Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Μπόρις Γιέλτσιν –Ένας αυταρχικός μεθύστακας στο Κρεμλίνο την δεκαετία του 90. ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Μπόρις Γιέλτσιν ,ανέβηκε πάνω σε τανκ για να σώσει τη νεαρή δημοκρατία στην Ρωσία από ένα πραξικόπημα εναντίον της βουλής το 1991. Αυτή η πράξη του τον ανέβασε στα μάτια του λαού και ανεδείχθη πρόεδρος της Ρωσίας. Ο πονηρός Μπόρις ζήτησε από την βουλή ,και πήρε για ένα χρόνο απεριόριστες εξουσίες στα χέρια του. Είχε ως στόχο να εφαρμόσει την θεραπεία σοκ- των Φρίντριχ Χάγιεκ και Μίλτον Φρίντμαν από Ρώσους οικονομολόγους, οι οποίοι δεν είχαν σπουδάσει στην σχολή του Σικάγου, αλλά είχαν διαβάσει όλα τα βιβλία αυτής της σχολής, και ο Ρωσικός τύπος τους είχε ονομάσει¨ «τα παιδιά του Σικάγου»,- όπου και εφαρμόστηκε στην κρατική οικονομία της πρώην ΕΣΣΔ. «Πριν από την θεραπεία-σοκ στην Ρωσία δεν υπήρχαν εκατομμυριούχοι. Το 2003 ο αριθμός των Ρώσων εκατομμυριούχων ανερχόταν σε δεκαεφτά, σύμφωνα με το σχετικό κατάλογο του περιοδικού Forbes. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι τότε ο Γιέλτσιν παρεκκλίνοντας από την γραμμή της Σχολής του Σικάγου, δεν άφησε τους ξένους να αγοράσουν τις κρατικές εταιρείες. «Τα έπαθλα δόθηκαν στους Ρώσους λεγόμενους ολιγάρχες που οι περισσότεροι ήταν μέλη του κόμματος, και στην συνέχεια πουλήθηκε μέρος των μετοχών σε ξένους μετόχους. Όταν επανεκλέγηκε ο Μπόρις Γιέλτσι με την βοήθεια και την στήριξη των ολιγαρχών, πούλησε αντί πινακίου φακής τις δημόσιες επιχειρήσεις». Το 40% μιας πετρελαϊκής εταιρείας που το μέγεθος της ήταν συγκρίσιμο με της Γαλλικής ΤΟΤΑΛ πωλήθηκε έναντι 88 εκατομμυρίων δολαρίων. {Το 2006 οι πωλήσεις της ΤΟΤΑΛ ανήλθαν σε 193 δις δολάρια.» Η «ΝΟΡΙΛΣ ΝΙΚΕΛ» η οποία παρήγαγε το ένα πέμπτο του παγκόσμιου νικελίου ,πουλήθηκε έναντι 170 εκατ. δολαρίων. Σύντομα τα κέρδη της εκτοξεύτηκαν σε ενάμιση δις δολάρια ετησίως. Η εταιρεία «Γιούκος» που ελέγχει περισσότερο πετρέλαιο από το Κουβέιτ πουλήθηκε έναντι 309 εκατ. δολαρίων. Σήμερα τα έσοδα της υπερβαίνουν τα 3 δις ετησίως. Το 51% της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας «ΣΥΝΤΑΚΟ» πουλήθηκε έναντι 130 εκατ. δολαρίων. Οι διεθνείς αγορές θα αποτιμούσαν το μετοχικό μερίδιο σε 2.800 δις δολάρια. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο ότι οι εταιρείες πουλήθηκαν αντί πινακίου φακής αλλά επίσης αγοράστηκαν με δημόσιο χρήμα, που είχαν μεταφέρει οι ολιγάρχες στις τράπεζες. ΠΗΓΗ ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΙΝ- ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ Εκδόσεις Λιβάνη.
ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ. ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Καταρχήν αντί δικού μου σχόλιου παραθέτω απόσπασμα του άρθρου της διακεκριμένης δημοσιογράφου Κύρας Αδάμ από την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" "Τα χθεσινά γεγονότα, με την αλόγιστη και πρωτοφανή βιαιότητα σε βάρος των ειρηνικών διαδηλωτών, ελάχιστες αμφιβολίες αφήνουν ότι το σχέδιο του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» ήταν ακριβώς να διαλύσει το κίνημα των «αγανακτισμένων», ώστε να μπορέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να κυλήσει «ομαλώς». ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ περί ανεγκέφαλης απόφασης και εκτέλεσης «σχεδίου».
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εφάρμοσε χθες σχέδιο κρατικής τρομοκρατίας σε βάρος των «αγανακτισμένων».
ΑΥΤΟ που κατάφερε, είναι οι «αγανακτισμένοι» να γίνουν, πια, «θυμωμένοι».
Σημείωση συντάξεως. Αν συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο αυταρχισμό η κυβέρνηση , να φορτώνει όλα τα οικονομικά βάρη στον λαό και να καταστέλλει βίαια τις ειρηνικές διαδηλώσεις του. Θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Διότι ως γνωστόν η βίαιη δράση φέρνει μια βίαιη αντίδραση. Και ο πολιτικός της βίος πιθανόν θα είναι βραχύς.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου φορομπηχτικού και αντιλαϊκού προγράμματος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ψήφισε κατά, και η βουλευτίνα της φιλελεύθερης πτέρυγας, της Ν.Δ κ. Έλσα Παπαδημητρίου ,ψήφισε υπέρ. Αυτοστιγμή διεγράφησαν από τα κόμματα τους , για να αποδειχθεί ακόμη μια φορά ,ότι σε αυτά τα κόμματα δεν επιτρέπεται η πλήρη ελευθερία έκφρασης, η ανεξαρτησία του βουλευτή, και η ψήφος κατά συνείδηση. Δικαιολογημένα ορισμένοι δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ, τα αποκαλούν «στρούγκα» ,κι άλλοι «λόχο».

Ότι πει ο αρχηγός που καθορίζει την γραμμή, κι αλίμονο του, όποιος αποκλίνει. Τον έφαγε το πολιτικό σκοτάδι. Επέμενε το πολιτικό κατεστημένο της Ε.Ε να ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για να κερδίσουν χρόνο οι πιστώτριες τράπεζες, και να ξεφορτωθούν τα Ελληνικά ομόλογα. Τώρα ο Ελληνικός λαός θα φορτωθεί και άλλα δάνεια από τους Ευρωπαίους πολιτικούς , υπηρέτες των άπληστων καπιταλιστών ολιγαρχών, για να εξυγιάνει πλήρως τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, από τον Ελληνικό πιστωτικό κίνδυνο. Η μεταφορά του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών, με τα τοκογλυφικά υπέρ κέρδη, πηγαίνει στις πλάτες των Ευρωπαϊκών λαών. Παράλληλα θα φορτώσει τους Έλληνες νέα δάνεια , και το 2014, θα εντάξει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό οργανισμό οικονομικής στήριξης, που είναι ένα είδος Ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου , για να μας επιβληθεί μια διαρκή και μακροχρόνια λιτότητα. Σιγά σιγά στην Ε.Ε στην οποία συμμετέχει και «η πτωχή και τιμία Ελλάς», μην έχοντας πλέον τον κίνδυνο του κομμουνισμού, από το άλλο ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης, σαλαμοποιούν το κράτος πρόνοιας, και τα εργασιακά δικαιώματα, για να προκαλέσουν λιγότερες, αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Ειδικά στην Ελλάδα λόγω της άφρονας πολιτικής του δικομματισμού, όπου έριξε την Ελλάδα στα βράχια του δυσθεώρητου χρέους, οι αλλαγές που επιβάλλει το Ευρωπαϊκό διεθυντήριο και το ΔΝΤ, είναι οι πλέον βίαιες έπειτα από το δημοσιονομικό σοκ της ουσιαστικής πτώχευσης. Μοναδική ελπίδα επιβίωσης για το λαό είναι η οργάνωση του, και η ουσιαστική διεκδίκηση της «σεισάχθειας» στους μη έχοντες, αλλά και η αλλαγή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Να ξαναγυρίσει στην μικτή οικονομία και στο κράτος πρόνοιας και στην δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Αλήθεια πόσο φόρο πλήρωσαν, σήμερα τα 600 δις ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της Ελβετίας; Τέτοια πολιτική εκπροσώπηση θέλει ο πτωχυμένος λαός σήμερα; Να πληρώνουν φόρο μόνο οι μη έχοντες και κατέχοντες; Πείτε μου. Πιστεύει κανείς ότι ο δικομματισμός που βούτηξε στην πτώχευση την χώρα, θα την βγάλει από την κρίση; Ας γεμίσει λοιπόν η πλατεία περισσότερους αγανακτισμένους ,απαιτώντας άμεση δημοκρατία, κι όχι να αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης. Το υπάρχον σύστημα περάτωσε τον κύκλο του.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Οι συντεχνίες του δημοσίου τομέα {ΔΕΚΟ}έτσι όπως λειτούργησαν διέσπασαν την εργατική τάξη. Ενδιαφέρθηκαν πρωτίστως για τα δικά τους συμφέροντα , και τις δικές τους διεκδικήσεις, εντός των Μονοπωλίων του δημοσίου τομέα, ως να ήταν ατομική τους ιδιοκτησία, και όχι ιδιοκτησία του Ελληνικού λαού. Δεν ενώθηκαν με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ως μια γροθιά έχοντας κοινή μοίρα, για να προσπαθήσουν μαζί, για καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα του χώρου εργασίας τους. Ως αποτέλεσμα ήταν να παίρνουν παχυλούς μισθούς οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ, σε σχέση με αυτούς, του ιδιωτικού τομέα. Ακόμη από την δεκαετία του 80, ο μακαρίτης πρωθυπουργός Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, τους είχε αποκαλέσει «ρετιρέ». Εξαιτίας των καλύτερων μισθών , και της μονιμότητας αντιμετώπιζαν τον φθόνο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Κα όχι μόνο. Οι κυβερνήσεις τους έδωσαν το προνόμιο της εθελουσίας εξόδου, όταν θέλησαν να ιδιωτικοποιήσουν μέρος από τις ΔΕΚΟ , και έφευγαν με σύνταξη σε ηλικία 45 χρόνων και με παχυλή αποζημίωση. Και όλα αυτά βεβαίως γινόντουσαν σε βάρος του δημοσίου ταμείου. Υπάρχει κανείς εργαζόμενος που να μπορεί να κάνει σύγκριση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, και να μην πιέζει για διορισμό στο δημόσιο; Έτσι διογκώθηκε υπέρμετρα το κράτος ,αλλά επίσης συνέχεια οι διάφορες κυβερνήσεις ίδρυαν και νέους οργανισμούς, για να διορίζουν ημέτερους προς είσπραξη αργομισθιών.

Έχουμε λοιπόν διογκωμένο κράτος, αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό, και ανοργάνωτο, μη λειτουργικό. Την ευθύνη βεβαίως την φέρνουν ακέραια οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Η ανοργανωσιά του κράτους διόγκωσε την διαφθορά. Δεν εμπόδισε όμως τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, και μεσάζοντες, να πλουτίσουν κάνοντας δουλειές με το δημόσιο. Το κράτος σήμερα είναι χρεοκοπημένο και ανυπόληπτο. Οι πιστωτές Δ.Ν.Τ και Ε.Ε εφαρμόζουν την γνωστή συνταγή του νεοφιλελεύθερου καθηγητή Μίλτον Φρίντμαν που επιβάλλεται μόνο σε περιόδους ήττας και σοκ. Του επιβάλλουν τον καπιταλισμό της καταστροφής. Πώληση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ, που απέμειναν , και της εν γένει δημόσιας περιουσίας. Μείωση μισθών και συντάξεων, και χτύπημα στο προνοιακό κράτος Θα έρθουν οι πολυεθνικές και οι Έλληνες μεγαλοσπεκουλαδόροι, και θα κάνουν χρυσές δουλειές, με μικρή αποζημίωση. Μέρος της κοινωνίας θα μαζεύει τα συντρίμμια της, βουτηγμένη στην φτώχεια, και στην ανεργία ,μην έχοντας να πληρώσει ενοίκια, δόσεις δανείων, λογαριασμούς ρεύματος, και νερού.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΑΚΟΜΗ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Γερμανικός ναζισμός του μεσοπολέμου ,και η κατακτητική του διάθεση κήρυξαν τον β/ μεγάλο πόλεμο , με αποτέλεσμα 50 εκατομμύρια νεκρούς, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Την Ελλάδα την χώρισαν σε τρεις ζώνες κατοχής Γερμανική, Βουλγαρική, και Ιταλική. Το σθένος και ο ηρωισμός των Κρητικών έβγαλε εκτός μάχης την δύναμη ταχείας επέμβασης των αλεξιπτωτιστών, και καθυστέρησε τους ναζί στην επίθεση τους, στην Ρωσία με αποτέλεσμα να τους βρει ο δυσβάστακτος Ρωσικός χειμώνας. Η Γερμανική κατοχή προκάλεσε την εποποιϊα της Ελληνικής εθνικής αντίστασης, η οποία γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Οι ναζί δολοφονούσαν με λύσσα, για αντίποινα τους αμάχους. Έκαψαν ολόκληρα χωριά και κωμοπόλεις και δολοφόνησαν τους κατοίκους τους . Μερικές από τις κωμοπόλεις και τα χωριά είναι¨ το Δίστομο, η Κάντανος, τα Καλάβρυτα, η Βιάνος ,ο Καλλικράτης , η Μαλάθυρος. Το 1942 πήραν δάνειο από την Ελλάδα, για να πληρώνονται οι δαπάνες του κατοχικού στρατού. Η σημερινή αξία του δανείου υπολογίζεται σύμφωνα με τους ιστορικούς σε έξη δις { 6 δις, ευρώ}σημερινά ευρώ. Η Γερμανία δεν πλήρωσε ποτέ πολεμικές αποζημιώσεις, με την δικαιολογία ότι θα γινόταν μετά την επανένωση της. Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε την τόλμη να διεκδικήσει τίποτα. Τήρησε στάση αναξιοπρέπειας και δουλοπρέπειας.

