨 «όταν πήγαν εργαζόμενοι και ζήτησαν έντυπη ενημέρωση από τα ταμεία τους μόνο πως δεν τους πέταξαν έξω με τις κλωτσιές.» Εξήγησε δε ο κος καθηγητής ότ騨 «έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν, ούτε αυτούς που έχουν τα συντάξιμα χρόνια.»
Είναι γεγονός ότι όσο αφορά την οργάνωση των κρατικών υπηρεσιών υπό την ευρύτερη τους έννοια. το κράτος συναγωνίζεται με το επίπεδο του…ΑΦΓΑΝΙΣΤΆΝ.
Την κύρια ευθύνη την έχουν τα κόμματα εξουσίας, τα οποία δεν αξιοποίησαν τα χρήματα από την Ευρωπαική Ένωση για την κοινωνία της πληροφορίας, και δεν μηχανοργάνωσαν το σύνολον των υπηρεσιών και ούτε συνέδεσαν τα διάφορα αρχεία τους.
Μην λησμονούν όμως και οι πολίτες τις ευθύνες τους., οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε απαιτούν τα δικαιώματα τους ούτε σέβονται τις υποχρεώσεις τους.
«Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για σένα αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου» είχε πει ο αείμνηστος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντυ.
Στην Ελλάδα της αρπαχτής και του ατομικού βολέματος, ψηφίζουμε βουλευτές για να διορίζουν χωρίς διαγωνισμούς τα παιδιά μας, στο δημόσιο γιατί εμείς είμαστε εξυπνότεροι από τους άλλους, που θέλουν να διοριστούν αξιοκρατικά επειδή έχουν αξιοπρέπεια. Στην Ελλάδα της αρπαχτής φοροδιαφεύγει όποιος μπορεί να ξεφύγει από το δόκανο της εφορίας εκτός από τους μισθωτούς, και τους συνταξιούχους.
Στην Ελλάδα της αρπαχτής και του ατομικού βολέματος δεν ενδιαφερόμαστε για το γενικό συμφέρον , αλλά μονάχα για πάρτη μας, και προσπαθούμε να βγάλουμε το μάτι και να υπονομεύσουμε εκείνο που προκόβει.
Μήπως δεν έχουμε πνευματική και πολιτική ηγεσία αξιόλογη γιατί δεν την έχουμε αφήσει να ανθίσει στην Ελλάδα του ρουσφετιού και της διαβολής, και προτίμησε να προκόψει στις προηγμένες και σοβαρές χώρες του εξωτερικού;
Μήπως δεν αξίζουμε τίποτα καλύτερο ως χώρα και είμαστε άξιοι της τύχης μας;
Πόσο δίκιο είχε η Γαλάτεια Αλεξίου- Καζαντζάκη που είχε πει το περίφημ﨨
«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»
Το πολιτικό σύστημα έχει διαπαιδαγωγήσει από της ιδρύσεως του Ελληνικού κρατιδίου , και έχει καταστήσει ένα λαό ένοχο και συνένοχο στην δική του μικρότητα πολιτικών -οικονομικών συμφερόντων.
Πόσο θα ανεχτούν οι νεώτεροι πολίτες με την πτυχιακή και μεταπτυχιακή κατάρτιση τους, το πολιτικό αυτό μόρφωμα που υποδύεται το Ελληνικό κράτος, και το οποίο δημιούργησαν οι παππούδες τους και οι πατεράδες τους; Είναι εύκολο από αντίδραση να σπας βιτρίνες καταστημάτων και να βιαιοπραγείς στους δρόμους της πόλης το δύσκολο είναι να συνεισφέρεις στην πατρίδα σου, με το προσωπικό παράδειγμα και τις δημιουργικές ιδέες σου.
Η νέα κυβέρνηση κάνει μια καλή αρχή στο θέμα του εκσυγχρονισμού του κράτους. Κάθε πολίτης που δεν είναι υπήκοος πρέπει να την παινέψει και να συνδράμει με το θετικό του σχόλιο και τις ιδέες του σε ότι καλό και αγαθό γίνει προς όφελος αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, αλλά και τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του κράτους.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΓΙΏΡΓΟ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Στην ψηφοφορία του Εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη Γενικού γραμματέα του κόμματος, ο Σωκράτης Ξυνίδης αναδείχθηκε Γενικός γραμματέας χωρίς να λάβει ην απαραίτητη πλειοψηφία 50 συν 1%.
126 ψήφους έλαβε ο αυτοπροταθείς «Παπανδρεικός» Γ. Παναγιωτακόπουλος 53 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 15 άκυρα, ενώ ο νέος Γ. Γραμματέας πήρε 180 ψήφους.
Την εξέλιξη αυτή την χαρακτήρισε το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» «τράβηγμα του μανικιού του Γιώργου.» Βεβαίως αν στα κόμματα υπήρχε ένα συνεχής διάλογος γόνιμες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις ιδεών και απόψεων, οι οποίες φέρνουν τις συνθέσεις, και τις συναινέσεις για τις ακολουθούμενες πολιτικές, δεν θα συζητείτο καθόλου αυτό το γεγονός. Θα ήτο ένα συνηθισμένο συμβάν στα πλαίσια της λειτουργίας ενός δημοκρατικού κόμματος. Δυστυχώς όμως στα κόμματα εξουσίας δεν υπάρχει δημοκρατικός διάλογος,. Τα προγράμματα των κομμάτων τα εκπονούν ομάδες τεχνοκρατών αφού βέβαια συμβουλευτούν ορισμένους μαζικούς φορείς.
Στις ψηφοφορίες των κομμάτων για τα ηγετικά στελέχη, οι σύνεδροι ψηφίζουν πολλές φορές δια βοής τον εκλεκτό του αρχηγού, προσδοκώντας τα οφέλη από την νομή της εξουσίας.
Στα κόμματα ίσως να υπάρχουν και κάποιοι ιδεολόγοι, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία και να αλλάξουν τον κόσμο, σύμφωνα με τις ιδέες τους αλλά αυτοί όλο και λιγοστεύουν γιατί χαλάνε την πιάτσα. Οι πολλοί οργανώνονται στο κόμμα για το νιτερέσο [συμφέρον]τους. Γιαυτό έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολιτικός που δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή του, και δεν έχει διευθύνει ούτε περίπτερο να διευθύνει υπουργείο ή μεγάλη ΔΕΚΟ.
Τι σηματοδοτεί η απόρριψη ουσιαστικά της πρότασης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ,αν
και τελικά ο κος Γ. Παναγιωτακόπουλος συναίνεσε δηλώνοντας» ότι δεν χρειάζεται να επαναληφθεί η ψηφοφορία;.»
Αν ζούσαμε σε ιδανικές κοινωνίες και κόμματα θα λέγαμε ότι ο Σωκράτης Ξυνίδης καταψηφίστηκε διότι υπήρχαν λόγοι αξιολογικοί, Ότι δεν τον έκριναν οι σύνεδροι κατάλληλο για την θέση. Όπως όμως επισημαίνει το ρεπορτάζ οι αντιδράσεις αυτές ήταν ενός Εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ 420 μελών, το οποίο ήταν έτοιμο να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό. Και με την ανανεωτική πολιτική του Γιώργου έμεινε εκτός νυμφώνος. Αυτές λοιπόν ήταν οι προειδοποιητικές βολές των παλιών πολεμιστών που αποχωρούν πυροβολώντας για την τιμή των όπλων. Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα αίτημα προς τον Γιώργο από το 2004 όταν παρέλαβε το κόμμα με σύνθημα από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ»Γιώργο άλλαξε τα όλα»
Αν δεν μπόρεσε τότε να το πραγματοποιήσει βλέπουμε ότι το προσπαθεί τώρα που είναι στην εξουσία.
Όσο ο κος Γ.Παπανδρέου θα προχωρεί σε ρήξεις και συγκρούσεις με το βαθύ ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας την αρχή της αξιοκρατίας θα έχει την συναίνεση ευρύτερων στρωμάτων του Ελληνικού λαού και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Βεβαίως στο θέμα της πρόσληψης των Γενικών Γραμματέων δεν υπήρξαν πεντακάθαροι κανόνες με προκήρυξη θέσεων συγκεκριμένων προσόντων.
Γιαυτό κατηγορήθηκε ο υπουργός δικαιοσύνης Καστανίδης ότι ο νέος Γ.Γ. κος Γιανάκεννας είναι συνεργάτης της συζύγου του .
Αυτό όμως μπορεί να είναι και παρωνυχίδα διότι οι Γ.Γ. πρέπει να είναι έμπιστοι των υπουργών. Αν όμως από τώρα αρχίσει η νόθευση των κανόνων, τότε…
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Τιμή και δόξα αιωνία στον Λεωνίδα με όρθιους τους τριακόσιους,
μαχόμενους στα στενά των Θερμοπυλών, ως σύμβολο
ανδρείας και αυτοθυσίας για την ιδέα της ελευθερίας..
Σπονδή αφιέρωσαν με το αίμα τους στη γη, με θάρρος και πυγμή και
δαφνοστεφάνωσαν της πατρίδας την τιμή.
Λαμπρές σελίδες δόξης στη μνήμη μας θα μένουν, και μίμηση από τους
σύγχρονους με τα έργα τους προσμένουν.
Ας μην λησμονούμε όμως και τους Εφιάλτες, που κάρφωσαν
πισώπλατα το μαχαίρι στις πατρίδας τις πλάτες.
Τον Δημάρατο και τον Ιππία αυτούς που στην αυλή του Ξέρξη, πήγαν
επειδή η ψυχή τους ποθούσε μεγαλεία.
Και τον συμβούλεψαν τις στρατηγικές, πως την χώρα τους να
κατατροπώσει χωρίς να νοιώθουν ενοχές.
Δύσμοιρη πατρίδα ποτέ χωρίς έριδες δεν σε είδα.
Χωρίς διχόνοιες και διχασμούς που έσπειραν ανέμους και
θέρισαν θύελλες σε χαλεπούς καιρούς.
Πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις , την γκρίζα και
την λαμπερή, η μία σε πάει στον πάτο κι η άλλη στην κορυφή.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Ελληνικός καπιταλισμός υπήρξε υπανάπτυκτος και κρατικοδίαιτος.
Αυτό μπορεί να το εξηγήσει κανείς με το μικρό μέγεθος της Ελληνικής αγοράς,
Μέχρι το 1912 υπήρχε μια κολοβομένη Ελλάδα χωρίς την Κρήτη, την Ήπειρο, την Μακεδονία και Θράκη, και μέχρι το 1948, δεν είχαμε στην επικράτεια μας ούτε τα Δωδεκάνησα. Συνεπώς σε ένα τόσο μικρό χώρο ήταν αδύνατον να σχηματιστούν μεγάλες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια από μια ανύπαρκτη κεφαλαιαγορά και να αναπτυχθούν. Στην αρχή της θητείας του Ελ.Βενιζέλου εισέρευσαν κεφάλαια από ομογενείς του εξωτερικού κυρίως Αιγυπτιώτες όπως ο Εμ. Μπενάκης.
Έτσι ο Ελληνικός καπιταλισμός στηρίχτηκε στις οικοτεχνίες και στις μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούσαν 1-10 άτομα.
Στην χώρα μας δεν αναπτύχθηκε βαριά βιομηχανία, αλλά οι Έλληνες επιχειρηματίες περιορίστηκαν στην αντιπροσώπευση οίκων του εξωτερικού. Γιαυτό οι Έλληνες οικονομολόγοι στις μελέτες τους τον αναφέρουν ως κομπραδόρικο [εμπορικό καπιταλισμό] Η Ελλάδα μέχρι το 1950 ήταν χώρα κυρίως αγροτική. Μάλιστα ο αγροτικός κλήρος ήταν κατατεμαχισμένος και μικρός, οι οργανωμένες καλλιέργειες ήταν ανύπαρκτες, χωρίς αγροτική εκβιομηχάνιση, κι έτσι η παραγωγή περιοριζόταν να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας, και είχε περιορισμένο εξαγωγικό προσανατολισμό. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η αγροτική ύπαιθρος, δεν διέθετε ούτε ηλεκτρική ενέργεια., ούτε υποφερτό και προσβάσιμο οδικό δίχτυο.
Στον Ελληνικό χώρο αναπτύχθηκε και ευδοκίμησε η ελαφριά βιομηχανία με προεξάρχουσα την βιομηχανία τροφίμων.
Στην δεκαετία του 1990 όταν οδεύαμε προς την ΟΝΕ εξαγοράστηκαν από τις Ευρωπαικές πολυεθνικές, οι σημαντικότερες και οι πιο κερδοφόρες Ελληνικές βιομηχανίες
Οι Έλληνες λαός νησιώτικος και θαλασσοπόρος από αρχαιοτάτων χρόνων εκμεταλλεύτηκαν, τους ανοιχτούς ορίζοντες των θαλασσών και διέπρεψαν στην εμπορική ναυτιλία.
Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις ισχυρότερες εμπορικές ναυτιλίες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν σημαίνει βέβαια ότι τα εφοπλιστικά κεφάλαια επενδύονται στην Ελλάδα
εκτός από ένα μέρος τους σε επιχειρήσεις της στεριάς. Τα παλιότερα χρόνια όταν η Ελλάδα ήταν καθυστερημένη και υπανάπτυκτη χώρα, και διέθετε φθηνό εργατικό δυναμικό οι εφοπλιστές προσλάμβαναν Έλληνες ναυτικούς, και συνέρρεε σημαντικό συνάλλαγμα στην χώρα μας, όπως και από τους Έλληνες μετανάστες.
Σήμερα οι εφοπλιστές προσλαμβάνουν Ασιάτες και Αφρικανούς ναυτικούς, ως κατώτερο πλήρωμα και Έλληνες ως αξιωματικούς των πλοίων.
Μετά το 1990 και την πτώση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, ανοίχτηκε πεδίον δόξης λαμπρόν για το Ελληνικό κεφάλαιο, το οποίο δημιούργησε στα Βαλκάνια μια Ελληνική ενδοχώρα όπου απόκτησε ζωτικό χώρο, όπως είχε πει και ο Γερμανός καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ για τις χώρες τις οποίες κατακτούσε.
Βεβαίως με την κινητικότητα ην οποία απέκτησε το Ευρωπαικό και Διεθνές κεφάλαιο
νομίζω ότι έχει καταφέρει να κυριαρχεί σε πολλούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα στην Ελλάδα κυριαρχεί το τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο και στηρίζει το καταναλωτικό μοντέλο της οικονομίας και το οποίο υπήρξε συντηρητικό και δεν επλήγη από την διεθνή κρίση.
Στην Ελληνική οικονομία το αγροτικό εισόδημα συνεισφέρει πλέον κατά 3,50% η βιομηχανία κατά 23,50% και ο τομέας των υπηρεσιών κατά 73%. Είναι ομολογουμένως μεγάλη η ανατροπή τατελευταία 30 χρόνια.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΖ- [ΣΤΕΙΤΖ]
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΥΘΜΟΝΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η κυβέρνηση αποφάσισε σύμφωνα και με τις προεκλογικές της εξαγγελίες να καταργήσει τα στάζ-[στέιτζ ] στο δημόσιο τομέα, και να τα αφήσει στον ιδιωτικό τομέα, με την προυπόθεση ότι θα είναι, μονάχα εξάμηνης διάρκειας κατάρτιση σύμφωνα και με το νόμο. Για τους εργαζόμενους στα προγράμματα αυτά πάρθηκε η πολιτική απόφαση να μην
μοριοδοτηθούν στους διαγωνισμούς του δημοσίου.
Τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων έγιναν ένα ακόμη όχημα ρουσφετολογικών διορισμών από το κόμμα της Ν.Δ. κατασπαταλώντας ακόμη και τον κουμπαρά του ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης των εργαζομένων ΛΑΦΚΑ., σύμφωνα και με την καταγγελία του συνδικαλιστή των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, και τωρινού υφυπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργου Κουτρουμάνη.
Το κράτος μέσω των κυβερνητικών κομμάτων είναι όχημα ρουσφετολογικών προσλήψεων, από της ιδρύσεως του, και δεν κομίζομε «γλαύκας στας Αθήνας» με την σημερινή μας αναφορά. Η πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα ονομάστηκε έτσι από το κλάμα των απολυομένων δημοσίων υπαλλήλων, που απολύονταν από τις επόμενες κυβερνήσεις που ανελάμβαναν την εξουσία, για να τοποθετήσουν τους δικούς τους.
Έως ότου ψηφίστηκε ο νόμος για την μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Την κατάργηση των σταζ κατήγγειλε η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε για σκληρότητα, και για βαθύ ΠΑΣΟΚ, και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολιτεύσεως ,με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα.
Είναι γεγονός ότι εκτός από την Ν.Δ. και το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει αμαρτωλό παρελθόν στο σύστημα του πελατειακού κράτους, και των ρουσφετολογικών προσλήψεων πατώντας στις ανάγκες των εργαζομένων, για να τους έχουν και τα δυο κόμματα, σε εξάρτηση και σε ομηρία, εκείνους και τις οικογένειες τους. Να μην ξεχνάμε και τις υπερβολές της Ν.Δ. την προεκλογική περίοδο του 2004 που υποσχόταν να μονιμοποιήσει 250.000 συμβασιούχους οι οποίοι αποδείχτηκαν γύρω στις 30.000.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας έβλαψαν το ίδιο στο ζήτημα αυτό την Ελλάδα. Και δεν βοήθησαν να εμπεδωθεί στην χώρα μας το κράτος δικαίου, η αξιοκρατία η ισονομία και η ισοπολιτεία. Με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά η δημόσια διοίκηση ,να κατασπαταλώνται πόροι να μην γίνονται επενδύσεις, και να υπάρχει πρωτοφανή διαφθορά. Το 1993 επιτέλους το ΠΑΣΟΚ ξύπνησε από τον λήθαργο του, και κατάλαβε που οδηγείτε η χώρα με τα ρουσφέτια, τα οποία είναι κατάλοιπο καθυστερημένων, ανατολίτικων δεσποτικών κοινωνιών, και ψήφισε το νόμο που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «νόμος Πεπονή.»
Φυσικά λειτούργησε εν μέρει, διότι δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν 200 χρόνων πολιτικές πατρωνίες. Μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας του ΑΣΕΠ, ο συνήγορος του πολίτη που είναι ανεξάρτητη αρχή κατήγγειλε γύρω στο 2003 αν θυμάμαι καλά, το όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων στους Δήμους της χώρας.. Οι οποίοι είχαν παρακάμψει με διάφορα τερτίπια τον ΑΣΕΠ. Τώρα η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ , προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή προβάλλοντας την αξιοκρατία και τις προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ.
Αν πετύχει ομολογουμένως θα είναι μια επανάσταση εκ των άνω, κάτι προτότυπο ιστορικά, γιατί οι επαναστάσεις γίνονται από τα κάτω. Ο Γιώργος όμως δήλωσε στους υπουργούς και τα στελέχη του να είναι «αντιεξουσιαστές.»
Βεβαίως για να γίνει πράξη η αξιοκρατία στο δημόσιο η κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί και με το κόμμα πού έχει την εξουσία ,το βαθύ ΠΑΣΟΚ, και με ορισμένους παλιούς βουλευτές του, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν οργιάσει στα ρουσφέτια των διορισμών, αλλά και με εκείνο το κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, το οποίο έχει γαλουχηθεί με αυτή τη νοοτροπία.. Ότι στην Ελλάδα προχωράς γλείφοντας και έρποντας.
Η αρχή όμως, είναι σωστή οι καλοπροαίρετοι πολίτες την επικροτούν, ανεξάρτητα τι ψήφισαν, και ελπίζουν μονίμως να παγιωθεί η αρχή της αξιοκρατίας στην Ελλάδα.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΤΡΈΛΑΙΑ;
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η αγορά του πετρελαίου βρίσκεται σε ελάχιστα χέρια και έχει καρτελοποιηθεί.
Το καταγγέλλουν και οι ενώσεις βενζινοπωλών Κρήτης.
Το δίχτυο της «ΣΕΛ» πωλήθηκε στην «Μότορ Οιλ» και της “BP” στα ΕΛΠΕ..
Όσοι λιγότεροι στην πιάτσα τόσο καλύτερα γιατί τώρα όσοι έμειναν θα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά και θα ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να κόψουν κομμάτι από τις σάρκες των καταναλωτών όπως ο Εβραίος τοκογλύφος Σάιλωκ στον έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ.
Έτσι μόνο εξηγείτε πως αφού είναι περίπου στην μισή τιμή σε σχέση με πέρισση η διεθνής τιμή του πετρελαίου εμείς εδώ πληρώνουμε πανάκριβη την βενζίνη αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης. ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΈΡΑΣΕ ΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΑΠΌ ΤΌΤΕ ΠΟΥ Η ΤΙΜΉ ΤΟΥ ΉΤΑΝ 150 δολάρια το βαρέλι. Άραγε τι θα κάνει η κυβέρνηση για τα πανίσχυρα αυτά καρτέλ; Θα τους επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα και θα ανοίξει την αγορά σπάζοντας τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ; Ή είναι καυτή πατάτα που φοβάται να αγγίξει μην καεί από τους μεγαλομιντιάρχες που είναι και πετρελαιάδες;
Στα δύσκολα σε θέλω Γιώργο να δούμε αν πράγματι χρωστάς ή δεν χρωστάς σε κανένα όπως έχεις διακηρύξει δημοσίως. Τα λόγια φαίνονται από τις πράξεις.
Ο φτωχόκοσμος ζορίζεται να τα βγάλει πέρα τον χειμώνα. Να μείνει και χωρίς θέρμανση .Παρά είναι ζόρικο για μερικούς συνταξιούχους και χαμηλόμισθους.
Γιώργο γιαυτό σε ψήφισαν για να τους στηρίξεις. Μην τους διαψεύσεις.
«Αρχή άνδρα δείκνυσει» Χτύπα την γροθιά στο τραπέζι όσο είναι νωρίς.

