Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ

Μικρό παιδί δεν γνώριζα τίποτα.
Με το καιρό έμαθα το κόσμο.
Πλήρωσα για να μάθω.
Όλα εδώ πληρώνονται. 
Τίποτα δεν είναι δωρεάν.
Τα λάθη μας και τα πάθη μας
γράφουν την ιστορία μας.
Έζησα σε εποχές που το φως
του λύχνου φώτιζε τα δωμάτια.

Ο παγοπώλης και γαλατάς
έκανε το πρωϊ
διανομή πάγου σε
όσους διέθεταν ψυγείο.
Στα ορεινά μέρη
τα πρόβατα τα φύλαγαν
δύο λυκόσκυλα
στη στάνη.
Τα κορίτσια παντρευόταν
με προίκα και καλά φυλαγμένη
την "τιμή τους."

Είδα νέους και νέες
να φεύγουν μετανάστες
γιατί δεν άντεχαν τη
μιζέρια του χωριού.
Είδα κομμουνιστές
στην δικτατορία
να πηγαίνουν εξορία
για τις ιδέες τους.

Ο φίλος μου ο Κ. γράφτηκε
σε αριστερή νεολαία
για να βρει γκόμενα.
Ο φίλος μου ο Η. πήγε
σε γυναίκα του αγοραίου
και "δεν το φχαριστήθηκε."
Μου είπε.
Στο χωριό ο Μ. "ικανοποιήθηκε"
με προβατίνα.
Με το καιρό φύγαμε όλοι
για την Αθήνα και χαθήκαμε.
Ένα ταξίδι, κι ένα παραμύθι
είναι η ζωή παιδιά.
Με αρχή μέση και τέλος.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΣΤΕΡΕΨΑ
Στέρεψα από λέξεις
Στέρεψα από σκέψεις
Στέρεψα από συνθέσεις
Δεν έχω πλέον τίποτα να πω.
Μονάχα να κλάψω που
έφυγαν τα νιάτα μου.
Που γέρασα κι άσπρισαν
τα μαλλιά μου.
Και η καρδιά μου άτακτα κτυπά.
Οι αρρώστιες με πλάκωσαν.
Τι μελαγχολία κι αυτή να παρατηρείς
ότι φεύγει η ζωή σου κι εσύ να
μη μπορείς να σταματήσεις
τις ημέρες που περνούν;
Πόσο χρονών θα`θελα να είμαι τώρα;
Μόνο τριάντα χρονών.
Κι όμως φέτος έκλεισα τα εξήντα πέντε.
Τι κρίμα.
Κάποιες όμως στιγμές η ψυχή μου
αισθάνεται να πετά.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Manousos Daskalakis
Αντώνιος Δ. Βραχάτης
Επεμβατικός Καρδιολόγος - τέως Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς»

ΑρχικήΒιογραφικόΠαθήσειςΕξετάσεις - ΕπεμβάσειςΙατρείο

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία καρδιακή αρρυθμία κατά την οποία αποδιοργανώνεται η ηλεκτρική διέγερση στους κόλπους της καρδιάς. Τα μυοκαρδιακά κύτταρα των κόλπων αντί να συστέλλονται με οργανωμένη αλληλουχία (σειρά) συστέλλονται ανεξάρτητα και τυχαία με αποτέλεσμα την κατάργηση της κολπικής συστολής.

Συμπτώματα - Διάγνωση Κολπικής Μαρμαρυγής.
Συνήθως ένα έντονο αίσθημα παλμών (‘φτερούγισμα στο στήθος’), ενδεχομένως μαζί με λιποθυμική τάση, είναι το ειδοποιητήριο της κολπικής μαρμαρυγής. Αν προσπαθήσουμε να ψηλαφήσουμε το σφυγμό στο χέρι μας θα βρεθεί γρήγορος και ακανόνιστος. Τα συμπτώματα όμως εξαρτώνται και από την ύπαρξη άλλης υποκείμενης καρδιοπάθειας, έτσι σε περιπτώσεις στένωσης μιτροειδούς, εμφράγματος του μυοκαρδίου, σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας ή σοβαρής υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, η έντονη και επιδεινούμενη δύσπνοια μπορεί να είναι, λίγο μετά την εισβολή της κολπικής μαρμαρυγής, το κύριο σύμπτωμα. Τούτο συμβαίνει γιατί στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να προκαλέσει οξεία καρδιακή κάμψη, ιδιαιτέρως αν παρατείνεται η διάρκεια της. Σε κάθε περίπτωση, αν την υποπτευθούμε θα πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως για ιατρική βοήθεια. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι η εξέταση με την οποία θα τεθεί οριστικά η διάγνωση.

Οι συνέπειες της κολπικής μαρμαρυγής.
Η λειτουργία των κόλπων είναι υποβοηθητική της καρδιακής συστολής, έτσι μετά την παύση της λειτουργίας τους, εξ αιτίας της κολπικής μαρμαρυγής, η καρδιακή συστολή συνεχίζεται μόνο από τις κοιλίες, που ασκούν το κύριο καρδιακό έργο. Όμως ή εγκατάσταση της κολπικής μαρμαρυγής συνεπάγεται ορισμένες δυσάρεστες συνέπειες όπως είναι η συνοδός ταχυκαρδία, η ελάττωση της καρδιακής εφεδρείας, και η αυξημένη θρομβογέννεση

α) συνοδός ταχυκαρδία: Παράγονται πολύ περισσότερα ηλεκτρικά ερεθίσματα από τα φυσιολογικά και παρ’ όλο ότι δεν περνούν όλα στις κοιλίες για να τις διεγείρουν (απορρίπτονται αρκετά από αυτά στον κολποκοιλιακό κόμβο) παρά ταύτα την στιγμή της εισβολής της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να έχομε 100-170 σφύξεις/λεπτό αντί του φυσιολογικού 60-80/λεπτό.

