Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΣΕ ΑΓΑΠΩ

Ελλάδα με τα καταπράσινα
λιόδεντρα, τα οποία
Χαρίζουν στους ανθρώπους .
Το νέκταρ των Θεών.
Τα σπασμένα μάρμαρα,
στα σπλάχνα σου, κρυμμένος
Είναι θησαυρός.
Πολύτιμη παρακαταθήκη, για
Την ανθρωπότητα.
Ελλάδα με τους αρχαίους μύθους σου.
Το μαγικό ταξίδι του Οδυσσέα
Την αρπαγή της τραγικής,
όσο και ωραίας Ελένης.
Νησιώτικη χώρα με διαμάντια
Που πλέουν σκόρπια στο Αιγαίο πέλαγος.
Χώρα του ήλιου, και του θρύλου
άφησε με να σ`αγαπώ όσο αγάπησα
την μητέρα ,που μου έδωσε τη ζωή.
Πιότερο ακόμη, γιατί τα αρχαία τέκνα σου
έδωσαν το φως να λάμψει ο πλανήτης.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΕΙΠΕ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

Ο Ελύτης είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ότι ¨

«Η πεζογραφική γενιά του 30 θεωρούσε

εμάς τους ποιητές παραδοξογράφους».

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα

το έτος 2011, έτος οικονομικής κρίσεως,

και πνευματικής άπνοιας;

Απλούστατα στις χαλεπές ημέρες μας

σχεδόν κανείς δεν ασχολείται, ούτε

διαβάζει ποίηση. Ούτε οι ίδιοι οι ποιητές.

Οι ποιητές θεωρούνται οι γραφικοί και οι

περιθωριακοί της παρέας.

Όταν ο υλισμός είναι στα «ιστορικά υψηλά»,

του χρηματιστηρίου, το πνεύμα

κατεβαίνει στα τάρταρα του Άδη.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ « Ο ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΟ ΔΡΟΜΟΣ» ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΕΝ ΛΟΟΥΤΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ «Ο πόλεμος είναι μπίζνες. Μεγάλες μπίζνες» μου λέει ο Κεν Λόουτς . « Για τις κυβερνήσεις και το κράτος η ένταξη του πολέμου στο ιδιωτικό κεφάλαιο υπήρξε μια φυσική εξέλιξη.Για ποιον λόγο να θυσιάζεις τον στρατό σου όταν την ίδια βρώμικη δουλειά μπορούν να την αναλάβουν μισθοφόροι ιδιωτικών επιχειρήσεων; Το κόστος είναι λιγότερο γιατί...ποιος νοιάζεται αν πεθαίνουν οι μισθοφόροι; Ούτε σύνταξη, ούτε οικογένειες, ούτε συμβόλαια που πρέπει να εκπληρώσεις...Εχεις καθαρίσει. Για την κυβέρνηση και το κράτος αυτό το τερατώδες σύστημα είναι πολύ συμφέρον ».
Καθόμαστε στην ταράτσα του ξενοδοχείου «Μartinez» στις Κάννες και μιλάμε για την τελευταία του ταινία, τον «Ιρλανδέζικο δρόμο», που αφορά τη δράση βρετανών μισθοφόρων στον πόλεμο του Ιράκ. Είναι η τέταρτη φορά που συναντώ από κοντά τον 75χρονο Κεν Λόουτς και πλέον ξέρω καλά τι θα αντιμετωπίσω. Ο Λόουτς ανήκει στους σκηνοθέτες οι οποίοι όταν δίνουν συνεντεύξεις μιλούν έτσι όπως γυρίζουν τις ταινίες τους: οι χαμηλοί τόνοι, η λιτότητα και η ακρίβεια λόγου είναι τα χαρακτηριστικά του.
Η ταινία ξεκινά από μια δυνατή φιλία προτού καταλήξει σε έναν τραγικό απολογισμό ανομολόγητων εγκλημάτων πολέμου»: ΠΗΓΗ «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Ο Κεν Λόουτς ποτέ δεν εγκατέλειψε την πίστη του στα σοσιαλιστικά ιδεώδη για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Πάντα οι πόλεμοι ήταν κατακτητικοί για καθυπόταξη των λαών και λήστευση των πηγών πλούτου τους. Δεν θα μπορούσε σήμερα να είναι διαφορετικός ο πόλεμος που διεξήγαγε η Αμερική εναντίον του Ιράκ. Οι μεγάλες εταιρείες ουσιαστικά όπως η «Χαλιμπάρτον» η «Μπέχτελ» και άλλες, είχαν πάρει στα χέρια τους τα λάφυρα του πολέμου. Λεπτομέρειες μπορούν να διαβάσουν οι αναγνώστες στο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν «Το δόγμα του Σοκ. « Εκδόσεις Λιβάνη». Μέσα από την ιστορία δύο φίλων ο Κεν Λόουτς προσπάθησε να κριτικάρει την αγριότητα των εγκλημάτων πολέμου, την απανθρωπιά και την κτηνωδία τους, όσο αφορά την δολοφονία εν ψυχρώ άμαχου πληθυσμού, γυναικών παιδιών ηλικιωμένων. Φυσικά και κύρια, και τον ρόλο των εταιρειών που έχουν αναλάβει εργολαβικά από τις συμμαχικές δυνάμεις Αμερική, και Αγγλία , να στρατολογήσουν μισθοφόρους, για να διεξάγουν τον πόλεμο, τα τεράστια έσοδα που καρπώνονται οι εταιρείες, από την ανάθεση αυτή, από το Αμερικάνικο κυρίως αλλά και Αγγλικό κράτος, και να ληστεύσουν τις πρώτες ύλες του Ιράκ. Είναι μια ταινία γροθιά εναντίον του πολέμου και των αιτίων που τους προκαλούν.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ελεγχόμενα φαλήρησε η χώρα
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Όλα κανονίστκαν λοιπόν. Πάλι για εμάς χωρίς εμάς. Στις Βρυξέλες τακτοποιήθηκε από το συμβούλιο, των μεγάλων και μικρών χωρών , η ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας. Η καλύτερα, η μερική ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας γιατί αφορά μέρος του τεράστιου χρέους. Όπως γράφει ο ξένος τύπος , οι Γερμανικές και οι Γαλλικές τράπεζες είχαν ξαλαφρώσει αρκετά ,από το Ελληνικό χρέος, και τη νύφη θα την πληρώσουν οι Ελληνικές τράπεζες. Επειδή ακριβώς ήταν όλα συμφωνημένα ,κι όχι ανεξέλεκτα θα υπάρχει μια ομπρέλα προστασίας , για τις Ελληνικές τράπεζες από την Ε.Κ.Τ. Και τώρα τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα για τον κόσμο της εργασίας. Αν γινόταν χρεοκοπία χωρίς συναίνεση θα ήταν δραματικά.Ας όψονται οι κρετίνοι πολιτικοί ηγέτες που έφεραν την χώρα,μέχρι εδώ. Είδατε την Ν.Δ του Σαμαρά;
Καμώνεται σαν να μην κυβέρνησε τα τελευταία πεντέμση μιση χρόνια την χώρα. Σαν να μην έχει καμία ευθύνη για το δημόσιο χρέος. Ουδεμία αυτοκριτική ,ουδεμία φιλολαϊκη πρόταση, παρά μόνο μείωση της φορολογίας των Α.Ε Λούφαξε και ο πρώην αρχηγός της, ο Κωστάκης Καραμανλής, που έγινε πρωθυπουργός ελέω ονόματος και θείου. Άραγε μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, οι δυνάμεις εκείνες, οικονομικές πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση και που κερδίζουν από αυτήν; Είναι πολύ πιθανόν και στις επόμενες εκλογές όποτε γίνουν , ο δικομματισμός να κυριαρχήσει με 80-85%. Για όλο αυτό το σκηνικό του τρόμου , έχει και ο λαός τεράστιες ευθύνες.
Αγωνιστές...

"Διάφοροι «αγωνιστές» σπάνε ό,τι βρουν στην πλατεία Συντάγματος και στα πέριξ, ακόμα και τα μάρμαρά της και τα αγάλματά της. Αλλοι «αγωνιστές» την έχουν μετατρέψει σε τσαντίρι και υπαίθριο βόθρο παριστάνοντας τους «αγανακτισμένους». Οι ιδιοκτήτες ταξί δεν αρκούνται να κλείνουν το υπουργείο του Ραγκούση, κλείνουν αεροδρόμια και λιμάνια. Ρίχνουν λάδια στο δρόμο, για να μην μπορούν να περάσουν οι τουρίστες (και, προφανώς, για να αγανακτήσουν και να μην ξανάρθουν και οι ίδιοι να μην τους πάρουν κούρσα και να τους κατακλέψουν!). Μια θερινή εικόνα της αθάνατης Ελλάδας του παραλογισμού και του εκφυλισμού. Ο «αγώνας» συνεχίζεται..." " ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΛΙΑΣ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ ΕΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Είναι καλοκαίρι τώρα

καίει ο ήλιος σόλη τη χώρα.

Πόσο θα θέλαμε να βρέξει

οι βαθμοί Κελσίου σαράντα

κι όποιος άνθρωπος αντέξει.

Ο πρωθυπουργός στο γυμναστήριο.

Ενώ γύμναζε τους καημούς του,

Δήλωσε στους υπουργούς του¨



Ότι¨ «πρέπει να δουλέψουν

στην ζωή τους, να παλέψουν.

Να γράψουν ιστορίες, με

άφθονες υπερωρίες, στης Αθήνας

το καμίνι». Δίπλα στον Δήμαρχο

Καμίνι. Και στους «αγανακτισμένους»

στο Σύνταγμα τσαντιρωμένους,

οργισμένους, ιδρωμένους

να μουντζώνουν , την άδικη βουλή

και τα προβλήματα που προκαλεί.













Ο πρωθυπουργός ο Γιώργος

είναι συνοφρυωμένος, και

τα βάζει με τον Τσίπρα, με όλο του

το μένος.



Προεκλογικά έλεγε άλλα

στα μπαλκόνια. Κι άλλα έρχεται

να πράξει .Είναι μια παλιά

συνήθεια, που έχει στην Ελλάδα.

η πολιτική η τάξη.

Γνωρίζει ο ίδιος, ότι πολιτικά

κατρακυλά μα καμώνεται πως

δεν τον χαλά.

Μεσοπρόθεσμο ψηφίσαν

οι βουλευτές του, νομοσχέδιο

να τους χορέψουν, όλους στο ταψί

αλλά με σχέδιο.

Μείωσαν τους μισθούς ,στον κόσμο

μείωσαν και τα δώρα.

Να κλαίνε στην Κλαυθμώνος θα πάνε

όλοι τώρα. Αυτή η δημοκρατία

δεν έχει ποιότητα ,που προσπαθεί











να κόψει των δημοσίων υπαλλήλων

τη μονιμότητα. Είναι και η Αννούλα

υπουργός παιδείας, κατακαλόκαιρο

τα έβαλε με τας διανοίας. Και έκανε

άνω κάτω, ξαφνικά τας πρυτανείας.

Ο Ραγκούσης δρυός πεσούσης

τάβαλε με τους ταξιτζήδες,

για να ελευθερώσει το επάγγελμα

από τους νταβατζήδες.

Αυτοί δεν θέλουν αλλαγές

και κλείνουν αεροδρόμια

με πολλές κραυγές.

Να μη ξεχάσω τον τεχνοκράτη

που αριθμούς εκράτει

Ξεζούμισε τους Έλληνες

ως υπουργός οικονομίας

και για επιβράβευση

το έστειλε ο μεγάλος, στο περιβάλλον

να ρυθμίσει τα της κηδείας.

Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα

για 40 τόσα χρόνια λες

και εξασφαλίζει, στον Έλληνα

μια ζωή αιώνια.

Σφίγγει και πάλι τους φτωχούς μένα

σπιτάκι. Ποιος ξέρει με τι ζόρια

το έκτισαν το αυθαιρετάκι.

Δεν σκέφτεται η κυβέρνηση τους μισθωτούς,

τους μικρούς τους μαγαζάτορες

όπου η κρίση τους έκανε

καρπαζοεισπράκτορες.

Στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν αφήνει

ανάσα ,κι αντί για τσάι αποστακτήριο

τους δίνει χλώριο με δηλητήριο.

Πως θα πληρώσουν τόσο πρόστιμο

Για το αυθαίρετο οι φτωχοί;

Που τους τα πήρε όλα

η τράπεζα η μαριόλα;

Δάνεια το κράτος ,δάνεια ο λαός.

Όλοι παραλοίσαν και γίνεται χαμός.


MANΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΔΙΗΓΗΜΑ

Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

1955 -1965. Οι περισσότεροι δρόμοι ήταν καρόδρομοι, και η πόλη των Χανίων, είχε πληθυσμό γύρω στις 35.000 με 38.000. Τα ίχνη των Γερμανικών βομβαρδισμών , των επίλεκτων αεροπόρων της «Λουτβάφε» ήταν ακόμη εκεί, χαράσσοντας βαθιές ουλές στον οικιστικό ιστό του νησιού των γενναίων, όπως εκεί στο δρόμο της περιοχής του «Μακρύ τοίχου», βρισκόταν και το μνημείο των Γερμανών, με τον αητό και τα σύμβολα της Γερμανικής αεροπορίας, που οι ντόπιοι το ονόμαζαν «Γερμανικό πουλί», το οποίο άφησαν οι Γερμανοί ως ανάμνηση, για την κατάληψη της Κρήτης, από τον αέρα. Η Κρήτη δεν είχε ακόμη τουρισμό ,και ζούσε κυρίως από την αγροτική της οικονομία, και μια μικρομεσαία μεταποίηση. Οι συνθήκες στα χωριά ήταν άθλιες και οι άνθρωποι της ενδοχώρας, στέναζαν από τις στερήσεις και τις κακουχίες. Καλλιεργούσαν τα χωράφια τους με το άροτρο, και την γελάδα ή το άλογο και επειδή ο Χανιώτικος όγκος είναι κυρίως ορεινός, και τα λιπάσματα δεν χρησιμοποιούταν ακόμη για την αύξηση της παραγωγής υπήρχε επισιτιστική κρίση. Περιττό να πούμε ότι το οδικό δίκτυο της υπαίθρου ήταν άθλιο, οι δρόμοι στενοί και γεμάτοι στροφές.