Άφησε μόνους τους κατοίκους του Διστόμου με τον δικηγόρο του Γιάννη Σταμούλη να ζητούν αποζημιώσεις και κατασχέσεις της Γερμανικής περιουσίας στο Ιταλικό έδαφος,άκουσε άκουσε, όχι από τα Ελληνικά δικαστήρια αλλά από τα Ιταλικά, γιατί η Ελλάδα έφερε προσκόμματα. Η Ελλάδα δεν στήριξε τις Ελληνικές δοιεκδικήσεις. Το έπραξαν για λογαριασμό της μια ομάδα Γερμανών αντιναζιστών η οποία ήρθε στην Αθήνα και έκανε δαδήλωση έξω από την Γερμανική πρεσβεία στο Κολωνάκι. Ο Γερμανοέλληνας καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Αθηνών με 26 χρόνια στην Ελλάδα ,Χάγκεν Φλάισερ δηλώνει ότι¨ "νομίζω πως σήμερα η Ελλάδα μπορεί τουλάχιστον να χρησιμοποιήσε το κατοχικό δάνειο ως διπραγματευτικό χαρτί στις Ελληνογερμανικές συνομλίες. Εφόσον οι δύο χώρες διαφωνούν σε αυτό το θέμα, πρέπει να ανγνωριστεί η διαφωνία τους, και να παραπεμφιθεί το θέμα στο διεθνές δικαστήριο ή σε άλλο βήμα".

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΠΙΝΟΥΝ ΟΥΙΣΚΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ.



Πίνουν ουίσκυ με πάγο οι εχθροί μας.

Γλεντούν σε πολυτελή θέρετρα

με τα λεφτά μας.

Από τα τοκογλυφικά επιτόκια , που μας όρισαν

Πίνοντας το αίμα της καρδιάς μας.

Χορεύουν οι εχθροί μας ,γελώντας ξένοιαστα.

Και πατώντας, πάνω στα πτώματα μας.

Είναι εύκολη η δουλειά χαζέ του τοκογλύφου.

Στην «Σχολή του Σικάγου» θα σε στείλω .

Να μάθεις μονεταρισμό, και την οικονομία της καταστροφής..

Πως οι λαοί πένονται, για να κερδίσουν εκατομμύρια

Οι ολιγάρχες.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ;

Για να μην εξαερωθούν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Από την Ελληνική κρίση, η Γερμανική ελίτ κέρδισε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Άραγε πόσα κέρδισαν οι πολεμικές βιομηχανίες της Γερμανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ, τα τελευταία δέκα χρόνια, από τα 100 περίπου δις προμηθειών πολεμικού εξοπλισμού. Χωρίς η Ευρώπη να έχει καμία διάθεση να εγγυηθεί τα ανατολικά σύνορα μας , επειδή πριμοδοτεί τις πολεμικές βιομηχανίες Γερμανίας και Γαλλίας. Η Ευρώπη παραμένει προσδεμένη στο στενό οικονομικό συμφέρον των εθνών κρατών , με κυρίαρχη την Γερμανία. Ιδιαίτερα από τότε που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, υπάρχουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές ,όπου αναφέρουν ότι η Γερμανία εγκατέλειψε το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, και ενδιαφέρεται να κυριαρχήσει ως η μοναδική υπερδύναμη στην Ευρώπη. Δηλαδή βρισκόμαστε προ των πυλών, αν δεν έχει γίνει ήδη , η Ευρώπη να έχει τεθεί υπό την Γερμανική διεύθυνση και κυριαρχία. Το ευρώ δομήθηκε σύμφωνα με την Γερμανική επιθυμία και τα δικά της συμφέροντα, στο πρότυπο του σκληρού μάρκου, λόγω των αρνητικών εμπειριών της Γερμανίας στην εποχή του μεσοπολέμου, χωρίς οικονομική και πολιτική ένωση ,προσαρμοσμένο στον νεοφιλελευθερισμό του Μίλτον Φρίντμαν, της Σχολής του Σικάγου , στο μονεταρισμό, και στην λογική των μηδενικών ελλειμμάτων, όπου είναι ένας δρόμος που πνίγει την ανάπτυξη, σε περιόδους κρίσεων. Η Ελλάδα δεν ωφελήθηκε σε τίποτα τα 10 χρόνια εισαγωγής της στο ευρώ. Αντίθετα διαλύθηκε η ισχνή παραγωγική της βάση, διότι συνδέθηκε με υψηλή ισοτιμία, δραχμής, ευρώ, και έπαψε να είναι ανταγωνιστική ,και στον τουρισμό αλλά και στην αγροτική παραγωγή.

Τώρα έρχονται αγροτικά προϊόντα από την Τουρκία, Αίγυπτο, και Αργεντινή , αλλά και στον τουρισμό έχουμε ανταγωνίστριες τις γειτονικές μας χώρες με φθηνά νομίσματα Είναι φανερό παρά την φοβική προπαγάνδα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για να μη φύγουμε από το Ευρώ , ότι το ευρώ ήταν η ταφόπλακα της Ελληνικής οικονομίας . Ακόμη και το Ελληνικό δημόσιο χρέος αν ήταν εσωτερικός δανεισμός όπως της Ιαπωνίας , που έχει 200% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, θα ήταν ευκολότερα διαχειρίσιμο. Η επιστροφή στην δραχμή , η στάση πληρωμών και το κούρεμα του χρέους, στην αρχή, θα είχε εσωτερικά τραντάγματα για λίγο διάστημα, αλλά θα ήταν ευεργετικό για την Ελληνική οικονομία, γιατί θα γινόταν ανταγωνιστική με την φθηνή δραχμή, και θα έδινε ώθηση στην Ελληνική παραγωγή να αφυπνιστεί που τώρα βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Την εξέλιξη αυτή, παρότι είναι άκρως συμφέρουσα για την Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω, δεν την προτείνουν πολλοί. Μονάχα ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης με τεκμηριωμένο τρόπο, προτείνοντας και δέσμη προστατευτικών μέτρων, αλλά εσχάτως και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, πρώην γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Κατσανέβας. Τα μέτρα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι, ωφελούν μονάχα τις τράπεζες που εισπράττουν τα δάνεια τους, και βάζουν θηλιά στα φτωχά Ελληνικά νοικοκυριά και στην ανάπτυξη.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Η χώρα είναι υπό δημοσιονομική κατοχή". Το είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβερνήσεως και το εκρηκτικό υπουργείο των οικονομικών. Αυτό είναι η σκληρή πραγματικότητα και την σφραγίδα τους, έβαλαν και τα δύο κόμματα εξουσίας χωρίς να βγάζει την ουρά του απέξω ,ο λαός μονίμως παλιμπαιδίζων. Ασχέτως ότι δεν "τα φάγαμε όλοι μαζί". Τώρα ήρθε η ώρα της δυσκοίλιας πληρωμής και του ορθολογισμού, για να μην συμβαίνουν- μόλις ξεχαστούν τα παρόντα -τα ίδια και τα ίδια. Η χώρα είναι υπό δημοσιονομική κατοχή. Η κατοχή αυτή, προέρχεται από τον απλόχερο Ελληνικό δανεισμό, από τις τράπεζες, εκ μέρους των Ελληνικών κυβερνήσεων. Στην ουσία είμαστε υπό την κατοχή των τραπεζών , όπου έχουν υπό τις διαταγές τους, τα κράτη της Ευρώπης για να τους προστατεύουν. Προσπάθησε η κυβέρνηση κάτω από την λαϊκή πίεση, να προβεί σε λίγες ανώδυνες μικροϋποχωρήσεις, και έστειλαν τα αφεντικά {τρόικα} να επιβάλλουν την τάξη. Δεν νοείται βέβαια ελεύθερη, αγορά χωρίς τράπεζες. Ναι, όμως χρειάζονται ρυθμίσεις, και φρένο στην απέραντη κερδοσκοπία τους, και όχι να είναι οι τράπεζες πάνω από τους λαούς και τις κυβερνήσεις. Γιατί τότε οι λαοί της Ευρώπης, θα ξεσπάσουν, όχι ειρηνικά όπως τώρα αλλά βίαια , όπως βίαια φέρονται και οι τραπεζίτες αφαιρώντας τους, χρόνια κατακτημένα δικαιώματα. Και τότε θα στηθούν νέες γκιλοτίνες , και οι καρατομήσεις θ `αρχίσουν από τους νέους Ροβεσπιέρους ,νέους Βλαντιμίρ Ιλίτς Λένιν, νέους Μαο Τσε Τουνγκ , όταν βρίσκοταν στην καλή τους περίοδο, πριν εκφυλιστουν κι αυτές οι επανστάσεις.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Καθόταν ο φιλόσοφος κάτω από την σκιά ενός δέντρου

και ήταν βυθισμένος σε σκέψεις.

«Τι σκέπτεσαι φιλόσοφε»; Τον ρωτάει ένας νεαρός

βοσκός, που έβοσκε τα πρόβατα του στο λιβάδι.

- «Προσπαθώ να βρω το νόημα της ζωής».

-« Σε τι συμπέρασμα κατέληξες»;

-«Έχει η ζωή μας νόημα»;

-«Έχει πολλά νοήματα».

-«Ο κάθε άνθρωπος καλείται

-να τις δώσει το δικό του νόημα «.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Η ανυπακοή στα μάτια οποιουδήποτε έχει διαβάσει ιστορία είναι αρχέγονη ανθρώπινη αρετή. Δια της ανυπακοής γεννήθηκε η πρόοδος, δια της ανυπακοής και δια της εξεγέρσεως.» Όσκαρ Ουάϊλντ

«Δεν θα ήταν αυτοί λύκοι, αν δεν ήμασταν εμείς πρόβατα». Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία δεν διστάζουν να λένε προεκλογικά, ένα σωρό ψέματα και να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Η Ν.Δ υποσχόταν το 2004, ότι θα¨ «επανιδρύσει το κράτος» και πράγματι το επανίδρυσε, αλλά από την ανάποδη. Του φόρτωσε 100.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους, και σωρεία άχρηστων οργανισμών, για να βολέψει τους ημέτερους. Έφερε το κράτος στον πάτο του πηγαδιού ,

και για να μην σκάσει, σαν πελώρια χρηματιστηριακή φούσκα στα χέρια της , το παρέδωσε στον συνέταιρο της, στον δικομματισμό ΠΑΣΟΚ δια των εκλογών, όπως στο έργο του Δημήτρη Ψαθά «ξενοδοχείον ο έρως», όπου ο γαμπρός έστριψε δια του αρραβώνα. Όσοι δεν ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ παλιά, το ειρωνευόταν ότι είναι¨ «ΘΑΣΟΚ». Όσο για την Ν.Δ θα έπρεπε να λέγεται «Νέα Ψεματαρχία». Να σας θυμίσω ότι το 1990 ,όπου είχε υποσχεθεί ο αρχηγός τότε της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκης, φθηνά αυτοκίνητα, είχε βγει το ειρωνικό σλόγκαν¨ «Καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη». Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά υιοθέτησε όλα τα αιτήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ενώ γνώριζε τα απερίγραπτα χάλια της Ελληνικής οικονομίας. Θα μείνει στην ιστορία το περιβόητο¨ «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου, που τώρα τρέχει πανικόβλητος στην Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ και επαιτεί νέα δάνεια με δυσμενενείς όρους για το δημόσιο. Τα δύο κόμματα εξουσίας το κράτος το είδαν σαν λάφυρο, για να διαιωνίζουν την κομματοκρατία, και να στεριώσουν την κυριαρχία τους. Δεν έφθασε η Ελλάδα τυχαία στον χείλος της καταστροφής. Έτσι όπως λειτούργησαν τα κόμματα εξουσίας φαλκίδευσαν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. και την μετέτρεψαν σε κομματοκρατία. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία βεβαίως δεν έχει σχέση με την άμεση Αθηναϊκή δημοκρατία, και την εκκλησία του Δήμου. Είναι κατά τον Κορνήλιο Καστοριάδη «φιλελεύθερη ολιγαρχία», και όταν καθιερώθηκε σύμφωνα με ορισμένους έγκυρους Συνταγματολόγους, μετά την Γαλλική επανάσταση, έγινε για να αποκλείσει τον λαό από την εξουσία. Το μοντέλο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας εξέπνευσε όπως λένε πολλοί Συνταγματολόγοι. Θα πρέπει να καθιερωθούν μονίμως τα δημοψηφίσματα, ,αλλά να προβλέπονται από το Σύνταγμα. Να διενεργούνται με λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία, με συλλογή υπογραφών. Και όχι με πρωτοβουλία του πρώτου σε ψήφους κόμματος γιατί είναι Καισαροπαπισμός. Ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος αναφέρει ότι η Ελληνική κοινωνία επειδή δεν πέρασε αναγέννηση και διαφωτισμό, δεν είναι ώριμη κοινωνία, και φέρεται σαν παιδί που λέει διαρκώς θέλω και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Μετά το δημοσιονομικό σοκ, που βιώνει, τώρα η κοινωνία μας, είναι καιρός για ενδοσκόπηση και ωρίμανση. Διαφορετικά θα έχουμε τους πολιτικούς που μας ταιριάζουν, κατά το ρητό της Γαλάτειας Αλεξίου -Καζαντζάκη, «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω».