β) ελάττωση της καρδιακής εφεδρείας: Η κολπική συστολή πληρώνει (γεμίζει) τις κοιλίες και αυτό συμβάλλει σημαντικά στη δική τους αποτελεσματικότερη συστολή. Έτσι η απώλεια της κολπικής συστολής κάνει ‘πιο αδύνατη’ και την κοιλιακή συστολή. Αυτό φαίνεται περισσότερο σε αδύνατες ή αντίθετα υπερτροφικές καρδιές και σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένο καρδιακό έργο (για παράδειγμα βάδισμα σε ανήφορο).

γ) αυξημένη θρομβογέννεση: Η ακινησία των κολπικών τοιχωμάτων και η επιβράδυνση της ροής του αίματος στους καρδιακούς κόλπους είναι ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία θρόμβων, που μεταφερόμενοι με την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσουν εμβολές σε διάφορα όργανα με πολύ δυσάρεστες συνέπειες όπως για παράδειγμα εγκεφαλικό επεισόδιο ή εμβολή στους νεφρούς.

Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή;
Η εκφύλιση με την πρόοδο της ηλικίας του ερεθισματαγωγού συστήματος των κόλπων είναι η αιτία σε αρκετές περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις που προκαλούν ανατομικές και λειτουργικές μεταβολές στους κόλπους (αυξημένο μέγεθος, αυξημένες πιέσεις) που με τη σειρά τους ευνοούν την εγκατάσταση κολπικής μαρμαρυγής. Τέτοιες προδιαθεσικές παθήσεις της καρδιάς είναι οι βαλβιδοπάθειες, η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι μυοκαρδιοπάθειες, και η μεσοκολπική επικοινωνία. Υπάρχουν όμως και εξωκαρδιακές προδιαθεσικές αιτίες όπως ο υπερθυρεοειδισμός, η υπερβολική λήψη αλκοόλ, οι λοιμώξεις ή οι όγκοι των πνευμόνων κ.α. .

Χαρακτήρας και πορεία της κολπικής μαρμαρυγής
Μετά την εγκατάσταση της, η κολπική μαρμαρυγή θα ακολουθήσει μία πορεία που αφ’ ενός θα εξαρτηθεί από το ανατομικό και λειτουργικό υπόστρωμα πού την έχει προκαλέσει και αφ’ ετέρου από την ιατρική παρέμβαση. Έτσι μπορεί μετά από μία σύντομη διαδρομή ωρών ή ημερών να αυτοϊαθεί. Αν μετά την αρχική ιατρική ή αυτόματη αποκατάσταση ακολουθήσουν νέα επεισόδια τότε ομιλούμε για παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή. Αν μετά την αρχική εισβολή καθυστερήσει πολύ (πέραν του 6μήνου) η ιατρική παρέμβαση, η αποκατασταση της μπορεί να καταστεί ανέφικτη και να καταστεί μόνιμη κατάσταση – χρόνια κολπική μαρμαρυγή.

Θεραπευτικοί στόχοι.
Πρώτο μέλημα μετά από μία κρίση κολπικής μαρμαρυγής είναι αποκατάσταση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Διαθέτουμε αποτελεσματικά φάρμακα (προπαφαινόνη, αμιωδαρόνη, κ.α.) με την βοήθεια των οποίων επιτυγχάνομε αποκατάσταση σε λίγες ώρες ή 24ωρα. Αν επειγόμαστε υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ηλεκτρικής ανάταξης (απινίδωσης). Αν ο ασθενής εμφανισθεί με καθυστέρηση (περισσότερο από 48 ώρες) τότε η άμεση ανάταξη είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί να έχουν δημιουργηθεί θρόμβοι που με την επανέναρξη της κολπικής συστολής είναι δυνατόν να αποσπασθούν από τα κολπικά τοιχώματα και να προκαλέσουν εμβολικό επεισόδιο. Στις περιπτώσεις αυτές πριν την ανάταξη προηγείται προσεκτική αντιπηκτική αγωγή για 30-45 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση πριν από την όποια προσπάθεια ανάταξης πρέπει να γίνει υπερηχογραφική μελέτη της καρδιάς και κλινική εκτίμηση για τις αιτίες που την προκάλεσαν. Αν για παράδειγμα οι διαστάσεις του αριστερού κόλπου βρεθούν μεγάλες η ανάταξη είναι ματαιοπονία, αφού η υποτροπή είναι βέβαια. Αν πάλι συνυπάρχει υπερθυρεοειδισμός, η ανάταξη θα επιχειρηθεί μόνο μετά από την διόρθωση του.

Αν η ανάταξη πρόκειται να καθυστερήσει ή πρόκειται για χρόνια κολπική μαρμαρυγή, τότε μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση ικανοποιητικής συχνότητας (με οπωσδήποτε λιγότερες από 90-100 σφύξεις/λεπτό) και διαθέτουμε προς τούτου επίσης αποτελεσματικά φάρμακα (β-αναστολείς, διγοξίνη κ.α.).

Ο επόμενος (και όχι τρίτος σε σημασία) θεραπευτικός στόχος στην περίπτωση της χρόνιας ή συχνά υποτροπιάζουσας κολπικής μαρμαρυγής είναι η προστασία από τα εμβολικά επεισόδια. Τούτο επιτυγχάνεται με χορήγηση χρονίως αντιπηκτικής αγωγής. Για πολλά χρόνια ήταν αναγκαίο προς τούτο η χορήγηση κουμαδινικών αντιπηκτικών φαρμάκων, με εξατομικευμένη δόση για κάθε ασθενή και συχνούς ελέγχους της πηκτικότητας. Σήμερα διαθέτουμε πλέον και νέες φαρμακευτικές ουσίες (dabigatran) εξ ίσου αποτελεσματικές (αλλά δυστυχώς ακριβές) και απαλλαγμένες από την ανάγκη εξατομικευμένης δόσης και ελέγχων.