Στα χωριά το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είχε πάει ακόμη, και οι άνθρωποι βολευόταν με λάμπες πετρελαίου, και με λυχνάρια. Η σύγχρονη τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει τότε αρκετά, ούτε στις ανεπτυγμένες χώρες.. Στις ΗΠΑ είχαν ήδη τηλεοράσεις αλλά στα χωριά της Ελλάδας υπήρχαν μονάχα φωνογράφοι, που ονόμαζε ο λαός «γραμμόφωνα» όπου τους έβαζες ένα δίσκο βυνιλίου, τα κούρδιζες κι άρχιζε ο τραγουδιστής ή η τραγουδίστρια να τραγουδάει, καθώς και ραδιόφωνα μπαταρίας. Ραδιόφωνο όμως λόγω έλειψης χρημάτων είχε μονάχα το καφενείο του χωριού. Στο το χωριό κανείς δεν είχε λεφτά εκείνη την εποχή. Μονάχα ο σταθμάρχης αν είχε σταθμό χωροφυλακής ,και ο παπάς του χωριού. Οι χωρικοί λόγω της ακραίας φτώχειας , και του διωγμού των αριστερών από τους νικητές του εμφυλίου, έφευγαν από τα χωριά τους, και μετανάστευαν στην Αθήνα, και Θεσσαλονίκη κυρίως ,αλλά και σε μικρότερες Ελληνικές πόλεις. Κατά χιλιάδες έφευγαν οι νεότεροι για την Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία αναζητώντας εργασία και καλύτερες συνθήκες ζωής. Στην πόλη των Χανίων , στην φτωχική συνοικία της νέας χώρας με τα στενά δρομάκια και τα ταπεινά σπιτάκια, είχε μετακομίσει η πολυμελής οικογένεια του κυρ Βαγγέλη, από το μακρινό χωριό του. «Πήγα ένα πρωί διηγιόταν ένας φίλος των παιδιών του -«και είδα να βγαίνουν ένα τσούρμο αγόρια και κορίτσια από το δωμάτιο, που είχαν για κρεβατοκάμαρα». «Παρόλο που κι εμείς ήμασταν μεγάλη οικογένεια, ειλικρινά έμεινα έκπληκτος». Κάποιο απόγευμα ήρθε στο φτωχικό σπιτάκι του κυρ Βαγγέλη η κυρά Κωστούλα, γειτόνισσα και μακρινή συγγενής της κυράς Φωτεινής, της γυναίκας του κυρ Βαγγέλη. Τους έφερνε προξενιό, για την Σταυρούλα μίας από τις πέντε θυγατέρες της οικογένειας. Το είπαν στην κόρη τους αυτή ήταν ντροπαλή όμως ένευσε θετικά, και έδωσαν ραντεβού σένα ζαχαροπλαστείο της πόλης να βρεθούν, γονείς προξενήτρα και γαμπρός, για να γνωριστούν. Ο Στράτος έτσι ονόμαζαν τον γαμπρό δούλευε ως βοηθός τσαγκάρη σε μία βιοτεχνία υποδημάτων. Ο κυρ Βαγγέλης ήταν χαμάλης . Πήγαινε στην αγορά και βοηθούσε στους χονδρεμπόρους στο ξεφόρτωμα των φρούτων δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βγάλει το μεροκάματο. Παρά την φτώχεια του, είχε ένα πλούσιο θείο στην Αμερική, κι ένα αδελφό τον Μανόλη, όπου του έστελναν τακτικά χρήματα όπου τα φύλαγε μέχρι που μαζεύτηκαν αρκετά για να αγοράσει δύο δωμάτια στην παλιά πόλη για την Σταυρούλα, στην οποία της είχε ιδιαίτερη αδυναμία γιατί έμοιαζε της μάνας του, της Σταυρούλας. Θεός σχωρέστην τώρα, εκεί ψηλά που βρίσκεται. Τα παιδιά αρραβωνιάστηκαν έμειναν μερικούς μήνες με τον αρραβώνα μέχρι να παντρευτούν. Εκείνη την εποχή ήταν τόσο αυστηρά τα ήθη όπου οι αρραβωνιασμένοι δεν έβγαιναν ποτέ μόνοι . Σαν κέρβερος τους ακολουθούσαν πότε οι γονείς, και πότε τα αδέλφια. Ο αρραβωνιαστικός της Σταυρούλας ο Στράτος ήταν ζηλιάρης και ένα απόγευμα που είχαν βγει επί τέλους μόνοι και κάθισαν σένα ζαχαροπλαστείο ένας νεαρός κοίταζε έντονα την Σταυρούλα . Αυτός του ζήτησε τον λόγο και βγήκαν έξω όπου πλακώθηκαν στο ξύλο. Η Σταυρούλα τον φοβόταν λίγο όταν θύμωνε τον Στράτο, αλλά περίμενε ότι θα ηρεμούσε μετά τον γάμο.

Πάρα ταύτα ο Στράτος παρέμεινε ζηλιάρης ,ευερέθιστος και καυγατζής και μετά το γάμο. Η Σταυρούλα όμως υπέμεινε υπομονετικά όλα του τα χούγια. Τότε οι γυναίκες δεν είχαν ακόμη χειραφετηθεί ,δεν είχαν βγει στην εργασία, και είχαν μάθει να είναι υποταγμένες στον άνδρα, έστω και αν ήταν καυγατζής και βίαιος.Κατά τ'αλλα μετά το ξέσπασμα ενός καυγά της έλεγε ότι την αγαπούσε ,κι ότι δεν θα το ξανακάνει. Μέχρι την επομένη που άρχιζε τα ίδια. Το ζεύγος Στράτος - Σταυρούλα έκανε οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Ο Στράτος έφυγε από εκεί που εργαζόταν και έστησε μια δική του βιοτεχνία υποδημάτων η οποία πήγε περίφημα. Η Σταυρούλα στους φίλους και γνωστούς παρίστανε την ευτυχισμένη. Εκτός από το επίπλαστο χαμόγελο ευτυχίας όμως για τις δημόσιεςσχέσεις ,έκρυβε μια πίκρα μέσα της.
--------------------------------------------------------------------------------

Είμαστε ακόμα μπροστά στη διαδικασία της πρώτης αποτίμησης της Συμφωνίας των Βρυξελών. Εξάλλου, για πολλά χρόνια τόσο οι ειδικοί όσο και οι μη-ειδικοί θα κριτικάρουν και θα αναλύουν τις επιπτώσεις των αποφάσεων της συμφωνίας των Βρυξελών της 21/7/2011 όχι τόσο για την Ελληνική όσο για την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία.

Εξάλλου, είναι ακόμα αρκετά δύσκολο να διαμορφώσουμε μία ακριβή εικόνα του περιεχομένου της απόφασης για δύο κυρίως λόγους: α) δεν περιέχονται όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να συγκεκριμενοποιηθεί, β) χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσουν ορισμένες ενέργειες που περιγράφονται σε αυτή (π.χ. ανταλλαγή ομολόγων, χαρακτήρας των εγγυήσεων), έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την ποσοτική διάσταση των αποφάσεων και ακολούθως την ποιότητά τους.

Παρόλα αυτά, τα υπάρχοντα στοιχεία μας επιτρέπουν ορισμένες αρχικές τοποθετήσεις:

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως: Υπάρχει πολιτική κινητικότητα και όχι μοιρολατρική αναμονή του μέλλοντος. Προφανώς δε συμφωνούμε όλοι στο περιεχόμενο των αποφάσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως δίνονται μάχες σε όλα τα επίπεδα.
Απέναντι στο ζήτημα της διαχείρισης του Ελληνικού χρέους υπάρχουν δύο δρόμοι αντιμετώπισης. Ο ένας είναι η άρνηση του γεγονότος. Δηλαδή δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δε μας αφορά και θα υπάρξει (μαγική) λύση, ας χρεοκοπήσουμε επιτέλους είτε γιατί δεν αντέχουμε άλλο τη συνεχή «πτωχο-λογία» είτε διότι (νομίζουμε!) ότι δε θα υποφέρουμε περισσότερο από όσο ήδη υποφέρουμε. Όπως είναι γνωστό αυτή είναι και μία πρώτη ενστικτώδης συναισθηματική στάση του ανθρώπου απέναντι σε σοβαρά περιστατικά οδύνης (π.χ. απώλεια προσφιλών προσώπων) και έχει ένα βασικό στόχο: την προστασία των συναισθημάτων που χαρακτηρίζουν την περίοδο πριν από το περιστατικό. Στη διαχείριση όμως των οικονομικών, η ανάμειξη του συναισθήματος, του ορθολογισμού και της υπεράσπισης των συμφερόντων δημιουργεί παράλογες καταστάσεις και ανοίγει όλες τις πόρτες άμυνας για την κυριαρχία των ισχυρότερων συμφερόντων. Με άλλα λόγια ανοίγει την πόρτα για να μας συμβεί ό,τι χειρότερο μπορούμε να φανταστούμε.
Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της αποδοχής της πραγματικότητας. Δηλαδή, του γεγονότος ότι είμαστε η 27η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο και επομένως οφείλουμε να αναλάβουμε και την ευθύνη για τα χρέη που δημιουργήσαμε. Μόνο έτσι μπορούμε να οργανώσουμε την κοινωνία για το μέλλον. Φαντάζεστε ως Καθηγητής οικονομικών να κήρυττα την άρνηση της ευθύνης και στη συνέχεια να έμπαινα στην αίθουσα για να διδάξω το μάθημα «Η διαχρονική συνέπεια των χρηματοπιστωτικών συμφωνιών;». Δεχόμαστε την ευθύνη και επομένως και τη συμμετοχή στα γεγονότα, άρα πρέπει να βρούμε λύσεις

Η αναζήτηση των λύσεων δε σημαίνει καθόλου ότι αποδεχόμαστε τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς όπως τίθενται στο τραπέζι για δύο λόγους: α) Μπορεί οι απαιτήσεις αυτές να οικοδομήθηκαν με τρόπο που δε συμφωνούμε και β) ενδεχομένως και να θέλαμε, δε μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε. Συνεπώς, αναζητούμε όλοι λύσεις.

Στα πλαίσια της αναζήτησης αυτής, ήλθε η απόφαση των Βρυξελών. Είναι η καλύτερη λύση για το ελληνικό ζήτημα (του χρέους και της ανάπτυξης); Πιθανότατα δεν πρόκειται για την καλύτερη δυνατή λύση. Με δεδομένο το γενικό «αρχιτεκτονικό» οικοδόμημα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, όλοι θα θέλαμε να δούμε να διαμορφώνεται μια δημοσιονομική θεσμική κατασκευή (κυρίως με τη μορφή του Ευρωομολόγου). Επίσης, η εισαγωγή μιας μορφής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (Tobin tax), θα είχε σημαντικότατες μεταβολές στη διεθνή οικονομική οργάνωση.

Φαίνεται πως πλησιάσαμε αρκετά στην πρώτη καλύτερη λύση και μάλιστα το δεύτερο από τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Εάν μάλιστα οι «σύμμαχοί μας» -οι αγορές και οι οίκοι- (σήμερα είναι δύσκολο να διακρίνεις ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός και οι ρόλοι αυτοί συχνά αλλάζουν) μαζί με τις κοινωνίες «βοηθήσουν», όταν η Ιταλία και η Ισπανία αποτελέσουν στόχους τότε το Ευρωομόλογο θα έλθει πιο κοντά. Αυτό θα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση και της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης. Τέλος, όσον αφορά την ελάφρυνση της Ελληνικής πλευράς (βιωσιμότητα Ελληνικού χρέους), η καλύτερη λύση θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει μία γενναιότερη μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών μας.

Πήραμε όμως τη δεύτερη καλύτερη λύση ως την πρώτη πράξη μίας ολοκληρωμένης επίλυσης του Ελληνικού χρέους. Έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά:

α) Μείωση των απαιτήσεων (επιτόκιο, κεφάλαιο) των πιστωτών μας, άρα περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι για την εσωτερική οικονομία.

β) Ευρωπαϊκή διάθεση για την εισροή νέων ευρωπαϊκών πόρων στην Ελληνική οικονομία (σχέδιο Marshall) για αναπτυξιακούς σκοπούς.

γ) Εξασφάλιση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας στο δημόσιο και στις τράπεζες.

δ) Επεβλήθη ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης που είχαμε απόλυτη ανάγκη.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως αυτά που πήραμε είναι περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε και ελπίζαμε. Το πόσο καλό είναι θα εξαρτηθεί από:

α) το πόσο εξασφαλίζεται ή θα διαμορφωθούν συνθήκες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και της ανάπτυξης. Πώς θα λειτουργήσουν οι ΑΑΑ εγγυήσεις. Πώς και πόσο θα είναι το σχέδιο Marshall, κ.λ.π.

β) το πώς θα μοιραστούν τα πλεονάσματα πόρων που αφήνει η απόφαση των Βρυξελών για να δημιουργηθεί αναπτυξιακή δυναμική.

γ) Από το πώς η εσωτερική διοίκηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Στις αρχικές σκηνές του κινηματογραφικού έργου Saving Private Ryan (Σώζοντας τον Στρατιώτη Ryan) του Steven Spielberg, οι στρατιώτες έχουν αποβιβαστεί στη Νορμανδία και δέχονται καταιγιστικά πυρά. Απελπισμένος ο νοσοκόμος με τόσο αίμα και πτώματα γύρω του απευθύνεται στον εχθρό, τον οποίο δεν βλέπει και του φωνάζει: «Δώστε μας μία ευκαιρία»! Τελικά την πήραν μόνοι τους, από τους «κακούς» και τον «καλό» εαυτό τους.


Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕΙ

Η Ελλάδα η αλανιάρα άρχισε ασυλόγιστα να ξοδεύει
να ξοδεύει, και να μη γνωρίζει στον κόσμο τι γυρεύει.
Παρήγαγε καπνό τον σταμάτησε και αυτό.
την ζάχαρη εισάγει ως και τα γουρουνάκια.
Και γίνηκε σαν εμένα, και τον Πάγκαλο- μπόγος από τα πάχια.
Τώρα τα πορτοκάλια πέφτουν στα περιβόλια
μείναμε κι από λεμόνια.

Όλα τα αγοράζει με δανεικά ,και την πηδάνε οι τράπεζες.
Όπως ο γάϊδαρος την γαϊδούρα κανονικά.
Οι πολιτικοί μας πηδάνε, κι αυτοί δύο αιώνες
οικογενειακά, στους οπορώνες.
Πότε Παπανδρέου, πότε Καραμανλής
πότε παππούς, πότε εγγονός
Τα θέλει ο πωπώς μας του καθενός.

Αφού αυτούς ψηφίζουμε επειδή μας τάζουν
πράγματα που δεν γίνονται, και ύστερα
τους βρίζουμε.

Ψηφίστε βρε το Κ.Κ.Ε με την Αλέκα επαέ, και
την Λιάνα την Κανέλη, με μια γλώσσα ,όλο μέλι.

Ψηφίστε και την Ντόρα, που έκαμε νέο κόμμα τώρα
και τον κόσμο απειλεί, πως αν δεν την ψηφίσουμε
μια και καλή ,θα μουτζώσει για πάντα την βουλή.

Ξέχασα τον Καρατζαφέρη με το ακροδεξιό το χέρι.
Τρώει δέκα μετανάστες στο κάθε γεύμα , και ύστερα
τους πετάει στου Κηφισού το ρέμα.

Είναι και η αριστερά που έχει βάλει στα σκέλια
την ουρά. Με τις πολλές τις συνιστώσες,
που μας κάνουν τις καμπόσες.
Δώστε ψήφο και στον Δημαρά ,με την κακιά
την πεθερά, που έφτιαξε ένα¨"άρμα" να
μας πάει μέχρι τη Δράμα.
Είναι "άρμα πολιτών " άμα και ιερολοχιτών .
Ο Δημαράς φέρεται αποφασισμένος,
με ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί, για να απογαλακτιστεί.
Αν δεν θέλετε αυτούς, ψηφίστε οικολόγους
τους πράσινους τους μετρημένους κι όχι τους παραλόγους.
Είναι και οι "αγανακτησμένοι" στις πλατείες ζυμωμένοι.
Ζητούν άμεση δημοκρατία ,για να μη γίνει στη πλατεία'
Του Σοφοκλέους τραγωδία.
Τι να σας πω κι άλλο, μου τελειώνει
και το σάλιο.
Βγήκαν και καθηγητάδες οι του πανεπιστημίου.
Μερικοί θυμωμένοι-οργισμένοι, λίγοι άλλοι γερασμένοι
μα καλοσυντηρημένοι.
Καταγγέλλουν εκ των υστέρων, οι πρώην σύμβουλοι
των πατέρων. Λένε πως στο πάρτι ήταν απόντες,
Δεν ήξεραν δεν γνώριζαν γιατί αυτοί κοιμόντουσαν.

Όταν η Ελλάδα γλεντούσε με δανεικά, στα ξενυχτάδικα
αυτοί έπιναν το γάλα τους, στα γαλατάδικα.
Έτσι με την ανοχή όλων, πήρε ο διάβολος την Ελλάδα
Μία ώρα νωρίτερα, και έφθασε στο πάτο,και μακρύτερα.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΜΑΣΚΑΡΑΤΑ

Η Ελλάδα η γελοία μασκαρεύτηκε και

πλούσια τα τελευταία χρόνια

πορεύτηκε.

Δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί».

Γιατί δεν θέλαμε όλοι να χορεύουμε

στον ίδιο χορό, κάνοντας πιρουέτες.

Σαν τον κλόουν Πιερό.

Υπήρχαν και άνθρωποι αξιοπρεπείς.

Κι όχι στο κόλλημα της εξουσίας επιρρεπείς.

Ορισμένοι πλούτισαν, απέκτησαν Πόρσε καγιέν

κι οι άλλοι έξυναν προβιέν.

Η Ελλάδα η ψωροκώσταινα, με μικρή παραγωγή

μεγαλοπιάστηκε, και από τους πολιτικούς ξεγελάστηκε.

Τις είπαν πως «είναι ισχυρή» ,μα αυτή ήταν ψωριάρα

σαν το ψωριάρικο άλογο, και μια γριά γαϊδάρα.

Ντύθηκε ξαφνικά στα μεγαλεία σαν πλούσια Ευρωπαία κυρία.

Κι άρχισε να οργανώνει με δάνεια πάρτι, πηδώντας

από της επιτήρησης τον φράχτη.

Ψέματα, στα ψέματα, τα κόμματα που κυβερνούν

έριξαν τον λαό στα ρέματα.

Πήραν μερικοί πολιτικοί τις μίζες τους ,κι άφησαν

το πόπολο στα άλλα, κρατώντας στο χέρι μια

άδεια μπουκάλα.

«Πλήρωσε του λένε εσύ τώρα», που σου τάζαμε από τα μπαλκόνια

ότι θα ζήσεις σαν χαζοχαρούμενος μια ζωή αιώνια .



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Διήγημα

ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ «Χεράκια που κρατώντας τα τριαντάφυλλα κι από τη χαρά ζεστά των φιλημάτων , χεράκια που κρατώντας τα τριαντάφυλλα χτυπήσατε τις πόρτες των θανάτων» ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

Ο ένας φίλος ήταν τακτοποιημένος μεσοαστός. Το όνομα του ήταν Ναπολέων. Καταγόταν από οικογένεια στρατιωτικών, οι οποίοι ήταν μεγάλοι θαυμαστές του Γάλλου αυτοκράτορα. Έχουμε κι άλλα παραδείγματα στην Ελληνική κοινωνία, όπου οι γονείς δίδουν στα παιδιά τους, ονόματα γνωστών πολιτικών, όπως¨ Βενιζέλος ,και Πλαστήρας. Έτσι μόλις γεννήθηκε το παιδί ,δεν το σκέφθηκαν ούτε στιγμή . Όταν ήρθε η ώρα της βαπτίσεως, ο ιερέας το νεογέννητο το ευλόγησε με το μυστήριο της βαπτίσεως, δίδοντας του το όνομα Ναπολέων. Ο πατέρας του Ναπολέοντα ,ο Κομνηνός ,ήταν ανώτατος αξιωματικός του ναυτικού ,και ανέμενε ότι με τις φετινές κρίσεις θα αναλάβει την ηγεσία του στόλου. Ο ίδιο ήταν άθεος αλλά το κρατούσε για τον εαυτόν του. Υπηρετούσε σένα συντηρητικό σώμα ,και δεν μπορούσε εύκολα να πάει κόντρα στο ρεύμα ,χωρίς προσωπικό κόστος για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Η μητέρα του Ναπολέοντα η Αλεξάνδρα καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Πελοποννήσου, με συμμετοχή στους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες . Ο Ναπολέων γνώρισε τον Αγησίλαο , στο λύκειο Χολαργού ,όπου ήταν συμμαθητές ,κι έγιναν φίλοι. Ο πατέρας του Αγησιλάου ήταν έμπορος, με δύο ισχυρά εμπορικά καταστήματα στο κέντρο του Χολαργού. Καταγόταν από την Σίφνο, κι ήταν αυτοδημιούργητος. Ήταν συντηρητικός και αυστηρών αρχών. Καταπίεζε την οικογένεια του , κι έβαζε τις φωνές με το παραμικρό. Οι δύο φίλοι, ο Ναπολέων, και ο Αγησίλαος , στο λύκειο έγιναν αχώριστοι. Μόνο μια φορά παραλίγο να παίξουν γροθιές για τα πράσινα μάτια της καλλίγραμμης Μυρτώς. Ήταν ένα κορίτσι συνομήλικο τους, η οποία ήταν μαθήτρια στο παραπλεύρως λύκειο . Την είχαν βάλλει στο μάτι και οι δύο, κι αυτοί έπαιζε επιπόλαια και με τους δύο. Αφότου κράτησαν για λίγο μούτρα, ο ένας στον άλλο στο τέλος , κατάλαβαν ότι δεν άξιζε τον κόπο, και άρχισαν ξανά να γίνονται τα παλιά κολλητήρια. Ο Ναπολέων μόλις τέλειωσε το λύκειο, έδωσε εξετάσεις στην νομική, και πέρασε στο πανεπιστήμιο Θράκης. Παρότι καταλάβαινε ότι ο πατέρας του θα ήθελε να γίνει αξιωματικός, αυτός ούτε είχε σκεφθεί να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Ούτε και στην νομική στέριωσε . Την παράτησε στο τρίτο έτος, και έδωσε εξετάσεις στην δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Πέρασε με επιτυχία στις εξετάσεις, και τελείωσε επίσης επιτυχώς. Μάλιστα πριν τελειώσει την σχολή συμμετείχε σε δύο ποιοτικές τηλεοπτικές σειρές. Ο Ναπολέων, αγαπούσε το επάγγελμα του ,κι είχε ταλέντο, το οποίο αξιοποιούσε ζυμώνοντας το, με πολύ δουλειά. Στην σχολή είχε γνωρίσει ένα σοβαρό κορίτσι την Μίνα, με την οποία ερωτεύτηκαν αλλήλους και συνήψαν δεσμό. Όταν βγήκαν στην εμπορική θεατρική πιάτσα δεν δυσκολεύτηκαν να πάρουν ρόλους, σε θεατρικά σχήματα και σε τηλεοπτικές σειρές.

Αρραβωνιάστηκαν επισήμως με οργάνωση δεξίωσης, καλώντας συγγενείς και φίλους.

Δεν πέρασε πολύ καιρός και την ευτυχία του Ναπολέοντα, την σκίασε ένα τραγικό γεγονός. Η Μίνα έφυγε με ένα θίασο για περιοδεία στην βόρεια Ελλάδα. Ο θίασος όπου εργαζόταν είχε φύγει ήδη πριν λίγες ημέρες , και η Μίνα πήρε το αεροπλάνο της γραμμής για να τους ακολουθήσει. Για κακή της τύχη το αεροπλάνο συνετρίβη και δεν διασώθηκε κανείς επιβάτης. Ο Ναπολέων έκλαψε την αγαπημένη του απαρηγόρητος. Μετά ένα μήνα και μετά την προαγωγή του πατέρα του Ναπολέοντα σε αρχηγό του στόλου, ο αρχηγός πέθανε μια νύκτα στο κρεβάτι του από καρδιακό επεισόδιο. Η γυναίκα του ναυάρχου δεν άντεξε την απώλεια γιατί ήταν πολύ δεμένη με τον σύζυγο της ,και «έφυγε» με υπερβολική δόση χαπιών από την ζωή. Όλη αυτή η χιονοστιβάδα έπεσε στο κεφάλι του Ναπολέοντα σαν ένας τεράστιος ογκόλιθος ίσαμε τον Όλυμπο. Από τότε ουσιαστικά παραιτήθηκε από την ζωή. Οι παλιοί του γνωστοί τον έβλεπαν να ζητιανεύει από τα καταστήματα, και να κρατά μόνιμα στο χέρι του, ένα μπουκάλι μπύρα Να κοιμάται στα παγκάκια μαζί με εξαρτημένους από ουσίες , και αλκοολικούς. Ο συμμαθητής του Ναπολέοντα ο Αγησίλαος, σπούδασε και πήρε το πτυχίο του φιλολόγου. Εργάστηκε για λίγο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τον τυραννούσαν όμως μεταφυσικές αγωνίες και ανησυχίες. Κατέληξε μοναχός στο άγιο όρος προσπαθώντας να ξεμπερδέψει τα ερωτηματικά που είχε μέσα του, τα οποία γινόταν ένα κουβάρι και δεν τον άφηναν να ησυχάσει τα βράδια στον ύπνο του.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Η όλα τα επαγγέλματα θα είναι κλειστά, ή όλα ελεύθερα.Σε μια δημοκρατική κοινωνία έστω και εκμεταλευτική αστική, πρέπει να υπάρχει ισονομία ισοπολιτεία ίσες ευκαιρείες για όλους. Ζούμε στην Ελλάδα τουΕυρωπαϊκού μεσαίωνα και των συντεχνιών, ή στην Ευρωπαίκη Ελλάδα του διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης; Η Ευρώπη βέβαια δεν είναι παράδεισος . Έχει και το σκοτάδι και το φως.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΎ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Επιμελείται και σχολιάζει ο Μανούσος Γ . Δασκαλάκης
Η κατασταπατάληση των πόρων της φύσης,η καταστροφή του περιβάλλοντος η μόλυνση της ατμόσφαιρας , η εξάντληση των πηγών ενέργειας, η αυριανή έλλειψη νερού ,το λιώσιμο των πάγων του βορείου πόλου, η άναρχη ανάπτυξη οι διαφορές μεταξύ ανεπτυγμένων και φτωχών χωρών , η δημιουργία από το ξέφρενο σύστημα ενός ανθρώπου ,που ζει και υπάρχει για να καταναλώνει, ο καζινοκαπιταλισμός που βγάζει κέρδη τζογάροντας στα διεθνή χρηματιστήρια , συνιστούν ένα σουρεαλιστικό όσο και άκρως επικίνδυνο τοπίο ,για το μέλλον της ανθρωπότητας. Μοναδική ελπίδα ο αναστοχασμός του ανθρώπου, η επιστροφή στον ένδον άνθρωπο, για το ποιος είναι ,από που έρχεται γιατί υπάρχει στον κόσμο και που πάει. Μοναδική ελπίδα η επιστροφή από το εγώ στο εμείς ,και οι νέες συλλογικότητες για μια νέα αριστερά που θα απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά των εξουσιών,
και από τις εξουσιαστικές όσο βίαιες και σκοτεινές πλευρές του ανθρώπινου εγώ. Ο συγγραφέας του βιβλίου ¨"Η ανόσια τριάδα" εκδόσεις Λιβάνη {ΔΝΤ Παγκόσμια τράπεζα και ΠΟΕ}, καθηγητής Richard Peet, λέει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του ,στο Ε" της "Κυριακάτικης ελευθεροτυπίας". "Τα πράγματα έχουν αλλάξει τρομερά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το σύμπλεγμα επιχείρηση κράτος-ΜΜΕ
που καθοδηγείται από το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο και δρα με βάση την αναζήτηση υπερκερδών,και εικονικών εισοδημάτων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιο βαθμό επιτυχίας, μόνο από τα κοινωνικά κινήματα που αναδύονται από ένα ενημερωμένο , αγανακτησμένο και ορθολογικό λαό. Όμως πρέπει να υπάρξει ένα ενεργό κριτικό και ορθολογικό "εμείς" για "μας" για να σώσουμε τον κόσμο από "αυτούς".
Ωστόσο η άλλη πλευρά του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού είναι η καταναλωτικη υπερβολή, εφικτή λόγω των φθηνών προίόντων που πλημμυρίζουν την κοινωνία, μέσα από την διεθνοποιημένη παραγωγή. Η υπερκατανάλωση μετατρέπεται σε μία φυσική κατάσταση, -το μείγμα της εικόνας και των φαινομενικά απεριορίστων καταναλωτικών επιλογών είναι ακαταμάχητο. Ο πολιτισμός της υπερκατανάλωσης έχει σκοπό να παράγει λαϊκη ηλιθιότητα{το "μου αρέσει" αντί για το "σκέφτομαι"} και ένα βαθιά εγωιστικό ατομικισμό, που αποκρύπτει την μαζική αλλοτρίωση από τους άλλους ανθρώπους, από το περιβάλλον , από την ύπαρξη πέρα από το στιγμιαίο.Τα μαζικά κοινωνικά κινήματα στα κέντρα της μεγάλης κατανάλωσης, πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με αυτόν τον πολιτισμό της εγωιστικής ,ατομιστικής καταναλωτικής τρέλλας. Για μένα είναι εκπληκτικό ,το ότι έχουμε ακόμη κάποια χαμηλόφωνη αντίσταση που περιστασιακά εκρήγνυται."