ΕΔΩ ΑΡΓΗΓΟΣ ΕΚΕΙ ΑΡΓΗΓΟΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ.;
Τα κανάλια με τους χρυσοκάνθαρους δημοσιογράφους που παίρνουν αστρονομικές αμοιβές οι περισσότερες κάτω από το τραπέζι, ασχολούνται συνεχώς με τα αρχηγιλίκια και τα ρεζιλίκια της Ν.Δ. αντί να ασχολούνται με την ακρίβεια την ανεργία, την παιδεία, την υγεία, και γενικά τα σοβαρά προβλήματα του κόσμου της εργασίας. Διυλίζουν τον κώνωπα για να βγάλουν δήθεν άκρη και να μας πείσουν ότι ο ένας υποψήφιος είναι δεξιός, ο άλλος δεξιότερος και ο άλλος ακροδεξιότερος. Λες κι ο κόσμος είχε μια σκασίλα μ όλα αυτά, ή θα γεμίσει το καλάθι της νοικοκυράς περισσότερο, αν αρχηγός της Ν.Δ. βγει η Ντόρα ,ο Αντώνης, ο Αβραμό, ή αυτό το ξόανο από τον βορρά. Να δείτε πως αν συνεχίσουν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί τα κανάλια των μεγιστάνων και τα παπαγαλάκια τους, κάποιοι θα ξεσηκωθούν και θα τους μπουγελώσουν. Και θα τους πουν. «Α ι σιχτήρ όξω από την π