Σε μερικές ενοχλητικές περιπτώσεις με συχνές υποτροπές, είναι δυνατή η θεραπεία με εξουδετέρωση (ablation) του κολπικού μυοκαρδίου που είναι υπεύθυνο. Η μέθοδος αυτή γίνεται επεμβατικά με καθετηριασμό χωρίς ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Σήμερα δοκιμάζονται και συσκευές με τις οποίες κλείνεται και απομονώνεται το ωτίον του αριστερού κόλπου (μία κολπική πτυχή στην οποία ευνοείται η δημιουργία και κατακράτηση θρόμβων) σε μια προσπάθεια πιο ριζικής και μόνιμης αντιμετώπισης του θρομβοεμβολικού προβλήματος της κολπικής μαρμαρυγής.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση η πρόληψη είναι προτιμότερη. Έτσι δεν πρέπει να αφήνουμε αθεράπευτες καταστάσεις όπως ή υπέρταση, ή καρδιακή ανεπάρκεια, οι βαλβιδοπάθειες ή ο υπερθυρεοειδισμός που είναι δυνατόν έτσι να οδηγήσουν στην εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής.



Το άρθρο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση. Η εκτίμηση του κάθε ασθενούς απαιτεί κλινική εξέταση και εξατομικευμένη αξιολόγηση από τον θεράποντα ιατρό.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας με τον Καρδιολόγο Αντώνιο Βραχάτη
6945548879, 2109355645, 2109312994
Ιατρείο: Τραλλέων & Βουτζά 2, Νέα Σμύρνη
Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Λόγω ελλείψεως εναλλακτικής λύσεως οι μισοί Έλληνες έχουν γίνει μικρομαγαζάτορες και μικροβιοτέχνες. Βεβαίως οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να ασχοληθούν με την καινοτομία και να οργανωθούν με συνενώσεις προκειμένου να δυναμώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξωστρέφεια. Είναι ένας τρόπος μαζί με την αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, να αντιμετωπιστεί και το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει θανάσιμα την Ελληνική οικονομία. Με την κρίση που βιώνουμε οι μισοί από αυτούς είναι πλέον ανασφάλιστοι γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τον ασφαλιστικό τους φορέα. Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή. Όσο υπάρχει η λαοθάλασσα των μικρών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα υπάρχει φοροδιαφυγή και θα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μένα αναξιόπιστο κράτος που δεν θα έχει έσοδα για να προσφέρει τις πρέπουσες υπηρεσίες.Για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή πρέπει να αλλάξει η φορολογική συνείδηση κι αυτό απαιτεί παιδεία γενεών.
Βέβαια την μεγάλη φοροαποφυγή -μην το ξεχνάμε- την κάνουν νόμιμα οι πολύ μεγάλες εταιρίες.Οι πολυεθνικές που κυριαρχούν, {οι οφ σορ, με καταθέσεις στα νησιά Κέϋμαν,στην Ελβετία κλπ}

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΦΟΒΟΣ

Κάθε αλλαγή με φοβίζει.
Κάθε μεταρρύθμιση με
τρομάζει.
Η επανάσταση με βγάζει από
τα ρούχα μου.
Δεν θέλω να αλλάζουν τα
πράγματα.
Διαταράσσουν την τάξη των πραγμάτων
Έκανα τόσο κόπο να συνηθίσω.
Και τώρα πως θα αλλάξω.Φρίκη

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Δεν ήθελα να πάω για φαγητό το βράδυ.
Τι συνήθεια κι αυτή νεοελληνική.
Αντί για πνεύμα ζωηρό διάλογο 
και αντίλογο.
Το ρίχνουμε στο φαγητό.
Στο οινόπνευμα και αργότερα
στο βαρύ ροχαλητό.

Η παρέα επέμεινε να πάμε
μπιτζολίτσες για να φάμε.

Τι να κάνω ο καημένος
βρέθηκα ξεκοιλιδωμένος.
Αλλάξαμε συνήθειες κι εμείς οι Κρητικοί.
Στο φαγητό το ρίξαμε τα πάχη μας εδείξαμε.
Ξεχάσαμε τι θα πει εργασία χειρωνακτική.
Δουλεύουμε καθήμενοι του παρακαθημένου.
Τα χωράφια μας αφήσαμε και στογγυλοκαθήσαμε.
Δεν αναλογιζόμαστε ότι θα πάμε χαμένοι.
Γεμάτοι ,κοιλαράδες και από το φαγητό σκασμένοι.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΚΑΠΟΤΕ Ο ΩΝΑΣΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Εξαιτίας του χιουμοριστικού κειμένου του "Πιτσιρίκου" στο διαδίκτυο για την Ακρόπολη να σας θυμίσω ότι τον παλιό καιρό που ζούσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης μια πρωταπριλιά του έτους ... είχε πληρώσει μια Γαλλική εφημερίδα νομίζω τη "Μοντ" ή τη "Φίγκαρο" να δημοσιεύσει ότι θα γινόταν ...πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Δηλαδή θα μεταφερόταν ...ο Πύργος του Αϊφελ στην.. Αθήνα και η Ακρόπολη στο ..Παρίσι.Όσοι είναι είναι συνταξιούχοι σαν και του λόγου μου μπορεί να το θυμούνται.

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τώρα ανακάλυψαν οι κυβερνώντες το πελατειακό παρασιτικό κράτος το ανοργάνωτο κράτος και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που δεν τους αναφέρουν γιατί παρουσιάζονται στα τηλεοπτικά τους δίχτυα; Ποιοι δημιούργησαν αυτό το κράτος και ποιοι το συντήρησαν διαχρονικά; Τα κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τη χώρα χωρίς να βγάζει την ουρά της απέξω και η αριστερά με την περιορισμένη της δύναμη ως ελάσον αντιπολίτευση. Μπορεί όμως να διαλυθεί εν μια νυκτί και να ανασυγκροτηθεί από την αρχή; Ποιος θα το κάνει; Αυτοί που το δημιούργησαν και μας κυβερνούν ακόμη; Εντω μεταξύ αποφασίσαμε τι κράτος θέλουμε; Κράτος πρόνοιας και μικτής οικονομίας όπως το μεταπολεμικό κράτος της Ευρώπης που λειτούργησε καλά στις βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης εις όφελος των εργαζομένων, ή κράτος θεατή και νυκτοφύλακα όπως επιχειρούν σήμερα οι δυνάμεις της αγοράς;
Όχι, διότι τώρα είμαστε προτεκτοράτο και τα πάντα γίνονται για εμάς χωρίς εμάς.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΡΡΟΦΗΜΕΝΟΣ

Μεγάλωνε μεγάλωνε απορροφημένος
στις δουλειές του, ώσπου
κύλησε ο χρόνος που τα πάντα 
παρασέρνει στο διάβα του.