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ 32 ΧΡΟΝΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μιλάνε για την παρανοϊκότητα του Νορβηγού εγκληματία που σκότωσε εν ψυχρώ 68 νέους ,λέει τώρα η Νορβηγική αστυνομία από 94, και 8 άτομα, κατά την έκρηξη των πυρομαχικών στα κεντρικά κτίρια,=76-σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες -. Δολοφόνησε ο άθλιος 32 χρονος ,ανυποψίαστους τους νέους του εργατικού κόμματος , την περασμένη Παρασκευή όταν είχαν συγκεντρωθεί σένα νησάκι έξω από το ΟΣΛΟ, για το συνέδριο της νεολαίας. Ορισμένες Αθηναϊκές τηλεοράσεις βγάζουν στην οθόνη ,και ψυχιάτρους διψασμένους για δημοσιότητα ,όπου αποφαίνονται για την ψυχική υγεία του Νορβηγού δολοφόνου, τηλεοπτικώς ,απαξιώνοντας την ψυχιατρική επιστήμη ,που στηρίζετε στην ψυχανάλυση της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Ο 32χρονος ακροδεξιός δολοφόνος παρίστανε τον υπεράνθρωπο, ο οποίος ήθελε να σώσει την Ευρώπη από τους μουσουλμάνους , όπως οι όμοιοι του ακραίοι, θέλουν να κατασπαράξουν τους ξένους μετανάστες. Μήπως η "κουξ κουξ κλαν" στην Αμερική κρυπτόμενη με κουκούλες δεν δολοφονούσε τους μαύρους; Τωρα ανακαλύπτουν στο διαδίκτυο τα ακροδεξιά κηρύγματα του ,κι ότι σχεδίαζε τρία χρόνια τις δολοφονίες. Είναι πολύ εύκολο τα καθεστωτικά μέσα της Ευρώπης, να τον βγάλουν "τρελό" μην έχοντα δηλαδή καταλογισμό, για να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Οτι σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της φτώχειας μιας μεγάλης, μερίδας ανθρώπων και της περιθωριοποίησης που προκαλούν, αναπτύσονται ακραία λαίκίστικα εθνικιστικά και ξενοφοβικά κόμματα. Να θυμηθούμε τα φρικτά εγκλήματα και τι έκανε ο ναζισμός, που έπνιγε με αέρια μαζικά τους Εβραίους σε θαλάμους αερίων, ή να θυμηθούμε τις μαζικές δολοφονίες και το κάψιμο χωριών, όπως η Βιάνος, η Κάνδανος το Δίστομο, τα Καλάβρυτα; Ο απλός άνθρωπος υπό ορισμένες περιστάσεις γίνεται από πρόβατο λύκος λέει σε πόνημα του ο διάσημος διαπρεπής ψυχολόγος κοινωνιολόγος Έριχ Φρομ.
ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΟΝΕ; ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Όταν εισήλθε η Ελλάδα στην Ο.Ν.Ε{οικονομική και νομισματική ένωση} ο προοδευτικός πολιτικός κόσμος προειδοποιούσε τους Έλληνες ότι η Ο.Ν.Ε δεν είναι Ο.Ν.Ε, {Ο} δηλαδή, οικονομική αλλά μονάχα νομισματική ένωση{Ν.Ε}. Ήταν δηλαδή μισό βήμα της Ευρώπης κι αυτό σχεδιασμένο με βάση αυστηρά νεοφιλελεύθερα και μονεταριστικά κριτήρια, με την δέουσα προτεσταντική Γερμανική πειθαρχεία και αυστηρότητα. Είχαν υποχρέωση τα κράτη να έχουν δημόσιο χρέος 60% του Α.Ε.Π και έλλειμα 3%. Βεβαίως αυτό με την κρίση σιωπηρώς δεν τηρήθηκε. Με την καθιέρωση του Ευρώ η Ελλάδα έγινε ακριβή χώρα, και έχασε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να εκδίδει η τράπεζα της Ελλάδας νομίσματα ,και να προβαίνει σε υποτιμήσεις η εκάστοτε κυβέρνηση για να γίνονται ανταγωνιστικά και φθηνά τα Ελληνικά προϊόντα.
Από τότε η Ε.Κ.Τ άρχισε να χορηγεί στις εμπορικές τράπεζες δάνεια με φθηνό επιτόκιο. Επί πλέον για να ευνοήσει το ολιγαρχικό κεφάλαιο των μεγάλων τραπεζών ,απαγόρευσε στα κράτη να δανείζονται απ`ευθείας από την Ε.Κ.Τ αλλά μόνο μέσω των ιδιωτικών τραπεζών. Αναλογιστείτε πόσα χρήματα κέρδισαν οι τράπεζες Ελληνικές και ξένες από τα Ελληνικά δάνεια και τι μίζα μπορεί να έπεσε για να χορηγηθούν τα δάνεια αυτά. Με την μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση του νεοφιλεύθερου καπιταλισμού,η Ε.Ε, αναγκάζεται έστω και αγκομαχώντας έστω και δια της βίας ,να πάρει ορισμένα δημοσιονομικά μέτρα και να δημιουργήσει θεσμούς που κινούνται προς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πάντα όμως σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και με σκληρά οικονομικά μέτρα για τους λαούς.
Όσο η ένωση δεν θα έχει ένα ισχυρό λαϊκό αριστερό κίνημα, απέναντι της σε συνεργασία με τα κοινωνικά και οικολογικά κινήματα , ανενόχλητη θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Όπως γράφει η υπεύθυνη του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" Ντόρα Νταϊλιάνα τα δύο μεγάλα κόμματα κουκούλωσαν το σκάδαλο της "Ζήμενς". Σε ποιά κοινοβουλευτική δημοκρατία με αίσθηση σοβαρότητας οι βουλευτές δικάζουν άλλους βουλευτές και δεν τους παίρνει η κοινή γνώμη με τις πέτρες; Γιατί δεν μερίμνησαν τα δύο κόμματα εξουσίας να δικάζονται οι βουλευτές από την τακτική δικαιοσύνη, αλλά τα οικονομικά εγκλήματα των βουλευτών, να παραγράφονται σε 5 χρόνια; Πρώτο και κύριο εκτός ότι υπάρχουν στον λαό υπόνοιες για συμπαιγνία και ατιμωρησία, μπορεί η εκάστοτε πλειοψηφία να χρησημοποιεί προσχηματικά τα υποτιθέμενα σκάνδαλα πολιτικά για να καταλάβει την εξουσία . Με το σύστημα αυτό οι βουλευτές να δικάζουν άλλους δηλαδή τους αντιπαλους βουλευτές , αν θέλει επίσης η πλειοψηφία σκαρώνει ένα δύο "σκάνδαλα" για να τιμωρήσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πριν ήταν κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα ορισμένοι πολιτικοί υπήρξαν διαχρονικά , δικομματικά διεφθαρμένοι,όπως και μεγαλοστελέχη της διοίκησης.
Όμως τα κουκουλώνουν για να συνεχίζουν δικομματικά ατιμώρητα το φαγοπότι και κανείς σχεδόν να μην τιμωρείται, εκτός αν έχει φύγει από την πολιτική λόγω γήρατος, όπως ο άλλοτε ωραίος και σήμερα γηραλέος Ακης Τσοχατζόπουλος. Η ατιμωρησία των πολιτικών και η έλειψη ανάληψης της ευθύνης που τους ανήκει, είναι μια από τις αιτίες που έφερε την Ελλάδα στα σημερινά χάλια. Να πίνει το αίμα του λαού το εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΑΣΠΙΔΑ ΜΕ ΚΑΡΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τι σηματοδοτούν για την Ελλάδα οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της Γερμανίας που ηγείται της Ευρώπης; 1]1]Θα δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα 109 δις ευρώ από τα κράτη της Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ και γύρω στα 35 δις από τις τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, και χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών εταιρειών , {ιδιωτικός τομέας}.Οι ηγεσίες της ευρωζώνης πήραν επίσης τις εξής αποφάσεις για την Ελλάδα. 1}Μείωση του επιτοκίου δανεισμού σε 3,5%. και παράταση των δανείων σε δεκαπέντε με περιθώριο να φθάσει -η παράταση σε τριάντα χρόνια. 2} Στήριξη των τραπεζών από την Ε.Κ.Τ σε περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης την κηρύξουν σε selekted default {επιλεκτική χρεοκοπία}και ενίσχυσης τους με ρευστότητα. 3} Επαναγορά των ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης από την δευτερογενή αγορά. 4] Θα εκπονηθεί για την Ελλάδα ένα επενδυτικό σχέδιο όπου το ονόμασαν -Μάρσαλ πλαν- όπως το Αμερικάνικο σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την ανόρθωση της μετακατοχικής Ευρώπης,{marshal plan} για να προωθηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα μια ευρωπαϊκή ομάδα {task force}η οποία θα επιτηρεί την Ελληνική διοίκηση, εάν τα προγράμματα επενδύονται σε σωστή κατεύθυνση. Τα μέτρα εκ πρώτης όψεως φαίνονται θετικά, μέτρα ανάσας σε μια σχεδόν θανούσα Ελλάδα. Με τι αντίτιμο όμως πληρώνονται αυτά τα μέτρα; Με 30 χρόνια διαρκή λιτότητα [μερίδα οικονομολόγων λέει, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη}Με ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ δημόσια κτήματα, και ακίνητα, λιμάνια, αεροδρόμια, πιθανόν τον υποθαλάσσιο πλούτο {όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο}.Με κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων και υποβάθμιση των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Εντωμεταξύ η Ε.Ε προτίθεται να επισημοποιήσει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό αντίστοιχο του ΔΝΤ ,δηλαδή ένα μόνιμο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο όπου θα αντικαταστάσει τον προσωρινό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για να παρεμβαίνει και να στηρίζει τα Ευρωπαϊκά κράτη. Θα εκπονήσει επίσης σχέδιο για ένα Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης. για να μην είναι αιχμάλωτη των αμερικάνικων οίκων. Αυτά είναι μικρά βήματα προς μια ομοσπονδιακή Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης χρέους των κρατών, όπου και επανορθώνουν την λανθασμένη αρχιτεκτονική του ευρώ, «Βήματα μεταβιβάσεων πόρων» τα ονόμασαν ευρωπαϊκές εφημερίδες από τις πλούσιες στις φτωχές χώρες της Ευρώπης όπως γίνεται στις ΗΠΑ. Παρά τα μέτρα μικρής ανάσας για την Ελλάδα με ακριβό όμως αντίτιμο για τον λαό της ,η Ε.Ε εξακολουθεί να παραμένει δέσμια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής την οποία έχει χαράξει με την συμφωνία του Μάαστριχ ,δέσμια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της δικτατορίας των αγορών ,των πολυεθνκών εταιρειών και των ισχυρών εταιρικών ομάδων πίεσης -lobies. Η Γ.Γ του Κ.Κ.Ε Αλέκα Παπαρήγα αποκάλεσε την ευρωπαϊκη ένωση "λυκοσυμμαχία". Όσο η Ένωση θα ασκεί μια πολιτική ξεζουμίσματος των λαών και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου δεν θα έχει άδικο .

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ
Σήμερα μου ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Χρεώνουν λοιπόν σε συνολικό λογαριασμό 143 ευρώ,¨ για δημοτικά τέλη 22,21 για δημοτικό φωτισμό, 2,50 για ΕΡΤ 8,22, για ΤΑΠ 4,44. Συνολο 37,27 . Ως εδώ είναι οι παλιές χρεώσεις. Όπου η ΔΕΗ είναι εισπράκτορας για λογαριαμό κράτους και Δήμου. Ποιό είναι το νέο χαράτσι της ΔΕΗ που αναγράφεται κάτω από την επιγραφή ¨"Χρεώσεις εθνικού ηλεκτικού συστήματος από 1-1-2011" ;Ορίστε λοιπόν¨ Έχουμε ¨-"Χρήση δικτύου μεταφοράς 5,14, λοιπές επιβαρύνσεις 0,38, χρήση δικτύου διανομής 18,47, υπηρεσίες κοινής ωφελείας ν2773/99 αριθ.29 , 9,28, - Σύνολο 33,27, Σ`ένα οικιακό τιμολόγιο με συνολικό λογαριασμό 143 ευρώ τα 72,46 είναι για το ρεύμα μαζί με το ΦΠΑ , και τα 70,54 είναι οι λοιπές επιβαρύνσεις . Το νέο χαράτσι στο λογαριασμό αυτό είναι τα 33,27 ευρώ από την ΔΕΗ. Ακόμη δεν ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως η ΔΕΗ και άρχισαν τα όργανα; Μήπως πρέπει να επεκταθεί το κίνημα ¨"Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω" ,και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ; Αν δεν αντισταθούμε θα μας πάρουν και τα εσώρουχα. Όχι δεν θα μας φορολογήσουν τον αέρα, γιατί τον έχει μολύνει το σύστημα με την ρύπανση της ατμόσφαιρας, και δεν είναι το προϊόν εμπορεύσιμο .
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Οι κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης [και της Ελλάδας} προτεκτοράτο της τρόικα και των τραπεζών. «Οι πολιτικοί κάθονται στις θέσεις τους εκτελώντας εντολές, για να τους φτύνει ο λαός» γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος Σερτζ Γκαλιμί στον «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ».