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΗΓΗΜΑ
Ο ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ
« Πρόσκληση γραπτή να συναντηθούν οι παλιοί συμμαθητές- »μετά είκοσι πέντε έτη». να πιούμε ένα κρασί ,να θυμηθούμε τα παλιά.»
Μανόλης Αναγνωστάκης [ΤΟ ΠΕΡΙΘΏΡΙΟ 68- 69]
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ήταν Μάιος 1960. Ο ήλιος της άνοιξης έλαμπε από ψηλά και έριχνε στη γη χαιδευτικά τις ακτίνες του. Ο Στέλιος ή «Σπίθας» είχε πάει στο σχολείο του φορώντας μακρύ παντελόνι.
Αισθανόταν ότι ήδη είχε μεγαλώσει μια και σε ένα μήνα θα έπαιρνε το απολυτήριο του δημοτικού. Μόλις τον βλέπει ο δάσκαλος τού λέει¨ «Γιατί έβαλες μακρύ παντελόνι Στελάκι; .Βιάζεσαι να μεγαλώσεις; Μην βιάζεσαι καλό μου έχεις πολύ χρόνο ακόμη.» Τον αγαπούσε τον δάσκαλο του ο Στέλιος,.
Στο προηγούμενο σχολείο στο Ρέθυμνο είχε την ίδια δασκάλα σε όλες τις τάξεις. Ήταν πολλά παιδιά όμως στην τάξη και δεν τον εξέταζε τακτικά., κι ο Στέλιος είχε ρίξει τα αυτιά στον ώμο, και δεν διάβαζε. Τον Στέλιο τον φώναζαν και «Σπίθα» γιατί οι φίλοι του στην γειτονιά του, διάβαζαν το παιδικό περιοδικό «ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ» με ιστορίες από την Γερμανική κατοχή και του έλεγαν ότι μοιάζει με ένα πεινασμένο παιδί της κατοχής, τον Σπίθα ήρωα του περιοδικού.
Στην έκτη τάξη του δημοτικού οι γονείς του Στέλιου μετακόμισαν από τους Αρμένους Ρεθύμνου, για να είναι ο πατέρας του κοντά με τους δικούς του γιατί ήταν Χανιώτης με καταγωγή από χωριό των Κεραμειών.
Στην έκτη τάξη λοιπόν συναντήθηκε σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον με ένα διαφορετικό δάσκαλο. Το σχολείο ήταν τριτάξιο κι ο ίδιος πήγαινε πλέον μαζί με μαθητές της πέμπτης τάξης. Ήταν όμως λίγα τα παιδιά και ο ήρωας δάσκαλος προλάβαινε κι έκανε μάθημα και στις δύο τάξεις. Σχεδόν κάθε ημέρα ο Στέλιος εξεταζόταν στα μαθήματα από τον δάσκαλο του, που ήταν και διευθυντής στο σχολείο του.» Ανάγκα και Θεοί πείθονται» Ο Στέλιος ήταν έξυπνο παιδί αλλά αμελής. Η καθημερινή εξέταση από τον δάσκαλο , και οι δυο τρις φορές τις οποίες εισέπραξε μπράβο, του έδωσαν φτερά, κι άρχισε να διαβάζει. Δεν ήταν και σπασικλάκι ,
αλλά διάβαζε για να μην εκτίθεται στον δάσκαλο του, να παρουσιάζεται ως αδιάβαστος και κακός μαθητής γιατί δεν του άρεσαν οι προσβολές. Ούτε το ξύλο όμως του άρεσε.
Ο δάσκαλος του, είχε για εκφοβισμό μία βίτσα από ξύλο μουριάς Την είχε πάντα σε περίοπτη θέση πάνω στην έδρα του, Ποτέ δεν την χρησιμοποιούσε, γιατί ήταν πολύ χονδρή και αλλοίμονο στον μαθητή που θα έτρωγε την ξυλιά. Έδινε όμως σκαμπίλια και ελαφρά χτυπηματάκια στους μαθητές στην άκρη του κεφαλιού τους, με την γροθιά σφιγμένη. Οι μαθητές τα έλεγαν αυτά «τσακμάκια.»Από εκείνη την τάξη δύο πράγματα θυμόταν όταν μεγάλωσε.. Τον συμμαθητή του τον Μπάμπη όπου του είπε τότε ο δάσκαλος να κλίνει το ρήμα αναγκάζομαι. κι αυτός άρχιζε «Εγώ αναγκάζομαι και συνέχιζε «Εσύ αγκανάρεσαι» οπότε του έδινε ο δάσκαλος το τσακμάκι και του έλεγε να αρχίσει ξανά από την αρχή. .Κι αυτός άρχιζε με το ίδιο λάθος «Εγώ αναγκάζομαι εσύ αγκανάρεσαι» Όλοι η τάξη τότε σειόταν από τα γέλια. Θυμόταν επίσης με πολύ αγάπη και τρυφερότητα την πρώτη του αγάπη. Ήταν μια μικροκαμωμένη αλλά πανέμορφη συμμαθήτρια του με μεγάλα εκφραστικά αμυγδαλωτά μάτια. Την αγάπησε εκ του μακρόθεν γιατί ποτέ δεν της το εξομολογήθηκε από κοντά λόγω του αυστηρού κλίματος της εποχής εκείνης Μετά από εικοσιπέντε χρόνια την ξανασυνάντησε και δεν την αναγνώρισε. Είχε παχύνει σαν γουρούνα κι ήταν παντρεμένη με πέντε παιδιά.. Όσο για τον συμμαθητή του με το ρήμα που δεν ήξερε να το κλείνει, όταν μεγάλωσε προόδευσε έγινε εργολάβος με πολλά λεφτά, ακριβό αυτοκίνητο κι εξοχικό στους Αγίους Αποστόλους. Ο Στέλιος πήρε πτυχίο πολιτικών επιστημών και διορίστηκε από το πολιτικό γραφείο του Κ. .Μητσοτάκη υπάλληλος στην Νομαρχία Χανίων. Τότε όλοι διοριζόντουσαν από τα πολιτικά γραφεία προς δόξα της «αξιοκρατίας.»
Κάθε φορά που θυμόταν ο Στέλιος τα σχολικά του χρόνια και τον αυστηρό δάσκαλο του, εκείνο με τα ‘τσακμάκια’ τον θυμόταν με αγάπη.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΝΟΣΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΥ Ραντεβού ΙΚΑ- Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης
Μία εβδομάδα προσπαθώ από τις 7.30 το πρωί να επικοινωνήσω με το 184 τηλεφωνικό κέντρο του ΙΚΑ για ραντεβού και όταν είμαι τυχερός και συνδεθώ ακούω την ευγενική τηλεφωνήτρια να μου λέει: «Δυστυχώς έκλεισαν τα ραντεβού».
Αναφέρομαι συγκεκριμένα για ραντεβού στο τμήμα "Μάνα και παιδί" στο οποίο κάνουν τα εμβόλια. Για να κλείσει λοιπόν κάποιος ραντεβού πρέπει να πάει 7 π.μ. στο ΙΚΑ για να εξυπηρετηθεί. Αν ήμασταν στον μεσαίωνα θα το καταλάβαινα, αλλά στην εποχή της τεχνολογίας και του εκσυγχρονισμού, άλλος τρόπος δεν υπάρχει; Μήπως πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις στο διαδίκτυο για να δοθεί μια λύση;»
Βασίλης Γιαννάκοβας –Αθήνα
Την επιστολή αυτή την αναδημοσιεύουμε από την «Ελευθεροτυπία» της 20- 10- 2009 δηλαδή χθες και αφορά και τους κατοίκους των Χανίων και πολύ φοβούμαι το σύνολον των Ελλήνων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Η εικόνα είναι τραγική και διαχρονική επί όλων των κυβερνήσεων.
Είναι η απίστευτη η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του πολύπαθου αυτού οργανισμού ο οποίος ταλαιπωρεί αφάνταστα τους ασφαλισμένους και τους αναγκάζει να δανείζονται για να πληρώνουν στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ή στα φακελάκια στο ΕΣΥ.
Δεν είμαι ειδήμων στα θέματα αυτά αλλά το πιθανότερο είναι ότι χρειάζονται περισσότεροι γιατροί για να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις.
Είναι βαρύ το έργο της νέας ηγεσίας του υπουργείου υγείας και επείγον γιατί ο κόσμος είναι αγανακτισμένος με το τριτοκοσμικό επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Σε αυτόν το τομέα δεν υπάρχει ούτε στιγμή περίοδος χάριτος.
Ο κόσμος είναι γεμάτος οργή και αγανάκτηση .Και τότε αλλοίμονο στους άρχοντες.
Θα τα μαζεύουν και θα φύγουν νύχτα όπως είπε σε ανύποπτο χρόνο για την Ν.Δ. Ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος και βγήκε προφητικός.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Μικρά χρήσιμα αποσπάσματα από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους του Κ . Παπαρρηγόπουλου. [Κεφάλαιο αρχαία Αθήνα]
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ»
«Ο Άρειος Πάγος δεν ήταν μόνο δικαστήριο, όπως θα δούμε αλλά κατά τους αρχαίους αυτούς χρόνους ήταν προ πάντων βουλευτικό συνέδριο, ανάλογο της ομηρικής βουλής. Αγορά του λαού συνερχόταν μερικές φορές, αλλά εξαιτίας της άθλιας κατάστασης στην οποία κατάντησε το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου της Αττικής η πραγματική ισχύς των Εκκλησιών ήταν βέβαια ελάχιστη πριν από τον Σόλωνα..
Από τους εννέα άρχοντες ο πρώτος ονομαζόταν ιδίως άρχοντας ή επώνυμος άρχοντας, καθότι όλες οι πράξεις γενικά της κυβέρνησης εκδίδονταν επ ονόματι του.
Έτσι αυτός μπορούσε να θεωρηθεί ο πρόεδρος της Πολιτείας τω ν Αθηναίων.
Έκρινε τις οικογενειακές διαφορές και τις σχέσεις μεταξύ γεννητών και φρατόρων, και ήταν εξάλλου νόμιμος προστάτης των χηρών και των ορφανών.
Ο δεύτερος, ο άρχοντας βασιλιάς ή απλώς βασιλιάς, δίκαζε όλα τα πλημμελήματα κατά της θρησκείας, αλλά ανέκρινε και τον φόνο, ο οποίος κατά την πανάρχαια αυτή εποχή κρινόταν μόνο από τον Άρειο Πάγο, εξ ου και το όνομα του δικαστηρίου γιατί Πάγος σήμαινε τον λόφο όπου δικάζονται οι φόνοι, και Άρης σήμαινε και τον φόνο γιαυτό και οι δολοφονημένοι λέγονταν έναροι.»

Ο ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ
«Βέβαια όμως επί Κλεισθένη ψηφίστηκε στην Αθήνα ένας θεσμός, ο οποίος έδωσε αφορμή σε πολλές παρεξηγήσεις, και πολλές κατηγορίες κατά των Αθηναίων ο λεγόμενος οστρακισμός. Με τον οστρακισμό μπορούσε ένας πολίτης της Αθήνας
να εξοριστεί επίσημα, χωρίς προηγούμενη κατηγορία ανάκριση ή απολογία για δέκα χρόνια, τα οποία αργότερα ελαττώθηκαν σε πέντε. Η απόφαση περί τούτου περιβαλλόταν από πολλές εγγυήσεις. Προπάντων η βουλή και η Εκκλησία του Δήμου βουλεύονταν και αποφάσιζαν εάν η κατάσταση της πολιτείας ήταν τόσο επισφαλής, εάν δηλαδή τα καθεστώτα κινδύνευαν τόσο από τις ενέργειες και τις δυνάμεις ενός άνδρα ώστε να απαιτείται τέτοια έκτακτη απόφαση. Σημειωτέον ότι στην προεισαγωγική αυτή πράξη δεν αναφερόταν κανενός το όνομα. το ζήτημα τιθόταν ανώνυμα Εάν η απάντηση ήταν καταφατική τότε οριζόταν η ημέρα κατά την οποία όλοι οι πολίτες καλούνταν στην αγορά που ήταν περίφρακτη και είχε δέκα εισόδους, για τους πολίτες καθεμιάς από τις δέκα φυλές, και δέκα δοχεία , στα οποία κάθε πολίτης κατέθετε την ψήφο του, δηλαδή ένα όστρακο[εξ ου και το όνομα οστρακισμός] δηλαδή κεραμική πινακίδα πάνω στον οποία ήταν γραμμένο το όνομα του άνδρα που κατά την γνώμη του έπρεπε να εξοριστεί.
Γιατί εφαρμόστηκε αυτή η διάταξη και η Αθήνα κατηγορήθηκε ως αγνώμων προς τους μεγάλους ευεργέτες της; Στις μικρές Ελληνικές πολιτείες οι κυβερνήσεις κι οι αντιπολιτεύσεις αποτελούνταν από μικρό αριθμό ανθρώπων, ώστε οι στάσεις να διαιωνίζονται κι έτσι ένας φιλόδοξος και ισχυρός άνδρας μπορούσε με λίγους μισθοφόρους να ανατρέψει τα καθεστώτα και να μοναρχήσει. Ο Σόλωνας νόμιζε ότι θα προλάβει το κακό αυτό επιβάλλοντας σε κάθε πολίτη το καθήκον, άμα προκύψει στάση να συντάσσεται με την μια ή την άλλη μερίδα. Αλλά η πείρα είχε αποδείξει ότι ο νόμος του Σόλωνα, αν και επέβαλλε ποινή ατιμίας στον αδιάφορο πολίτη δεν κατάφερε να νικήσει την συνήθη νωθρότητα των ανθρώπων, πόσο μάλλον αφού όπως φαίνεται η ποινή εκείνη ήταν απειλή και ποτέ δεν εφαρμόστηκε πραγματικά. Ο Κλεισθένης με τον οστρακισμό και την τη βαθμιαία ανάπτυξη του δημοσίου πνεύματος κατάφερε να απαλλάξει την πόλη από το μεγάλο δεινό της τυραννίδας».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Δυστυχώς όχι μόνο στην αρχαία Αθήνα αλλά και στις ημέρες μας κυριάρχησαν φιλόδοξοι δικτάτορες στην μικρή μας χώρα. Το 1925 ο Θ. Πάγκαλος.
ΤΟ 1936 ο Μεταξάς και με την στήριξη των λεγόμενων αστικών κομμάτων της εποχής, και την άρνηση του ΚΚΕ να συμμαχήσει με τους φιλελεύθερους για την δημιουργία λαικού μετώπου όπως στη Γαλλία ,προς απόκρουση της δικτατορίας .Οι πρώτοι που πήγαν τότε εξορία ήταν οι κομμουνιστές μαζί , με τους επιφανείς εκπροσώπους των αστικών κομμάτων.
Το 1974 ο πράκτορας της c.i.a κατά τον Α Γ. Παπανδρέου, Συνταγματάρχης Γ. Παπαδόπουλος με μια ομάδα στασιαστών αξιωματικών κατέλυσαν την δημοκρατία και προκάλεσαν την τραγωδία της Κύπρου το 1974. Οι τυραννίδες με τις άφρονες πολιτικές τους πολλές φορές είναι πρόξενοι Εθνικών συμφορών.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΣΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ ΜΟΥ.
ΠΟΙΗΜΑ
Στην εγγονή μου τι να πω τώρα που έκλεισε τα δέκα
που θέλει πρόωρα να μεγαλώσει να γίνει θελκτική γυναίκα.
Έχουν απορίες τα παιδιά και τα μαθαίνουν όλα τόσο άσχημα,
στην τηλεόραση και στα περιοδικά.
Το είπε και ο Δυονύσης Σαββόπουλος σένα δίσκο του μία φορά. .» Πως τα παιδιά τα ξέρουν όλα.» Τα ξέρουν όμως Νιονιό παιδικά.
Για να τα μάθουν πιο καλά πρέπει κι οι γονείς να ξέρουν, και να έχουν χρόνο. Τώρα λειτουργούν με άγνοια και ενοχές και, μοιράζουν στα παιδιά λύπες αντί χαρές. Ένα Θάνο Ασκητή χρειάζονται τα παιδιά γιατί δεν τα ξέρουν όλα. Να εκπαιδεύσει τους δασκάλους στα σχολειά να μεταδώσουν
την γνώση στα παιδιά.
Η αρετή είναι διδακτή και η πληροφόρηση και η γνώση για να φωτίσει τα παιδικά μυαλά .
Η αγάπη των γονιών με τη διδαχή των δασκάλων , η εμπειρία του παππού, και της γιαγιάς, τα παιδιά θα οδηγήσουν , να αγαπήσουν τη ζωή,
τον εαυτό τους να τιμήσουν.
Όχι δεν τα ξέρουν όλα τα παιδιά αγαπητέ μου Διονύση, ούτε οι γονείς πρέπει να αφήσουν τη Μαντόνα να τα διαπαιδαγωγήσει.
Χρειάζονται αγάπη παιδεία και στοργή, το στιβαρό χέρι του γονιού που έχει γνώση, και του δασκάλου στο σχολειό τα πρώτα φώτα να τους δώσει.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ
Ο Περικλής Κοροβέσης δεν εξελέγη αυτή την φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
και θα λείψει η ελεύθερη φωνή του , η αναρχίζουσα κι εκτός κομματικών καλουπιών φωνή του. Το πιθανότερο είναι ότι τον έφαγε ο καθωσπρεπισμός της Αριστεράς έπειτα από τον θόρυβο που προκλήθηκε με την δήλωση του, ότι μπορεί να εισέπραξε μίζα από την Ζήμενς και ο Συνασπισμός το 1989 επί συγκυβέρνησης ή οικουμενικής επειδή αυτή ήταν η πρακτική της εταιρίας.. Άλλωστε όπως είπ娻 το έγραψε ο Γ. Βότσης και ο καθηγητής Κ. Μπέης στην «Ελευθεροτυπία» και δεν απαντήθηκε από κανένα.» Στελέχη φίλοι και οπαδοί της Αριστεράς ξεσηκώθηκαν και τον κατακεραύνωσαν ζητώντας την κεφαλή του επί πίνακι. Δηλαδή εστίν μεθερμηνευόμενο ότι «Εμείς η αριστερά είμαστε υπεράνω κριτικής και δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας γιατί είμαστε η ηθική δύναμη της κοινωνίας»
Δεν υπερασπίζομαι τον Κοροβέση επειδή ιδεολογικά, ανήκω στο ρεύμα ιδεών του διότι κατατάσσω τον εαυτόν μου στην ανανεωτική αριστερά.
Επικρίνω όμως τον μονολιθισμό και την αντίδραση των επικριτών του.
Αυτή η λογική οδήγησε στον μονοκομματισμό και στην αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η λογική του πνιξίματος των ελεύθερων φονών οδήγησε και στην δήθεν πολιτιστική επανάσταση του Μάο στους «ερυθροφρουρούς» και στα εγκλήματα του καθεστώτος, όπως και στον Σταλινισμό στην ΕΣΣΔ
Η Αριστερά πρέπει να μάθει από τα λάθη της και να προχωράει μπροστά χωρίς μεμψιμοιρίες και οπισθοδρομήσεις Επί πλέον πρέπει να είναι κόμμα ανοιχτό κα να δέχεται ελεύθερα την κριτική στο εσωτερικό της, όπως ως σήμερα θεωρώ ότι προσπαθεί να λειτουργεί ο Συνασπισμός.
Ίσως ο Περικλής Κοροβέσης να μην ξέρει την διπλωματική γλώσσα των επαγγελματιών πολιτικών, και το πολιτικό σαβουάρ βιβρ για να εκφραστεί και ήταν κατηγορηματικός χωρίς να έχει στοιχεία., παρόλο που ο ίδιος είπε ότι ανέφερε για την μίζα για να αναγκάσει τους υπεύθυνους να το διαψεύσουν.
Η ουσία όμως είναι ότι η Αριστερά εξακολουθεί να μην δέχεται κριτική ούτε από τους ίδιους τους βουλευτές της, κι αυτό τις κοστίζει καθημερινά διότι σημαίνει οπισθοδρόμηση από την προσπάθεια ανανέωσης της.
Η Αριστερά έχει ανάγκη νέων ανθρωπιστικών ιδεών στην υπηρεσία του λαού κι όχι αυταρχισμούς. Ο Περικλής ήταν μια ελεύθερη και ανιδιοτελής παρουσία η οποία θα λείψει από το κοινοβούλιο. Ελπίζουμε να εξακολουθήσει να γράφει και να μας κοινωνεί με τις ιδέες του.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΑΥΡΑ BLOGSPOT. COM