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ο καπιταλισμός της καταστροφής

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Είναι γνωστό το ρητό¨ «ο θάνατος σου η ζωή μου», ή ότι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού γίνεται ¨ «ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος» {homo hominy lupus} όπως επισημαίνεται από την πραγματεία του φιλοσόφου του 17ου αιώνα, Τόμας Χομπς με τον τίτλο ¨ «Λεβιάθαν». Αλλά και αρχαίοι φιλόσοφοι γνωρίζοντας την δύσκολη ανθρώπινη φύση προσπαθούσαν με το παράδειγμα, και με την διδαχή να εμφυσήσουν στους νέους την αρετή. Θα περίμενε κανείς με τον εκπολιτισμό των κοινωνιών , από την αναγέννηση και τον διαφωτισμό , ότι θα ανθρωπέψει ο άνθρωπος. Προς μεγάλη απογοήτευση του ανθρώπινου γένους όμως ,ο λύκος εξακολουθεί να συνυπάρχει μαζί με το αγαθό, ας το ονομάσουμε πρόβατο, στο ανθρώπινο είδος . Διαφορετικά πώς να εξηγηθούν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι , στον εικοστό αιώνα , με εκατό εκατομμύρια θύματα, και ανυπολόγιστες καταστροφές; Ο σπουδαίος Γάλλος κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν αποφαίνεται σένα βιβλίο του , ότι ο κόσμος πορεύεται παράλληλα¨ «με τον πολιτισμό και την βαρβαρότητα». Η συγγραφέας, δημοσιογράφος, και πανεπιστημιακός Ναόμι Κλάϊν στο έξοχο βιβλίο της που έγινε ευπώλητο {μπεστ σέλερ} «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ», εμφανίζει τις περιπτώσεις εκείνες, όπου έπειτα από μια καταστροφή, και διάλυση της οικονομίας έρχονται οι πολυεθνικές και εφαρμόζουν τον ακραίο φιλελευθερισμό, ο οποίος εδράζεται στην θεωρία του νομπελίστα καθηγητή Μίλτον Φρίντμαν και των φοιτητών του, όπου πήραν το όνομα «παιδιά του Σικάγου». Φέρνει παραδείγματα όπως την περίπτωση της Χιλής το 1973 , την περίπτωση της Ινδονησίας, την περίπτωση της νέας Ορλεάνης, όπου μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές του τυφώνα «Κατρίνα» βρήκε ευκαιρία ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και κατάργησε την δημόσια εκπαίδευση.

Την Σρι Λάνκα ,όπου μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς, και το τσουνάμι, στην περιοχή αυτή, εκδιώχτηκαν οι φτωχοί ψαράδες από τις παραλίες και οικοδομήθηκαν πολυτελή ξενοδοχεία, από τις πολυεθνικές. Όπου εφαρμόστηκε ο ακραίος φιλελευθερισμός , έπειτα από ένα καταστροφικό σοκ, προκάλεσε ακραία φτώχεια «ανθρώπινα απορρίμματα» και αναδιανομή του εισοδήματος εις όφελος μιας μικρής ολιγαρχίας. Επισημαίνει επίσης η Ναόμι Κλάϊν ότι το Ισραήλ ενώ επεδίωκε μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών του, με τους Παλαιστίνιους για να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις του με τα Αραβικά κράτη της μέσης ανατολής, ξαφνικά μετά την καταστροφή των δίδυμων πύργων, της Νέας Υόρκης το 2001 πήρε στροφή 180 μοιρών ,διότι επένδυσε στα συστήματα ασφαλείας, τα οποία πούλησε στις ΗΠΑ, στην Μεγάλη Βρετανία, στον Καναδά, και στον υπόλοιπο κόσμο. «Όπως συνέβη και σε προηγούμενα νέα εδάφη που κατέκτησε η σταυροφορία της Σχολής του Σικάγου, η μεγέθυνση της οικονομίας του Ισραήλ, μετά την 11 Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από ένα ταχύτατα διευρυνόμενο κοινωνικό χάσμα ,ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς. Η δημιουργία τα οικονομίας της ασφάλειας συνοδεύτηκε από περικοπές κοινωνικών δαπανών και ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων. Εξάλειψε το κράτος πρόνοιας των εργατικών, και ενέσκηψε μια επιδημία ανισότητας που όμοια της δεν είχε ξαναγνωρίσει το Ισραήλ. Πηγή Ναόμι Κλάιν «Το δόγμα Του Σοκ» Εκδόσεις Λιβάνη

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Ποιο είναι το θέμα της ημέρας; Είναι η πτώχευση.

Πτώχευσε η Ελλάδα; Πτώχευσαν οι ιδέες των ανθρώπων της;

Πτώχευσαν οι ανάγκες τους, να αγαπούν και να σκέφτονται;

Μην τάχα μου η φτώχεια είναι μια ιδέα;

Ποιος καθορίζει το έχειν και το είναι;

Ένα ολόκληρο σύστημα ιδεών και αισθήσεων.

Ποιος θα μου απαντήσει στην κατάφαση. Ότι¨

Είμαι πλήρης γιατί έχω αγάπη.

Δεν μου λείπει τίποτα, γιατί έχω ελάχιστες ανάγκες.

Λίγη τροφή, άσκηση στο γυμναστήριο, ανάγνωση με τις ώρες, το βράδυ

ένα τσίπουρο, με τους φίλους.

Ποιο είναι το πρόβλημα της ημέρας; Μα η πτώχευση της χώρας.

Οι τράπεζες ίσως να πτωχεύουν. Οι άνθρωποι όμως δεν πτωχεύουν ποτέ.

Τουλάχιστον όσο σκέπτονται, ζουν και αγαπούν.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ ΛΟΓΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ« Για να το πω με τα λόγια του Τόμας Τζέφερσον: «Δεν με ενδιαφέρει αν ο γείτονάς μου πιστεύει σε ένα μόνο Θεό, σε είκοσι Θεούς ή σε κανένα. Το σημαντικό είναι να μη με χτυπάει ή να μη με κλέβει». Κάθε φορά που στο όνομα του Θεού παραβιάζονται τα δικαιώματα των συμπολιτών μας, χρειάζεται η παρέμβαση του νόμου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εγκρίνουμε έναν πόλεμο για την εξαγωγή της δημοκρατίας στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι βιαιότητες των φανατικών. Επιπλέον, αν μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία αρχίσει να κλείνεται στον εαυτό της για αυτοάμυνα, οι φονταμενταλιστές έχουν ήδη νικήσει». ΤΟΜΑΣ ΤΖΟΡΕΛΟ ΙΤΑΛΟΣ-ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ .

Η σύγχρονη Ελλάδα γεννήθηκε από τα σπλάχνα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δεν βίωσε αναγέννηση και διαφωτισμό. Την έλλειψη αυτή την πληρώνουμε από την Εθνική παλιγγενεσία μέχρι σήμερα, διότι παραμένουμε ένας λαός βαθιά συναισθηματικός ,με διόλου ορθολογική σκέψη και πράξη. Εξαιτίας του ελλειμματικού μας θυμικού, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ζούμε σε κοινωνία ενός συνόλου πολιτών , εκ της οποίας απαρτίζεται η πολιτεία , και όπου από αυτήν σχηματίζεται το κράτος. Η συναισθηματική αυτή προσέγγιση των πραγμάτων μας σπρώχνει σένα ανώριμο παιδισμό , και σένα πρωτόγονο ατομισμό. Ενδιαφερόμαστε μονάχα για την τακτοποίηση των παιδιών μας, ή των στενών μας συγγενών, αδιαφορώντας για το δίκιο του συμπολίτη μας. Η διόγκωση του κράτους , και οι τεράστιες σπατάλες, χωρίς να αντιστοιχούν σε μια υγιή παραγωγική βάση , αλλά με δάνεια, οδήγησαν την Ελλάδα στην πτώχευση. Για την κατάσταση αυτή έχουν τεράστιες ευθύνες οι πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι αρνούνταν να πουν την αλήθεια στον λαό, διότι ο ανώριμος παιδισμός του αρνούνταν να δεχθεί την πραγματικότητα.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους ξεκίνησε την αρχή της δεκαετίας του 80 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ήταν όμως επιβεβλημένο διότι οι μισοί Έλληνες βρισκόταν στο περιθώριο εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου. Το χρέος τότε ήταν υποφερτό και διαχειρίσιμο, διότι δεν ξεπερνούσε το 60% του ΑΕΠ. Οι ηγεσίες όμως το άφησαν και έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ταυτόχρονα ο λαός εγκατέλειψε την παραγωγή. Αν δεν προσαρμοσθούμε στην πραγματικότητα , με σοβαρότητα και υπευθυνότητα επανιδρύοντας ένα σύγχρονο κράτος όπου θα λειτουργεί ορθολογικά βεβαίως, στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κράτους πρόνοιας. Τότε η Ελλάδα θα είναι άξια της τύχης της

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ως τώρα έβλεπα έφηβους να οδηγούν μοτοποδήλατα ,με σπασμένες εξατμίσεις , κάνοντας εκωφαντικό θόρυβο. Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ και μεγαλύτερους 25αρηδες, 30ρηδες ίσως, να οδηγούν μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού με σπασμένες εξατμίσεις , και όταν περνούν από κεντρικούς δρόμους μαρσάρουν αλύπητα, ξεκουφαίνοντας τους περιοίκους. Τα ανώριμα αυτά τετράποδα που δεν τηρούν τον Κ.Ο.Κ ούτε έχουν κανένα σεβασμό για τους συμπολίτες τους ,πρέπει να παταχθούν από την τροχαία Χανίων. Δεν είναι υποχρεωμένοι οι νομοταγείς και φιλήσυχοι πολίτες, να υπομένουν τα μαρσαρίσματα και την ηχορύπανση αυτών των απροσάρμοστων αληταράδων. Αν η τροχαία δεν δύνανται ,υπάρχουν και οι νεαροί που διαθέτει η ομάδα της ΔΙΑΣ κ. αστυνομικέ διευθυντά Χανίων.Ευχαριστώ εκ των προτέρων που διαβάσατε την παρατήρηση -επισήμανση μου ,και που θα πράξετε σύντομα τα δέοντα.
ΝΑ ΕΘΝΚΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΘΝΙΚΉ ΤΡΆΠΕΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Αντί να ξεπουλήσει το κράτος όλες τις κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και ΔΕΥΑΘεσσαλονίκης, κατ`επιταγήν της τρόικας ,θα πρέπει στο σημείο αυτό να προβάλλει σθεναρή αντίσταση .Κι όχο μόνο. Θα πρέπει να τολμήσει να αυξήσει το ποσοστό του κράτους στην "Εθνική τράπεζα" αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο,και να κρατήσει το ταχυδρομικό ταμιευτήριο, για να μπορέσει να δρομολογήσει την ανάπτυξη με φθηνά δάνεια, στις μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση ψηφίστηκε για να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα κι όχι τα τοκογλυφικά συμφέροντα των τραπεζών. Άλλωστε οι τράπεζες έχουν πάρει 100 δις από το κράτος ,σε μετρητά και εγγυήσεις. Το κράτος δεν θα πρέπει να παρέμβει υπέρ του λαού και της ανάπτυξης; Ο λαός έχει χάσει την υπομονή του με αυτή την αδιέξοδη πολιτική και φωνάζει. Δεν πάει άλλο.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Για την αλλαγή προσώπων που έκανε η κυβέρνηση λέει ο λαός σκωπτικά. ¨ «Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.»