Ο νεοφιλελευθερισμός έφθασε στο αποκορύφωμα του ,μετά την πτώση των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού και την αναγγελία από τον Αμερικανό καθηγητή του Χάρβαρντ Φράνσις Φουκουγιάμα , για το «τέλος της ιστορίας».Οι απολογητές του καπιταλισμού απελευθερωμένοι από το αντίπαλο δέος ,όρμησαν κι έβγαλαν τα δόρατα να τρυπήσουν το σώμα των εργαζομένων, και να τους αποσπάσουν ότι μπορούσαν από τα δικαιώματα τους ,τα οποία είχαν κατακτήσει με αγώνες στην πάροδο του χρόνου. Στον καπιταλισμό κυριαρχούν οι πολυεθνικές εταιρείες, όπου αλωνίζουν σε ανεπτυγμένο και υπανάπτυκτο κόσμο, αδιαφορώντας για τις διαφορές ημερομισθίων μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων εργαζομένων και Ταϊλανδών, ή Μπαγκλαντεσιανών. Παράγοντας προϊόντα στις χώρες φθηνού εργατικού κόστους και πουλώντας στις χώρες του δυτικού κόσμου συμβάλλουν στον ανταγωνισμό των μισθών των φτωχών χωρών με τους μισθούς των πλουσίων χωρών της δύσης για να κατεβάσουν τους μισθούς προς τα κάτω . Στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό επίσης, κυριαρχεί ο χρηματοοικονομικός τομέας τα πολυεθνικά τραπεζικά συγκροτήματα οι επενδυτικές τράπεζες τύπου «GOLNTMAN SAKS» «Γκόλντμαν Σακς» και τα διαβόητα «HEDGE FUNDS» «χεντζ φαντς» που διαλύουν με την κερδοσκοπία τους τα χρηματιστήρια και τις κρατικές οικονομίες. Τώρα με την κρίση χρέους των κρατών της Νότιας Ευρώπης ο χρηματοοικονομικός τομέας του καπιταλισμού επιτίθεται ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού, κι από την άλλη επιβάλλει διαρκεί λιτότητα στους εργαζόμενους, και ξεπούλημα στην διεθνή κεφαλαιοκρατία αντί πινακίου φακής της δημόσιας περιουσίας. Η διεθνής του κεφαλαίου αισθάνεται τόσο πανίσχυρη ώστε να χρησιμοποιεί τους πολιτικούς -τους οποίους τους περισσότερους τους εξαγοράζει- ,ως υπαλλήλους της και τα μικρά κράτη όπως η Ελλάδα ως προτεκτοράτα. Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν γράφει ότι¨ « οι κυβερνώντες υπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά τα συμφέροντα των δανειστών-αυτών που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την περιουσία τους, αυτών που δάνεισαν πολλά χρήματα στο παρελθόν πολλές φορές απερίσκεπτα και τους οποίους σήμερα προστατεύουν από τυχόν απώλειες με το να τις μεταθέτουν σε όλους τους άλλους». «Ο Κρούγμαν εκτιμά γράφει σε άρθρο του ο Γάλλος δημοσιογράφος serge halimi στην «le monde diplomatique», ότι¨ «οι επιλογές των κεφαλαιούχων επιβάλλονται με ολοένα μεγαλύτερη φυσικότητα, καθώς δαπανούν σημαντικά ποσά στις προεκλογικές εκστρατείες και έχουν πρόσβαση στους πολιτικούς, οι οποίοι μόλις πάψουν να κατέχουν δημόσια αξιώματα, πηγαίνουν συχνά να δουλέψουν γι`αυτούς». Ένα ολόκληρο κομμάτι της Ευρώπης συνεχίζει ο διευθυντής της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ» «το οποίο χθες γκρέμιζε τις δικτατορίες του Αντόνιο ντε Ολιβέϊρα Σαλαζαρ {στην Πορτογαλία} του Φρανσίσκο Φράνκο {στην Ισπανία} και των Ελλήνων Συνταγματαρχών, υποβιβάζεται σε προτεκτοράτο υπό την διοίκηση των Βρυξελλών ,της Φραγκφούρτης, και της Ουάσιγκτον. «Οι κυβερνήσεις των κρατών παραμένουν στις θέσεις τους ,αλλά μόνο για να επιβλέπουν την ορθή εκτέλεση των εντολών, και τους φτύνει, όπως είναι επόμενο λαός τους ο οποίος έχει καταλάβει ότι δεν θα γίνει ποτέ αρκετά φτωχός ώστε να τον λυπηθεί το σύστημα». «Η πλειονότητα των Ελλήνων συγκρίνει την διεθνή δημοσιονομική κηδεμονία με μια νέα δικτατορία η οποία έχει διαδεχθεί την δικτατορία των Συνταγματαρχών που βίωσε η χώρα από το 1967 έως το 1974 αποκαλύπτει η "le Figaro". «Πως είναι δυνατόν γράφει ο αξιόλογος Γάλλος δημοσιογράφος Σερτζ Γκαλιμί στο περισπούδαστο άρθρο του, να φαντάζεται κανείς ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα θα βγει ενισχυμένη από την στιγμή που παρουσιάζεται με έναν δεσμοφύλακα, με ένα ξένο δικαστικό κλητήρα, που αρπάζει τα νησιά σας, τις παραλίες σας και τα εθνικά σας πάρκα για να τα μεταπωλήσει σε ιδιώτες; Είναι δυνατόν μετά το 1919 και την συνθήκη των Βερσαλλιών, να αγνοεί κανείς τον καταστροφικό εθνικισμό που μπορεί να εξαπολύσει ένα τέτοιο αίσθημα ταπείνωσης του λαού;»ΠΗΓΗ «ΛΕ ΜΟΝΤ ΝΤΙΠΛΟΜΑΤΙΚ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Από τότε που βγήκαν οι πολίτες στις πλατείες των πόλεων στην Ελλάδα, και σ` άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις με πρώτη την Ισπανία, να διαμαρτυρηθούν για τα σκληρά και άδικα μέτρα του μνημονίου, τα οποία στρέφονται κατά των εργαζομένων των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων στρωμάτων, αρκετοί βγήκαν και μίλησαν για άμεση δημοκρατία. Ότι η κίνηση αυτή των πολιτών συνιστά μια κίνηση άμεσης δημοκρατίας. Είναι πολύ πιθανόν η άμεση δημοκρατία να λειτουργεί στη πράξη σωστότερα και δικαιότερα .Βεβαίως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πόλεις με εκατομμύρια πληθυσμό, αλλά μονάχα σε μικρές πληθυσμιακές κοινότητες. Στην σημερινή πραγματικότητα των αποπνικτικών μεγαλουπόλεων , σίγουρα βοηθούν τα δημοψηφίσματα, για να αποσπάται- παρέχεται, με δημοκρατικές διαδικασίες η λαϊκή συναίνεση. Η αρχαία άμεση δημοκρατία, όπου έχουν πρότυπο πολλοί διανοούμενοι και, που άφησε τόσο σημαντικό πνευματικό και καλλιτεχνικό πολιτισμό, στην ανθρωπότητα, και τις βάσεις πολλών σύγχρονων επιστημών μπόρεσε να λειτουργήσει σε μια Αθήνα των 10 -15.000 χιλιάδων ανθρώπων, και δεν κράτησε η ακμή της ούτε ένα ολόκληρο αιώνα. Όσοι ψάχνουν για τέλεια πολιτεύματα είναι ουτοπιστές, και δεν είναι προς ψόγο, διότι χωρίς το όνειρο και την αμφισβήτηση οι κοινωνίες δεν προχωρούν, αλλά στην εφαρμογή χαλάει η μαγιά την συνταγή. Άλλωστε και το «τέλειο» πολίτευμα της δημοκρατικής αρχαίας Αθήνας δεν ήταν τόσο τέλειο όσο ορισμένοι το παρουσιάζουν. Ήταν σχεδόν αριστοκρατική τότε η δημοκρατία . Διότι δεν ψήφιζε το μισό του πληθυσμού που ήταν οι γυναίκες. Δεν ψήφιζαν οι μέτοικοι και φυσικά ούτε οι δούλοι, γιατί υπήρχε νόμιμη και κατοχυρωμένη η δουλοκτησία. Αργότερα ψήφισαν νόμο να μην έχουν δικαίωμα ψήφου ούτε εκείνοι που δεν καταγόταν , από δύο Αθηναίους γονείς, πατέρα και μητέρα. Το καθεστώς της αρχαίας Αθήνας είχε αποκτήσει πλούτο, διότι ήταν καθεστώς ιμπεριαλιστικό με πολλές αποικίες και συμμαχίες. Διαβάστε πως κατέστρεψαν οι Αθηναίοι την Μήλο όταν θέλησε να φύγει από την συμμαχία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Αθηναίοι είπαν στους Μηλίους, όταν τους διαμαρτυρήθηκαν. Ότι θα έλεγε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στους Ιρακινούς και στους Αφγανούς. Ότι εμείς είμαστε οι δυνατοί, είμαστε οι νικητές και εμείς ορίζουμε τί είναι δίκαιο και τι άδικο. Το ίδιο μοτίβο που ισχυρίζονται οι δυνατοί ανά τους αιώνες . «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Βεβαίως οι πολλοί δεν έχουν πάντα δίκιο, γιατί υπό ορισμένες συνθήκες έχουν την ψυχολογία του όχλου, και σε δύσκολες ιστορικές περιόδους όπως την εποχή της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, παρασύρονται από ηγέτες όπως ο Αδόλφος Χίτλερ, όπου το κόμμα του βγήκε πρώτο κόμμα στην Γερμανία μέχρι, που κατάργησε το κοινοβούλιο και αιματοκύλησε την Ευρώπη. Πιθανόν η κοινοβουλευτική δημοκρατία να λειτουργούσε σωστότερα και δικαιότερα αν τα κόμματα δεν περιέπαιζαν τον λαό με ψεύτικες υποσχέσεις και οι πολιτικοί ενδιαφερόταν για το καλό και την ευημερία της πολιτείας και όχι το προσωπικό τους καλό. «Χαλεπόν άρχεσθαι υπό χείρωνος» λέγει ο Δημόκριτος. «Η αρχή άνδρα δείκνυσι» και ¨ «το της πόλεως ήθος αντανακλά εις τους άρχοντες» έλεγαν οι κλασικοί μας. Ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων πίστευε ότι στην εξουσία πρέπει «οι άρχοντες να είναι φιλόσοφοι και οι φιλόσοφοι άρχοντες» Ο λαός ψηφίζει ενστικτωδώς στην μεγάλη του πλειοψηφία . Γιαυτό και στα ψηφοδέλτια δεσπόζουν πρόσωπα επώνυμα αναγνωρίσιμα στιλβωμένα από άρωμα και χρώμα αγοραίας επικοινωνίας{ηθοποιοί ποικιλώνυμοι καλλιτέχνες ποδοσφαιριστές κλπ. πολλοί άνθρωποι αρέσκονται να τους κανακεύεις τα αυτιά ,να λες λόγια που θέλουν κι ας είναι ψεύτικα κάλπικα μεγάλα. Θέλουν παραμυθία στην πολιτική επικοινωνία.. «Αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τ`ακούς καλύτερα» είχε γράψει ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης. Βλέπε και άρθρο του συγγραφέα -πανεπιστημιακού Χρίστου Στέργ. Μπελε στην «Κυριακάτικη ελευθεροτυπία».

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

Γράφει ο Μανούσος Γ.Δασκαλάκης

Τους τελευταίους μήνες έχω διαβάσει δημοσιεύματα ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μπορεί να ανασταλούν οι δημοκρατικές διαδικασίες ,και να έχουμε δικτατορίες, στα ευρωπαϊκά κράτη ,όπως στην εποχή του μεσοπολέμου με την άνοδο των ναζί στην εξουσία.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να γίνει προφήτης και να αποκλείσει τίποτα, διότι όταν οι μάζες φθάνουν σε εξαθλίωση όπως σήμερα προσπαθούν οι μικροί {κρετίνοι} ηγέτες της Ευρώπης να φέρουν τους λαούς τους, τότε στρέφονται πολλοί εξ αυτών στους λαϊκιστές και αντιδραστικούς πολιτικούς, όπου τους ορίζουν για εχθρούς τούς , τους Εβραίους, {καλά αυτοί τώρα έχουν δικό τους κράτος και από θύματα έγιναν θύτες} τους μετανάστες και τα γειτονικά κράτη, ως υπαιτίους της κρίσης. Τις πταίει όμως για την σημερινή σχεδόν παγκόσμια, αλλά κυρίως του δυτικού καπιταλισμού οικονομική κρίση; Δεν είναι υπαίτιες οι πολιτικές της απορρύθμισης και του νεοφιλελευθερισμού, που επιβάλλονται στην Ευρώπη; Δεν είναι υπαίτια η κυριαρχία του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού, όπου έχει απαξιώσει τον ρόλο των χρηματιστηρίων, ως χώρο άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις, και δεν ασχολείται με παραγωγικές διαδικασίες, αλλά με σωρεία παραγώγων τζογαδόρικων προϊόντων, και πως θα κτυπήσει -με την απελευθέρωση των αγορών- σε κάθε χρηματιστήριο ανεπτυγμένης, ή υπό ανάπτυξη χώρας αποκομίζοντας πακτωλό κερδών; Δεν είναι υπαίτιος ο νεοφιλελευθερισμός που προσπαθεί να διαλύσει το κράτος πρόνοιας, και να ξαναγυρίσει τους εργαζόμενους ως δούλους, όπως την εποχή της πρωταρχικής συσσώρευσης κεφαλαίου; Κτυπούν αλύπητα οι κεφαλαιοκράτες, ότι με αγώνες έχει κατακτηθεί από τους εργαζόμενους μεταπολεμικά στην Ευρώπη.

Αυτά δεν μας τα λένε ορισμένοι αναλυτές όπου υπογείως στηρίζουν το σύστημα και την εξαθλίωση των λαών.
ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΤΟΝ κ. ΣΑΜΑΡΑ;

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Ο πρόεδρος του κόμματος της Ν. Δ κ. Αντώνης Σαμαράς, συνεχώς «πολεμά» την κυβέρνηση ,και προβαίνει σε αντιπολιτευτικές κορώνες, ότι δεν διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση το μνημόνιο. Κι ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα το διαπραγματευόταν καλύτερα. Η κοκορομαχία αυτή μου θυμίζει την λαϊκή παροιμία ¨ «Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Λησμονεί ο κ. Σαμαράς ότι για πολλά χρόνια, μετέχει και προσωπικά, στο σάπιο πολιτικό σύστημα με πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ότι το κόμμα του έχει, όπως και το ΠΑΣΟΚ τεράστιες ευθύνες για την κατάντια του κράτους, και την δυσφορία και απογοήτευση, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων; Λησμονεί ο κ. Σαμαράς την διόγκωση του δημόσιου χρέους επί Ν.Δ και τα τερατώδη σκάνδαλα της; Όπως σκάνδαλο μονής βατοπεδίου, το «ηθικό και νόμιμο» του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, το σκάνδαλο των κουμπάρων, την απόπειρα αυτοκτονίας του Γ. Γ. του ΥΠΠΟ Ζαχόπουλου, τη καταγγελία για λάδωμα του τότε υπουργού ναυτιλίας Παυλίδη, από τον εφοπλιστή Μανούση, μέσω του υφισταμένου του Γ.Γ κλπ.

Ο λαός δεν τα εμπιστεύεται πια, τα δύο κόμματα εξουσίας και καταλαβαίνει ότι η Ν.Δ δεν έχει διαφορετική στην ουσία της πολιτική, αλλά ο πρόεδρος της παίζει παιχνίδια εξουσίας πάνω στο δράμα των λαϊκών στρωμάτων. Νισάφι πια, δεν βαρέθηκαν να λαϊκίζουν και να ποντάρουν στην κοντή μνήμη του λαού;

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Στο χωριό του κάτω από τα πλατάνια

ήταν το κοιμητήριο, και ο οικογενειακός

τάφος. Παρά του ότι ήταν άθεος

και υπέρ της καύσης των νεκρών.

Με ευχαρίστηση άκουσε ότι κατακαλόκαιρο

έστω και με νεκρική κάσα, θα έφευγε από το λιοπύρι

της Αθήνας.

Ακόμη και πεθαμένος, σκεπτόταν τους φίλους του,

καταϊδρωμένους, να παλεύουν στα διαμερίσματα

με τον κλιματισμό του δωματίου.

«Σας την έσκασα έστω και την τελευταία στιγμή».

Είπε, και αναχώρησε με ένα τελευταίο χαμόγελο,

στα ωχρά του χείλη.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Αν διαβάσετε το βιβλίο της Καναδής καθηγήτριας πανεπιστημίου, και δημοσιογράφου Ναόμι Κλάιν, «Το δόγμα του σοκ» «εκδόσεις Λιβάνη», θα δείτε ότι σε όποια χώρα έχει εισέλθει το Δ.Ν.Τ, για να δώσει δάνεια διαλύει εντελώς τις κρατικές οικονομίες, ξεπουλάει τσάμπα την δημόσια περιουσία στις πολυεθνικές, και γενικά στις μεγάλες εταιρείες, και αφήνει ερείπια φτώχεια ακρίβεια και ανεργία πίσω του. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το άρθρο -όχι ενός ακροαριστερού εξτρεμιστή- αλλά του καθηγητή στο περίφημο Χάρβαρντ, Νικόλαου Σταύρου στην «Ελευθεροτυπία» της 16-7 -2011 όπου μεταξύ άλλων γράφει¨ «Υποτίθεται πως η τρόικα δεν θα εγκαταλείψει το σκοπό της να διαλύσει τελείως το ελληνικό σύστημα οικονομίας και, μαζί με αυτό, τις αξίες πάνω στις οποίες αυτό βασίστηκε. Τα τρία ιδρύματα βλέπουν τη χώρα, ως ένα τεράστιο οικόπεδο, διαθέσιμο στο μειοδότη, και τους Έλληνες ως αξιόπιστους καταναλωτές με πιστωτική κάρτα».


Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ*

Το βασικό σχόλιο αυτής της ανάλυσης είναι δυσάρεστο: Τα προβλήματα της Ελλάδας θα είναι μακράς διαρκείας, όπως σχεδιάστηκαν όχι από τους Ελληνες αλλά από τους ξένους, πολύ καιρό πριν.