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ- ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η αποκομματικοποίηση του κράτους και η εύρυθμη λειτουργία του, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, είναι το ζητούμενο από καταβολής Ελληνικού κράτους, και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Η αιτία είναι τα ίδια τα κόμματα τα οποία το επαγγέλλονται προεκλογικά και το λησμονούν μετεκλογικά. ΚΙ ΈΤΣΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΌΥΜΕΝΑ ΚΡΆΤΗ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ. «Την επανίδρυση του κράτους « προσχηματικά όπως αποδείχτηκε επαγγέλθηκε η Ν.Δ. και προσπάθησε από πράσινο να το κάνει γαλάζιο με τις συνεντεύξεις στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Η αξιοκρατία στις κρατικές υπηρεσίες και η αποτελεσματική λειτουργία τους, προκειμένου να βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη δεν έχει οικονομικό κόστος. Χρειάζεται όμως τεράστιο πολιτικό θάρρος για να αντιταχθεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός, στους πράσινους και γαλάζιους στελέχη φίλους και οπαδούς ,που δήθεν αγωνίστηκαν για το κόμμα στην πραγματικότητα για το προσωπικό συμφέρον και μία θέση στον κρατικό μηχανισμό, είτε ως στελέχη διοίκησης είτε ως υπάλληλοι ρουσφετοδιορισμένοι. Οι απλοί οπαδοί έχουν και μια δικαιολογία. Άνεργοι καθώς είναι και επειδή τους έχουν μάθει τα κόμματα να γίνονται αφισοκολλητές για να βρουν δουλειά στο κράτος, πάνω στην ανάγκη τους {κακώς –κάκιστα] χωρίς αξιοκρατία παίρνουν τις θέσεις των άλλων.
Είναι όμως και κάτι κομματικές στελεχάρες που υπογράφουν παχυλές συμβάσεις άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους, και αν είναι ανεπαρκείς και τους ζητηθεί να παραιτηθούν απαιτούν τεράστιες αποζημιώσεις από τους Έλληνες φορολογούμενους.
Ο νέος πρωθυπουργός επαγγέλθηκε αξιοκρατία και έδωσε σωστά δείγματα γραφής και με την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου βάζοντας νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και να κονταροχτυπηθεί με το βαθύ κόμμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει γαλουχηθεί με αυτές τις νοοτροπίες »Αρχή άνδρα δείκνυσει.»
Όσο για την προκήρυξη των θέσεων των Γενικών Γραμματέων υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία λέει ότι οι Γενικοί Γραμματείς επειδή πρέπει να υλοποιούν κυβερνητικές πολιτικές, πρέπει να εκλέγονται τα πιο αξιόλογα κομματικά στελέχη. Και η άλλη λέει ότι πρέπει να προκηρύσσονται οι θέσεις βάσει ορισμένων κριτηρίων. Για να μην υπάρχουν ενστάσεις και παράπονα κάτι που δεν έγινε.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Ακόμη δεν ανέλαβε σχεδόν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν μας επιτρέπεται να μιλήσουμε για κυβερνητική φθορά. του ΠΑΣΟΚ. Θα μιλήσουμε γενικώς για την κυβερνητική φθορά των κομμάτων εξουσίας. Τα κόμματα εξουσίας στον Δυτικό κόσμο καλλιεργούν υπέρμετρες ελπίδες και προσδοκίες, στους ψηφοφόρους τους. πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που υστερεί σε πολιτικό και σε πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και σε σύγχρονους θεσμούς σε σχέση με τις προοδευμένες Ευρωπαικές χώρες, και τις ΗΠΑ. Στην Δυτική Ευρώπη απ ότι έχουμε διαβάσει σε σχετικά ρεπορτάζ δεν τολμούν οι πολιτικοί να υποσχεθούν πράγματα προεκλογικά, και να μην τα υλοποιήσουν . Τότε τους πήρε το ποτάμι.. Στην Ελλάδα όμως ακόμη υπάρχει υστέρηση μεταξύ υποσχέσεων και πραγματοποίησης έργου, αλλά και εκεί σιγά σιγά προσαρμόζονται το κόμματα και ακολουθούν την Ευρώπη. Πειθαναγκάζονται να το κάνουν για να κερδίσουν αξιοπιστία. Κι επειδή οι νεότερες γενιές ξέρουν περισσότερα γράμματα έχουν πτυχία, μάστερ και ντοκτορά, και δεν είναι οι αγράμματοι αγρότες και εργάτες παππούδες τους. Υπάρχει βέβαια κι ένα εύπιστο λαικό κοινό, αλλά όλο και λιγοστεύει.
Οι νεότερες γενιές βλέποντας την αναξιοπιστία της πολιτικής, της έχει γυρίσει την πλάτη. Γιαυτό βλέπουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μεγαλύτερη αποχή.
Αυτό δεν είναι παρήγορο ούτε ευχάριστο. Ιδιαίτερα όταν το παρατηρούμε εμείς οι παλιότερες γενιές, οι οποίες, ζήσαμε σε έντονα πολιτικοποιημένη εποχή κι ονειρευτήκαμε να αλλάξουμε τον κόσμο. »Ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ» λέει σε ένα δημοφιλές τραγούδι του, τον ΚΕΜΑΛ» προφανώς σε στιγμές απαισιοδοξίας ο σπουδαίος ποιητής Νίκος Γκάτσος. Κι όμως ο κόσμος αλλάζει αλλιώς θα ζούσαμε ακόμη στην εποχή των σπηλαίων. Ποιός όμως θα αγωνιστεί να τον αλλάξει αν όχι οι νέες γενιές που κρατούν το μέλλον ανά χείρας; «Κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε στο γιαλό.» λέει η λαική παροιμία.
Η διδαχή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από το υπέροχο κείμενο του «Επιτάφιου» του Περικλή είναι ότι «Μόνο εμείς θεωρούμε όχι φιλήσυχο, αλλά άχρηστο αυτόν που δεν λαβαίνει καθόλου μέρος στα κοινά».»Μόνοι γαρ τον τε μηδέν των δε μετέχοντα ουκ απράγμονα , αλλ αχρείον νομίζομεν..»