Εξαιτίας της ειρηνικής αντίδρασης της μεσαίας τάξης, και των φτωχότερων στρωμάτων που πλήττονται ανηλεώς, από την πολιτική που επιβάλλει το Δ.Ν.Τ και η Ε.Ε, και εκτελεί ως πειθήνιο όργανο η κυβέρνηση, την παρούσα εξουσία, την έπιασε πανικός λόγω, και των δικών της ψεύτικων προεκλογικών υποσχέσεων, ότι «λεφτά υπάρχουν» ενώ ταυτόχρονα συνομιλούσε με το Δ.Ν.Τ Ο λαός πάνω στην απελπισία του έχει απαξιώσει, όλο το πολιτικό σύστημα και ζητάει δραστικές αλλαγές πολιτικής και προσώπων. Επιτέλους ξύπνησε η σιωπηλή πλειοψηφία, και ζητάει ευθύνες για τον ανέντιμο συντεχνιακό, και βαθιά ταξικό τρόπο διακυβέρνησης από τα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά και για τα λάθη των αριστερών κομμάτων. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραιτούνται ,άλλοι ανεξαρτητοποιούνται συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ των ΔΕΚΟ διαχωρίζουν την θέση τους, μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου του, παραιτούνται {Κοτσακάς} και στα Χανιά υπέβαλλε την παραίτηση του, ο γραμματέας της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Ι. Χριστουλάκης. Η Ν.Δ σένα ρεσιτάλ λαϊκίστικου κρεσέντου συμφωνεί διαφωνώντας, και περιμένει την κυβέρνηση να αποχωρήσει για να αναλάβει ο Σαμαράς την εξουσία και να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Ως φαίνεται οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, περιτριγυρισμένοι από κόλακες και αυλές, έχουν χάσει την επαφή με τη πραγματικότητα. Την πραγματικότητα του 1.000.000 ανέργων των 250.000 μαγαζιών που έκλεισαν, τον ανθό των νέων πτυχιούχων που φεύγουν γεμάτοι απελπισία και οδύνη στο εξωτερικό, και την απαξίωση του κράτους πρόνοιας. Το μνημόνιο δεν βγαίνει γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η κυβέρνηση δεν θέλει να φορολογήσει για «να εισπράξει 12 δις το χρόνο από τα ανώτερα εισοδήματα» {Γ. Σταθάκης καθηγητής πολιτικής οικονομίας αντιπρύτανης, περιφερειακός σύμβουλος}. Τι θα γίνει με το χρέος; Κάθε χρόνο θα αυξάνει, και η Ελλάδα θα εισπράττει από το Δ.Ν.Τ και την Ε.Ε για να πληρώνει τις τοκογλυφικές τράπεζες; Και επί πλέον χωρίς ηθικούς φραγμούς θα φορολογεί, κάθε χρόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Αιδώς Αργείοι. Λίγη αιδώς δεν βλάπτει. Πότε θα τρίξει η Ελλάδα ,και με ποια κυβέρνηση, τα δόντια των Ευρωπαίων ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο, και ότι το χρέος χρειάζεται δραστικό κούρεμα ,και έκδοση ευρωομολόγου; Πότε θα δικαστούν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί; Αν ποτέ δικαστούν από μια δικαιοσύνη με προβλήματα, και από την βουλή και το Σύνταγμα που παραγράφει τα αδικήματα των πολιτικών. Η πολιτική ελίτ προστατεύει τον εαυτόν της με προνόμια και με ασυλία. Η ολιγαρχία φοροαπαλλάσεται νόμιμα και με υπέρμετρη δόση πατριωτισμού βγάζει τα χρήματα της στην Ελβετία. Το καρπούζι που καλλιεργήθηκε στο χωράφι είναι μάπα. Χρειάζεται νέα καλλιέργεια του χωραφιού, χωρίς φυτοφάρμακα, για να μας δώσει φρέσκους και αγνούς καρπούς.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Οι πολύωρες απευθείας συνδέσεις των δημόσιων και ιδιωτικών καναλιών, με την βουλή , και τις ταχύτατες ομολογουμένως πολιτικές εξελίξεις επιτείνει στην σύγχυση των πολιτών, αντί να βοηθάει στην κατανόηση του προβλήματος. Το μπαράζ πληροφόρησης δημιουργεί κομφούζιο στην σκέψη, και στην ουσία μη πληροφόρηση.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έντρομοι από την οργή των πολιτών, οι οποίοι ξεχύνονται στους δρόμους και στις πλατείες, συναισθανόμενοι τις τεράστιες ευθύνες που κρατούν στις πλάτες τους ,αρχίζουν και υποβάλουν παραιτήσεις. Η τρόικα απαιτεί συναινέσεις , όχι εις όφελος του λαού ,που τον σπρώχνει στην φτώχεια και την περιθωριοποίηση, αλλά για να μη χάσουν οι τράπεζες τα τοκογλυφικά τους επιτόκια.Όπως πληροφόρησε το κοινό στο τεχνικό επιμελητήριο, την Δευτέρα 13-6-2011 , ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, ¨"το 2010 πήραμε δάνειο για να πληρώσουμε τοκοχρεωλύσια του 1880". Η κρίση του δημοσίου χρέους, πέρα από τα λάθη και τις ευθύνες των Ελληνικών κυβερνήσεων, είναι κρίση του άπληστου καπιταλισμού ,του νεοφιλελευθερισμού, και του τοκογλυφικού τραπεζικού συστήματος. Μέσα από την κρίση χρέους, προσπαθούν οι άρχουσες ελίτ της Ευρώπης ,να συναινούσης και της Ελληνικής ολιγαρχίας, να ξεπουλήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας προς όφελος ολίγων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Φθάνουν στο σημείο "χωρίν λύπην χωρίς περίσκεψιν χωρίς αιδώ" να θέλουν να εκποιήσουν ολοσχερώς το σύστημα ύδρευσης της χώρας, και τον ηλεκτρισμό της ΔΕΗ ,για να θησαυρίσουν ο μεγαλομέτοχοι και να διψάσουν για νερό οι φτωχότεροι, αλλά και να μην έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Ήδη έχει αρχίσει ,ένα μέρος της κοινωνίας που αποτελείται από τα αδύνατα στρώματα να μην έχει να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος. Γράφει η Ναόμι Κλάίν στο βιβλίο της "ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ "ότι ¨ " Το 2001 εικοσιτέσσερα χρόνια μετά {εννοεί την πολιτική του καθηγητή οικονομίας ,νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν, την πολιτική της απορρύθμισης των αγορών}οι Αργεντίνοι εξεγέρθηκαν εναντίον των μέτρων λιτότητας του Δ.Ν.Τ και υποχρέωσαν πέντε διαδοχικούς προέδρους να παραιτηθούν μέσα σε τρείς βδομάδες." Ο πρώην υφυπουργός των οικονομικών επί Κώστα Σημίτη Απόστολος Φωτιάδης γράφει ως εφιαλτικό σενάριο για την χώρα, "να αφεθεί ρημαγμένη εξαγορασμένη από ξένα επιθετικά κεφάλαια, παραδομένη σε μια αποχαλινωμένη ντόπια ελίτ τεχνοκρατών και εκτεθειμένη στους κινδύνους ενός αναδυόμενου κόσμου πολύ πιο άγριου από αυτόν που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα". Γράφει επίσης ο Απόστολος Φωτιάδης ότι¨ "η κυριαρχία ανασυντάσεται σιωπηλά και προωθεί στις θέσεις κλειδιά τους γόνους μεγαλοδημοσιογράφων και πολιτικών, ταυτόχρονα χύνει αίμα για την έλλειψη αξιοκρατίας στην Ελληνική κοινωνία, γιατί πάνω από όλο έχει και χιούμορ. Ο κ. Φωτιάδιης γράφει επίσης ότι¨ " η τραπεζική πιάτσα το χυδαιότερο καρτέλ της χώρας ετοιμάζεται για εξαγορά από τους ξένους κολοσσούς, λόγος για τον οποίο ανακόπηκε παρασκηνιακά η συγχώνευση μεταξύ Alpha και Εθνικής".

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Πριν ένα χρόνο περίπου πολιτιστικοί φορείς της πόλης μας, πρόβαλαν το ντοκυμαντέρ του δημοσιογράφου της "ΕΤ 3" Παύλου Νεράτζη σχετικά με τις δολοφονίες των αντιφρονούντων, από την χούντα της Αργεντινής στην δεκαετία του 1970. Για τις Aμερικανοκίνητες χούντες σχεδόν σόλα τα κράτη τη Λατινικής Αμερικής αναφέρει με γλαφυρό και περιγραφικό τρόπο, και με άψογη τεκμηρίωση η δημοσιογράφος -και καθηγήτρια πανεπιστημίου, Ναόμι Κλάϊν στο βιβλίο της "ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ" εκδόσεις Λιβάνη . Συνδέει τα βασανιστήρια και τις "εξαφανίσεις"- δολοφονίες , των αντιστασιακών εναντίον των χουντικών, από τα απλυταρχικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής , με το δόγμα της απορύθμισης των αγορών, του γκουρού του δόγματος του ΣΟΚ, καθηγητή οικονομίας Μίλτον Φρίντμαν , του Γιάροσλαβ Χάγιεκ και των και των φοιτητών τους ,που ονομάστηκε "Σχολή του Σικάγο" και οι φοιτητές τους¨ "Σικάγο μπόυς". Η πολιτική αυτή της απορρύθμισης ονομάστηκε αρχικά στην Λατινική Αμερική ¨"νεοφιλελευθερισμός", κι είχε ως αποτέλεσμα να οικοιοποιηθεί τον πλούτο των χωρών , μια χούφτα Αμερικάνικων πολυεθνικών και οι τοπικές ελίτ , βυθίζοντας στην φτώχεια την πλειοψηψία των πληθυσμών των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Βίωσε και η Ελλάδα την περίοδο της δικής της Αμερικανοκίνητης δικτατορίας των Συνταγματαρχών 1967-1974.
Η Ελληνική δικτατορία έκανε μεμονωμένες δολοφονίες ,βασανιστήρια , εξορίες.'Οταν όμως διαβάσει κανείς, για τις 30.000 "εξφανίσεις" -δολοφονίες , στην Αργεντινή, και μάλιστα με πέταγμα από το αεροπλάνο στην θάλασσα, αφού τους ξεκοίλιαζαν για να βουλιάζουν , η Ελληνική δικτατορία μοιάζει με σεμνή αρσακειάς.Προς Θεού μη νομίζετε ότι "αθωώνω" στην συνείδηση μου τους δικούς μας χουνταίους που κατάλυσαν την δημοκρατία, και ρήμαξαν την Κύπρο.
Να σας θυμίσω επίσης, το ντοκυμαντέρ του άξιου δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου "ο οικονομικός δολοφόνος" ώπου παρουσιάσε ένα μετανοημένο οικονομικό πράκτορα της c.i.a ο οποίος, πλησίαζε πρωθυπουργούς της Λατινικής Αμερικής, και τους πίεζε για να παίρνουν δάνεια να καταχρεώνονται ,και ύστερα όντως οι χώρες που βρισκόταν σε απόγνωση, έρχονταν οι πανταχού παρούσες ,πολυεθνικές και λεηλατούσαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών; Ορίστε τι γράφει η Ναόμι Κλάιν για την εφαρμογή της πολιτικής της απορρύθμισης στην εποχή της Αργεντίνικης χούντας από τους οικονομολόγους της Σχολής του Σικάγο. "Για μια ακόμη φορά ο αντίκτυπος στη ζωή των ανθρώπων ήταν οφθαλμοφανής. Μέσα σένα έτος οι μισθοί έχασαν το 40% της αξίας τους. Οι φτωχικές γειτονιές, έμειναν χωρίς νερό , ενώ θέριζαν ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν".
Η ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΙΡΕΣΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Οι παλιότερες γενιές ασφαλώς θα θυμούνται το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ¨ " Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία". Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ανέβηκε από τότε πολλες φορές στην κυβέρνηση, αλλά ο λαός ουδέποτε ανέβηκε στην εξουσία. Όσο το ΠΑΣΟΚ ανέβαινε ο λαός κατέβαινε. Το ίδιο ισχύει και για τον έτερο Καπαδόκη, του δικομματισμού την Ν.Δ, αλλά το κόμμα αυτό, ουδέποτε το επαγγέλθηκε, διότι εκπροσωπούσε τον αστικό κόσμο. Όσο τα κόμματα έπαιρναν την εξουσία στα χέρια τους, την οικειοποιούνταν και έκαναν το κράτος δικό τους λάφυρο, ώστε εργαζόταν αποκλειστικά για την αναπαραγωγή τους και μόνο χωρίς ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Δεν φτάσαμε τυχαία ως το χείλος της αβύσσου και στην χρεοκοπία. Τα κόμματα εξουσίας επειδή ακριβώς δεν έδιναν ουσιαστικά λογαριασμό στην κοινωνία, την εκμαύλισαν με ρουσφετολογικούς διορισμούς, με διόγκωση του κράτους με άχρηστους οργανισμούς, και με απερίγραπτες σπατάλες , όπου γινόταν δια των εύκολων δανεισμών. Ώσπου ήρθε η κρίση του καπιταλισμού διεθνώς και η σρόφφιγγα των φθηνών δανείων έκλεισε. Τώρα το πολιτικό σύστημα περνάει κρίση, τα κόμματα βρίσκονται στο αδιέξοδο που τα ίδια δημιούργησαν και ο λαός αγανακτισμένος αναζητεί τους υπευθύνους. Να πληρώσουν βέβαιοι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί βάσει ατράνταχτων αποδείξεων κι όχι σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι. Εδώ σύμφων με τον πολιτειολόγο Γ. Κοντογιώργη χρειάζονται τροποποιήσεις του Συντάγματος για να δικάζονται οι πολιτικοί ακόμη και για τις ανεύθυνες και καταστροφικές πολιτικές τους , που ζημιώνουν το λαό. Αλλά και να βρεθεί τρόπος να εκπροσωπηθΕί η κοινωνία στην πολιτεία εις βάρος τη άτεγκτης και πονηρής κομματοκρατίας.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ;
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το χρέος δεν βγαίνει,το μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι η χώρα βυθίζεται κάθε χρόνο ,και σε πιο βαθιά ύφεση.Τα νεοφιλελεύθρα προγράμματα του Δ.Ν.Τ της Ε.Ε και της Ε.Κ.Τ της οικονομικής σκέψης του Μίλτον Φρίντμαν ,και "των παιδιών του Σικάγου" προσαρμοσμένα στην Ελληνική πραγματικότητα, τα οποία πρωτοεφαρμόστηκαν στην Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ, και βύθισαν την χώρα σε απέραντη δυστυχία , και στην Ελλάδα ξεθεμελιώνουν το κράτος πρόνοιας , τα εργασιακά δικαιώματα, και δημιουργούν πολύ μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Πως θα βιωθεί η Ελληνική πραγματικότητα με 200.000 μικρές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο , 1.000.000 ανέργους , και τον ανθό της νιότης να φεύγει στο εξωτερικό θυμίζοντας την Ελλάδα της δεκαετίας του 1960; Η βαριά φορολογία άμεση και έμμεση των χαμηλών εισοδημάτων, αφαιρεί εισόδημα από την αγορά, και το κράτος υστερεί σε πόρους τους οποίους αδυνατεί να εισπράξει λόγω της ύφεσης. Ορισμένοι οικονομολόγοι όπως ο Δημήτης Καζάκης συμβουλεύουν να φύγουμε από το Ευρώ και την Ευρωπαική ένωση και να πάρουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την Εθνική μας παραγωγή, και το Εθνικό μας νόμισμα.Πολύ καλή συμβουλή ,για άλλες όμως παλιότερες εποχές.
Κανένα σοβαρό κράτος δεν πορεύευται μόνο στην εποχή μας. Όλα τα κράτη συνεργάζονται ενταγμένα σε ενώσεις. Βεβαίως όπως δομήθηκε η Ο.Ν.Ε ημιτελής χωρίς πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, οι πλούσιες χώρες του βορά είναι πλεονασματικές και του νότου ελλειματικές .Τα ελλείματα του νότου γίνονται πλεονάσμτα του βορά. Αν όμως υπήρχε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη όπως οι Η.Π.Α θα έπρεπε να μεταφέρει πόρους με την μορφή επενδύσεων, στις χώρες του νότου στο πλαίσιο της Ευρωπαίκης αλληλεγγύης. Το μπαράζ των φοροεισπρακτικών μέτρων γονατίζει την οικονομία και δεν φέρνει αποτελέσματα ,σύμφωνα με έγκυρους κεϋνσιανούς οικονομολόγους. Η Ελλάδα βεβαίως όταν είχε ανάπτυξη και σύμφωνα με την οικονομική θεωρία του Κέυνς, θα έπρεπε να συμαζέψει τα ελλείματα. Έκανε όμως, παροχές και διορισμούς στο δημόσιο. Το χρέος χρειάζεται επειγόντως αναδιάρθρωση-επιμήκυνση και "κούρεμα" το ταχύτερον δυνατόν και αλλαγή πολιτικής προς δικαιότερη κατανομή των βαρών,πριν εκραγεί βίαια από την δίκαιη αγανάκτηση του ο λαός. Αυτή την πολιτική πρέπει να διαπραγματευτούν οι πολιτικές δυνάμεις. Πάντως όπως φαίνεται, νομίζω ότι εισερχόμαστε σε μια εποχή πολιτικής αστάθειας , και αστυνομικού κατασταλτικού κράτους γιατί θα υπάρξουν μεγάλες αντιστάσεις αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ «ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΫΣ»ΕΦΕΡΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μετά το κραχ του 1929 στην Αμερική, την πτώχευση τραπεζών, και το χάσιμο των καταθέσεων των πολιτών μέσα σε μία νύχτα, ,της διογκωμένης ανεργίας, το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και των αυτοκτονιών, ο πρόεδρος των Η.Π.Α Φραγκλίνος Ρούζβελτ εφάρμοσε την πολιτική του «νιού ντήλ» {νέα συμφωνία} βασισμένη στην θεωρία του Βρετανού οικονομολόγου Σερ Τζον Μέϊναρντ Κεϋνς, όπου αναφερόταν στον παρεμβατισμό του κράτους στη οικονομία, στην προστασία των εργαζομένων, και στην κοινωνική ασφάλιση. Με την πολιτική αυτή σε μία χώρα που υμνούσε την ελεύθερη {βλέπε ασύδοτη} αγορά, ουσιαστικά κέρδισαν οι εργαζόμενοι δικαιώματα, βελτιώνοντας την θέση τους, και μειώνοντας τα προνόμια των εταιρειών, και της ολιγαρχίας. Λέγεται ότι ο Ρούσβελτ είχε απειλήσει τους βιομήχανους , με την περίφημη φράση «το καπέλο σας, ή το κεφάλι σας», προκειμένου να συναινέσουν στις μεταρρυθμίσεις.{ Τα ίδια συμπτώματα του κραχ, του 1929 στην Αμερική ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, εκτός από το κλείσιμο των τραπεζών}. «Ο Ναζισμός είχε αποκτήσει ρίζες στην Γερμανία σε μια περίοδο καταστροφικής για την χώρα ύφεσης, την οποία είχαν προκαλέσει οι αντεκδικητικές πολεμικές επανορθώσεις, που είχαν επιβληθεί μετά τον β/ παγκόσμιο πόλεμο ,και είχε βαθύνει μετά το κραχ του 1929». Ο Κέϋνς είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι, αν η φτώχεια της Γερμανίας αντιμετωπιζόταν με μία προσέγγιση Laissez -Faire, η ανάκρουση θα ήταν τρομερή. ¨ «η εκδίκηση τολμώ να προβλέψω, δεν θα βραδυπορήσει». Μετά τον β/ παγκόσμιο πόλεμο οι δυτικές δυνάμεις φοβούμενες την επικράτηση του κομμουνισμού κυρίως, και δευτερευόντως του φασισμού, όπου το μεγάλο κεφάλαιο στήριξε , εφάρμοσαν το κράτος πρόνοιας, και την προστασία των εργαζομένων στον δυτικό κόσμο, λιγότερο στις Η.Π.Α ,και με μεγαλύτερη έμφαση, στην δυτική Ευρώπη και Καναδά. «Το 1950 σοσιαλδημοκράτες και κευνσιανοί οικονομολόγοι της ανάπτυξης , εφάρμοσαν τον Κεϋνσιανισμό, «στο προωθημένο πειραματικό εργαστήριο της Λατινικής Αμερικής, Χιλή, Αργεντινή, Ουρουγουάη και τμήματα της Βραζιλίας». Στην διάρκεια αυτής της περιόδου ιλιγγιώδους οικονομικής επέκτασης , οι χώρες αυτές άρχισαν να μοιάζουν περισσότερο με τις χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής παρά με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και του τρίτου κόσμου. Την δεκαετία του 50 η Αργεντινή διέθετε την μεγαλύτερη μεσαία τάξη , όπως, και το 95 % των ανθρώπων στην Ουρουγουάη, ήταν εγγράμματοι, και παρεχόταν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με τον Μίλτον Φρίντμαν και την σχολή του Σικάγου, όπου ο Φρίντμαν ήταν ο μέντορας τους, ¨ « οι κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου ,λοξοδρόμησαν από τον ορθό δρόμο.» Ο Φρίντμαν καθοδηγούσε τις κυβερνήσεις να καταργήσουν όλους τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που εμποδίζουν την συσσώρευση κερδών στις μεγάλες εταιρείες και στις πολυεθνικές. Δεύτερον οι κυβερνήσεις όφειλαν να πουλήσουν την δημόσια περιουσία σε όφελος των ιδιωτών. Τρίτον έπρεπε να προβούν σε δραματικές περικοπές στην χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων. Όλες οι τιμές συμπεριλαμβανομένης της τιμής της εργασίας οφείλουν να καθορίζονται, από την αγορά. Με λίγα λόγια ζητούσε να καταργηθεί η κατάκτηση του «νιου ντηλ» του Ρούσβελτ, όπου είχε αποτρέψει την επανάσταση των εργαζομένων μετά την ύφεση του 1929. Η πολιτική της απορρύθμισης ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί εξολοκλήρου στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες γιατί υπήρχαν αντιστάσεις. Εφαρμόστηκε όμως στην Χιλή την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ ,μετά την πτώση από την c.i.a του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβατόρ Αλιέντε το 1973.