Παραλίες και νησιά θα προστατεύονται από υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας; Το μέλλον της χώρας είναι δέσμιο αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρηματικών συμφερόντων που κάθονται πάνω σε τρισεκατομμύρια κλεμμένου πλούτου, εξερευνώντας για την εύρεση ευχάριστων τόπων να τον επενδύσουν. Το στόχο αυτό κυνηγά με σκληρότητα και ένα «παράλληλο κράτος», που έχει μετατρέψει το πραγματικό κράτος σε πραιτοριανή φρουρά.
Στην αυγή του «καταστροφικού καπιταλισμού» τα μόνα λάθη για τα οποία είναι υπαίτιοι οι Ελληνες ηγέτες είναι αφέλεια και διοικητική ανικανότητα συγκαλυμμένη από το χρυσό χάπι της διαφθοράς.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις 25-26 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει στο Κοινοβούλιο δρακόντεια μέτρα, ξένης έμπνευσης οικονομικές πολιτικές και χειρότερα μέτρα εφαρμογής. Ετσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε την Ελλάδα σε μία κλίμακα κρίσης που δεν έχει επιστροφή και οδηγεί στη μεταμόρφωση των κυβερνητικών λειτουργιών και στην κατάρριψη της εθνικής κυριαρχίας.
Εάν εφαρμοστούν τα εμπνευσμένα από την τρόικα μέτρα, θα υποβιβάσουν με βεβαιότητα την ελληνική κυβέρνηση στο στάτους του «φοροεισπράκτορα», του «εγγυητή της απώλειας κεφαλαίου», του «κτηματομεσίτη» και του «φύλακα» αγοραστών, που σύντομα θα παρουσιαστούν, των ελληνικών νησιών, των παραλιών, των λιμένων, των αερολιμένων, των οδικών δικτύων, των υπηρεσιών, της ύδρευσης.
Στον απόηχο της συνεχούς και χωρίς μελέτη ιδιωτικοποίησης οι Ελληνες θα απολαμβάνουν τα εμφιαλωμένα νερά Ζαγόρι και Κορπή σε τιμή διπλή από αυτή του γάλακτος. Θα ταξιδεύουν σε αυτοκινητοδρόμους με κόστος που θα ορίζεται από ξένες εταιρείες. Θα πρέπει επίσης να συνηθίσουν ότι οι παραλίες και τα νησιά θα «προστατεύονται» από υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας, αποτελώντας τα «βασικά στοιχεία της ανάπτυξης».
Επιπροσθέτως, όπως σε εποχές του παρελθόντος, πολυεθνικές ορδές «Βαυαρών» θα πλημμυρίζουν τη χώρα για να «βοηθήσουν» τους άξεστους Βαλκάνιους να διαχειριστούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας τους. Στο μεταξύ τα καταστήματα της μαμάς και του μπαμπά θα υποβιβάζονται σε μπουτίκ, σε «σούπερ πολυκαταστήματα» και οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώνουν ενοίκιο σε ξένες εταιρείες συγχωνεύσεων.
Οι οδοί Ερμού και Σταδίου με τα συγκεντρωμένα καταστήματα θα αντιμετωπίζονται σε λίγο καιρό σαν κατάλοιπα μιας «υπανάπτυκτης, μη ανταγωνιστικής οικονομίας».
Την παραπάνω εικόνα μπορεί να την αποκαλέσουν «ακραία» ορισμένοι, αλλά τη θεωρώ ρεαλιστική. Κατά τη γνώμη μου, η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους ύπαρξης μεγαλύτερους από εκείνους που αντιμετώπισε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ομως τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο: η Ελλάδα ακόμα διατηρεί αδιαπραγμάτευτο κεφάλαιο. Πριν το ρίσκο μιας γνώμης ως προς το τι ακριβώς θα μπορούσε να είναι αυτό το κεφάλαιο, δύο υποθέσεις θα πρέπει να διατυπωθούν:
Υποτίθεται πως η τρόικα δεν θα εγκαταλείψει το σκοπό της να διαλύσει τελείως το ελληνικό σύστημα οικονομίας και, μαζί με αυτό, τις αξίες πάνω στις οποίες αυτό βασίστηκε. Τα τρία ιδρύματα βλέπουν τη χώρα ως ένα τεράστιο οικόπεδο, διαθέσιμο στο μειοδότη, και τους Ελληνες ως αξιόπιστους καταναλωτές με πιστωτική κάρτα.
Δεύτερον, το δράμα του Σαββατοκύριακου της 25ης/26ης Ιουνίου είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί αρκετές φορές από τους «αυστηρούς οικονομικούς». Δεν θα τερματιστεί παρεκτός εάν ο πόνος γίνει αισθητός σε κάθε Ελληνα και οι Τζορτζ Σόρος και Goldman Sachs και λοιποί σαν του λόγου τους κηρύξουν ότι η οικονομία «έπιασε πάτο».
Αυτό το διόλου αξιοζήλευτο στάδιο θα επιτευχθεί όταν η χώρα θα μοιάσει με τη Ρωσία της δεκαετίας του 1990. Ενώ τον Γέλτσιν παρακινούσε η ζάλη της βότκας, τα δυτικά οικονομικά κεφάλια μεταβίβαζαν 85% του ΑΕΠ σε επτά ολιγάρχες και ουδείς υποτίθεται ότι θα ρωτούσε «πώς σκαρφάλωσαν σε τέτοια ύψη».
Με τέτοιες προοπτικές στον ορίζοντα, η Ελλάδα θα πρέπει να πραγματοποιήσει κρίσιμα βήματα για να υπερασπιστεί ό,τι έμεινε από την εθνική της ακεραιότητα.
1 Πρέπει να συσταθεί μια Επιτροπή ειδικών αποτελούμενη από μέλη αδέσμευτα από κομματικές πολιτικές, η οποία θα προετοιμάσει μια «ελεγχόμενη πτώχευση» σε περίπτωση που καταστεί αναπόφευκτη η επαναφορά του εθνικού νομίσματος. Πέραν της ελληνικής κακοδιαχείρισης, με τις συμβουλές ειδικών, γεγονός είναι ότι η Ελλάδα επελέγη ως σφήνα για τη διάλυση της ευρωζώνης και την προετοιμασία τους εδάφους για να επιστρέψουν οι κερδοσκόποι που παίζουν με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις παλιές καλές ημέρες της κερδοσκοπίας σε καθεστώς ατιμωρησίας.
Το λάθος που έκαναν οι μεγαλοεπενδυτές ήταν ότι θεώρησαν πως η ελληνική οικονομία ήταν πολύ μικρή για να εξαπλωθεί η κρίση εκτός συνόρων. Δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία που θα πτωχεύσει και θα δούμε αν κάτι τέτοιο θ' άρεσε στους μάγους της Wall Street. Οσο για τους Ελληνες, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, η μελλοντική οικονομική αυτάρκεια και, για άλλη μια φορά, η χρήση της περίπτωσής τους ως παραδείγματος για άλλα πιθανά θύματα.
2Πρέπει να δημιουργηθεί μια μη πολιτική Επιτροπή με διευρυμένες δικαστικές εξουσίες και πολυεθνική σύνθεση για να διερευνήσει ποιοι, Ελληνες και ξένοι, ευθύνονται για τη δεινή κατάσταση της χώρας. Ο ελληνικός λαός δεν έδωσε ποτέ άδεια σε κανένα να χρησιμοποιήσει τον εθνικό πλούτο ως κουμπαρά για τη χρηματοδότηση του νεποτισμού ή να προσλάβει την Goldman Sachs να τον συμβουλεύσει πώς να μπει πρόωρα στην ευρωζώνη μπλοφάροντας.
3 Πρέπει επίσης να συσταθούν πολυεθνικές επιτροπές για να διερευνήσουν, ας ελπίσουμε με θεσμική νομιμότητα, την εσωτερική λειτουργία των τριών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το έργο της η επιτροπή αυτή πρέπει να δει το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ για τη διεθνή οικονομική κατάρρευση του 2008 «Inside Job» .
**Ο Δρ Νικόλαος Σταύρου είναι ομότιμος καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Howard.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

--------------------------------------------------------------------------------
From: manousosdaskalakis@hotmail.com
To: news@agonaskritis.gr
Subject: kalokairi
Date: Fri, 15 Jul 2011 17:51:58 +0300


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η θάλασσα χαϊδεύει παιχνιδιάρικα τα ελαφρά κυματάκια της.

Τα βράχια ζηλεύουν , τα κύματα και προσπαθούν να σηκωθούν να

βουτήξουν στο νερό.

Τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στην παραλία

περπατούν με ροδάκια ,κάνοντας κύκλους στην άμμο.

Ένας φάρος απέναντι περιμένει να πέσει το σκοτάδι,

για να δώσει σινιάλο, στα καράβια, που εισέρχονται

στο λιμάνι.

Τα πεύκα δροσίζουν στην στεριά τον θερμό αέρα

Η μυρωδιά του ιωδίου, εισέρχεται ιαματικά στην ατμόσφαιρα.

Οι τουρίστες χαζεύουν στην παραλία τον πλανόδιο ακροβάτη.

Καλοκαίρι καθαρός ουρανός ,θάλασσα ερωτική ,γλάροι που πετούν,

και ψυχές ονειροπόλες, που δημιουργούν ουτοπίες .





ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ο βουλευτής της Ρωσικής Δούμας {βουλής} Ελληνορώσος Ιβάν Σαββίδης ,και μέλος του ΣΑΕ {Συμβούλιο απόδημου Ελληνισμού} σε συνέντευξη του στον ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» Θανάση Αυγερινό ,ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου , ότι πήγε στην Μόσχα την δύσκολη περίοδο του 2010, και αντί να ζητήσει δάνειο όπου θα του έδιναν 25 δις ευρώ, συζήτησε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Β. Πούτιν για .οικολογία «Σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη, το Κρεμλίνο ζήτησε να εξηγηθεί στον πρωθυπουργό, ότι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελε, έστω και τηλεφωνικά, από τον Β. Πούτιν, γι' αυτό και αργότερα προτάθηκε να χορηγηθεί δάνειο, «που θα πληρωθεί εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα», έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία, όμως και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε». Σημείωση. Εδώ καίγονταν τα πατζάκια μας κα οι Ρώσοι ήθελαν να μας πουλήσουν τεθωρακισμένα οχήματα. Δεν φώναζαν καλύτερα τον Άκη Τζοχατζόπουλο, που γνώριζε άριστα από αμυντικές προμήθειες; Η Ελλάδα βεβαίως πρέπει να τηρεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ,διατηρώντας άριστες σχέσεις και με την Ρωσία χώρα μεγάλη και ανερχόμενη δύναμη. Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι να το πούμε λαϊκά πάρε δώσε , κυριαρχούνται από συμφέροντα, κι όχι από συναισθηματισμούς. Όμως όπως φαίνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ενέδωσε στις πιέσεις των Αμερικανών, και δεν υλοποιεί την συμφωνία με την Ρωσία για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, στην οποία είχε δώσει ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν, μεγάλη σημασία και επισκέφθηκε την Ελλάδα επί Καραμανλή β? . Αλλά οπωσδήποτε συμφέρει και την Ελληνική πλευρά. Όπως επίσης ενέδωσε στις πιέσεις, και ο δεξιός Βούλγαρος πρωθυπουργός, ο οποίος έφερε προσχήματα ..οικολογικά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στο μέτρο των δυνατοτήτων της μικρής μας χώρας, προσπάθησε να ασκήσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Ο γιος του όμως ,και σε αυτό τον τομέα προβαίνει σε πατροκτονία.
ΣΙΝΕ ΚΗΠΟΣ

Τετάρτη 13-7 -2011

«ΚΑΘΕ ΨΈΜΑ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ»

Μια παραγωγή του Τσέχικου κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πριν λίγα χρόνια είχε προβληθεί στην πόλη μας η Γερμανική ταινία «Οι ζωές των Άλλων», όπου ασκούσε μέσα από προσωπικές ιστορίες, κριτική στο απολυταρχικό Σταλινικό καθεστώς, της Ανατολικής Γερμανίας, και τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών όπως η «Στάζι».

Μια αντίστοιχη ταινία είναι η Τσέχικη με τίτλο «Κάθε ψέμα κρύβει μια αλήθεια».

Η Τσεχία μέσα κι από την ταινία αυτή, προσπαθεί με μια συγχωρητική ματιά να συμφιλιωθεί με τον εαυτόν της, να συμβιώσει με την ιστορία της επουλώνοντας τα ιστορικά της τραύματα. Ο Σκηνοθέτης συνθέτει την ιστορία του σεναρίου με φλάς μπακ και με εξωτερικά γυρίσματα στην Σουηδία όπου είχε καταφύγει διωκόμενος ένας από τους ήρωες του έργου. Ο Πάβελ Γιόσεκ είναι ένας ηλικιωμένος πια, διακεκριμένος καθηγητής ψυχιατρικής, όπου δρέπει δάφνες για την αντιστασιακή του ιστορία, απέναντι στο κομμουνιστικό {απολυταρχικό} καθεστώς και για την προσφορά του στην ψυχιατρική. . Εκεί που το τηλεοπτικό συνεργείο γυρίζει σε βίντεο τη ζωή του καθηγητή, και συμβουλεύεται ένα φάκελο των μυστικών υπηρεσιών, ανακαλύπτει μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία του βιογραφικού του. Όταν ο καθηγητής υπηρετούσε ως ψυχίατρος, σε νοσοκομείο της Πράγας έδινε πλαστές ψυχιατρικές γνωματεύσεις, σε νέους για να γλυτώνουν το στρατιωτικό τους. Οι μυστικές υπηρεσίες σαν μακρύ χέρι του καθεστώτος, το γνώριζαν, και τον εκβίασαν. Φοβούμενος ο ψυχίατρος, ότι θα πήγαινε στην φυλακή για τις παράνομες γνωματεύσεις, ενέδωσε στις πιέσεις και έδωσε σε 7 περιπτώσεις πληροφορίες τις οποίες εκμαίευε με κατάλληλες ερωτήσεις, για την δράση των αντικαθεστωτικών. Ένας από αυτούς ήταν και ο νεαρός ζωγράφος που είχε παντρευτεί η πρώην ερωμένη του. Ο ζωγράφος αναγκάστηκε να φύγει κυνηγημένος στην Σουηδία και ο καθηγητής παντρεύτηκε την γυναίκα του, η οποία ήταν έγκυος με τον καλλιτέχνη. Ο καθηγητής ήταν ένας έντιμος άνθρωπος και δεν άντεξε τις τύψεις της συνείδησης του για τις πράξεις του . Για ένα διάστημα παράτησε την ιατρική, και άρχισε να πλύνει τζάμια για να επιβιώσει. Βεβαίως μαζί με άλλους διανοουμένους ανέπτυξε και αντιστασιακή δράση ξεπλύνοντας την ντροπή του. Στο τέλος της ταινίας σε δημόσια τελετή προς τιμή του καθηγητή, και παρόντος του εξόριστου καλλιτέχνη , του ζήτησε δημόσια συγνώμη, και παραδέχτηκε την μαύρη κηλίδα στην προσωπική του ιστορία. Ο ζωγράφος έχοντας ακόμη στα χέρι τα σημάδια από τα καψίματα των τσιγάρων των βασανιστών του ,κατάπιε την πίκρα και τον θυμό του ,και τον συγχώρησε.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗ ΚΡΙΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο FRANCOIS MORIN είναι ομότιμος καθηγητής του πανεπηστημίου της toulouse i. Υπήρξε μέλος του Γενικού συμβουλίου της τράπεζας της Γαλλίας και του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης. Έχει εκδόσει πολλά βιβλία. Στο τελευταίο βιβλίο του ¨"Ένας κόσμος χωρίς την Γουόλ Στρητ; "εκδόσεις Μεταίχμιο" γράφει ¨ "Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το μέγεθος των δονήσεων, κι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται ενδεχομένως και για πρώτη φορά στα όρια του. Στην καρδιά της παγκόσμιας αυτής απορρύθμισης βρίσκεται η παντοδυναμία του τραπεζικού κλάδου,και μέσα σαυτό η κερδοσκοπική δραστηριότητα του ολιγοπωλιακού τραπεζικού πυρήνα του. Σε αυτό προστίθενται τα μετοχικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν οι θεσμικοί επενδυτές, τα οποία τρέφονται με υπερκέρδη. Δεν πρέπει λοιπόν να μας εκπλήσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της κρίσης, και η λογική που τα προκαλεί. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο, ούτε αποκλειστικά στο κοινωνικό και πολιτικό. Η παντοδυναμία του χρηματοικονομικού κλάδου κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έδωσε άλλη διάσταση, σε όλα τα δεδομένα του προβλήματος. Η κρίση που ζούμε είναι μια πραγματική κρίση πολιτισμού ,που ενέχει επίσης τον κίνδυνο εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη, καθώς και τον κίνδυνο της εξάλειψης ορισμένων ειδων, πρόκειται δηλαδή για μια πραγματική υπαρξιακή κρίση". Σημείωση. Να γιατί ο σημερινός καπιταλισμός ονομάστηκε από τα κινήματα "καζινοκαπιταλισμός" και να γιατί το σύνθημα της αριστεράς "οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη" είναι περισσότερο από ποτέ, επίκαιρο.
MAΣ ΣΩΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ; ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η φετινή χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό. Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από την στήλη της Ελιζαμπέτα Καζαλότι στην "ελευθεροτυπία" "Τα δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Ε» και ο Λύσανδρος Τσιλίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΧΑΤΑ (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων). «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία» είπε «η ζήτηση και οι κρατήσεις από ξένα ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν αυξηθεί φέτος εντυπωσιακά και... τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Αύξηση κρατήσεων 36% είχαμε μέχρι τον Μάιο για τη Ρόδο, 27% για τη Κω, 12% για το Ηράκλειο και 20% για τη Χαλκιδική. Αυξημένες αφίξεις Γερμανών και Αυστριακών τουριστών παρατηρούνται ειδικά σε Ρόδο, Χαλκιδική, Κυκλάδες και Κρήτη που είναι και ο αγαπημένος τους προορισμός». «Φέτος έχουμε ξεπεράσει τα μεγέθη και διαπραγματευόμαστε ήδη για του χρόνου. Το προϊόν μας με λίγα λόγια εξαιτίας και της σταθερότητας των τιμών παρουσιάζει μια ανοδική πορεία. Είμαστε πλέον ανάμεσα στους 5 δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο» πρόσθεσε.
Βεβαίως δεν φθάνει ο τουρισμός για να ορθοποδήσει η Ελληνική οικονομία. Χρειάζεται αγροτική ανάπτυξη κυρίως στα οικολογικά προϊόντα λόγω του ορεινού όγκου της Ελλάδας και των μικρών ιδιοκτησιών. Όπως επίσης πρέπει να δωθεί μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Η Φιλανδία ήταν μια μικρή χώρα και δημιούργησε την "ΝΟΚΙΑ". Εμείς εδώ όπου οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, έδωσαν τα φώτα των επιστημών και των τεχνών στην πολιτισμένη ανθρωπότητα γιατί δεν έχουμε αυτοπεποίθηση; Προϋπόθεση βέβαια είναι να μας μειώσουν το χρέος οι πιστωτές, για να φύγει αυτό το τεράστιο άγος από τα κεφάλια μας.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΓΕΣΙΑ Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Λέγεται από πολλούς ότι δεν υπάρχει ηγεσία στην Ευρώπη. Εγώ λέω ότι υπάρχει και ότι έχει προσχωρήσει - ιδιαίτερα μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού - στη λογική των αγορών παντός είδους, και ιδιαίτερα στη λογική του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τώρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει γίνει πανίσχυρο, επειδή οι ηγεσίες το άφησαν ασύδοτο, χωρίς έλεγχο και κανόνες και επιβάλλει τους όρους του στην πολιτική ,δηλαδή στους λαούς.

Σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες καλοπιάνουν τους τραπεζίτες να επωμισθούν μέρος του ρίσκου των δανείων προς την Ελλάδα, και αύριο προς τα άλλα κράτη της ΕΕ για να μη τα φορτωθούν όλα οι λαοί. Οι ιδιωτικοί Αμερικάνικοι «Μούντις» «Φίτς» κλπ «οίκοι αξιολόγησης» με τεράστια συμφέροντα και οι ίδιοι απειλούν ότι θα ορίσουν την περίπτωση αυτή «πιστωτικό γεγονός-επιλεκτική χρεοκοπία».Προτιμούν την διαρκή επιβολή λιτότητας στους λαούς, για να εισπράξουν τα χρωστούμενα οι τραπεζίτες που έδωσαν στα κράτη αδιαφανώς. Αυτό είναι το σημερινό αδιέξοδο του καπιταλισμού χωρίς όρια και κανόνες ο οποίος τρώγει τις σάρκες των λαών.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Η Ελλάδα έχει ανάγκη από"κούρεμα" γιατί είναι καλοκαίρι και τα χίπικα μαλλιά της παραζεσταίνουν το κεφάλι. Έχει ανάγκη επίσης από ένα Ευρωπαϊκο σχέδιο Μάρσαλ για να αναπτυχθεί. Αντί να ξεπουληθούν τα πάντα για να πληρωθούν τα τοκογλυφικα χρεολύσια στις τράπεζες,γιατί δεν μας δίνει η Γερμανία το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τις μαρτυρικές κωμοπόλεις που κατέστεψε στην κατοχή; Γιατί επίσης δεν παίρνει το Ελληνικό κράτος πίσω τις μίζες από τους διεφθαρμένους αξιωματούχους; Πότε η Ευρωπαϊκη ένωση θα αποκτήσει ομοσπονδιακή διακυβέρνηση και δημοσιονομική ένωση;Μήπως εισήλθαμε στο λάκκο των λεόντων ,και είναι προτιμότερο να επιστρέψει Ελλάδα στην δραχμή ;
Αυτό δε σημαίνει ότι χώρα μας δεν έχει ανάγκη από χριστή διοίκηση, εξυγίανση των δημοσιονομικών , και εγκατάλειψη του κομματοκρατικού πελατειακού και κλεπτοκρατικού κράτους.
Η ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης η οποία εισήλθε στην ΕΟΚ κυρίως για πολιτικούς λόγους από την δεξιά του Κ.Καραμανλή του α?. Δεν είχε ισχυρή παραγωγική βάση ,κι ένα άνοιγμα των συνόρων χωρίς δασμολογική προστασία δεν την βοήθησε να γίνει χώρα ανταγωνιστική στους τομείς που γνώριζε καλύτΕρα . Στην γεωργία και στον αναπτυσόμενο τουρισμό. Οι αγρότες εισέπραξαν επιδοτήσεις για να επενδύσουν στην αγροτική οικονομία, αλλά τα χρήματα εισήλθαν στην κατανάλωση. Οι συνεταιρισμοί που θα μπορούσαν να αναπτύξουν την αγροτική παραγωγή με εξαγωγές απέτυχαν εξαιτίας του πελατειακού κράτους ,της κακοδιαχείρισης της διαφθοράς και της παγκοσμιοποίησης. Ο αναπτυσόμεος τουρισμός δεν αναπτύχθηκε σε σωστές βάσεις . Πόνταρε κυρίως στον φθηνό μαζικό τουρισμό, και λόγω της Ελληνικής ολιγωρίας και ανοργανωσιάς κατέστρεψε το περιβάλλον. Δεν αναπτύχηκε ο οικοτουρισμός ούτε άλλες μορφές τουρισμού για όλο το χρόνο. Τα κόμμτα εξουσίας δανειζόταν και διόριζαν {Κράτος και δήμοι" χωρίς να σεβαστούν καθόλου την νοικοκυρεμένη διαχείριση και την χριστή διοίκηση. Οι έχοντες την εξουσία κυβέρνησαν χωρίς αιδώ και χωρίς το πνεύμα της ευθύνης.
Οι ίδιοι φρόντισαν να έχουν το ακατόδιωκτο ,και την παραγραφή διατηρώντας κλεμμένα και προνόμια. Τα βάρη τα φόρτωσαν στα συνηθισμένα υποζύγια μισθωτούς ,συνταξιούχους μικροεπαγγελματίες. Μετά έβγαλαν και γλώσσα¨ "Μαζί τα φάγαμε" Αμ δε.
Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ
Δεν γνώριζε ο Βασίλης από κρίσεις και

φενακισμένεςδυνειδήσεις.

Ζούσε σε χωριό

παρέα με την δροσιά της κληματαριάς, και

τον ιδρώτα από την καλλιέργεια του μικρού

αγρού. Δεν ένοιωθε να του λείπει τίποτα.

Αισθανόταν πλήρης, πολύ πλούσιος, και

έπαιζε την λύρα του, καθισμένος

στο παραθύρι , του παλιού πετρόχτιστου

με τις καμάρες.

Δεν είχε τηλεόραση , δεν διάβαζε εφημερίδες,

είχε όμως μια γλύκα στη ψυχή του ,

Και την μετέδιδε στο καφενείο του χωριού.

Ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος και το ήξερε.







ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΣΤΡΑ

Ήταν μανιώδης στην καθαριότητα.

Έμοιαζε της μάνας της.

Αεικίνητη την έβλεπες να τρίβει,

από το πρωί ως το βράδυ τα πατώματα

και να κρατά το ξεσκονιστήρι..

Παντρεύτηκε και της έτυχε ένας ατζούμπαλος.

Συνέχεια έτρεχε από πάνω του, και του έβαζε τις φωνές.

Μη τούτο, μη κείνο.

Στο τέλος ο εκείνος, πήρε το καπελάκι του, κι έφυγε.

Κρίμα γιατί είχαν παντρευτεί από έρωτα.

Ώσπου έσβησε από την πολύ πάστρα εκείνης.



ΕΝ ΑΔΙΚΩ

Κληρονόμησε ένα σπίτι από τον παππού.

Ο παππούς του είχε μεγάλη αδυναμία.

Ένεκα που είχε το όνομα του.

Και το σόι θα διαιωνιζόταν.

Θα ξεπερνούσε τον θάνατο ,

που είναι ο αιώνιος ανθρώπινος φόβος.

Ανώριμος ο νέος ακόμη, αποφάσισε να πουλήσει

την κληρονομιά για να τζογάρει στο χρηματιστήριο

εκείνες τις εποχές της ανόδου.

Το σπίτι κατέληξε ένας άϋλος τίτλος.

Η κληρονομιά χάθηκε εν αδίκω.

Ο παππούς εκτελέσθηκε άσπλαχνα, από τον εγγονό.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΚΟΛΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Χαμένα πάνε εντελώς τα λόγια των δακρύων. Όταν μιλάει η αταξία η τάξη να σωπαίνει. Έχει μεγάλη πείρα ο χαμός. Κική Δημουλά- από τη συλλογή -«Χαίρε Ποτέ».



Έτος 1999. Στον γαλανό ουρανό της Ελλάδας, έχει δημιουργηθεί μια παράξενη ευφορία. Είχαν περάσει οι παλιές εποχές του Ελληνικού ονείρου, όπου ήταν άνοδος στο διαμέρισμα κι η απόκτηση ενός αυτοκινήτου. Στο τέλος του 20ου αιώνα ο Έλληνας ήθελε κάτι περισσότερο . Τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό. Το Ελληνικό χρηματιστήριο είχε μια συνεχή ανοδική πορεία. Συναινούντος του ανάλογου κλίματος, που είχε δημιουργήσει ο τύπος, ηλεκτρονικός και έντυπος, στο πλατύ κοινό, υπήρχε η εντύπωση στους αδαείς, ότι¨ τοποθετείτε σήμερα τα χρήματα σας σε χρηματιστηριακές μετοχές, και σε λίγες ημέρες, ή το πολύ μήνες πολλαπλασιάζονται, και δεν έχετε ανάγκη να ξαναεργαστείτε για χρόνια. Πολιτικοί παράγοντες επικροτούσαν τα συμβάντα, και υποστήριζαν ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, είναι ο καθρέπτης της Ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι σε άνοδο.

Συνεχώς νέες εταιρείες εισερχόταν στο χρηματιστήριο, ενώ οι παλιότερες προέβαιναν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου. Σε κάθε γωνία τα Ελλάδας είχαν ιδρυθεί ΕΛΔΕ{ Εταιρίες διαβίβασης μετοχών}. Νέες εφημερίδες οικονομικού περιεχομένου εκδιδόταν, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομετόχων, και οικονομικοί αναλυτές προέβαιναν σε ενημερωτικές ομιλίες, στις πόλεις της περιφέρειας, για να ενημερώσουν το ευρύ κοινό. Οι τράπεζες έδιναν βραχυπρόθεσμα δάνεια ,για αγορά μετοχών. Άνθρωποι που δεν γνώριζαν τι είναι το χρηματιστήριο, και πως λειτουργεί , και γιατί υπάρχει, είτε αγόραζαν μόνοι τους μετοχές στην τύχη, ή οι πιο νοήμονες κατέθεταν τα χρήματα τους σε αμοιβαία κεφάλαια, για να τα διαχειριστούν επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων. Πουλήθηκαν οικόπεδα, πουλήθηκαν οικίες πουλήθηκαν στάνες, έγιναν αναλήψεις οικονομιών πολλών χρόνων, για να αγορασθούν μετοχές. Κάποιοι μεγαλομέτοχοι κέρδισαν πακτωλό χρημάτων με χειραγωγήσεις μετοχών, βοηθούντος και της απουσίας συγκεκριμένου αυστηρού πλαισίου λειτουργίας του Χ.Α.Α και ελεγκτικών μηχανισμών. Τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού ωφελήθηκαν τα μέγιστα με τις επενδύσεις τους στο ΧΑΑ και μάζεψαν ζεστό χρήμα από την Ελληνική οικονομία. Όμως αλίμονο. Το χρηματιστήριο δεν είναι ορθολογικός θεσμός. Στο ταμπλό του παίζονται τεράστια κερδοσκοπικά παιχνίδια. Όπως το 1999. Σε λίγο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε μια χρηματιστηριακή φούσκα. Ακριβώς όπως ο παπατζής παίζει στους αφελείς τον παπά, και αφήνει κάποιον να κερδίζει, και μετά συνεχώς χάνει. Έτσι και στο χρηματιστήριο. Κάποιοι μικρομέτοχοι, στην αρχή κέρδισαν για να δημιουργηθεί κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά ,και να φουσκώσει υπέρμετρα ο δείκτης του ναού του χρήματος. Όπως κάθε μπαλόνι ξεφουσκώνει και αδειάζει από τον αέρα ,έτσι και το χρηματιστήριο. Ξεφούσκωσε και πήρε ο ήχος του τις ελπίδες των Ελλήνων για εύκολο πλουτισμό. Όσοι πρόλαβαν να φύγουν εγκαίρως βγήκαν κερδισμένοι. Οι πολλοί βγήκαν χαμένοι, και μερικοί κατεστραμμένοι. Τεράστια χρηματικά ποσά άλλαξαν χέρια σχεδόν σε μία νύκτα. Τελικά το όνειρο του εύκολου πλουτισμού έγινε ένας εφιάλτης, που θα τον θυμούνται οι χαμένοι για πολλά χρόνια.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Καρτερία γράφουν στα μπουκαλάκια οι ετικέτες. Δεν είναι καρτερία. Είναι μια συμφιλίωση εχθρική ανάμεσα ζωής, και αβίωτου. ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ –Από τη συλλογή «ΧΑΙΡΕ ΠΟΤΕ»
Τα μέτρα του πρώτου μνημονίου ήταν βίαια , και ανακόλουθα ως προς τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ «ότι λεφτά υπάρχουν». Είναι δυνατόν να υπόσχεσαι βελτίωση τη ζωής των εργαζομένων, ενώ γνώριζες την κατάσταση της οικονομίας; Στην Ελλάδα το δύο μεγάλα κόμματα έτσι συμπεριφέρονται για να κατακτήσουν την εξουσία ,όπου την εννοούν ως κομματικό λάφυρο. Άλλα λένε κι άλλα κάνουν αλλά , με τα ρουσφέτια και τα δάνεια ο λαός κουτσοβολευόταν. Έκανε βέβαια κι ο λαουτζίκος τις μικροπαρανομίες του, και η εξουσία για να κάνει τις μεγάλες αρπαχτές, έκανε πως δεν έβλεπε. Ώσπου ήρθε η ώρα της λυπητερής. Ήρθε το πρώτο μνημόνιο και ο κοσμάκης δεν μίλησε, κατάπιε τον θυμό του, και έδωσε στην κυβέρνηση μια ακόμη ευκαιρία. Βλέποντας όμως, ότι η κυβέρνηση υποτάχτηκε πλήρως στους ξένους τραπεζίτες και σια, αγανάκτησε και βγήκε να διαδηλώσει ειρηνικά στη πλατεία Συντάγματος. Ύστερα ήρθε το δεύτερο μνημόνιο όπου ονομάστηκε «μεσοπρόθεσμο». Γεμάτο φόρους επί των ίδιων υποζυγίων μισθωτών συνταξιούχων και μικροεπαγγελματιών αλλά και «φάστ τράκ» ξεπούλημα ζωτικών τομέων του δημοσίου, όπως το νερό και η ενέργεια. Παιδιά γίναμε χώρα του τρίτου κόσμου, μπανανία και βάλε. Την ώρα που ψηφιζόταν στην βουλή ερρίφθησαν χημικά και δακρυγόνα ,επί των πολιτών, δικαίων και αδίκων για να τους διαλύσουν, να ψηφισθεί από την μειοψηφία πια του 21% η περαιτέρω υποδούλωση της χώρας στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Πείτε μου σας παρακαλώ. Αυτή είναι δημοκρατία που ζούμε , επίφαση δημοκρατίας, ή δικτατορία της και, μιντιακής ολιγαρxίας;