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. .ΔΑΣΚΑΛΑΚ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ
Παρακολούθησα την εκπομπή της Άννας Παναγιωταρέα στην «ΝΕΤ» «ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ» Είχε καλεσμένους δημοσιογράφους, βουλευτές και στελέχη από τον χώρο της Ν.Δ., με αντικείμενο της συζητήσεως τα νεοδημοκρατικά τεκταινόμενα. Ο αγροτοσυνδικαλιστής κος Κοκκινούλης εξέφρασε την άποψη ότι η τύχη της Ν.Δ. ενδιαφέρει τον Ελληνικό λαό διότι είναι κυβερνητικό κόμμα, έχει εκατομμύρια ψηφοφόρους κ.λ.π. Ως εκ τούτου κατά τον κο Κοκκινούλη κάθε Έλληνας, ο οποίος ενδιαφέρεται για την Ν.Δ. θα πρέπει να εγγραφεί για να ψηφίσει για αρχηγό. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο αφελής ο κος Κοκκινομάλλης, Αντίθετα πιστεύω ότι είναι εξυπνότατος γιατί είναι και πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας. Πολύ ωραία τα λόγια του κου Κοκκινούλη για να είναι αληθινά, και να απηχούν την πραγματικότητα και τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός του Ελληνικού χώρου. Γιατί αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά που είπε, ότι ενδιαφερόμαστε όλοι για ένα κόμμα εν προκειμένω την Ν.Δ. Αυτό θα σημαίνει ότι καταργήθηκε η πάλη των τάξεων κι ότι δεν υπάρχουν τραπεζίτες, βιομήχανοι, πολυεθνικές εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες ελεύθεροι επαγγελματίες, και ως εκ τούτου, αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα τα οποία εκπροσωπούνται, σωστά ή λάθος από τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Για να στηρίξει το κόμμα του τώρα που έχει πάρει την κατηφόρα, ο πονηρός συνδικαλιστής φαίνεται ότι επιθυμεί να καταργήσει την πάλη των τάξεων. Ακόμη και το κουτόχορτο σήμερα όμως, είναι δυσεύρετο στην αγορά.
ΦΩΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΠΡΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟ
Με πολλούς οδηγούς έχω μιλήσει και μου παραπονούνται αλλά όπως και ο ίδιος έχω παρατηρήσει, στην εθνική οδό από τον κόμβο του Βαμβακόσπορου ως την Κίσσαμο, σε πολλά σημεία επικρατεί μαύρη μαυρίλα σκοταδιού, πολύ επικίνδυνη για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Ούτως η άλλως το βράδυ η όραση των ανθρώπων μειώνεται, σκεφθείτε να οδηγούν μέσα στο σκοτεινό δρόμο, πόσο επικίνδυνο είναι.. Θα πρέπει οι υπεύθυνοι του ΒΟΑΚ να λάβουν τα μέτρα τους, γιατί αρκετά τροχαία γίνονται τελευταία με πολλά θύματα και στην πόλη μας.
Ελπίζουμε στο κοντινό μέλλον και όχι με τις διαδικασίες χελώνας του δημοσίου.
Ο ΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Ο ακάματος λογοτέχνης και λαογράφος Θανάσης Δεικτικής παρουσιάζει στο πολιτιστικό κέντρο της Μητρόπολης την Δευτέρα 19- 10- 2009 στις 7μμ.τον δεύτερο τόμο του βιβλίου του «ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΛΑΙΚΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ που δεν υπάρχουν πια.» Ο Θανάσης αγαπάει το νησί μας, πονά τον τόπο του την Κίσσαμο, και λατρεύει την Κρητική λαική παράδοση, είναι για τούτο αξιέπαινος .Να είμαστε όλοι εκεί να τον χειροκροτήσουμε, και να τον στηρίξουμε για την προσπάθεια του.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ
Έγραψα χθές εκ παραδρομής ότι το κληροδότημα της Ελένης Φράντζεσάκη στο πολυτεχνείο Κρήτης ανήκει στο Δήμο
Χανίων. Η οικία ανήκει στο πολύτεχνείο και ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό μια δανειστική βιβλιοθήκη για τους κατοίκους της περιοχής αναξιοποίητο γίνεται ένα ερείπιο πρός κατάρρευση.
Κύριε πρύτανη Ιωακείμ Γρυσπολάκη γιατί δεν συνεργάζεστε με τον Δήμο να αξιοποιήσετε το κτίριο;Εσείς ένας φιλόμουσος και φιλότεχνος αλλά και φίλος της πόλης;
Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΕΟΡΤΆΖΕΙ
Η 14η οκτωμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η μέρα της αγρότισσας.Για να τιμήσει την αγρότισσα η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Πλατανιά οργάνωσαν εκδήλωση πός τιμή της, στο Μάλεμε την τετάρτη 14 -10 στις 7 μμ.
Στην Ελλάδα βέβαια ο αγροτικός τομέας έχει πλήρως απαξιωθεί. Σε αυτόν μπορεί να εργάζεται το 12% περίπου του πλυθυσμού αλλα συμβάλει μονάχα με τρισίμιση τοις εκατό[3,5%]στο εθνικό εισόδημα.Σε λίγο θα κάνουμε υποκριτικά ότι θα τιμούμε τους αγρότες και τις αγρότισσες χωρίς να υπάρχουν αγρότες και αγρότισσες. Η αγρότισσα μάνα προσέφερε το αίμα της δουλεύοντας στα χωράφια ανασφάλιστη, αλλά και στο σπίτι για να μεγαλώσει την πολυμελή οικογένεια της.
Για να μην τιμούνται οι αγρότες και οι αγρότισσες και να μοιάζει με μνημόσυνο του αγροτικού τομέα, θα πρέπει οι αρμόδιοι να σκύψουν στα προβλήματα του, για να δούν τι και πως μπορεί να περισσωθεί Ότι απόμεινε μην τυχόν και διαλύσει τελείως από τον ανταγωνισμό. ΘΑ ΒΟΗΘΉΣΕΙ Η ΣΤΡΟΦΉ ΠΡΟς ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ ΓΕΩΡΓΊΑ; δΕΝ ΕΊΝΑΙ ΝΤΡΟΠΉ ΜΑς ΝΑ ΕΙΣΆΓΟΥΜΕ ΛΕΜΌΝΙΑ ΚΡΕΜΜΎΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΆΤΕΣ ΑΠΌ ΤΡΊΤΕς ΧΏΡΕΣ.
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ
Είκοση τρία άτομα έχουν αυτοκτονήσει στην Γαλλική "ΦΡΑΝΣ ΤΕΛΕΚΟΜ" τον τελευταιο χρόνο.
Ωφείλεται στις σκληρές συνθήκες εργασίας τις οποίες υποβάλλει τους εργαζόμενους, το νέο μάνατζμεντ της εταιρίας το οποίο τους φέρνει σε ψυχικό αδιέξοδο. Π.χ. τους υποχρεώνει να αυξάνουν μπορούν δεν μπορούν, τις πωλήσεις κι αν δεν το κάνουν τους μεταθέτουν σε άλλες πόλεις ως αποτυχήμένους. Αλλά και στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους μετά τις τρις το μεσημέρι να ψάχνουν τηλεφωνικώς για πελάτες, και να ξεσηκώνουν το μασημερινό ύπνο των πολιτών; Στην Κρήτη είχαμε τον τελευταίο χρόνο αυτοκτονίες τριών Κρητικών μικρών επιχειρηματιών.Ενός Χανιώτη και δύο Ηρακλειωτών, που ήρθαν σε απελπισία και απόγνωση, από τα αδίέξοδα των χρεών τους κι εδωσαν τέρμα στην ζωή τους.
Τελικά ποιός φταίει ο καπιταλισμός που είναι άγριος, ή οι άνθρωποι ,οι οποίοι δημιουργούν τα συστήματα; Με την απορία θα μείνω.



--------------------------------------------------------------------------------
Σύρετε φωτογραφίες στο παράθυρο του Messenger. Δείτε πώς. Κάντε κλικ εδώ!
Απάντηση
Απάντηση σε όλους
Προώθηση
Δημιουργία
|
Διαγραφή
Ανεπιθύμητη αλληλογραφία
Μη ανεπιθύμητη αλληλογραφία
|
Σήμανση ως ▼
μη αναγνωσμένο
αναγνωσμένο
Απάτη ηλεκτρονικού "ψαρέματος"Μετακίνηση σε ▼
Εισερχόμενα
Ανεπιθύμητη αλλ/γραφία
Πρόχειρα
Απεσταλμένα
Διαγραμμένα|
Κενό

|



© 2009 Microsoft Προστασία δεδομένων Όροι χρήσης Λογαριασμός Σχόλια


{0}
Σήμανση ως αναγνωσμένου

Σήμανση ως μη αναγνωσμένου

Διαγραφή

Ανεπιθύμητη αλληλογραφία ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ
Έγραψα χθές εκ παραδρομής ότι το κληροδότημα της Ελένης Φράντζεσάκη στο πολυτεχνείο Κρήτης ανήκει στο Δήμο
Χανίων. Η οικία ανήκει στο πολύτεχνείο και ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό μια δανειστική βιβλιοθήκη για τους κατοίκους της περιοχής αναξιοποίητο γίνεται ένα ερείπιο πρός κατάρρευση.
Κύριε πρύτανη Ιωακείμ Γρυσπολάκη γιατί δεν συνεργάζεστε με τον Δήμο να αξιοποιήσετε το κτίριο;Εσείς ένας φιλόμουσος και φιλότεχνος αλλά και φίλος της πόλης;
Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΕΟΡΤΆΖΕΙ
Η 14η οκτωμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η μέρα της αγρότισσας.Για να τιμήσει την αγρότισσα η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Πλατανιά οργάνωσαν εκδήλωση πός τιμή της, στο Μάλεμε την τετάρτη 14 -10 στις 7 μμ.
Στην Ελλάδα βέβαια ο αγροτικός τομέας έχει πλήρως απαξιωθεί. Σε αυτόν μπορεί να εργάζεται το 12% περίπου του πλυθυσμού αλλα συμβάλει μονάχα με τρισίμιση τοις εκατό[3,5%]στο εθνικό εισόδημα.Σε λίγο θα κάνουμε υποκριτικά ότι θα τιμούμε τους αγρότες και τις αγρότισσες χωρίς να υπάρχουν αγρότες και αγρότισσες. Η αγρότισσα μάνα προσέφερε το αίμα της δουλεύοντας στα χωράφια ανασφάλιστη, αλλά και στο σπίτι για να μεγαλώσει την πολυμελή οικογένεια της.
Για να μην τιμούνται οι αγρότες και οι αγρότισσες και να μοιάζει με μνημόσυνο του αγροτικού τομέα, θα πρέπει οι αρμόδιοι να σκύψουν στα προβλήματα του, για να δούν τι και πως μπορεί να περισσωθεί Ότι απόμεινε μην τυχόν και διαλύσει τελείως από τον ανταγωνισμό. ΘΑ ΒΟΗΘΉΣΕΙ Η ΣΤΡΟΦΉ ΠΡΟς ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ ΓΕΩΡΓΊΑ; δΕΝ ΕΊΝΑΙ ΝΤΡΟΠΉ ΜΑς ΝΑ ΕΙΣΆΓΟΥΜΕ ΛΕΜΌΝΙΑ ΚΡΕΜΜΎΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΆΤΕΣ ΑΠΌ ΤΡΊΤΕς ΧΏΡΕΣ.
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ
Είκοση τρία άτομα έχουν αυτοκτονήσει στην Γαλλική "ΦΡΑΝΣ ΤΕΛΕΚΟΜ" τον τελευταιο χρόνο.
Ωφείλεται στις σκληρές συνθήκες εργασίας τις οποίες υποβάλλει τους εργαζόμενους, το νέο μάνατζμεντ της εταιρίας το οποίο τους φέρνει σε ψυχικό αδιέξοδο. Π.χ. τους υποχρεώνει να αυξάνουν μπορούν δεν μπορούν, τις πωλήσεις κι αν δεν το κάνουν τους μεταθέτουν σε άλλες πόλεις ως αποτυχήμένους. Αλλά και στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους μετά τις τρις το μεσημέρι να ψάχνουν τηλεφωνικώς για πελάτες, και να ξεσηκώνουν το μασημερινό ύπνο των πολιτών; Στην Κρήτη είχαμε τον τελευταίο χρόνο αυτοκτονίες τριών Κρητικών μικρών επιχειρηματιών.Ενός Χανιώτη και δύο Ηρακλειωτών, που ήρθαν σε απελπισία και απόγνωση, από τα αδίέξοδα των χρεών τους κι εδωσαν τέρμα στην ζωή τους.
Τελικά ποιός φταίει ο καπιταλισμός που είναι άγριος, ή οι άνθρωποι ,οι οποίοι δημιουργούν τα συστήματα; Με την απορία θα μείνω.



--------------------------------------------------------------------------------
Σύρετε φωτογραφίες στο παράθυρο του Messenger. Δείτε πώς. Κάντε κλικ εδώ!
Απάντηση
Απάντηση σε όλους
Προώθηση
Δημιουργία
|
Διαγραφή
Ανεπιθύμητη αλληλογραφία
Μη ανεπιθύμητη αλληλογραφία
|
Σήμανση ως ▼
μη αναγνωσμένο
αναγνωσμένο
Απάτη ηλεκτρονικού "ψαρέματος"Μετακίνηση σε ▼
Εισερχόμενα
Ανεπιθύμητη αλλ/γραφία
Πρόχειρα
Απεσταλμένα
Διαγραμμένα|
Κενό

|



© 2009 Microsoft Προστασία δεδομένων Όροι χρήσης Λογαριασμός Σχόλια


{0}
Σήμανση ως αναγνωσμένου

Σήμανση ως μη αναγνωσμένου

Διαγραφή

Ανεπιθύμητη αλληλογραφία

Μη ανεπιθύμητη αλληλογραφία

Εκτύπωση

Προβολή προέλευσης μηνύματος

Το πλάτος του μηνύματος είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στην οθόνη σας. Προβολή πλήρους μηνύματος

Μη ανεπιθύμητη αλληλογραφία

Εκτύπωση

Προβολή προέλευσης μηνύματος

Το πλάτος του μηνύματος είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στην οθόνη σας. Προβολή πλήρους μηνύματος