Σήμερα την πολιτική των «Σικάγο μπόϋς» , την επιβάλλουν σιγά σιγά , στην Ελλάδα και στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου οι πιστωτές τους. Το Δ.Ν.Τ η Ε.Κ.Τ και η Ε.Ε. Για την κατάντια της Ελλάδας υπαίτιο είναι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η πολιτική της απορρύθμισης προς το παρόν έχει ως αποτέλεσμα, το κλείσιμο 150.000 μικρών επιχειρήσεων, ένα εκατομμύριο ανέργους σωρεία αυτοκτονιών με την Κρήτη να πρωτοπορεί ,και πλήθος νεόπτωχων στο προσκήνιο. Αυτή η πολιτική πρέπει σαφώς να ανατραπεί από την κοινωνία με τα πρωτοπόρα κινήματα της. Οι οπαδοί της πολιτικής της απορρύθμισης , έχουν ως κυριότερους εκπροσώπους , τον Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Ντόρα Μπακογιάννη κλπ. ΠΗΓΗ -ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ- ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ -ΛΙΒΑΝΗΣ

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ANAΓΚΗ ΠΑΣΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου, Γιώργος Κοντογιώργης γράφει σε Γαλλική ηλεκτρονική εφημερίδα, όπου αναδημοσιεύει ο δημοσιογράφος, Γιώργος Σταματόπουλος στην «Ελευθεροτυπία», για τις πολιτικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα , προκειμένου να αντιπροσωπευθεί η κοινωνία στην πολιτεία. Στην πολιτεία υπάρχει έλλειμμα αντιπροσώπευσης, καθώς και έλλειμμα ηγεσίας. Άλλωστε η κατευθυνόμενη από το σύστημα, επιθυμία των πολιτών στον εύκολο δρόμο, να αποκτούν αγαθά , χωρίς πολύ κόπο, έσπρωξε και τους μικρόνοες πολιτικούς στην δημόσια κραιπάλη. Από της γενέσεως του νεοελληνικού κράτους, έμαθαν να υπόσχονται πολλά και να πράττουν τα αντίθετα. Να βολεύονται χωρίς συνέπειες, σε μία άφρονα και διεφθαρμένη πολιτικοοικονομική διαχείριση . Η κοινοβουλευτική δημοκρατία ,έχει ορισθεί από τον σημαντικό νεοέλληνα φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη ως «φιλελεύθερη ολιγαρχία». Αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη με τις δραματικές αλλαγές που έγιναν την τελευταία εικοσαετία. Οι αλλαγές αυτές όπως έχουν γίνει στην παγκοσμιότητα του καπιταλισμού, διαμόρφωσαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, εντελώς σένα κέλυφος, μια επικάλυψη για να καλύπτει την ασυδοσία των αγορών, προκειμένου να επικρατήσει ολοκληρωτικά , η ολιγαρχία των πολυεθνικών και των τραπεζών. Ακολουθεί το άρθρο του καθηγητή Γ. Κοντογιώργη.

«Γι' αυτό, ανάγκη πάσα, η κοινωνία «να πάρει την πολιτεία στα χέρια της, να αξιώσει την αναστολή των άρθρων του Συντάγματος που αναιρούν την αντιπροσωπευτική αρχή της πολιτείας».

Ακόμη: να επεξεργαστεί προτάσεις νόμων που θα καταργούν τον κατοχικό χαρακτήρα του κράτους και τη δυναστική κομματοκρατία· που θα καταργούν την ασυλία βουλευτών και υπουργών και θα τους υπάγουν απ' ευθείας στη Δικαιοσύνη· που θα παρέχουν στον πολίτη δικαίωμα εννόμου συμφέροντος για τη βλάβη που θα του προκαλούν οι φορείς της διοίκησης και το πολιτικό προσωπικό.
Επίσης: πριν από τη λήψη οιασδήποτε πολιτικής απόφασης να είναι υποχρεωτική η δημοσκόπηση της κοινωνίας για το τι θέλει. Όλη αυτή η επεξεργασία των νόμων κάνει εφικτή τη μετάβαση σε μια σχετική προσομοίωση αντιπροσώπευσης, στην απόκτηση, εκ μέρους της κοινωνίας, θεσμικού ρόλου στην πολιτική.
Σημείωση Γ. Σταματόπουλου. «Όλα τα παραπάνω, εξαιρουμένης ίσως της άρσης ασυλίας, δεν απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλά, νομίζω, αυτό που θα κάνει τους πολιτικώς ορθούς (κυνικούς, αγενείς, αμοραλιστές, χαμερπείς) να γεμίσουν φλύκταινες είναι η πρόταση του καθηγητή που ακολουθεί. Συνοπτικά ως εξής: «Η κοινωνία των πολιτών να περικυκλώσει ειρηνικά τη Βουλή και το Μαξίμου, με τις προτάσεις υπό μάλης και να αξιώσει την υπερψήφισή τους. Εν ανάγκη να μην τους επιτρέψει να φύγουν αν δεν τις ψηφίσουν, ή να απαιτήσει την προσέλευσή τους γι' αυτό. Εάν εμφανιστούν τα ΜΑΤ, να κατακλιθούν άπαντες υπτίως στη γη. Το μόνο που θα επιτύχει όμως έτσι η πολιτική εξουσία είναι η πλήρης απονομιμοποίησή της.
«Δεν νομίζω να είναι ανόητοι οι Γάλλοι που προβάλλουν τέτοια κείμενα· έχουν πολλές δεκαετίες, αιώνες, δημοκρατικής παράδοσης. Είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν αυτό που μηνύει ο Έλληνας καθηγητής: Η θέση της κοινωνίας είναι μέσα στην πολιτεία, όχι στις πλατείες. Και ότι μόνο τότε θα διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα της δύναμής της, όταν διατυπώσει με ρητό τρόπο την αξίωσή της να γίνει θεσμικός συντελεστής της πολιτείας και όχι υπήκοος, που θα αντιληφθεί ότι αποτελεί την πρωτογενή πηγή κάθε εξουσίας».

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

H EΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΤΟ 1917 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΤΣΑΡΩΝ-ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μετά την οκτωβριανή επανάσταση του 1917, ο Λένιν αρνήθηκε να πληρώσει τα τοκογλυφικά χρέη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σήμερα βέβαια δεν έγινε καμία επαναστατική διαδικασία στην Ελλάδα, ούτε οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν το μέγαρο Μαξίμου, και το προεδρικό μέγαρο. Πάντως ένα «κούρεμα» μας χρειάζεται για να ξαλαφρώσουμε λίγο το παραζαλισμένο κεφάλι μας, και να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος, αλλά και μια αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης για να προχωρήσει η χώρα σε μια βιώσιμη παραγωγική μορφή ανάπτυξης.