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΟΝΕΙΡΟ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Θα νικήσουμε όμως γιατί η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας. Να? Βλέπετε αυτό το μνημείο μπροστά σας .Το βλέπετε; Το χρηματιστήριο λέει ο Σακάρ. Ε, αλίμονο, και βέβαια το βλέπω? Χαζό μου φαίνεται να το γκρεμίσουμε και να το χτίσουμε αλλού..Αν και προβλέπω ότι θα τιναχτεί στον αέρα από μόνο του ,όταν θα το απαλλοτριώσει το κράτος, που θα είναι λογικά η μοναδική και καθολική τράπεζα του έθνους. Και ποιος ξέρει; Θα γίνει τότε μια δημόσια αποθήκη για να βάζουμε τα αμέτρητα πλούτη μας. Ένας μεγάλος σιτοβολώνας που θα δίνει στα εγγόνια μας κάθε λογής πολυτέλεια για τις γιορτές τους». Εμίλ Ζολά, 1891

Και λοιπόν πιστεύατε ότι επειδή ο Λεωνίδας ο Κύρκος το ΚΚΕεσ- η ανανεωτική αριστερά διατυμπάνιζε τότε, την δεκαετία 70 -80, «Ναι στην Ευρώπη των λαών όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων» θα γινόταν πραγματικότητα; Όχι μόνο δεν έγινε η Ευρώπη των λαών, αλλά φορτώνουν και στους λαούς τις τεράστιες ζημιές των τραπεζών, από τα τοξικά χρηματιστηριακά προϊόντα. Η Ελληνική κρίση δεν είναι μόνο Ελληνική, αλλά κρίση του παγκόσμιου και ειδικότερα του δυτικού καπιταλισμού . Κρίση της Γουόλ στριτ,του Σίτυ, του Τόκιο, της Φρανκφούρτης. Η Αμερική είναι υπερχρεωμένη ,όπως και η μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, και η ίδια η κραταιά Γερμανία. « Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας μείζονος οικονομικής καταστροφής. Η οικονομία του πλανήτη μας κυριαρχείται πια από την απόλυτη ισχύ ενός παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού συστήματος, η αυξανόμενη αστάθεια του οποίου, είναι η πηγή των πιο πρόσφατων κρίσεων. Πως είναι δυνατόν να μην βλέπουμε ότι η επόμενη κρίση είναι μπροστά μας; Και, αυτή τη φορά πως θα μπορέσουν άραγε τα κράτη να ανταποκριθούν»; Γράφει ο διαπρεπής Γάλλος καθηγητής Φρανσουάν Μορίν στο βιβλίο του¨ «Ένας κόσμος χωρίς την Γουόλ στριτ». «Εκδόσεις Μεταίχμιο». Είναι καιρός οι λαοί μέσα από τον αγώνα τους ενταγμένοι σε κοινωνικά κινήματα, να πιέσουν την πολιτική εξουσία που τώρα υπηρετεί τις τράπεζες και τις πολυεθνικές, να αλλάξει κατεύθυνση προς όφελος των λαών. Γιατί¨ «λαοί ενωμένοι ποτέ νικημένοι». Πριν να ξεσπάσουν στον ορίζοντα θύελλες και καταιγίδες.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ





Το καλοκαίρι μ`εκείνη ταίρι,

τ`άστέρια λάμπουν στον ουρανό.

Αχ καλοκαίρι μου πόσο λαχτάρησα

την παιδική μου ηλικία για να βρω.

Φύσα αεράκι πάρε ψηλά τα όνειρα μου

για να μη πέσουν στο κενό.

Το καλοκαίρι ο ήλιος λάμπει.

Χορεύουν αμέριμνα βουνά και κάμποι.

Σέρνω κι εγώ μαζί της το χορό.

Τα δώρα της φύσης να χαρώ.



Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ ΜΗ ΜΕ ΧΤΥΠΑΤΕ



Ανοίγω το πουκάμισο μου.

Τα στήθια μου σε σας προτάσσω.

Τα βέλη σας, τα δηλητηριασμένα

να τα καρφώσετε ευθεία στην καρδιά μου.

Χτυπήστε με εάν μπορείτε με ευθείες βολές,

Χωρίς μισόλογα, ψελλίσματα και ύπουλες

περιστροφές.

Δεν έχω τίποτα να κρύψω ζω στο διάφανο

το φως. Αγαπώ με πάθος τους ανθρώπους.





Αλλά δεν είναι αυτοσκοπός.

Γράφω και στίχους πότε, πότε

Για να γλυκάνω με τις λέξεις.

Όσες ζωντανές ψυχές.

Μην κρύβεστε σαν τα ποντίκια.

Στα λαγούμια κάτω από το χώμα.

Σαν τυφλοπόντικες κρυμμένοι,

Ανώνυμοι και περιφρονημένοι.

Πιο δυνατό με κάνετε με τα

Κρυφά σας τα βελάκια.

Ποτέ δεν πάνε στην ψυχή μου

τα ύπουλα σας τα φαρμάκια



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚ
Από: manousos daskalakis (manousosdaskalakis@hotmail.com)
Εστάλη: Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011 5:34:24 μμ
Προς: news@agonaskritis.gr (news@agonaskritis.gr)


ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Αντί του δικού μας ταπεινού σημερινού σημειώματος, θ` αφήσουμε να μιλήσουν σπουδαίες διεθνείς πνευματικές προσωπικότητες. «Η χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία έγινε ένας εχθρός της ανθρωπότητας. Προσθέτω¨ Σήμερα είμαστε σε μια κριτική φάση, στην οποία χρειάζεται να ξανασκεφθούμε και να δημιουργήσουμε μια πολιτική αναγέννηση. Προτείνω να αντλήσουμε ιδέες από τις τρεις κληρονομιές ¨την ελευθεριακή για την αυτονομία του ατόμου, τη σοσιαλιστική για να βελτιώσουμε την κοινωνία, την κομμουνιστική, για να δημιουργήσουμε την κοινότητα. Αυτές οι κληρονομιές διαχωρίστηκαν, αποστεώθηκαν, εκφυλίστηκαν. Σήμερα οφείλουμε να επιστρέψουμε στις πηγές μας και να αναγεννήσουμε τα πάντα. Μπορούμε να βοηθηθούμε από την αποκλίνουσα και περιθωριακή σκέψη. Η ανθρωπότητα άλλαξε πολλές φορές την πορεία της χάρη σε ανθρώπους από πρώτη άποψη περιθωριακούς¨ τον Βούδα ,τον Ιησού, και τον Μωάμεθ. Ακόμη και η δημοκρατία κινδύνεψε να μην γεννηθεί ¨αν η Περσική αυτοκρατορία είχε νικήσει την Αθήνα, τον πέμπτο αιώνα. Γεννημένη σε μια μικρή Ελληνική πόλη ,αναπτύχθηκε έπειτα, και έγινε μια πολύ σημαντική σύγχρονη δύναμη. Αλλά και οι σύγχρονες επιστήμες γεννήθηκαν από πνεύματα απόβλητα, από την κοινωνία του 17ου αιώνα¨ τον Γαλιλαίο, τον Μπέϊκον, και τον Καρτέσιο. Ο σοσιαλισμός γεννήθηκε από τις ιδέες ενός διανοουμένου, αγνοημένου από όλα τα πανεπιστήμια και όλες τις προσωπικότητες της εποχής , του Μαρξ. Εγώ αποκαλώ πολιτική της ανθρωπότητας και πολιτική του εκπολιτισμού, εκείνη που θέτει το πρόβλημα της σωτηρίας της βιόσφαιρας». Εντγκάρ Μορέν Γάλλος φιλόσοφος.

«Ένας ανθρωπολογικός μετασχηματισμός-που ίσως δεν είναι ανέφικτος, αλλά είναι πολύ απίθανος -έτσι όπως τον ονειρεύτηκαν ο Καντ και ο ίδιος ο Μαρξ, εκκινεί από την ιδέα ότι θα υπάρξει μια εποχή στην οποία ο εμπειρικός άνθρωπος και το ανθρώπινο γένος, θα «επανενωθούν» τελικά, μια εποχή στην οποία κάθε ξεχωριστό πρόσωπο θα γίνει απολύτως καλό και , ξεχνώντας ατομιστικό και ιδιοτελές στοιχείο, θα καταλήξει να μοιάζει με το Χριστό. Από τη μεριά μου αμφιβάλω αν αυτή είναι μια βιώσιμη και επιθυμητή προοπτική. Αν σε όλη την ιστορία του ανθρώπου παρέμεινε έτσι όπως είναι, γιατί θα έπρεπε ξαφνικά να αλλάξει στη διάρκεια της δικής μας ιδιαίτερης συγκυρίας; Ποιο είναι το δικό μας προνόμιο; Ποιος και πως θα μας το έχει παραχωρήσει; Είναι ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν». Άγκνες Χέλερ Ουγγαρέζα Φιλόσοφος.

«Κανένα άλλο ιστορικό σύστημα, δεν παρήγαγε περισσότερο πλούτο, όπως ο καπιταλισμός και κανένα δεν παρήγαγε περισσότερη καταστροφή. Ο σοσιαλισμός δεν θα επιβίωνε με αυτή την περιφρόνηση για την ανθρώπινη ύπαρξη, έτσι όπως δεν επιβίωσε στην Σοβιετική Ένωση, επειδή σχεδιάστηκε ακριβώς για να ικανοποιεί τις ανάγκες της ανθρώπινης ύπαρξης. Στον καπιταλισμό με τις αντιφάσεις του υπάρχουν όλο και περισσότερα τρόφιμα, κι όλο και περισσότερη πείνα, όλο και περισσότερα φάρμακα, και όλο και περισσότεροι άρρωστοι, όλο και περισσότερο άδεια σπίτια, και όλο και περισσότερες άστεγες οικογένειες, όλο και περισσότερη εργασία, και όλο και περισσότερη άνεργοι ,όλο και περισσότερα βιβλία ,και όλο και περισσότεροι αναλφάβητοι, όλο και περισσότερα δικαιώματα κι όλο και περισσότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Σαντιάγκο Άλμπα Ρίκο. Ισπανός φιλόσοφος

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΠΑΣΟΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΚΑΙΗ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Είμαστε εμείς που παράγουμε το κρασί ,από τον ιδρώτα μας. Είμαστε εμείς που δουλευουμε στις τράπεζες σας, για να αυγατίζουμε τα κέρδη σας. Είμαστε εμείς που τρέφομαι τις φιλοδοξίες σας. Γιατί ω μεγαλομέτοχοι των πολυεθνικών,μας πίνετε το αθώο αίμα μας; Μ.Δ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τον τελευταίο καιρό ο λαός γίνεται δέκτης από τηλεοράσεως, μίας λεκτικής διαμάχης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις των στελεχών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι τάσσεται εναντίον της βίας κι ότι αν στις οργισμένες εκδηλώσεις του λαού, βρίσκονται και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κι αυτοί πολίτες και δεν μπορεί να τους βάλει στην γιάλα. Αν δεχτούμε ότι είναι οργανωμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκδηλώσεις, όσο δίκαιες κι άν είναι πυροδοτούν εντάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι στοχοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία της. Εκτός από πλειάδα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν αποχωρήσει , αποχώρησε και πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα καταγγέλλοντας το, ότι πούλησε τις ιδέες του. Πάνω στην απελπισία της η κυβέρνηση στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δημιουργήσει φανταστικούς εχθρούς που επιβουλεύονται το έργο της.Στην πραγματικότητα η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ που κυβέρνησαν την χώρα συνεχώς από το 1974 ευθύνονται που την παρέδωσαν στο Δ.ΝΤ στην Ε.Ε και στην ΕΚΤ. Τώρα το ΔΝΤεφαρμόζει την γνωστή "θεραπεία σοκ" μια υπερφιλελεύθερη συνταγή που εφάρμοσε αρχικά στην Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ, το 1974 σε όλη την Λατινική Αμερική την δεκετία του 70, με τις Λατινοαμερικάνικες δικτατορίες C.I.A-Αμερικάνικης κοπής, και στην Ασία των "τίγρεωντης ανατολής" την προηγούμενη δεκαετία. Η "θεραπεία σοκ" βασισμένη στην δογματική θεωρία του γκουρού του νεοφιλελευθερισμού καθηγητή Μίλτον Φρίντμαν, συνιστά στην διάλυση της οικονομίας, και το πισωγύρισμα της, στην απαρχή του καπιταλισμού στο "λεσέ φερέ" "λεσέ πασέ" στην πλήρη απουσία του κράτους, στην πώληση των δημοσίων επιχειρήσεων ,στην απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, στην ευελιξία στην αγορά εργασίας ,αλλά και στο κουτσούρεμα έως εξάλειψη των κοινωνικών παροχών. Με την διάλυση των κρατικών δομών ωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο όπου θα αγοράσει ότι απέμεινε από τις δημόσιες επιχειρήσεις αντί πέντε δεκάρων. Ο λαός από αυτή την πολιτική , έχει ρεύσει στην ανεργία με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανέργους ,με χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να κλείνουν ,με πολλαπλασιαστική αύξηση των αυτοκτονιών.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Στην Ελλάδα ουδείς πολιτικός -κρατικός αξιωματούχος τιμωρείται διότι συνελήφθη "να κλέπτει οπώρας". Μοιάζει η χώρα μας με τα αντιδημοκρατικά Αραβικά δεσποτικά καθεστώτα, που την κυβερνούν οι δικτάτορες -που ευτυχώς μερικοί τώρα ανατράπηκαν εξαιτίας λαϊκών εξεγέρσεων-και οι εμίρηδες απολυταρχικά, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στον λαό ,μολονότι είναι ανακλητοί άρχοντες. Στην Ελλάδα του 2011, ο Συνταγματολόγος αντιπρόεδος της κυβερνήσεως, και υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος εισηγητής της τροποποίησης του Συντάγματος ,επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πρότεινε και ψηφίστηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπου απαλλάσσει τους βουλευτές- υπουργούς από ποινικά αδικήματα εντός μιας πενταετίας. Στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας το κράτος λειτουργεί ,όταν είναι να δώσει δουλειές στους ολιγάρχες διαπλεκόμενους και βαρώνους των μίντια, ή να διορίσει από το παράθυρο την κομματική του πελατεία ,αλλά δεν λειτουργεί όταν πρόκειται να προσφέρει υπηρεσίες , για να πιάσουν τόπο τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Τα κόμματα με την συμπεριφορά τους, κυρίως τα κόμματα εξουσίας, αλλά και με τον μαξιμαλισμό της η αριστερά, απαξίωσαν την αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία με αποτέλεσμα ,οι πολίτες να μουτζώνουν το λίκνο της δημοκρατίας, που είναι η βουλή , όπου από τις παλαιότερες γενεές, χύθηκε πολύ αίμα για να εισέλθει η Ελλάδα σε ομαλή κοινοβουλευτική περίοδο. Την Ελλάδα του σήμερα, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές την παρομοιάζουν με την Γερμανική δημοκρατία της Βαίμάρης του μεσοπολέμου , η οποία δημοκρατία της εποχής εκείνης, παράπαιε υποχρεωμένη να καταβάλλει υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, ηττημένη από τους συμμάχους , βρισκόταν σε ύφεση ,ανεργία και υψηλό πληθωρισμό, και ανέδειξε τότε στην εξουσία με εκλογές τον Αδόλφο Χίτλερ ,όπου κατάργησε την βουλή και την οδήγησε στην τραγική για την Ευρώπη περιπέτεια του καταστρεπτικού β/παγκοσμίου πολέμου. Λέτε η δική μας πολιτική ηγεσία σημερινή ή αυριανή, να εμπλέξει την χώρα μας σε τυχοδιωκτισμούς, ανακαλύπτοντας εξωτερικούς εχθρούς για να στρέψει στους βαρβάρους την προσοχή των Ελλήνων; Ας μην είμαστε μάντεις κακών.Άλλωστε δεν έχουμε δικτατορική Ελληνική κυβέρνηση στην εξουσία.Ουτε καν κυβέρνηση. Υπάρχει μια αρχή εντολοδόχος του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι υπό Αμερικανοευρωπαϊκή κατοχή.