Ψεύτη χρόνε πως τον τυρρανάς.
Αυτός φοβάται να γεράσει.
Δεν συναναστρέφεται
με ανθρώπους της ηλικίας του.
"Δεν θέλω να κάνω παρέα με γέρους"
μονολογεί
στην σύζυγο του που τον
ακούει με συγκατάβαση.

Το ΚΑΠΗ της γειτονιάς του
το αποφεύγει
όπως ο διάβολος το λιβάνι.
"Είμαι νέος ακόμη κάνω όνειρα
η ψυχή μου
πετάει στα σύννεφα."

Δεν θέλω να γεράσω δεν θέλω
να καταπέσω στο κρεβάτι
δεν θέλω να πεθάνω.
" Παππού, παππού" του φωνάζει ο μικρός
και τρέχει κατά πάνω του χαρούμενος.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΗ
Τι εφήμερη που είναι η ομορφιά.
Φέρει τη δυστυχία μαζί της.
Δυστυχισμένοι κι όσοι
παρασύρονται από
το κούφιο θάμπος μιας κούκλας
κι ενός κούκλου χωρίς μυαλό
χωρίς ψυχή χωρίς καρδιά.
Κούκλες θα βρείτε στις
βιτρίνες των εμπόρων
για να ξεγελαστείτε
χάριν του κέρδους.
Ευτυχισμένοι όσοι την ομορφιά
δεν βρίσκουν στο εφήμερο
αλλά στο βάθος των αισθημάτων
και στην αισθητική των λουλουδιών.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Ξέρει που γέρασε πολύ• το νοιώθει, το κυττάζει.
Κ’ εν τούτοις ο καιρός που ήταν νέος μοιάζει
σαν χθες. Τι διάστημα μικρό, τι διάστημα μικρό.» 
Κ.Π.Καβάφης

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Οι αποφάσεις το 2011 και 2012 για το PSI και άλλα μέτρα πάρθηκαν χωρίς δημοκρατική συμμετοχή από πολιτικούς που δεν καταλάβαιναν τι ακριβώς έκαναν και από τεχνοκράτες που δεν εκπροσωπούσαν κανέναν. Οι ρυθμίσεις παρουσιάστηκαν από τους εμπνευστές τους ως καθοριστικής σημασίας αλλά αποδείχτηκαν προβληματικές. Το κύριο κόστος της διαγραφής του χρέους, κατά μοναδικό τρόπο στην ιστορία, έπεσε στους εγχώριους ομολογιούχους-τράπεζες, ταμεία, και μικροκαταθέτες.
Η Ελλάδα έκοψε το πόδι της για να κατεβάσει το βάρος της. 
ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝ. ΣΟΑΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία. Αναστατώθηκε η γύρω μας περιοχή από τον ξεσηκωμό των λαών. Κυβερνήσεις σαρώθηκαν εν μια νυκτί δικτατορικά διεφθαρμένα καθεστώτα γκρεμίσθηκαν. Η αυθόρμητη επαναστατική ορμή ονομάστηκε"Αραβική άνοιξη" από τα μέσα ενημέρωσης.Κάθε κράτος βέβαια είναι και διαφορετική περίπτωση. Η Λυβίη απαλλάχτηκε από το καθεστώς του Καντάφι και σπαράσσεται από τις αντιμαχόμενες φυλές, η Αίγυπτος από τους φανατικούς μουσουλμάνους, και τους στρατιωτικούς, η Συρία από ομάδες φανατικών μουσουλμάνων,εναντίον του μπααθικού δικτατορικού καθεστώτος της Συρίας του Χαφέζ. Αλ. Άσαντ. Οι εταιρίες οπλικών συστημάτων τρίβουν τα χέρια τους, βάσει της λογικής¨ "Όταν εσείς έχετε προβλήματα εμείς έχουμε δουλειές." Πλασάρουν τα οπλικά τους συστήματα σε όλες τις παρατάξεις. Αρκεί τζίρος να γίνεται και να γεμίζει το ταμείο.
Οι λαοί αυτοί παλιές αποικίες των Ευρωπαίων δεν έχουν δημοκρατικές κοινοβουλευτικές εμπειρίες ούτε μπορούν αυτές να επιβληθούν από τα έξω όπως επιθυμούσε ο μικρόνους πρόεδρος Τζώρτζ Μπους ο Β.
Οι διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι διακηρύξεις του Ο.Η.Ε έχουν γίνει χαρτί υγείας για χρήση στην τουαλέτα, στα χέρια των μεγάλων δυνάμεων