Σβήσιμο των δανείων που είχαν συνάψει οι τσάροι

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Η οκτωβριανή επανάσταση έχει ξεσπάσει και ο Λένιν γράφει στο Σχέδιο Διατάγματος τον Δεκέμβρη του 1917: «Όλες οι μετοχικές επιχειρήσεις κηρύσσονται ιδιοκτησία του κράτους. Τα μέλη της διοίκησης και οι διευθυντές των μετοχικών εταιρειών, καθώς και όλοι οι μέτοχοι που ανήκουν στις τάξεις των πλουσίων οφείλουν παραδώσουν όλες τις μετοχές στην κρατική τράπεζα. Τα κρατικά δάνεια, εξωτερικά και εσωτερικά, ακυρώνονται (σβήνονται). Τα συμφέροντα των μικρών ομολογιούχων, καθώς και των κατόχων κάθε είδους μετοχών, δηλαδή των κατόχων που ανήκουν στις εργαζόμενες τάξεις του πληθυσμού, εξασφαλίζονται ολοκληρωτικά».
Και στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Eργαζόμενου Λαού, τον Γενάρη του 1918: «Η συντακτική συνέλευση θεωρεί σαν πρώτο χτύπημα ενάντια στο διεθνές τραπεζικό, χρηματιστικό κεφάλαιο το σοβιετικό νόμο για την ακύρωση (σβήσιμο) των δανείων που είχαν συνάψει οι κυβερνήσεις του τσάρου, των τσιφλικάδων και της αστικής τάξης και εκφράζει την πεποίθηση ότι η σοβιετική εξουσία θα προχωρήσει σταθερά σ' αυτό το δρόμο ως την πλήρη νίκη της διεθνούς εργατικής εξέγερσης ενάντια στο ζυγό του κεφαλαίου». Στο λόγο του Λένιν στη συνδιάσκεψη των εργατών της Πρεσνία (Δεκέμβρης 1918) αναφέρεται: «Η αστική τάξη διαδίδει αυτές τις ψευτιές, γιατί τα 17 δισ. ρούβλια που χρωστούσε η τσαρική κυβέρνηση στους καπιταλιστές, αυτό το χρέος των 17 δισ. που το ακυρώσαμε και δεν το αναγνωρίσαμε (εμείς δεν σκοπεύουμε να πληρώσουμε γι' αυτούς, για τους παλιούς κυβερνήτες - παραδεχόμαστε ότι αυτά τα χρέη υπήρχαν, και λέμε: Πολύ καλά, εσείς δημιουργήσατε αυτά τα χρέη, εσείς ξοφλήστε τα) - οι σύμμαχοι θέλουν να φορτώσουν τα χρέη στις πλάτες μας και να παλινορθώσουν την τσιφλικάδικη, τσαρική εξουσία».
Στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, στην ομιλία για τη διεθνή κατάσταση και τα βασικά καθήκοντα (19/7/1920), ο Λένιν τονίζει: «Έχουμε μια αφάνταστη όξυνση της καταπίεσης (...) Ξέρουμε πως τα χρέη των κυριότερων ευρωπαϊκών κρατών αυξήθηκαν από το 1914 ως το 1920 τουλάχιστον εφτά φορές. Θα αναφέρω μια ακόμα οικονομική πηγή (...) τον Κέυνς, (...) αμείλικτο εχθρό του μπολσεβικισμού. Ο Κέυνς κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ευρώπη και όλος ο κόσμος με την ειρήνη των Βερσαλλιών τραβούν στη χρεοκοπία. Το ζήτημα φυσικά δεν είναι μονάχα, ή καλύτερα δεν είναι καθόλου, ότι η ρώσικη επαναστατική κυβέρνηση δεν θέλει να πληρώσει τα χρέη. Οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πληρώσει, γιατί αυτά τα χρέη είναι τοκογλυφικός επιπρόσθετος λογαριασμός πάνω σ' εκείνο που 20 φορές ως τώρα πληρώθηκε. Και αυτός ο ίδιος ο αστός Κέυνς, που δεν συμπαθεί καθόλου το ρώσικο επαναστατικό κίνημα, λέει: "Είναι ευνόητο πως αυτά τα χρέη δεν μπορεί να μπουν στο λογαριασμό" (...) Εμείς λιγάκι νωρίτερα από την εμφάνιση του βιβλίου του Κέυνς ακολουθήσαμε τη θαυμάσια συμβουλή του: Aκυρώσαμε όλα τα χρέη (...) Οι εργάτες πείθονται από την πείρα τους πως οι καπιταλιστές κέρδισαν αμέτρητα πλούτη από τον πόλεμο και φορτώνουν τις δαπάνες και τα χρέη στις πλάτες των εργατών».
Στο λόγο του στη σύσκεψη των προέδρων των εκτελεστικών επιτροπών το 1920, ο Λένιν θα ξεκαθαρίσει: «Ελπίζει (σ.σ. η Γαλλία) πως θα της πληρώσουμε τα δάνεια των 20 δισ., που πήρε ο πρώην τσάρος και που τα αναγνώρισε η κυβέρνηση του Κερένσκι, τώρα όμως ο κάθε λογικός άνθρωπος βλέπει καθαρά πως οι γάλλοι καπιταλιστές δεν θα δουν ποτέ αυτά τα χρήματα. (Σε όλο τον κόσμο) εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι καταδικασμένοι τώρα να πληρώνουν για δάνεια, για να πλουτίσουν τους γάλλους, τους άγγλους και τους άλλους ιμπεριαλιστές».ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟ ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΙΚΑΚΗ
H EΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΤΟ 1917 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΤΣΑΡΩΝ-ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μετά την οκτωβριανή επανάσταση του 1917, ο Λένιν αρνήθηκε να πληρώσει τα τοκογλυφικά χρέη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σήμερα βέβαια δεν έγινε καμία επαναστατική διαδικασία στην Ελλάδα, ούτε οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν το μέγαρο Μαξίμου, και το προεδρικό μέγαρο. Πάντως ένα «κούρεμα» μας χρειάζεται για να ξαλαφρώσουμε λίγο το παραζαλισμένο κεφάλι μας, και να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος, αλλά και μια αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης για να προχωρήσει η χώρα σε μια βιώσιμη παραγωγική μορφή ανάπτυξης.

Σβήσιμο των δανείων που είχαν συνάψει οι τσάροι

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Η οκτωβριανή επανάσταση έχει ξεσπάσει και ο Λένιν γράφει στο Σχέδιο Διατάγματος τον Δεκέμβρη του 1917: «Όλες οι μετοχικές επιχειρήσεις κηρύσσονται ιδιοκτησία του κράτους. Τα μέλη της διοίκησης και οι διευθυντές των μετοχικών εταιρειών, καθώς και όλοι οι μέτοχοι που ανήκουν στις τάξεις των πλουσίων οφείλουν παραδώσουν όλες τις μετοχές στην κρατική τράπεζα. Τα κρατικά δάνεια, εξωτερικά και εσωτερικά, ακυρώνονται (σβήνονται). Τα συμφέροντα των μικρών ομολογιούχων, καθώς και των κατόχων κάθε είδους μετοχών, δηλαδή των κατόχων που ανήκουν στις εργαζόμενες τάξεις του πληθυσμού, εξασφαλίζονται ολοκληρωτικά».
Και στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Eργαζόμενου Λαού, τον Γενάρη του 1918: «Η συντακτική συνέλευση θεωρεί σαν πρώτο χτύπημα ενάντια στο διεθνές τραπεζικό, χρηματιστικό κεφάλαιο το σοβιετικό νόμο για την ακύρωση (σβήσιμο) των δανείων που είχαν συνάψει οι κυβερνήσεις του τσάρου, των τσιφλικάδων και της αστικής τάξης και εκφράζει την πεποίθηση ότι η σοβιετική εξουσία θα προχωρήσει σταθερά σ' αυτό το δρόμο ως την πλήρη νίκη της διεθνούς εργατικής εξέγερσης ενάντια στο ζυγό του κεφαλαίου». Στο λόγο του Λένιν στη συνδιάσκεψη των εργατών της Πρεσνία (Δεκέμβρης 1918) αναφέρεται: «Η αστική τάξη διαδίδει αυτές τις ψευτιές, γιατί τα 17 δισ. ρούβλια που χρωστούσε η τσαρική κυβέρνηση στους καπιταλιστές, αυτό το χρέος των 17 δισ. που το ακυρώσαμε και δεν το αναγνωρίσαμε (εμείς δεν σκοπεύουμε να πληρώσουμε γι' αυτούς, για τους παλιούς κυβερνήτες - παραδεχόμαστε ότι αυτά τα χρέη υπήρχαν, και λέμε: Πολύ καλά, εσείς δημιουργήσατε αυτά τα χρέη, εσείς ξοφλήστε τα) - οι σύμμαχοι θέλουν να φορτώσουν τα χρέη στις πλάτες μας και να παλινορθώσουν την τσιφλικάδικη, τσαρική εξουσία».
Στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, στην ομιλία για τη διεθνή κατάσταση και τα βασικά καθήκοντα (19/7/1920), ο Λένιν τονίζει: «Έχουμε μια αφάνταστη όξυνση της καταπίεσης (...) Ξέρουμε πως τα χρέη των κυριότερων ευρωπαϊκών κρατών αυξήθηκαν από το 1914 ως το 1920 τουλάχιστον εφτά φορές. Θα αναφέρω μια ακόμα οικονομική πηγή (...) τον Κέυνς, (...) αμείλικτο εχθρό του μπολσεβικισμού. Ο Κέυνς κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ευρώπη και όλος ο κόσμος με την ειρήνη των Βερσαλλιών τραβούν στη χρεοκοπία. Το ζήτημα φυσικά δεν είναι μονάχα, ή καλύτερα δεν είναι καθόλου, ότι η ρώσικη επαναστατική κυβέρνηση δεν θέλει να πληρώσει τα χρέη. Οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πληρώσει, γιατί αυτά τα χρέη είναι τοκογλυφικός επιπρόσθετος λογαριασμός πάνω σ' εκείνο που 20 φορές ως τώρα πληρώθηκε. Και αυτός ο ίδιος ο αστός Κέυνς, που δεν συμπαθεί καθόλου το ρώσικο επαναστατικό κίνημα, λέει: "Είναι ευνόητο πως αυτά τα χρέη δεν μπορεί να μπουν στο λογαριασμό" (...) Εμείς λιγάκι νωρίτερα από την εμφάνιση του βιβλίου του Κέυνς ακολουθήσαμε τη θαυμάσια συμβουλή του: Aκυρώσαμε όλα τα χρέη (...) Οι εργάτες πείθονται από την πείρα τους πως οι καπιταλιστές κέρδισαν αμέτρητα πλούτη από τον πόλεμο και φορτώνουν τις δαπάνες και τα χρέη στις πλάτες των εργατών».
Στο λόγο του στη σύσκεψη των προέδρων των εκτελεστικών επιτροπών το 1920, ο Λένιν θα ξεκαθαρίσει: «Ελπίζει (σ.σ. η Γαλλία) πως θα της πληρώσουμε τα δάνεια των 20 δισ., που πήρε ο πρώην τσάρος και που τα αναγνώρισε η κυβέρνηση του Κερένσκι, τώρα όμως ο κάθε λογικός άνθρωπος βλέπει καθαρά πως οι γάλλοι καπιταλιστές δεν θα δουν ποτέ αυτά τα χρήματα. (Σε όλο τον κόσμο) εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι καταδικασμένοι τώρα να πληρώνουν για δάνεια, για να πλουτίσουν τους γάλλους, τους άγγλους και τους άλλους ιμπεριαλιστές».ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟ ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΙΚΑΚΗ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σήμερα ιδιαίτερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης γίνεται ολομέτωπη επίθεση εναντίον του κράτους. Ασφαλώς ένα διογκωμένο σπάταλο και γραφειοκρατικό κράτος, είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη, και απορροφά πόρους από την κοινωνία της παραγωγής. Ποιος όμως διόγκωσε το κράτος εκτός των δύο κόμματων εξουσίας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, που κυβέρνησαν τον τόπο μετά την μεταπολίτευση; Ποιος δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα του πολίτη, δεν εφάρμοσε την αξιοκρατία ,αλλά τον αντιμετώπισε σαν πελάτη, και το κράτος ως λάφυρο, για κάθε είδους προνόμια και διαφθορά; Σήμερα που το κράτος έφθασε στον πάτο του πηγαδιού, και δεν σεβάστηκε μισθούς και συντάξεις , πριν το κίνημα της πλατείας παρασυρθεί από την οργή, σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πρέπει επί τέλους, να σταματήσει η κομματοκρατία , και να εμπεδωθεί η αξιοκρατία. Να γίνει πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, ούτω ώστε να μην περιμένει ο πολίτης δύο χρόνια για την σύνταξη του, και άλλα δύο ,για να εγκριθεί μία επένδυση. Χρειάζεται δίχως άλλο να κλείσουν οι ζημιογόνοι οργανισμοί. Ασφαλώς ένα κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει παράγοντας ελλείμματα ,γιατί διογκώνεται το δημόσιο χρέος. Δεν πρέπει όμως κάθε τόσο να πληρώνουν οι τίμιοι και ειλικρινής φορολογούμενοι, να μην γίνεται δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, και να μη καρποφορεί η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μια χριστή διοίκηση και σωστή και ορθολογική λειτουργία του κράτους, δεν σημαίνει ένα κράτος απών, από την δημόσια παιδεία, την δημόσια υγεία, το ασφαλιστικό σύστημα, και ότι αφορά το κράτος πρόνοιας και την προστασία του πολίτη από την ζούγκλα της ανοιχτής αγοράς. Αντίθετα σημαίνει κοινωνική οικονομία ,και εξοικονόμηση πόρων από τις ανορθολογικές κρατικές σπατάλες πελατειακού τύπου , σε μια προσαρμοσμένη ορθολογική διαχείριση σε όφελος των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Όταν η βουλή ψηφίζει νομοσχέδια περικοπής μισθών και συντάξεων πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ βουλής και λαού.

Χωρίς δισταγμούς και εγκαίρως πριν ξεχυθεί, με άγριο τρόπο η οργή των πολιτών, και φθάσουμε στις βιαιότητες των Δεκεμβριανών του 2008. Οι βουλευτές θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα περικοπής προνομίων, σε τούτη την δύσκολη συγκυρία. Όταν περικόπτουν τον13 μισθό του συνταξιούχου των 800 ευρώ, πως οι βουλευτές εισπράττουν περίπου 7.000 ευρώ μηνιαίως; Δεν θα πρέπει να περικόψουν με νομοθετικό διάταγμα το 50% της δικής τους αποζημίωσης, όπως και τα δωρεάν ακριβά αυτοκίνητα;. Υ. Γ Αυτό δεν αφορά τους βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι δίνουν τα χρήματα στο κόμμα, και εισπράττουν το μισθό του ανιδεικεύτου εργάτη. Απολαβές... πείνας, 6.700 ευρώ

«Σε απόλυτους αριθμούς, οι απολαβές των μελών της Βουλής των Ελλήνων, οι οποίες κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στις 6.700 ευρώ μηνιαίως, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο των αμοιβών που απολαμβάνουν οι ομόλογοί τους σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν και πιο καλοπληρωμένοι αλλά και πιο κακοπληρωμένοι ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους κλάδους στη χώρα μας». Πηγή «το βήμα»

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Προ ημερών πωλήθηκε από το κράτος το 10% του Ο.Τ.Ε στην Γερμανική «Ντόϋτσε Τέλεκομ», αντί 400 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρυσι οι τιμές στο χρηματιστήριο ήταν διπλάσιες , αλλά ας όψεται η ανάγκη του κράτους σε έσοδα. Εδώ που φθάσαμε θα μας γδύσουν εντελώς , παίρνοντας μας όχι μόνο τα χρυσαφικά και τα ασημικά αλλά, και τα εσώρουχα. Πριν λίγα χρόνια το 30% του Ο.Τ.Ε πουλήθηκε 4 δις ευρώ. Κάνοντας ην αναγωγή βγαίνει ότι το σημερινό 10% κοστίζει 1 δις 330 εκατομμύρια ευρώ. Καταλάβατε τώρα γιατί πιέζει η τρόικα για ιδιωτικοποιήσεις; Όλες τις ΔΕΚΟ θα τις αγοράσουν οι ξένοι {κυρίως οι Γερμανικές εταιρείες που έχουν το ζεστό χρήμα}κι αν περισσέψει και κανένα ξεροκόμματο, θα αγοράσουν και οι Έλληνες ομοτράπεζοι τους.Το δυτικοευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο, όλο και περισσότερο έχει διεισδύσει στην Ελληνική οικονομία. Λοιπόν δεν πρέπει να έχουμε παράπονο. Παραγωγή δεν έχουμε το κράτος δεν λειτουργεί ορθολογικά, χρωστάμε τα μαλλιά της κεφαλής μας, τι άλλο θέλουμε; Βέβαια μας έμεινε ο ήλιος, με την τρύπα του όζοντος και η θάλασσα έστω και μολυσμένη, και οι νέοι μας μπορούν να εργάζονται ως σερβιτόροι -ες, έστω και με μάστερ, και ντοκτορά. Τι είπατε; Ότι κι εκεί εκτοπίζονται οι νέοι, από την αδήλωτη και φθηνή εργασία των μεταναστών; Ε τότε πάτος. Και όταν φθάσει κανείς στον πάτο και το συνειδητοποιήσει, είναι μια αρχή για τρέξιμο, όπως την εποχή του Βέγγου και νέους αγώνες.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Ανέγνων αλλ`ουκ έγνως, ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως».