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΗΓΗΜΑ
Ο ΔΡΌΜΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Χρήστος είχε μεγαλώσει σε μια γειτονιά όχι και πολύ μακριά από την πόλη των Χανιών. Η περιοχή ήταν καθαρά αγροτική πνιγμένοι στο πράσινο και στα κηπευτικά.
Γύρω από το πατρικό του κατοικούσαν εργατικές οικογένειες, με καταγωγή από διάφορα χωριά του νομού, οι οποίες στην μετακατοχική φτώχεια και μετανάστευση ,εγκαταστάθηκαν σε αυτήν την «φτωχική γειτονιά που είχε σπίτια χαμηλά» όπως λέει και το παλιό τραγούδι. Αλλά στα μικρά του χρόνια ο Χρηστάκης γνώρισε και πολλούς πρόσφυγες γείτονες, με καταγωγή από την γη των Ιώνων την Μικρά Ασία. Σχεδόν όλοι έχουν φύγει από την ζωή που να τους συχγωρήσει ο μεγαλοδύναμος Θεός, αν είναι πράγματι εκεί ψηλά και όλα τα βλέπει με το επ- ουράνιο βλέμμα του.
Ό ι περισσότεροι απ αυτούς τους οικογενειάρχες είχαν πολλά παιδιά ,και ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες στα χωράφια τους, όπου τους έβλεπες να εργάζονται ακούραστα με τις οικογένειες τους από το πρωί μέχρι την δύση του ηλίου. Μερικοί από αυτούς είχαν και κάρα όπου φόρτωναν νύχτα, νύχτα τα κηπευτικά τους και τα πήγαιναν στην κεντρική λαχαναγορά για πούλημα, η οποία τότε βρισκόταν έξω από την Δημοτική αγορά των Χανίων. Όλοι οι δρόμοι ήταν χωματόδρομοι , και ο Χρηστάκης με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς εκεί έπαιζαν το ξυλίκι τους, και την αμπάριζα, και στις αλάνες ξυπόλητα έπαιζαν ποδόσφαιρο. Τα μεγαλύτερα παιδιά φορτώνονταν την στάμνα και πήγαιναν στην μοναδική βρύση για να πάρουν νερό, να το φέρουν στο σπίτι τους.
Στο δεύτερο δημοτικό το οποίο απείχε δύο περίπου χιλιόμετρα, από τα σπίτια τους, πήγαιναν με τα πόδια όλα μαζί τα παιδιά ,συζητώντας, λέγοντας αστεία και τραγουδώντας.
Δεν υπήρχε τότε κίνδυνος από τα αυτοκίνητα γιατί κυκλοφορούσαν σπάνια και ελάχιστα.
Ο Χρηστάκης πήγαινε πολλές φορές με φίλους του, με σφενδόνες και κυνηγούσαν πουλάκια από την γύρω περιοχή. Το καλοκαίρι έκοβαν σύκα, από τις παρακείμενες συκιές, ή φραγκόσυκα από τις φραγκοσυκιές με τα οποία γέμιζαν αγκάθια και παραπονιόταν στους γονείς τους. «Δεν σου το είπα Χρηστάκη μου ότι τα φραγκόσυκα έχουν αγκάθια και τσιτώνουν.» Τώρα άδικα μουρμουρίζεις. «Ήθελες τα και έπαθες τα» είπε η μάνα στον Χρηστάκη της. Τον χειμώνα θυμόταν ότι μια χρονιά είχε πάει με μια παρέα, κι είχαν μαζέψει ελιές από ελαιόδεντρα στην διπλανή τους περιοχή. Αυτός ακολουθούσε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έλεγαν ότι «πάνε να μαζέψουν απολίδια». Δηλαδή ότι έμεινε μετά το τέλος του μαζέματος από τους νοικοκυραίους. Για κακή τους τύχη τους έπιασε ο ιδιοκτήτης και τους απείλησε ότι θα φωνάξει τον αγροφύλακα να τους κάνει μήνυση.
Μια ημέρα ο Χρηστάκης πήρε μια τρομάρα γιατί ο φίλος του ο Γιάννης, παραλίγο να πέσει να πνιγεί σε ένα αφύλακτο πηγάδι,.αλλά την τελευταία στιγμή φυλάχτηκε και σώθηκε.Στο σχολείο ήταν ο Χρήστος καλός μαθητής αλλά υπήρξε παιδί συγκρατημένο και ντροπαλό. Βρήκε ευκαιρία ο Τάσος να τον πειράζει στην τάξη και να του κάνει την ζωή δύσκολη. Μια ημέρα ο Χρηστάκης δεν άντεξε και την ώρα που σχολούσαν, εξοργίστηκε με το θράσος του συμμαθητή του, ύψωσε τα χέρια του έμπλεος από θυμό, και έπαιξε στον Τάσο δυο απανωτές γροθιές κάτω από το πηγούνι και του έσπασε ένα δόντι.
Από τότε όχι μόνο δεν τον ξαναπείραξε ο Τάσος, αλλά τον καλόπιανε φοβούμενος να μην του επιτεθεί ξανά. Σιγά, σιγά πέρασαν τα χρόνια μεγάλωσε ο Χρηστάκης και έγινε Χρήστος. Μετά παντρεύτηκε και έκανε δική του οικογένεια .Τα αδέρφια του έφυγαν για την Αθήνα ,και ο μόνος ο οποίος έμεινε στο ανακατασκευασμένο πατρικό του σπίτι, ήταν ο Χρήστος με την δική του πια οικογένεια. Οι χωμάτινοι δρόμοι έγιναν ασφαλτόδρομοι, και τα χωράφια οικόπεδα, όπου γέμισαν κατοικίες. Έμενε ακόμη ο μεγαλύτερος δρόμος και ο κεντρικότερος για να ασφαλτοστρωθεί. Αυτό έγινε επειδή δεν παραχωρούσε ένας παλιός συμμαθητής του ο Μανώλης οικειοθελώς μερικά μέτρα γη στον Δήμο για να φαρδύνει ο δρόμος.. Ο Χρήστος μαζί με δυο ακόμη γείτονες πήγαν για να τον μεταπείσουν στο σπίτι του.
«Καλή είναι η πρόοδος τους είπε ο Μανώλης μα εγώ θα χάσω την ησυχία μου’
Τελικά ο Μανώλης πείστηκε και παραχώρησε μέρος από την αυλή του, κι ο δρόμος έγινε άσφαλτος. Γιατί ρε συ Μανώλη δεν επέμενες στην θέση σου; Μας έκαψες όλους και φταίμε εμείς οι οποίοι σε πιέσαμε. Νομίζαμε ότι θα προοδεύαμε. Δεν πέρασε πολύ καιρός, κι επειδή ήταν κεντρικός ο δρόμος και πλημμύρισε από αυτοκίνητα. αυτοκίνητα, είχε γίνει πλέον ένας επικίνδυνος δρόμος για παιδιά και μεγάλους. Ο παλιός του συμμαθητής ο Μανώλης δεν πρόλαβε να τον δει γιατί πέθανε από έμφραγμα,. όπως πεθαίνει και ο δρόμος καθημερινά από το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Οι αρχαίοι Έλληνες μας έδωσαν το συναίσθημα της κοινότητας. Έστω κι αν ορισμένοι ήταν πιο ίσοι από τους άλλους. Μας έμαθαν επίσης ότι το ουσιώδες στην ζωή ενός ενός ανθρώπου δεν είναι η εργασία αλλά η πολιτική ζωή, η επαφή με τους άλλους στην συνέλευση οι συζητήσεις στα συμπόσια.»
ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΒΕΡΝΑΝ ΓΑΛΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ

Οι φερόμενοι ως υποψήφιοι ηγέτες της Ν.Δ. υιοθετούν άλλοι, υποκριτικά κι άλλοι για λόγους προσωπικού συμφέροντος, εκλογή από την λαική βάση της ΝΔ. Βεβαίως το ίδιο μοτίβο εγκαινίασε πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η λαϊκή βάση όμως δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ ούτε άλλοθι , για την απόκτηση αίγλης, νομιμοποίησης και αξιωμάτων.
Η χρησιμοποίηση της βάσης, για την νομιμοποίηση του αρχηγού, κανένα σκεπτόμενο πολίτη, δεν πείθει ότι υπάρχει βούληση για συμμετοχική δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ δεν το έπραξε, πολύ δε περισσότερο η Ν.Δ. η οποία είναι περισσότερο υποτακτική, στα μεγάλα συμφέροντα και την φοβίζει η λαική συμμετοχή. Γιατί συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει ότι ο λαός θα συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, και θα συναποφασίζει για τα τεκταινόμενα στην πολιτεία, με μορφές άμεσης δημοκρατίας τύπου Αθηναικής δημοκρατίας της αρχαιότητας.
Κι όχι το κόμμα να αντιπροσωπεύει τον λαό, και να κρίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, διότι όταν έρχεται στην εξουσία αποστασιοποιείται εντελώς από τα λαικά συμφέροντα και διαχειρίζεται απλώς τις κρατικές υποθέσεις σαν ουδέτερος παρατηρητής. Ενίοτε και ως υπηρέτης πολυεθνικών ομίλων και παρασιτικών συμφερόντων.
Δεν είχε άδικο ο μακαρίτης φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης ο οποίος ονόμαζε τις δυτικές δημοκρατίες «φιλελεύθερες ολιγαρχίες».
Αλλά και στα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού όπου υπήρχε μονοκομματισμός, είδαμε την παταγώδη αποτυχία και την κατάρρευση του συστήματος.
Μια μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας είναι η εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους, όπου ο Δήμος είναι κατά κανόνα πιο κοντά στον πολίτη.
Ο Δήμος θα μπορεί να καλεί τους δημότες σε κάθε γειτονιά, να συνδιαμορφώνουν την δημοτική πολιτική. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια ο Συνασπισμός είχε φέρει στα Χανιά, στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου δημοτικούς εκπροσώπους αριστερού Δήμου κοντά στην Μαδρίτη και μίλησαν για συμμετοχικό προυπολογισμό τον οποίο είχαν συνδιαμορφώσει με τους δημότες στον Δήμο τους. Μορφές άμεσης δημοκρατικής συμμετοχής, μπορούν να εφαρμοστούν αν το θελήσουν τα κόμματα εξουσίας. Την επικαλούνται όμως ως άλλοθι νομιμοποίησης, των ηγεσιών τους για να ρίχνουν στάχ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ- ΕΝΑΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Στο τεχνικό επιμελητήριο Χανίων το Σάββατο 10- 10 –2009 στις 8 το βράδυ, παρουσιάστηκε από την φιλόλογο Βαρβάρα Περράκη με πρόλογο του επίτιμου πανεπιστημιακού Ερατοσθένη Καψωμένου, ένα βιβλίο μικρού μεγέθους και 170 περίπου σελίδων με τίτλο «Οθωμανική αυτοκρατορία 2017μ.χ». Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γιώργος Παπαγιανόπουλος αρχιτέκτονας, υπάλληλος υπ. δημ. έργων.
Μέσα από την μυθοπλασία του βιβλίου, ο συγγραφέας του θέλησε ως ενεργός πολίτης να μιλήσει, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να επακολουθήσει ζωηρός διάλογος με το ακροατήριο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο λαός ή τουλάχιστον ένα τμήμα του, προβληματίζεται βαθύτατα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, και για τον επιθετικό γείτονα μας.
Ειπώθηκε από τον συγγραφέα ότι η Ελλάδα ηττήθηκε από την Τουρκία μετά το 1974. Πράγματι η Ελλάδα ηττήθηκε το 1974. Γιατί όμως ηττήθηκε; Πρέπει κι αυτά να τα λέμε και να μην αποκρύπτουμε τις ευθύνες της Ελληνικής πλευράς. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος απέσυρε την Ελληνική μεραρχία Κύπρου το 1969, με αποτέλεσμα η Κύπρος η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία να μείνει ανοχύρωτη χώρα.. Το 1974 0 ονομαζόμενος και «σκύλος της ΕΣΑ ο «αόρατος δικτάτορας» Ιωαννίδης πραξικοπηματικά έκανε με τους υποτακτικούς του κίνημα εναντίον του εκλεγμένου Κύπριου προέδρου Μακαρίου και απόπειρα φόνου εναντίον του. Πρόεδρος τότε, ανέλαβε για λίγο ο εκλεκτός της χούντας Σαμψών. Η Αγγλία στη συνθήκη Ζυρίχης και Λονδίνου είχε βάλει εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου την Ελλάδα και την Τουρκία. με την λογική του δόγματος «διαίρει και βασίλευε.»
Μετά την πραξικοπηματική ενέργεια της χούντας των Αθηνών η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία βρήκε το πρόσχημα να επέμβει για να προστατεύσει δήθεν τους τουρκοκύπριους, οι οποίοι ήταν το 18%του πληθυσμού. και κατέληξε να κατέχει το 40%του Κυπριακού εδάφους.
Η Τουρκία στο πλαίσιο της επεκτατικής της πολιτικής έκανε την δουλειά της, και προστάτεψε τα συμφέροντα της, ενώ η χούντα δεν είχε ετοιμοπόλεμο στρατό για να αντισταθεί και κατέρρευσε πουλώντας το νησί, και ο Καραμανλής είπε ότι η Κύπρος είναι μακριά προφανώς βλέποντας, την κακή κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων. Από τότε που ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στο Αιγαίο η Τουρκία προσπαθεί να γίνει συνεκμεταλευτής του πετρελαίου , και ανακάλυψε τις γκρίζες ζώνες με τις ακατοίκητες βραχονησίδες.
Εξ ου και η δεύτερη Ελληνική ήττα με την αμφισβήτηση από την Τουρκία των Ιμίων την παραλίγο εμπλοκή σε πόλεμο μαζί μας, την μεσολάβηση των Αμερικανών και το ευχαριστώ του Σημίτη στους Αμερικανούς.
Η υπερπτήση των Τουρκικών αεροπλάνων στο Αγαθονήσι, και το Γαιδουρονήσι συνεχίζει την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, και αναγκάζεται η Ελλάς να δαπανά τεράστια ποσά για τις αναχαιτίσεις των Τουρκικών μαχητικών. ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ..Μετά τα Ίμια επακολούθησε και η συμφωνία της Μαδρίτης επακόλουθο των Ιμίων σύμφωνα και με το ντοκουμενταρισμένο με στοιχεία από το Στέητ Ντηπάρτμεντ βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, όπου η κυβέρνηση Σημίτη αναγνωρίζει στην Τουρκία «εύλογα συμφέροντα στο Αιγαίο.»
Η Ελληνική πλευρά ανίσχυρη να τιθασεύσει την επιθετική Τουρκία πόνταρε στο χαρτί της ένταξης της στην Ευρωπαική Ένωση στον εκδημοκρατισμό της, και στην αλλαγή της πολιτικής της.. Πλην όμως ο Γαλλογερμανικός άξονας δεν την επιθυμεί, ως πλήρες μέλος οπότε η Ελλάδα πρέπει να επανασχεδιάσει την εξωτερική της πολιτική και να έχει έτοιμα διάφορα νέα σενάρια.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΕΦΕΡΕ ΕΛΠΙΔA