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ

Τι σημασία έχει αν γράφει ο ποιητής
ομοιοκατάληκτα η σε πεζό λόγο;
Μία είναι η ουσία .
Αν έχει να προσθέσει 
έργο στην πνευματική κληρονομιά.
Οι διαμάχες για το είδος του λόγου
είναι για να περνούν την ώρα τους
οι αργόσχολοι και οι κουτσομπόλες
της γειτονιάς.
Και αυτοί που χάριν του
τύπου χάνουν την ουσία.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης
Μάθανε το λαό να κλέβει από λίγα
και να καλοπερνά.
Για να κλέβουν οι μεγάλοι τα πολλά
Βίλες στη Μύκονο στου Αιγαίου τα νησιά
στην Ελβετία τον χρυσό , στις νήσους Κέϋμαν.
Σήμερα που πτωχεύσαμε
οι τρανοί μας λένε¨ "εμπλέξαμε."
Κι αφού τσεπώσαν τα λεφτά
αφήνουν την Ελλάδα να αργοπεθαίνει
και το λαό της να βαριανασαίνει.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος
ηγέτης που κατάκτησε το γνωστό κόσμο.
Ήταν ο πρώτος ιμπεριαλιστής στην
πολιτική ιστορία.
Τιμώρησε λαούς που δεν υπάκουσαν
στη θέληση του.
Εκπολίτισε βαρβαρικές φυλές,
με το ελληνικό πνεύμα.
Τον λάτρεψαν σαν θεό και πέθανε
νέος δοξασμένος και μέγας.
Τυχεροί όσοι πεθαίνουν νέοι
και δεν βλέπουν τους επιγόνους
να τεμαχίζουν και να
διαλύουν αυτοκρατορίες.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ 
ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Οι ιδεολόγοι του φιλελευθερισμού της αγοράς υποστηρίζουν ότι η διαφήμιση δεν κατασκευάζει ψεύτικες ανάγκες αλλά ικανοποιεί ανθρώπινες επιθυμίες.
Από την αρχαιότητα όμως ο φιλόσοφος Σωκράτης είχε υποστηρίξει ότι η αρετή διδάσκεται μέσα από την παιδεία.Δεν διδάσκεται από τις σαπουνόπερες της τηλεόρασης και την πλύση εγκεφάλου της διαφήμισης.Όλες οι οργανωμένες κοινωνίες ανεξαρτήτως πολιτικής οργάνωσης θέτουν φραγμούς στις ανθρώπινες επιθυμίες δια των νόμων. Το ίδιο πράττουν και οι θρησκείες.Ο καπιταλισμός της ανοιχτής αγοράς δια της διαφήμισης, σου υποβάλλει την ιδέα ότι όλες οι καταναλωτικές σου επιθυμίες μπορούν να ικανοποιηθούν.Προφανώς ο εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει ακριβές επιθυμίες γιατί δεν έχει περίσσευμα χρημάτων. Τότε έρχεται πρόθυμα "η τραπεζική πίστη" να του δανείσει χρήματα για να τον έχει υπό εξάρτηση.Τακτικά σκάνε οι "φούσκες" από τη ξέφρενη πορεία των τραπεζιτών και των μονοπωλίων για περισσότερο κέρδος και δημιουργούνται οι μικρές και μεγάλες κρίσεις του καπιταλισμού.Δεν είναι ηθικά αποδεκτό να ικανοποιεί ο άνθρωπος την πιο παράλογη επιθυμία του την οποία θα προωθήσει η διαφήμιση για να αυξήσει το κέρδος του βιομηχάνου. Η επιστήμη και η τεχνολογία βέβαια έχει αλλάξει τον κόσμο.Παράγονται προϊόντα που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, αλλά πριν ούτε τα γνωρίζαμε ούτε τα επιθυμούσαμε.Ξαφνικά με τη διαφήμιση και την πλύση εγκεφάλου μας γίνονται "απαραίτητα" και προέκταση του χεριού μας. Όπως π.χ το κινητό τηλέφωνο.Δεν μας εξυπηρετούσε όταν είχαμε μόνο σταθερό; Βεβαίως.Για κοιτάξτε τώρα γύρω σας; Και τα νήπια φέρουν κινητά για να τα παρακολουθούν οι μαμάδες στο νηπιαγωγείο.
Προφανώς δεν υποστηρίζω να σταματήσει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος που βελτίωσε τα μέγιστα τις συνθήκες ζωής των κοινωνιών.
Χρειάζεται όμως μια αυτοσυγκράτηση κι ένας αυτοέλεγχος που θα επιτευχθεί μέσα από την παιδεία και τη καλλιέργεια του ανθρώπου.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ {Στη "Καθημερινή"} ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΉΣ ΑΥΓΗΣ."
Η "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" ΣΗΜΑΔΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΟΥ.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος είναι η ψυχή σένα κόσμο χωρίς ψυχή είναι το όπιο του λαού."ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
"ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ
Το θέμα δεν είναι Χριστιανισμός η πανθεϊσμός αλλά μια δίκαιη κοινωνία και ένα οικονομικό σύστημα που δεν θα καταστρέφει τη φύση δεν θα αφήνει στο περιθώριο ανθρώπους δεν θα διέπεται από κρίσεις {μεγάλες και μικρές υφέσεις} δεν θα κάνει πολέμους δεν θα μακελεύει λαούς.
Ο Σ.Ζ δεν μιλάει για τα αίτια που γεννούν το ναζισμό και το φασισμό
αλλά ξεστρατίζει τη συζήτηση σε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Μήπως ο Πάπας της Ρώμης ξεσηκώθηκε κατά των ναζί του Χίτλερ ή μήπως στάθηκε σιωπηλός στην εξόντωση των Εβραίων;
"Οταν ο ναζισμός στη Γερμανία έγινε μεγάλο μαζικό κίνημα, χαμήλωσε τους αντιχριστιανικούς τόνους του και έστησε γέφυρες με τους χριστιανούς· χρειαζόταν και την Εκκλησία, μια Εκκλησία βέβαια υποταγμένη στο Γ΄ Ράιχ, την Εκκλησία των Deutsche Christen, των Γερμανοχριστιανών. Το ίδιο ακριβώς κάνει σήμερα και η Χρυσή Αυγή, ακολουθώντας και εδώ πιστά το παράδειγμα του δασκάλου της, του Χίτλερ: αποσιωπά καιροσκοπικά, στον δημόσιο λόγο της, την αντιχριστιανική κοσμοθεωρία της, προκειμένου να προσεταιριστεί τους χριστιανούς. Τότε, στη ναζιστική Γερμανία, πάρα πολλοί ήταν οι χριστιανοί που συνεργάστηκαν με το καθεστώς, περισσότεροι ήταν εκείνοι που σιώπησαν, αρκετοί όμως ήταν και αυτοί που αντιστάθηκαν και ορισμένοι εξ αυτών μαρτύρησαν. Τώρα, και οι τρεις αυτοί δρόμοι ακριβώς είναι ανοιχτοί, σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, μπροστά σε όλους ανεξαιρέτως τους χριστιανούς της Ελλάδος, μπροστά στον αρχιεπίσκοπο, στους επισκόπους, τους ιερείς, τους μοναχούς, τους θεολόγους, τους πιστούς. Ας διαλέξει ο καθένας κατά την τιμή και τη συνείδησή του. Κανείς πάντως αύριο δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε."
ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ -"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
ΑΟΡΑΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

H θρησκεία και η ιδεολογία
είναι μια αόρατη φυλακή της
σκέψης.
Στους ναούς δεν σκέπτεσαι.
Ξεχνάς τις ανησυχίες και τους
προβληματισμούς σου.
Και βολεύεσαι στο δόγμα 
που έχει τις λύσεις
για... πάσαν νόσον.