«Διάβασες αλλά δεν γνώρισες ,αν γνώρισες , δεν έμαθες».

Το τραπεζικό κεφάλαιο των Η.Π.Α και της Ευρώπης αλλά και διεθνώς, παίζει με τις χρεοκοπίες των κρατών, με τα λεγόμενα ασφάλιστρα κινδύνου,{c.d.s.} προσπαθώντας, να κερδοσκοπήσει ,πάνω στις πλάτες των πολιτών ,των χρεωμένων κρατών. Οι αγορές χρήματος γνώριζαν για το δυσθεώρητο Ελληνικό χρέος. Μάλιστα η «Γκόλντμαν Σακς» χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη, για να το αποκρύψει από τον προϋπολογισμό ,με την «δημιουργική λογιστική. Εξαιτίας της αύξησης των ασφαλίστρων κινδύνου, αυξήθηκαν τα επιτόκια των Ελληνικών δανείων. Έτσι το Ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσε πλέον το 2010 να συνεχίσει την κραιπάλη των δανείων, και ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στις «αγαθές αγκαλιές» του Δ. Ν.Τ της Ε.Ε και της Ε.Κ.Τ, που απαρτίζουν το «τρίγωνο του διαβόλου» που λέγεται τρόικα. Η κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό, είναι ότι έπρεπε αμέσως να πάρει τα μέτρα ,πριν φθάσει ο κόμπος στο χτένι. Η τρόικα πλέον δεν λυπάται τον Ελληνικό λαό, και εννοώ βεβαίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μισθωτούς συνταξιούχους φτωχοαγρότες, μικροεπαγγελματίες. Έγινε από το 2010 υπερκυβέρνηση, Εκείνο που την ενδιαφέρει περισσότερο και κυρίως, είναι η είσπραξη των δανείων, για να ικανοποιηθούν οι πιστώτριες τράπεζες, και να μην καταρρεύσει το σύστημα όπως το 1929. Η Ιρλανδία π.χ έλαβε από την τρόικα 80 δις όχι για κρατικά χρέη, αλλά για να ενισχύσει τις καταχρεωμένες τράπεζες της. Είναι ηλίου φαεινότερων, ότι το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί διεθνώς, διότι βαδίζει κατά κρημνών με την ασυδοσία των αγορών του χρήματος Εδώ βεβαίως διερωτάται ο πολίτης ; Πως φθάσαμε ως εδώ; Με την διόγκωση του πελατειακού κράτους , με τα προνόμια ορισμένων συντεχνιών εις βάρος των υπολοίπων, με την φορολογική απαλλαγή μεγαλομεσαίων αστικών στρωμάτων, με την φορολογική ασυλία του τραπεζικού κεφαλαίου, με το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος ,και την μεγάλη διαφθορά. Τελευταίο αλλ`όχι έσχατων αλλά πρωτεύον, είναι η διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Καταναλώνουμε διπλάσια απ`ότι παράγουμε σένα αδιέξοδο παραγωγικό μοντέλο. Το παραγωγικό μοντέλο δεν αλλάζει από τη μια μέρα ως την άλλη. Χρειάζεται προσπάθεια από πολλούς και κύρια από το κράτος. Ούτε το κράτος μετασχηματίζεται σε σύγχρονο κράτος, μέσα σε μία νύχτα. Εδώ χρειάζονται «δάκρυα , πόνος και αίμα». Πάντως όσο κι αν δεν μας αρέσει θα δυσκολευτούμε για πολλά πολλά χρόνια. Είτε χρεοκοπήσουμε επισήμως είτε πορευτούμε υποβασταζόμενοι όπως τώρα .Χρεοκοπημένη χώρα είμαστε. Πολιτικά οικονομικά ηθικά. «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλεία πολύ». Πρέπει όσοι ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου, να συσπειρωθούν και να απαιτήσουν διαγραφή του χρέους που είναι προϊόν διαφθοράς, και κατά το διεθνές δίκαιο ακυρώνεται διότι θεωρείται «απεχθές χρέος». Προς τα εκεί πρέπει να στραφεί το κίνημα των αγανακτισμένων.

το κίνημα πρέπει να απαιτήσει αλλαγή προσώπων και πολιτικής περισσότερη λαϊκή συμμετοχή και μεγαλύτερος έλεγχος του λαού στα δημοσιονομικά της χώρας. Επί πλέον πρέπει να απαιτήσουμε από την Ευρωπαϊκή ένωση, να μας εγγυηθεί τα σύνορα της χώρας μας ,για να γλυτώσουμε τις δυσβάσταχτες αμυντικές δαπάνες.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Η αγανάκτηση απευθύνεται μόνο στους άλλους, και ποτέ στον εαυτό μας, ενώ η αυθεντική ηθική προϋποθέτει, πρώτα απόλα επιταγές που δεσμεύουν εμάς, τους ίδιους». ΛΙΚ ΦΕΡΙ Γάλλος καθηγητής πανεπιστημίου.

«Άν ένα έθνος νιώθει αληθινά το αίσθημα της ντροπής, είναι σαν ένα λιοντάρι έτοιμο να χιμήξει». ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ

Άρχισε πλέον μαζικά η ενεργοποίηση των αγανακτισμένων πολιτών; Βεβαίως είναι μια έκφραση οργής εναντίον της Ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης , η οποία άφησε την αγορά ασύδοτη, τις πολυεθνικές και το τραπεζικό κεφάλαιο να κυριαρχεί , και να επιβάλλει τους όρους του, στο παγκόσμιο πλέον καπιταλιστικό σύστημα. Εργασιακά δικαιώματα ξεθεμελιώνονται, οι μισθοί στην Ευρώπη μειώνονται, η ανεργία φουντώνει τα χρέη των τραπεζών, από τον τζόγο στα χρηματιστικά παράγωγα, και ο δημοσιονομικός κατήφορος των κυβερνήσεων , φορτώνεται χωρίς ίχνος ευαισθησίας στις πιο αδύνατες ομάδες του πληθυσμού. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ίσως και η πλειοψηφία ,δεν έχει πια εμπιστοσύνη σε κανένα κόμμα, ούτε στην αριστερά, η οποία δεν εισπράττει την απογοήτευση του λαού. Έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την αριστερά, διότι το σοσιαλιστικό πρότυπο των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, και η δυτικοευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία , έγινε πλέον ο στυλοβάτης του νεοφιλελευθερισμού, στην Ευρώπη. Που θα οδηγήσει όμως η αγανάκτηση των πολιτών; Θα οδηγήσει στην αυτογνωσία ,και στην αυτοκριτική; Δηλαδή ότι η πολιτική τάξη λειτούργησε εναντίον των πολιτών επειδή οι πολίτες δεν ενεργοποιήθηκαν να απαιτήσουν διαφορετική πολιτική , αλλά και περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία; Ότι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από τον καναπέ του σαλονιού τους, μέχρι που τα πράγματα, και με δική τους ευθύνη λόγω απάθειας τους έφθασαν σε αδιέξοδο; Θα οδηγήσει στην συνείδηση, ότι μόνο μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο , για να βγούμε από το τέλμα του εγωισμού, του δίκαιου του αίματος, της οικογενειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων , που κυριαρχούν στην Ελλάδα; Αν είναι απλώς για να πούμε τον πόνο μας, στις πλατείες ως οργανωμένο «γκρούπ θέραπη» ,και μετά να επιστρέψουμε ξαλαφρωμένοι στον καναπέ μας , τότε ο κόπος μας πήγε χαμένος. Από την στιγμή όμως, όπου οι πολίτες θα πολιτικοποιηθούν, και θα διεκδικήσουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, αναπόφευκτα θα χωρισθούν σε ομάδες , {κόμματα} διότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ούτε τις ίδιες ιδέες ούτε τα ίδια συμφέροντα. Πάντως ότι και να γίνει το αύριο ,δεν θα είναι όπως το χθες. Η παλιά πολιτική τάξη θα σαρωθεί από τα ανομήματα της , γιατί δεν μπορεί να δώσει ελπίδα στον νέο κόσμο. Δεν είμαι μάγος για να ξέρω τι θα προκύψει. Εύχομαι όμως να πάει η Ελλάδα ένα βήμα μπροστά ,και να μην ενδυναμωθούν ακραία δεξιά και αριστερά ρεύματα, ή λαϊκιστές επιχειρηματίες, που θα πάρουν τα ηνία της πολιτικής στα χέρια τους, με την ψήφο του λαού, τύπου Ιταλού μεγιστάνα Σύλβιο Μπερλουσκόνι. , και ότι θα βαδίσει η χώρα στηριγμένη στην «Αυτογνωσία» και «Πάν Μέτρον Άριστον» των αρχαίων Ελλήνων.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ο ΤΗΛΕΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Έγραψα προχθές για τον εκδότη Γιώργο Τράγκα που έχει πάρει χαριστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάμπολλα χρήματα για διαφημίσεις, για το ανύπαρκτης κυκλοφορίας έντυπα του, ενώ δεν τα δικαιούταν και τώρα παρουσιάζεται ως τιμητής των πολιτικών με άναρθρες σχεδόν κραυγές. Το ίδιο σχόλιο κάνει και ο δημοσιογράφος Γ.Καρελιάς στην «ελευθεροτυπία» ,του Σαββάτου ,με αβρότητα όμως χωρίς να τον κατονομάζει, αλλά αποκαλώντας τον «τηλεαστέρα». Όμως την ανάλογη δική μου κριτική ασκεί και στον Μίκη Θεοδωράκη ,και νομίζω όχι αδίκως. Άλλωστε ουδείς αναμάρτητος, αλλά και οι κρίνοντες κρίνονται. Ακολουθεί το σχόλιο του δημοσιογράφου Γιώργου Καρελιά. «Κι εδώ πρέπει να κάνουμε τη διάκριση. Είναι άλλο ο άνεργος που κατεβαίνει στο Σύνταγμα και καταφέρεται αδιακρίτως κατά των πολιτικών και άλλο ο τηλεαστέρας, ο οποίος παριστάνει κι αυτός τον αγανακτισμένο. Ο άνεργος βλέπει μπροστά του τον υπαίτιο για την ανεργία του και ξεσπάει. Ο τηλεαστέρας, που ξεσκίζει τους πολιτικούς, κοροϊδεύει ξεκοκαλίζοντας τα εκατομμύρια της κρατικής διαφήμισης, που έπαιρναν τα ανύπαρκτης κυκλοφορίας έντυπά του.

Ας δούμε ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα των ημερών. Ο Μίκης Θεοδωράκης, που ζητάει να κατεδαφιστεί το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης, δεν είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτού του συστήματος; Δεν πρωταγωνιστεί σ' αυτό από το 1974; Δεν στήριξε όλους τους πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης; Δεν έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που κατηγορήθηκε για «ξεπούλημα» του κράτους, το οποίο σήμερα καταγγέλλει ο Μίκης; Μήπως είπε κάτι ο Μίκης, όταν ο Καραμανλής (ο νεότερος) έκλεινε τη Βουλή για να παραγραφούν τα σκάνδαλα;
Δεν είναι ο Μίκης ο πιο ευνοημένος καλλιτέχνης της Μεταπολίτευσης; Η ορχήστρα του δεν έχει επιχορηγηθεί με εκατομμύρια ευρώ; Δεν γνώριζε τίποτα για τα χρέη και τα ελλείμματα; Ενας δρων καλλιτέχνης και πολιτικός δεν πήρε χαμπάρι τίποτα από την οικονομική κρίση που έσκασε το 2008 και το 2009 κατέθεσε προσφυγή, για να πάρει μερικές χιλιάδες ευρώ αναδρομικά ως συνταξιούχος βουλευτής;
Δικαιούται να είναι τόσο «αγανακτισμένος» ο Μίκης, ώστε να προτείνει τις πλέον ανεδαφικές «λύσεις»; Να καταγγείλουμε -λέει- τους Δυτικούς και να πάμε για δανεικά στην... Κίνα ή στη Ρωσία. Καλά, δεν ξέρει ότι από τον Φεβρουάριο του 2010 ο πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβιέντεφ είχε συστήσει δημόσια στην Ελλάδα να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ;
Μπορείς να κατανοήσεις (όχι να δικαιολογήσεις) τον άνεργο που θέλει «να καεί η Βουλή». Ομως, πώς να δεχτείς την υποκρισία των «αναμάρτητων», πάσης φύσεως, «ηγετών», που ξύπνησαν ένα πρωί και διαπίστωσαν ότι θέλει γκρέμισμα το σύστημα, το οποίο τόσα χρόνια στήριζαν απολαμβάνοντας τα αγαθά του;
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Το Σάββατο έγραψα για την μεγάλη περιουσία της εκκλησίας , και ότι από το δικό της ταμείο θα πρέπει να μισθοδοτεί τους ιερείς, όπως και ότι πρέπει να κοπούν τα προνόμια των επισκόπων με τα ακριβά αυτοκίνητα με οδηγό, λες και είναι πολιτική αρχή, και όχι ταπεινοί αντιπρόσωποι του Θεού , που έστειλε τον υιόν του να κυκλοφορήσει ανάμεσα στους ανθρώπους ξυπόλητος και φτωχός όπου εις πώλον όνον διάβηκε τους δρόμους της Ιερουσαλήμ. Σήμερα το κράτος βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και υπερφορολογεί τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Η εκκλησία δεν πρέπει να μείνει απλός θεατής.

Ο συντάκτης στην ιστοσελίδα «Ελεύθερη Έρευνα» Κωνσταντίνος Παραβάτης γράφει την δική του άποψη για την εκκλησία.