"Πράγματι, όλα τα κακά στα οποία υπόκεινται οι άνθρωποι,ήταν πρωτύτερα κλεισμένα σένα φυλασσόμενο πυθάρι. Η πονηρή
Πανδώρα όμως άνοιξε το πώμα, δηλαδή το σκέπασμα του πιθαριού, κι αμέσως διαδόθηκαν μεταξύ των ανθρώπων άπειρες συμφορές. Μέσα στο πυθάρι υπήρχε και η ελπίδα αλλά η Πανδώρα φρόντισε να την σκεπάσει, πρίν προφτάσει και βγει κι αυτή, για να παρηγορεί τουλάχιστον τους ανθρώπους στις δυστυχίες τους."Από την ιστορία του Ελληνικού έθνους του Κ. Παπαρρηγόπουλου-[Εκδόσεις Λυμπέρη Κεφ.Αρχαία μυθολογία.]
Οι αρχαίοι Λατίνοι πίστευαν επίσης στο αρχαίο περίφημο ρητό ¨"DO SPIRO SPERO" "ΟΣΟ ΖΏ ΕΛΠΊΖΩ"
Αλλοίμονο αν οι άνθρωποι ζούσαν χωρίς να ελπίζουν ότι το αύριο, δεν θα είναι καλύτερο από το χθές. Όσο κι αν προσπαθούν να τους το μαυρίσουν οι πολιτικές Κασσάνδρες για να εφαρμόσουν τις αντιλαικές πολιτικές τους.
Αυτήν την ελπίδα για το αύριο βρήκαν στο ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου, το 44% του Ελληνικού λαού αλλά και αυτοί που δεν τον ψήφισαν ελπίζουν για καλύτερες μέρες . Εκτός από τις εκμεταλεύτριες και παρασιτικές τάξεις, ΟΙ ΟΠΟΊΕΣ ΖΟΥΝ Ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και τις μεσαίες τάξεις.
Το ΠΑΣΟΚ με την σύντμηση των υπουργείων προχωρεί σε μια γενναία διοικητική μεταρύθμιση. Αργότερα ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και με τον ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑ ΝΟ 2 ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΈΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΉΜΩΝ. Όπως επίσης και με την θέσπιση του αιρετού περιφερειάρχη. Ο εξορθολογισμός δαπανών είναι απαραίτητος στον δημόσιο τομέα για να εξοικονομηθούν πόροι, για την υγεία . Ήδη η νέα υπουργός υγείας, δήλωσε ότι θα προσληφθούν στο ΕΣΥ 20.000 γιατροί και νοσοκόμοι.
Η ΔΗΜΌΣΙΑ ΠΑΙΔΕΊΑ ΠΆΣΧΕΙ ΑΠΌ ΈΛΛΕΙΨΗ ΠΌΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΆΜΑΤΟΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΊΩΝ ΓΙΑ ΈΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΝΈΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ. Ήδη στο παρά πέντε ο Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε για την νομιμοποίηση 30 κολλεγίων ως πανεπιστημιακές σχολές."Αιδώς Αργείοι" και που θα την βρήτε.Στο ΙΚΑ περιμένουν ένα μήνα στην ουρά για ραντεβού. Το γνωρίζει ο νέος αρμόδιος υπουργός; Τα ασφαλιστικά ταμεία από έλλειψη μηχανοργάνωσης καθυστερούν τις συντάξεις μέχρι και δύο χρόνια. Το γνωρίζει επίσης ο νέος υπουργός; Τα προβλήματα είναι βουνό σε όλους τους τομείς. Θα αντιμετωπιστούν μονάχα με την σωστή οργάνωση, την διάθεση αναγκαίων πόρων ,και το σήκωμα των μανικιών, όχι μόνο των μανικιών των υπουργών και των υπαλλήλων της διοίκησης. Αλλά όλης της κοινωνίας. Ή όλοι μαζί θα πετύχουμε, ή όλοι μαζί θα πάμε στον πάτο. Ο ΚΑΘ ΕΙΣ ΕΦ Ω ΕΤΆΧΘΗ ΒΈΒΑΙΑ.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- ΧΑΝΙΑ




ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΥΣ
[ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΔΙΗΓΗΜΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Την εποχή εκείνη την οποία θα αναλάμβανε την θέση του λέκτορα στο πανεπιστήμιο Αθηνών ο Μάριος , κυβερνούσε την χώρα ένα διεφθαρμένο κυβερνητικό επιτελείο. Βούιζαν τα μέσα ενημέρωσης για τα οικονομικά και τα ερωτικά σκάνδαλα των υπουργών της κυβέρνησης .
Εκατομμύρια διασπαθίστηκαν από τον δημόσιο κορβανά χωρίς του άβουλου πρωθυπουργού να ιδρώσει το αυτί.
Γραμματείς υπουργείων ευνοούμενοι του πρωθυπουργού, αυτοκτόνησαν εξαιτίας ερωτικών σκανδάλων.
Ο κόσμος είχε αγανακτήσει εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία τον ανάγκαζε να περικόψει αναγκαίες δαπάνες, για να χρεώνεται στις τράπεζες, και επί πλέον από την κυβέρνηση, που δεν τιμωρούσε τα διεφθαρμένα στελέχη της, αλλά φόρτωνε τον λαό περισσότερους φόρους.
Σαν από μηχανής Θεός είχε παρουσιαστεί μια οργάνωση, ως εκδικητής και τιμωρός , για να δικαιώσει το δημόσιο αίσθημα το οποίο απαιτούσε παραπομπή των ενόχων στην δικαιοσύνη κι όχι συγκάλυψη των σκανδάλων όπως επιχειρούσε η κυβέρνηση.
Η οργάνωση αυτή είχε στείλει προκήρυξη, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στο «Ποντίκι» όπου έγραφε μεταξύ άλλων ότι η ίδια θα αναλάμβανε δράση για να ξεκαθαρίσει, το τοπίο από τους διεφθαρμένους υπουργούς. και ο νοών νοητό.
Παράλληλα με την δημοσίευση της προκήρυξης, ένας πρωτοκλασάτος υπουργός δολοφονήθηκε από μια σφαίρα στο κατώφλι του σπιτιού του αιφνιδιάζοντας τους φρουρούς του. Επικράτησε σιγή ιχθύος για αρκετό καιρό μέχρι να καταλαγιάσουν, τα πνεύματα και ένας δεύτερος διεφθαρμένος υπουργός βρέθηκε νεκρός.
Συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες εφημερίδες σχολίαζαν το αποτρόπαιο του πράγματος. Παράλληλα τόνιζαν στα σχόλια τους ότι οι πράξεις αυτές είχαν ευρεία λαική αποδοχή ονομασία της οργάνωσης αυτής ήταν «[Ακτιβιστές Συνείδησης»] μια νέα οργάνωση του ακροαριστερού χώρου. Η κυβέρνηση αυτή σύντομα έχασε τη εξουσία. Η επόμενη κυβέρνηση όμως με το αντιτρομοκρατικό επιτελείο, του υπουργείου δημοσίας τάξεως, εξιχνίασε τις δολοφονίες και συνέλαβε τέσσερα μέλη της οργάνωσης. Η έκπληξη της κοινής γνώμης ήταν τεράστια όταν απεκαλύφθη ότι αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο Μάριος Κάρτερ ο νεαρός πανεπιστημιακός και γιός του μεγαλοδικηγόρου Γιώργου Κάρτερ.
Από τα σύννεφα βεβαίως έπεσε και η οικογένεια Κάρτερ η οποία έκανε ατελείωτες αναλύσεις για να κατανοήσει πως μεγάλωσε ένα γιο επαναστάτη. Τι του ελειπε του γιου μας , ψέλιζαν κάτωχροι συνεχώς σε φίλους και συγγενείς.

ΤΕΛΟΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΥΣ ---- ΔΙΗΓΗΜΑ
[ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ]
2]Την επόμενη Δευτέρα η οικογένεια Κάρτερ περίμενε από την Γερμανία τον αγαπημένο της κανακάρη τον Μάριο.
Είχε τελειώσει το διδακτορικό του στην φιλοσοφία του δικαίου μετά πολλών επαίνων ,και τον περίμενε μια θέση λέκτορα στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Δυνατά μυαλά σαν το δικό του ήταν περιζήτητα, σε Ευρωπαικά και Αμερικάνικα πανεπιστήμια.
Ο Μάριος όμως επιθυμούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, στην πατρώα γη, εξαιτίας της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας της οποίας, ήταν μέγας θαυμαστής, αλλά και για συναισθηματικούς λόγους.
Γονείς και Ελληνική παράδοση.
Όταν ο Μάριος επέστρεψε στο σπίτι τον γονέων του, του παραχώρησαν ένα μεγάλο διαμέρισμα, στην πολυκατοικία τους στο παγκράτι.
Στην βίλα τους στην Εκάλη διοργάνωσαν δεξίωση ,για να γιορτάσουν την
πρόσληψη του Μάριου στο επιστημονικό προσωπικό Δ.Ε,Π. του πανεπιστημίου Αθηνών.
Καλεσμένοι ήταν πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, επιχειρηματίες πολιτικοί εκπρόσωποι, συγγραφείς.
Όλοι οι καλεσμένοι έδιναν συγχαρητήρια στο ζεύγος Κάρτερ, και ιδιαίτερα στον Μάριο με το κοφτερό μυαλό και τα πολλά προσόντα.
Ο Μάριος είχε προσγειώσει την ματιά του, σε μια πανέμορφη νέα κοπέλα που συνομιλούσε σε μια γωνιά, με ένα ηλικιωμένο κύριο με γκρίζα μαλλιά. Ζήτησε πληροφορίες και του είπαν ότι είναι η μοναχοκόρη του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως.
Ο Μάριος εκείνη την περίοδο είχε βγει σχεδόν ένα χρόνο από μια σχέση,
χωρίς να γνωρίσει, όλο αυτό τον καιρό, μια νέα κοπέλα με την οποία θα τους ένωναν κοινές επιδιώξεις και όνειρα.
Πλησίασε με θάρρος την κοπέλα και της συστήθηκε.
Η κοπέλα η οποία ονομαζόταν Δανάη , τον χαιρέτησε θερμά και του είπε ότι είχε ακούσει πολύ θετικά σχόλια, για την προσωπικότητα του.
Ο Μάριος και η Δανάη , από εκείνη την βραδιά έμειναν αχώριστοι φίλοι κι εραστές.
ΔΙΗΓΗΜΑ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΗΘΟΥΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