Η ελευθερία σου τελειώνει εκεί
που αρχίζει η πίστη στη
μοναδική θρησκεία και
στη μοναδική ιδεολογία.
Έχεις κλειστεί πλέον στους
τοίχους του φρουρίου
για να να μην ακούς τις φωνές
του φωτός.

Τα αυτιά σου τα έχεις κλείσει
με βουλοκέρι.
Δεν το κατάλαβες ότι
πέθανες πνευματικά
κι ότι είσαι ένας άταφος νεκρός;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Είναι αναγκαία η τεχνική εκπαίδευση και η αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομίας προς ένα παραγωγικό και εξωστρεφές μοντέλο.
Η ιδιόκτητη κατοικία έγινε από τη μεγάλη ανασφάλεια του φτωχού Έλληνα που δυσκολευόταν να πληρώσει το ενοίκιο "μήνας μπαίνει, και γρήγορα μήνας βγαίνει."
Εμείς δεν ήμασταν ούτε Σουηδία ούτε Γερμανία με κράτος πρόνοιας που σου παρείχε τα πάντα και δεν αισθανόσουν ανασφάλεια. Η βαλκανική Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρή βιομηχανία , ούτε αστική τάξη. Νεόπλουτους είχε. Ο μικροϊδιοκτήτης δεν περίμενε τίποτα από το κράτος και έπρεπε να εξασφαλίσει τα πάντα στην οικογένεια του. Γιαυτό η ιδαιτερότητα της μικροϊδιοκτησίας και στην ακίνητη περιουσία.Είναι σωστό όμως αυτό αναφέρουν ορισμένοι δημοσιολογούντες,ότι¨ "έχουν δεσμευτεί επενδύσεις που θα πήγαιναν στην παραγωγική οικονομία, και στις εξαγωγές." Δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να γίνουν αναγκαστικές και βίαιες αλλαγές.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΦΡΙΚΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΌ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τα τελευταία είκοσι ,τριάντα περίπου χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις ανδρών που είχαν κομματιάσει τις νεαρές συζύγους τους τις έβαλαν σε σακούλες απορριμμάτων και τις πέταξαν στους κάδους.
Πριν είκοσι περίπου ημέρες έμαθε εμβρόντητο το κοινό ότι πατέρας από το Άργος πυροβόλησε θανάσιμα την 17χρονη κόρη του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Τελικά η κόρη του θα ζήσει αλλά πιθανόν να μείνει ανάπηρη ενώ ο πατέρας βρίσκεται σε κώμα. Γράφτηκε στον τύπο ότι ο άνδρας αυτός είχε χωρίσει από την σύζυγο του.Στην επιστολή που της άφησε της γράφει ότι σκοτώνει τη κόρη τους επειδή τον χώρισε και του πήρε και τα μαγαζιά, και έχει οικονομικό πρόβλημα.Για να πεθάνει και εκείνη αργά αργά από τη στενοχώρια της δολοφονεί το παιδί τους. Η ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΊΑ ΑΥΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΘΗΚΑΝΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΈΤΡΩΓΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ. ΤΟΤΕ ΥΠΉΡΧΕ Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΖΩΩΔΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ; Βέβαια οι ζωόφιλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και τα ζώα προστατεύουν με κίνδυνο της ζωής τους τα μικρά παιδιά τους.
"Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα" είχε γράψει σε κείμενο του ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης.
Κατά κόρον γράφεται και λέγεται ότι τα εγκλήματα τα διαπράττουν¨ "αυτοί που δεν είναι σαν κι εμάς" οι ψυχικά ασθενείς. Οι ψυχίατροι όμως λένε ότι δεν διαφέρει η εγκληματικότητα των ψυχικά ασθενών από αυτή του γενικού πληθυσμού.
Άρα άδικα στιγματίζονται οι ψυχικά ασθενείς λέτε και οι άλλοι οι" κοινωνικά ορθοί," είναι άσπιλοι και αμόλυντοι από κοινωνικές επιδράσεις.
"Κανονικοί" άνθρωποι της διπλανής πόρτας διαπράττουν σε δεδομένη στιγμή φρικτές εγκληματικές πράξεις που δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου, όπως τις εγκληματικές πράξεις που προαναφέραμε.
Τι είναι ο άνθρωπος; Πρόβατο ή λύκος.Νομίζω ότι το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί κατά μόνας. Τι θέλει να είναι ο καθένας μας; Για να αγωνιστεί και για τη κοινωνία που του ταιριάζει. Ο "λύκος" βέβαια με πράξεις και με λόγια πρέπει να μπαίνει στο κοινωνικό περιθώριο.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΛΑΟΠΛΑΝΟΙ
"Φταίμε εμείς φταίτε κι εσείς."
Δεν υπάρχουν αθώοι στη γη.
Αυτά μας λένε οι τρανοί.
Και πως δεν είναι φήμες.
Για τη κατάντια της Ελλάδας
Όλοι έχουμε ευθύνες.
Δεν μπορούνε όμως
να κρυφτούνε οι
πομπές τους από
τις πολλές τις λαμογιές τους.
Αυτοί όταν κυβερνούσανε
εμείς χειροκροτούσαμε.