«Ακόμα και ιερείς αγανακτισμένους είδαμε στο Σύνταγμα. Ιερείς, που πληρώνονται από τούς φόρους όλων μας (και των αθέων), για να «δουλέψουν» δυό ώρες την Κυριακή το πρωί και να χαίρονται φοροαπαλλαγών για όλα τους τα «τυχερά», αλλά και στέγης και σύνταξης.



Μεγάλη περιουσία απόκτησε η Εκκλησία τούς πρώτους αιώνες, όταν δήμευε τις περιουσίες των εθνικών, που δεν δέχονταν τη «θρησκεία τής αγάπης», αλλά και καθ΄ όλο τον βυζαντινό μεσαίωνα και την Τουρκοκρατία. Μετά τη δημιουργία τού νεοελληνικού κρατιδίου, συνέχισε να διατηρεί την περιουσία αυτή, που αρκετές φορές βασιζόταν σε βυζαντινά χρυσόβουλα (γνήσια ή όχι, δεν έχει καμία σημασία), σε σουλτανικούς αχτιναμέδες και σε αφορολόγητες δωρεές αφελών πιστών, που νόμιζαν, ότι θα εξασφάλιζαν έτσι μια θέση στον παράδεισο.



Αν σήμερα δημευθεί κι αξιοποιηθεί η τεράστια εκκλησιαστική περιουσία, μπορούν να ξεχρεώσουν όχι μόνο ένα, αλλά περισσότερα χρέη. Ο ευσεβής ρωμιός όμως, που θα έπρεπε να αγανακτεί κυρίως με την Εκκλησία, ούτε διανοείται να σκεφτεί κάτι τέτοιο, πράγμα, που φαίνεται εξ άλλου κι από τα χριστιανοτραφή συνθήματά του (δείτε παραπάνω χαρακτηριστικές φωτογραφίες).

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΚΑΝΕΙ ΘΥΣΙΕΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δεν γνωρίζω αν τούτη τη δύσκολη εποχή για το λαό, η εκκλησία έχει την δική της συνεισφορά. Τουλάχιστον δεν έχω διαβάσει κάτι παρόμοιο. Απ`ότι έχει λεχθεί και γραφτεί, η εκκλησία έχει τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και μετοχές τραπεζών. Μήπως θα μπορούσε από το δικό της πουγκί, να μισθοδοτεί τους ιερείς, και τους επισκόπους; Για να μην επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά; Μήπως οι επίσκοποι θα πρέπει να χαρίσουν στο δημόσιο, τα ακριβά μερσεντές τους, να στείλουν σε άλλη εργασία τον οδηγό τους, και να τα ανταλλάξουν με ένα μαύρο φθηνό και ταπεινό κατσαριδάκι; Μήπως οι θεολόγοι που είναι και ιερείς, που όπως νομίζω εισπράττουν δύο μισθούς, από το δημόσιο ,πρέπει να εισπράττουν μόνο τον ένα , και τον άλλο να τον παραχωρήσουν στο φτωχό δημόσιο; Εξουσία δεν είναι μόνο οι πολιτικοί και οικονομική ελίτ. Εξουσία είναι και η εκκλησία. Στους δύσκολους τούτους καιρούς ,όπου πολύ κόσμος είναι άνεργος, και αρκετός είναι εξαθλιωμένος και άστεγος, μήπως η εκκλησία πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα της αγάπης προς τον πλησίον;

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

«Αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι»

Τιμητής ο Γ. Τράγκας

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Άρχισε ξανά να εκπέμπει τις εκπομπές του, και δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο χρηματοδοτήθηκε, ο σταθμός του Κουρή «ΑΛΤΕΡ». Η εφημερίδα του Γ. Κουρή «Αυριανή» ως γνωστόν, είναι η εφημερίδα, η οποία είχε σαν υπέρτιτλο την δεκαετία του 80, ότι «γκρέμισε τον Καραμανλισμό». Μετά που «γκρέμισε» τον γέρο Καραμανλή, άρχισε με μεγάλη ικανοποίηση να στηρίζει, με τους πηχυαίους τίτλους που συνηθίζει, τον Κωστάκη Καραμανλή, ο οποίος έχωσε την Ελλάδα πιο βαθιά στα σκάνδαλα το πελατειακό κράτος, και την ανυποληψία, και την έφερε ως τον πάτο του πηγαδιού. Παλιότερα είχε γραφτεί ένα βιβλίο από τον συγγραφέα Άρη Παπάνθιμο όπου τεκμηριωμένα βγάζει το συμπέρασμα, ότι η «Αυριανή» εκπροσωπούσε ένα φασιστικό λαϊκίστικο ρεύμα. Σήμερα πιθανόν το ρεύμα αυτό να το εκπροσωπεί η εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ,αλλά δεν είμαι ειδικός , να αποφανθώ κατηγορηματικά.

Στο κανάλι του Κουρή ,τον «Άλτερ» παρουσιάζεται και ο "βαρύ μάγκας, εκδότης καναλάρχης και δημοσιογράφος" Γ.Τράγκας. Όπως έχει γραφτεί επανειλημμένα στον τύπο, και ειπωθεί και σε μία εκδήλωση στο ινστιτούτο επαρχιακού τύπου, από τον ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλη, ο Γιώργος Τράγκας επί Κωστάκη Καραμανλή με μια εφημερίδα ιδιοκτησίας του, την "ΧΩΡΑ" με κυκλοφορία 500 φύλλα εισέπραξε τεράστια κονδύλια από την κρατική διαφήμιση ρουσφετολογικά , σε βάρος των μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδων. Άλλο θέμα είναι ότι δεν χρειαζόταν, η κρατική σπατάλη με τις διαφημίσεις ,τις οποίες εισέπρατταν χαριστικά οι μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες εις βάρος των περιφερειακών. Ό άσπιλος κι αμόλυντος λοιπόν κύριος Γ.Τράγκας ,βγαίνει καθημερινά στο δελτίο ειδήσεων του "ΑΛΤΕΡ", και τακτικά στην πρωινή εκπομπή του Γ.Αυτιά, και κατακεραυνώνει τους φαύλους πολιτικούς, που πίνουν το αίμα του λαού. Αυτή είναι μια από τις ποιότητες- γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο , των Ελλήνων διαμορφωτών της κοινής γνώμης ,ισάξιας της λαϊκίστικης Γερμανικής "ΜΠΙΛΝΤ" που εισηγείται να πουληθούν Ελληνικά νησιά, μέχρι και ο Παρθενώνας με την Ακρόπολη. Σήμερα μου τελείωσε το σάλιο γιατί το κατάπια γράφοντας το κείμενο.
Κοίτα πως μας κατάντησαν μια νύχτα με φεγγάρι

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Είναι γεγονός ότι μια Βαλκανική χώρα καθυστερημένη, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις πιο προοδευμένες χώρες του πλανήτη , όπως ήταν οι χώρες της δυτικής Ευρώπης ,όπου εντάχθηκε η χώρα μας. Γράφτηκε αργότερα στον τύπο, ότι ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ο α/ έπιασε από τον γιακά τον καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιθ ,υπενθυμίζοντας του τα δεινά που επισώρευσε η χώρα του, στην κατοχή , στην Ελλάδα ,για να του αποσπάσει το «καλώς έχειν». Ο μετέπειτα πρωθυπουργός Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, κτύπησε το χέρι του στο τραπέζι συμμαχώντας με τα κράτη του νότου, για να εκχωρήσει η ΕΌ.Κ {Ευρώπη} προς τις φτωχότερες χώρες τα Μ.Ο.Π {ολοκληρωμένα μεσογειακά προγράμματα}τα οποία μετεξελίχθηκαν, σε κοινοτικά πακέτα στήριξης. Τα τριάντα χρόνια ένταξη μας την Ε.Ε ,δεν είναι ότι δεν έχουν γίνει βήματα προόδου. Και στο στερέωμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, σε μια χώρα με συνεχή στρατιωτικά κινήματα και πολιτική αστάθεια, και εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών, σε σχέση πάντα με το παρελθόν . Αυτό που επικαλούνται σήμερα οι νεοφιλελεύθεροι που κυριαρχούν στην Ευρώπη, ότι χάσαμε ανταγωνιστικότητα είναι γιατί προσπαθούν και τα καταφέρνουν αντιστάσεως μη ούσης, να υποτιμήσουν τους Ελληνικούς μισθούς. Μη λησμονούμε και τις κοσμογονικές αλλαγές στην γειτονιά μας και στον κόσμο, με την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού αυταρχικού σοσιαλισμού. Η χώρα μας πλημμύρισε μετανάστες ,κι εμείς καλομάθαμε και ξεχάσαμε να δουλεύουμε και να παράγουμε. Τις βαριές δουλειές πια, θα τις έκανε το «υπηρετικό προσωπικό μας» ,για να πάρουμε κι εμείς ως παλιός λαός μεταναστών την εκδίκηση μας. Πήραν αέρα και οι Ελληνικές επιχειρήσεις, και ξανοίχτηκαν στην αγορά των Βαλκανίων, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους Έλληνες εργαζόμενους. Άλλωστε όπως γνωρίζουμε το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Το κλου της «ωραίας βραδιάς» όπως θα έλεγε ο κομφερανσιέ ενός νυχτερινού κέντρου, ήταν οι φιέστες και τα δίς ευρώ που ξόδεψε η Ελλάς για τους Ολυμπιακούς. Με την ένταξη μας στο ευρώ και τα φθηνά δάνεια ήρθε και χαριστική βολή, για το πολιτικό σύστημα και τους μικρόνοες πολιτικούς που άφησαν την Ελλάδα αθωράκιστη σαν βάρκα χωρίς κουπιά, να πλέει στα οργισμένα κύματα. «Το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης εξέπνευσε» σου λένε τώρα. Αργά το κατάλαβαν . Τώρα που κατάντησαν τον λαό ενδεή και πένητα; Ας δούμε τι γράφει στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ» ο Μανόλης Δρετάκης τέως υπουργός και αντιπρόεδρος της βουλής για την διευθέτηση του χρέους. Αυτό που νομίζει,-διότι και γνώσεις έχει και υπουργός των οικονομικών υπήρξε,- ότι πρέπει να γίνει για το σημερινό δημόσιο χρέος. «Μια άλλη λύση είναι η σημαντική μείωση του συνολικού χρέους της χώρας (κούρεμα), ώστε το υπόλοιπο να είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί, με την εφαρμογή μιας σωστής πολιτικής που θα επαναφέρει τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία με πρωτογενή πλεονάσματα. Η λύση αυτή συνεπάγεται, φυσικά, απώλειες σε όσους έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τις απώλειες αυτές μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν συλλογικά όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν τέτοια ομόλογα. Η λύση αυτή απορρίπτεται τώρα από τους αρμοδίους της Ε.Ε. παρ' ότι, μακροχρόνια, είναι επωφελής για όλους. Αν, όμως, προκριθεί τελικά το 2013, το ερώτημα που γεννιέται είναι, γιατί δεν εφαρμόζεται τώρα, με κόστος πολύ μικρότερο απ' ότι το 2013;

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ¨ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ

ΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α Μπαράκ Ομπάμα είναι σήμερα ο ηγέτης της αμερικάνικης αυτοκρατορίας, έστω και σε φθίνουσα κατάσταση λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού, και την άνοδο στο προσκήνιο νέων δυνάμεων. Και το ότι ανήλθε στην εξουσία ένας μαύρος ,όταν στην χώρα του δολοφόνησαν τον ηγέτη του κινήματος των μαύρων την δεκαετία του 60 στην Αμερική πάστορα, Μάρτιν Λούθερ Κιγκ, είναι μια προοδευτική εξέλιξη. Βεβαίως ο Ομπάμα δεν εξελέγη για το χρώμα του αλλά αντιπροσωπεύοντας το δημοκρατικό κόμμα των Η.Π.Α. Πριν εκλεγεί ενώ έδωσε ελπίδες στα καταπιεσμένα τμήματα του πληθυσμού, έκανε πολλές εκπτώσεις πριν πάρει το τελικό εντάξει, από το αμερικάνικο κατεστημένο.»Υπάρχει ένας περίφημος διάλογος στη θρησκευτική παρωδία των «Μόντι Πάϊθον»{η ζωή του Μπράϊαν} που διαδραματίζεται στην Παλαιστίνη εποχή του Χριστού. Ο ηγέτης μιας Εβραϊκής επαναστατικής αντιστασιακής οργάνωσης, υποστηρίζει με πάθος ότι οι Ρωμαίοι έχουν φέρει μόνο δυστυχία στους Εβραίους. Όταν οι οπαδοί επισημαίνουν ότι μολαταύτα ,οι Ρωμαίοι καθιέρωσαν την οργανωμένη εκπαίδευση, έφτιαξαν δρόμους, κατασκεύασαν αρδευτικό σύστημα κ.ο.κ., εκείνος συμπεραίνει θριαμβευτικά ¨ «Εντάξει, όμως εκτός από το αποχετευτικό σύστημα ,την παιδεία την ιατρική, το κρασί, την δημόσια τάξη την άρδευση, τους δρόμους την παροχή πόσιμου νερού, και την δημόσια υγεία, τι έχουν κάνει οι Ρωμαίοι για εμάς»; Οι πρόσφατες διακηρύξεις του Ομπάμα αντιπροσωπεύουν το ίδιο σκεπτικό. «Αντιπροσωπεύω μια ριζική ρήξη με την πολιτική του Μπους /. «Εντάξει τάχθηκα υπέρ της αμέριστης υποστήριξης του Ισραήλ, την συνέχιση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, και στο Πακιστάν, της άρνησης να διωχθούν ποινικά εκείνοι που διέταξαν τα βασανιστήρια, κ.ο.κ., αλλά εξακολουθώ να αντιπροσωπεύω, μια ριζική ρήξη από την πολιτική του Μπους». Οι παλινωδίες του Ομπάμα απογοήτευσαν πολλούς φιλελεύθερους αριστερούς στις Η.Π.Α. ΠΗΓΗ ΣΛΑΒΟΙ ΖΙΖΕΚ -Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα .{ΣΚΡΙΠΤΑ}