1]Ο καιρός εκείνη την ανοιξιάτικη ημέρα ήταν χάρμα οφθαλμών και αισθήσεων. Ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος χωρίς ούτε ίχνος σύννεφων.
Το περιβάλλον στην εξοχική κατοικία του ζεύγους Γιώργου και Μαρίας Κάρτερ μύριζε ευωδιές από τα αρώματα της άνοιξης Η κόρη των Κάρτερ καθόταν στην αυλή της βίλας με την παρέα της, έπιναν το τσάι με τις φρυγανιές, το χυμό πορτοκαλιού , και εξέπεμπαν νεανικό ερωτισμό.
Ο Γιώργος Κάρτερ ήταν μεγαλοδικηγόρος . Το γραφείο του απασχολούσε 10 δικηγόρους, και εξ αυτών τρία νέα παιδιά, τα οποία έκαναν εκεί την άσκηση τους.
Ένοιωθαν τυχεροί οι τρις νεαροί ασκούμενοι, επειδή τους δέχτηκε στο γραφείο του ο διάσημος για τις υποθέσεις με δημόσιο ενδιαφέρον, διαπρεπής δικηγόρος Γιώργος Κάρτερ, τις οποίες έφερε με επιτυχία εις πέρας, στο δικηγορικό του γραφείο.
Η γυναίκα του Κάρτερ η Μαρία είχε τελειώσει την φιλοσοφική , και είχε αποκτήσει δύο πτυχία φιλολόγου, και γλωσσολόγου.
Πριν αποφοιτήσει γνώρισε τον Γιώργο της.
Παίρνοντας το δεύτερο πτυχίο της του ανήγγειλε ότι είναι έγκυος.
Αποφάσισαν να έρθουν εις γάμου κοινωνία διότι ήταν σφοδρά ερωτευμένοι.
Ο Γιώργος είχε καταγωγή από παλιά οικογένεια δικηγόρων.
Της Μαρίας ο πατέρας ήταν ένας επιφανής μεγαλέμπορος.
Αποφάσισαν από κοινού επειδή, δεν είχαν ανάγκη από χρήματα η Μαρία να ασχοληθεί, με την ανατροφή των παιδιών ως παραδοσιακή Ελληνίδα μάνα.
Αργότερα όταν το αγόρι και το κορίτσι μεγάλωσαν, η Μαρία άνοιξε μια πολυτελή μπουτίκ με εισαγωγές, από φίρμες γνωστών οίκων ενδυμάτων από το Παρίσι και το Λονδίνο
Περισσότερο το έκανε η Μαρία για να περνά ευχάριστα τον χρόνο της, και να αποφεύγει ορισμένες ανιαρές παρέες του κύκλου της.
Δεν της άρεσε καθόλου ο ρόλος της άπραγης αστής γυναίκας μεγαλοδικηγόρου, η οποία ασχολείται παίζοντας κουμ καν και κάνοντας φιλανθρωπίες.
Η Μαρία ήταν ένας σκεπτόμενος άνθρωπος με πνευματικά ενδιαφέροντα και υψηλή πνευματική καλλιέργεια.
Τον ελεύθερο χρόνο της ασχολιόταν με την ζωγραφική στο ατελιέ που είχε δημιουργήσει στο υπόγειο της βίλας τους.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του υπουργείου οικονομικών, το ΕΤΑΚ [φόρος κατοχής ακινήτων ] για το 2009 θα εισπραχτεί κανονικά , όπως επίσης τα λεγόμενα πράσινα τέλη όπου χρεώνονται με διπλασιασμό περίπου των τελών κυκλοφορίας τα ι.χ. αυτοκίνητα παλαιάς κοπής.
Στα παλιότερα χρόνια , αν είχες παλιό αυτοκίνητο και δεν μπορούσες να το αντικαταστήσεις σου μείωνε το κράτος προοδευτικά τα τέλη κυκλοφορίας. Σήμερα προσπαθούν να κάνουν το ανάποδο. Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης ι.χ. ο οποίος δεν δύναται να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο του, που συνήθως είναι και οι φτωχότεροι, ή άνθρωποι συντηρητικοί οι οποίοι δεν θέλουν να χρεώνονται στις τράπεζες , πρέπει αυτοί να τιμωρηθούν, για να ευνοηθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες του εξωτερικού;
Κύριε νέε υπουργέ των οικονομικών ο λαός σας ψήφισε για να διορθώσετε την ανάλγητη και αντιλαική πολιτική της Ν.Δ., όχι να την συνεχίσετε. Πρέπει να βρείτε από αλλού πόρους κι όχι από τα παλαιά ι.χ.
Για να μην εισπράξετε από τώρα την μήνιν των κατόχων παλαιών ι.χ.για μια πολιτική των προκατόχων σας. Πρέπει να ματαιώσετε την ψήφιση - επικύρωση του αναγκαστικού νόμου της Ν.Δ. στην βουλή.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΙΗΜΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ Νίκες και ήττες στην ζωή σου θα δεις πολλές. Όποιος αντέξει την μάχη την κερδίζει. Πρέπει να ξέρεις όμως γιατί νικάς. Για να μήν ξεγελάς τον εαυτόν σου και τους άλλους. Αν είναι νίκη για την αρετή το δίκιο, και τις πατροπαράδοτες αξίες. Δίκαια έδωσες την μάχη και κατατρόπωσες τον αντίπαλο- εχθρό. Αν είναι νίκη μόνο για το έπαθλο, και για το φουσκωμένο εγώ το οποίο τρώει το είναι σου. Για να δείξεις στούς φίλους σου πόσο σπουδαίος είσαι. Η νίκη αυτή, Πύρειος νίκη θα είναι, Δεν θα ωφελήσει καθόλου την ψυχή σου, και με τους ηττημένους θα λογίζεσαι. Νίκη σημαίνει να χαρίζεις ελπίδα, να δίνεις στους ανθρώπους αγάπη και χαρά, να σβήνεις της ζωής την καταιγίδα. Τότε η ψυχή σου πιο πλούσια θα γίνει. Θα είναι και για σένα τρανή παρηγοριά. Επειδή προσέφερες απλόχερα αγάπη, και ήλιου φως να φωτίσεις τα ανθρώπινα σκοτάδια. ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΧΩΡΙΣ ΑΤΖΕΝΤΑ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑ‏
Ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς κάθε Κυριακή με τις επιφυλλίδες του στην "Καθημερινή" στήνει στο απόσπασμα το πολιτικό σύστημα και κυρίως την αριστερά επί της οποίας έχει μένος, αλλά και την κεντροαριστερά και ιδίως τον πρόεδρο της με το "μηδέν στο πηλίκιον"[πηλίκoν] Τι κάνουν αυτά τα σαρδάμ στους πολιτικούς. Δίνουν την ευκαιρία για ανίερες επιθέσεις σε αμήν τι άλλο ευγενείς πολιτικούς. Κριτικάρει και την δεξιά του κυρίου, αλλά πολύ λιγότερο για να δείξει ότι κρατάει ίσες αποστάσεις. Σε ορισμένες επισημάνσεις του έχει δίκιο, όπως την κριτική για την ποιότητα της δημοκρατίας στην χώρα μας.Πλην όμως θα περίμενε κανείς από ένα διαπρεπή διανοούμενο όπως είναι ο κος Χρήστος Γιανναράς μια διαφορετική στάση στά δημόσια πράγματα και ένα πιο εξειδικευμένο πολιτικό λόγο.Να μην στέκεται με ένα αυτόματο πολυβόλο στην γωνιά του, και να πυροβολεί αδιακρίτως αθώους και φταίχτες.Τι προτείνει επί τέλους ο κος καθηγητής; Να γίνουμε μέλος της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας πιστός στις αρχές των Βυζαντινών Mεσαιωνιστών."Κάλιο το Τούρκικο φέσι παρά η δυτικοευρωπαική τιάρα";Επειδή συνεχώς κριτικάρει την αριστερά ο κος Γιανναράς ερωτάται .Τάσσεται υπέρ της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και είναι υπερασπιστής του μεγάλου κεφαλαίου που ευνοεί τα μάλλα η ελεύθερη χωρίς κανόνες οικονομία; Που είναι η Χριστιανική αρχή "ο έχων δύο χιτώνας να δίδει τον ένα"; ΜAΝΟΥΣOΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ-ΧΑΝΙΑ
·
· ΠΡΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ΚΟΙΝΟΠΟIΗΣΗ «ΑΓΩΝΑΣ Τ.Κ.»








·
ΜΑΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Πολλοί ψηφοφόροι και από τον χώρο της Ν.Δ. ΑΠΕΛΠΙΣΜΈΝΟΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΆΝΔΑΛΑ ΨΉΦΙΣΑΝ ΠΑΣΟΚ ΑΓΟΡΆΖΟΝΤΑΣ ΕΛΠΊΔΑ ΓΙΑ ΚΑΛΎΤΕΡΕΣ ΜΈΡΕΣ ΕΝ ΜΈΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΡΊΣΗΣ.
Οι ενδείξεις σύμφωνα και με την νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου μαρτυρούν, ότι ο Γιώργος πήρε το μήνυμα για αλλαγές και πραγματική επανίδρυση του κράτους. Παρά την δύσκολή οικονομική συγκυρία θα προσπαθήσει ελπίζουμε να μην ρίξει περεταίρω βάρη στα φτωχά λαικά στρώματα.

ΤΟ΄ΠΑΣΟΚ δυστυχώς ΔΕΝ ΠΡΟΉΛΘΕ ΑΠΌ ΠΑΡΘΕΝΟΓΈΝΕΣΗ. Κυβέρνησε την χώρα, επί μία εικοσαετία. Με αρκετά θετικά και με πολλά αρνητικά, κυρίως στην περίοδο του "εκσυχρονιστή" Κώστα Σημίτη και της ομάδας του, των λεγόμενων "Σημιτοφυλάκων"οι οποίοι έστριψαν το τιμόνι της χώρας όσο πιό δεξιά μπορούσαν ώστε να παίρνουν τακτικά επαίνους από τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ και ακραιφνή νεοφιλελευθερο Κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ άρχισε το ξεπούλημα της δημόσιας περουσίας αλλάζοντας την ονομασία του ξεπουλήματος. Από ιδιωτικοποίηση την οποία είχε ονομάσει η Ν.Δ την ονόμασε "αποκρατικοποίηση".Οι δημόσιοι οργανισμοί όταν λειτουργούν σωστά, χωρίς πελατειακούς διορισμούς, ρουσφετολογική και διαπλεκόμενη διαχείριση, συμβάλλουν στην στήριξη του εργατικού εισοδήματος και στην ισορροπία της αγοράς, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη αποδιοργάνωσε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις κατακτήσεις και δικαιώματα. Θεσμοθέτησε τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τα μπλοκάκια,τα "stage", την τετράωρη απασχόληση. Αυτό ήταν σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων το ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ Κ. Σημίτη. Άκρως επιθετικό και επικίνδυνο για την εργασία ακόμη και τη ψυχική υγεία, του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας. Την ίδια πολιτική συνέχισε η Ν.Δ διανθισμένη με σκάνδαλα της γαλάζιας νομεκλατούρας της, Δομημένα ομόλογα,σκάνδαλο μονής βατοπεδίου σκάνδαλο Παυλίδη, σκάνδαλο γαλάζιων κουμπάρων, εξωχώριες εταιρείς από Βουλγαράκη και προκλητικές δηλώσες περί "νόμιμου και ηθικού" και πρωτοφανή επιδρομή εναντίον του δημοσίου χρήματος. Η ΄Ν.Δ ΑΦΑΊΡΕΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ ΑΠΌ ΤΟ ΜΕΓΆΛΟ ΚΕΦΆΛΑΙΟ ΚΑΙ΄ΧΆΡΙΣΕ 8 ΔΙΣΣΕΚΑΤΌΜΎΡΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΆΠΕΖΕΣ ΑΠΌ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΈΣ ΕΙΣΦΟΡΈΣ, ΚΑΙ ΈΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ΠΛΆΤΗ ΜΙΣΘΩΤΏΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΏΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΌΛΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΆ ΒΆΡΗ. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ,και η έλειψη σχεδίου εξόδου από την κρίση έφερε αδιέξοα στην Ν.Δ και επέτεινε την κατάρρευση της. Απο την δευτέρα το πΑΣΟΚ ΘΑ ΒΡΕΊ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΈΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΑ ΜΕ ΈΛΕΙΨΗ ΓΙΑΤΡΏΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΌΜΩΝ. ΜΙΑ υποβαθμισμένη δημόσια παιδεία. Ένα ισχνό κράτος πρόνοιας. ΘΑ βρεί ανοργάνωτα ασφαλιστικά ταμεία χωρις σύχρονη τεχνολογία, τα οποία καθυστερούν τις συντάξεις μέχρι δύο χρόνια. θα βρει αποδιοργανωμένες εργατικές σχέσεις και μια αγορά σε κρίση.Η εκτίμηση μας είναι ότι και αυτά τα λίγα, τα οπία έχει υποσχεθή να παράσχει το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να τα αναιρέσει εάν δεν υπάρχει μια ισχυρή αριστερά, και ένα ασυμβίβαστο εγγατουπαλληλικό κίνημα.Γιαυτό τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΉΣΕΙ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΈΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΆΧΕΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΓΩΙΜΟΎΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΆΘΗΤΟ ΤΩΝ ΟΜΆΔΩΝ ΤΟΥ, ΕΆΝ ΕΠΙΘΥΜΕΊ ΝΑ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΤΕΙΆ ΛΑΙΚΆ ΣΤΡΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΥΤΟΎΣ ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΏΡΙΟ, ΚΑΙ ΈΧΟΥΝ ΆΜΕΣΗ ΑΝΆΓΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΌΔΟΥς ΚΡΊΣΗΣ ΌΠΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΉ Άσφαλώς και το ΚΚΕ είναι κόμμα της εργατικής τάξης και αγωνίζεται υπέρ των εργαζομένων. Με όλα του τα κουσούρια, τους δογματισμούς του, το πορτραίτο του Στάλιν στη επιφάνεια και τον ξύλινο του λόγο, αλλά και την επιθετικότητα του εναντίον του ΣΎΡΙΖΑ.ΕΆΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΔΕΊΞΕΙ νέο ενωτικό πρόσωπο και δεν προβεί σε γόνιμες συνθέσεις, δεν έχει λόγω ύπαρξης, και θα καταντήσει ένα αριστερίστικο κόμμα σφραγίδα, από τα πολλά τα οποία περιφέρονται εντός των Ελληνικών συνόρων. Από αύριο πάλι νέο ξεκίνημα νέοι αγώνες με την αριστερά στην πρωτοπορία. ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- ΧΑΝΙΑ

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. ΟΣΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΥΒΕΛΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ. ΕΧΕΙ ΤΙΤΛΟ «Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ»

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.
Μανούσος Γ. Δασκαλάκης -ΧΑΝΙΑ
Τα σχόλια σας στο e mail manousosdaskalakishotmail. COM