Και μπράβο τους και ζήτω.
Δημοκρατικά και λαϊκά
την ψήφο μας κλέβανε
και μας εμασκαρεύανε.
Φταίμε και μεις Γρηγόρη
που δεν ανοίγαμε τα μάτια
και χαραμίζαμε τη ψήφο μας
για ψεύτες και κουμάσια.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΓΥΜΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
Ο Βασιλιάς είναι γυμνός.
Δεν το κατάλαβε ο χαζός.
Οι κόλακες τον τριγυρνούν.
Του λένε τι ωραία στολίδια.
Κι αυτός διαβαίνει χαρωπός
στην αγορά και χαιρετά
ανελειπώς.
Ο βασιλιάς είναι γυμνός
και το έννοιωσε αμέσως.
Μόλις οι οπαδοί τον μούτζωσαν
ομαδικώς
οριστικώς και ανυπερθέτως.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΔΙΗΓΗΜΑ 
ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1960
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Κωστής ανέβηκε εκείνο το απόγευμα αργά, αργά τα σκαλιά του κτηρίου της οδού Κυδωνίας. Είχε ανακοινωθεί στον τύπο της εποχής, ότι η οργάνωση της «Δ.Ν.Λ» Χανίων, θα έπαιζε την απαγορευμένη στο κρατικό ραδιόφωνο μουσική του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη , και του νεότερου και λιγότερου γνωστού Χρήστου Λεοντή. Τότε ο Κωστής θάταν γύρω στα δεκαεφτά, ένα λιγνό και ψιλό παλικαράκι. Κατά τις οχτώ το βράδυ, έφθασε στα γραφεία της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη», όπως είχε ονομάσει η Ε.Δ.Α την νεολαία της, στο όνομα του βουλευτή της Ε.Δ.Α γιατρού και Βαλκανιονίκη μαραθωνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου είχε πέσει νεκρός το 1963, στην Θεσσαλονίκη, από τα χτυπήματα τραμπούκων του παρακράτους, της νικήτριας του εμφυλίου πολέμου σκληρής ακροδεξιάς, και των ανακτόρων, όπου κυβερνούσαν τότε την Ελλάδα. Όταν έφθασε στα γραφεία, οι νεολαίοι, ήδη είχαν τοποθετήσει τους δίσκους στο πικ απ, και ακουγόταν η επική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ,ο οποίος ήταν και πρόεδρος τη «Δ.Ν.Λ». Μετά το πέρας της εκδήλωσης , αφού κουβέντιασε λίγο με τα παιδιά , κατέβηκε για να πάει στο σπίτι του.
Κάτω από τα γραφεία ήταν τοποθετημένος από το τμήμα ασφαλείας Χανίων , ένας μυστικός χωροφύλακας, βλοσυρός κοκκινωπός μένα μουστάκι μαύρο και μεγάλο. Ο Κωστής από το φόβο του, νόμιζε ότι ήταν το μαύρο μουστάκι του σατανά. Έτσι φανταζόταν το διάβολο, όταν ήταν παιδί ο Κωστής. Έναν άνδρα, βλοσυρό, αγριωπό, με σουβλερά δόντια και ένα μεγάλο μαύρο μουστάκι, να καταγράφει τους ανθρώπους ,τους οποίους ετοίμαζε να πάρει μαζί του στην κόλαση. Όταν είδε τον άνδρα να σημειώνει, τους νέους ,τους οποίους κατέβαιναν τα σκαλοπάτια της νεολαίας της Ε.Δ.Α, σένα μπλοκάκι το οποίο κρατούσε στα χέρια του, άρχισε να τρέχει σαν δαιμονισμένος. Μετά από λίγο σταμάτησε να ξελαχανιάσει ξεφυσώντας. Κοίταξε πίσω του, και γύρω του . Κανείς δεν είχε τρέξει ξωπίσω του . Ο Κωστής όμως νόμιζε ότι τον κυνηγούσαν χίλιοι διάβολοι. Ήταν άπραγο παιδί ακόμη , το οποίο φοβόταν τις διώξεις , και τις κακουχίες. Είχε ακούσει πολλά για τους αριστερούς, τις εξορίες και τις φυλακές που έζησαν , κι είχε δημιουργηθεί μέσα του μια φοβική ατμόσφαιρα. Γιατί τον κατέγραψε εκείνος ο χωροφύλακας στο μπλοκάκι του; Μήπως είχε κάνει και τίποτα εναντίον του κράτους; Απολύτως τίποτα, εκτός ότι ιδεολογικά δεν συμφωνούσε με τους εκμεταλλευτές των εργαζομένων, και δεν άντεχε την αδικία. Δεν υπήρχε όμως εκείνη την εποχή πραγματική ελευθερία έκφρασης διότι το Κ.Κ.Ε είχε ηττηθεί και βρισκόταν εκτός νόμου. Οι αριστεροί ήταν καταχωρημένοι σε φακέλους διότι υπήρχε αστυνομοκρατία και πολιτική τρομοκρατία. Όταν σχόλασε από την οικοδομή, όπου εργαζόταν βοηθός , πήγε στο σπίτι του, και ξεκουράστηκε . Μετά λούστηκε , έκανε ένα δροσερό μπάνιο , και ετοιμάστηκε να πάει στην εκδήλωση της νεολαίας. Ένα εργατόπαιδο ήταν ο Κωστής και τίποτα άλλο. Την δουλειά του κοίταζε
την οποία εκτελούσε με ευσυνειδησία. Κάθε Σάββατο που πληρωνόταν, έδινε όλα τα χρήματα στην μάνα του να κάνει το κολάι , διότι ήταν μεγάλη οικογένεια κι είχαν άμεσες ανάγκες επιβίωσης. Αδελφές να παντρέψουν, μικρότερα αδέλφια να μεγαλώσουν ,γιατί την εποχή εκείνη δούλευαν όλα τα παιδιά από μικρά στις φτωχές οικογένειες ,αλλιώς δεν μπορούσαν να επιβιώσουν. Αν ήταν αριστερός ήταν, επειδή ο πατέρας του ψήφιζε αριστερά ,και είχε επηρεαστεί από το οικογενειακό περιβάλλον. Αργότερα βέβαια διάβασε καλλιεργήθηκε και έγινε ένας συνειδητός αριστερός, με δράση ,όπου και εξορίσθηκε το 1968 στον δεύτερο χρόνο, της δικτατορίας. Κατά μάνα κατά κύρη που λένε. Ο Κωστής θυμόταν και τον ερχομό του Σοφοκλή Βενιζέλου ενός φιλοβασιλικού πολιτικού που αναδείχτηκε στην πολιτική επειδή έφερε το όνομα του μεγάλου πολιτικού. Στα Χανιά ,τον λόγο του, τον εκφώνησε στην αγορά παρουσία πλήθους κόσμου. Αλλά θυμόταν και τον θάνατο του το 1964. Ότι είχε πάει στην κηδεία του συναρχηγού , της" ΕΚ" Σοφοκλή Βενιζέλου στο Ακρωτήρι, όπου τάφηκε δίπλα στον μεγάλο πατέρα του Ελευθέριο Βενιζέλο. Θυμόταν επίσης και την οργισμένη υποδοχή στην πόλη των Χανίων του υπουργού των αποστατών της "Ε.Κ" , Κ. Μητσοτάκη με τομάτες και αυγά, από τους εξαγριωμένους οπαδούς και την νεολαία της Ε.Κ τον Ιούλιο του 1965, εξαιτίας της αποστασίας του ,από την κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου. Τι εποχή Θεέ μου μεστή πολιτικών γεγονότων. Μήπως μπορούσε να ξεχάσει την ομιλία του Λεωνίδα Κύρκου το 1963 όταν ήταν μόλις δεκαπέντε χρόνων, και βρέθηκε τυχαία εκεί ,στην πλατεία Κοτζάμπαση, όπου γυρόφερναν επίτηδες αστυνομικοί με μοτοποδήλατα κι έκαναν θόρυβο με τις εξατμήσεις των μηχανών τους, για να τρομοκρατήσουν τον λαό, και να μην συμμετέχει στην πολιτική εκδήλωση της αριστεράς; Η ατμόσφαιρα αυτή πείσμωσε τον Κωστή τον έκανε ένα συνειδητό πολίτη, και αριστερό νέο, όπου συμμετείχε έκτοτε, περισσότερα ενεργά στην ζωή της νεολαίας. Δεν άργησαν όμως να πέσουν μαύρα σύννεφα στον πολιτικό ουρανό της Ελλάδας μας. Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967 ξύπνησε ο Κωστής για να πάει στην δουλειά του, και είδε στους δρόμους μικτές περιπόλους στρατιωτικών - αστυνομικών ,όπου έδιναν διαταγές στους πολίτες να πάνε στα σπίτια του διότι απαγορευόταν η κυκλοφορία. Το ραδιόφωνο έπαιζε τον εθνικό ύμνο δημοτικά τραγούδια και πατριωτικά άσματα. Μία μεγάλη νύχτα άρχιζε για την Ελλάδα, όπου θα κρατούσε εφτά χρόνια. Ο Κωστής δεν έχασε καιρό. Συνδέθηκε αμέσως με αντιστασιακή ομάδα κι άρχισαν να πετάνε προκηρύξεις και να γράφουν συνθήματα στους τοίχους.¨ « Κάτω η χούντα», «Ελευθερία» «Δημοκρατία» «114». Ο αγώνας εναντίον της τυραννίας μόλις άρχιζε.
                                                         ΛΟΓΙΚΗ
Μήπως τελικά η "λογική" είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της τρέλας; [8]
Ίσως όπως έχει πει και ο G. K. Chesterton, "Ο τρελός δεν είναι κάποιος που έχει χάσει τη λογική του. Ο τρελός είναι ένας άνθρωπος που έχει χάσει τα πάντα εκτός από τη λογική του". Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει πως ιδιοφυΐες και σχιζοφρενείς έχουν την ίδια έκδοση ενός συγκεκριμένου γονιδίου. [9]
Ο Λόγος είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο του πολιτισμού (Durkeim, Mauss). Και όπως αναφέρει και ο Levi Strauss, το σημαίνον πολύ εύκολα αλλάζει θέση με το σημαινόμενο: το παιδί γίνεται γονιός μετά από μία μόλις γενιά. Πόσα παιδιά έχει γεννήσει η λογική μας; Και πόσες φορές δεν προσπαθούμε να τα εξετάσουμε με βάση το γονιό τους; Ο Αριστοτέλης όριζε το Λογο σαν αυτό που μπορεί να απο-καλύψει ή να επι-καλύψει πράγματα (Heidegger, Είναι και Χρόνος). Ίσως το δεύτερο είναι αυτό που κάνει πιο συχνά τώρα τελευταία...
Γιατί να προσπαθήσουμε να είμαστε λογικοί όταν η ίδια η λογική δέχεται ότι εμπεριέχει εγγενώς το παράλογο κσι την αντίφαση μέσα της;
Γιατί να προσπαθήσουμε να είμαστε λογικοί όταν οι περισσότεροι λογικολόγοι καταντήσαν τρελοί;
Χρειάζεται να είσαι παράλογος για να κατανοήσεις έναν παράλογο και αντιφατικό κόσμο... Όπως οι Ιμπρεσιονιστές κάποτε προσπάθησαν να ξεχάσουν πως ζωγραφίζουν για να ζωγραφίσουν, ίσως πρέπει και εμείς να ξεχάσουμε πως σκεφτόμαστε για να σκεφτούμε...

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΚΟΣ

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΓΝΩΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ.
"Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν για οικονομικούς λόγους έχουν δώσει στην οικονομία {στο χρήμα} την υπέρτατη αξία στη ζωή τους.
Μπορεί όμως ο άνθρωπος να ζήσει και σε μια καλύβα {αυτός η γυναίκα και τα παιδιά τους} και να δώσουν από εκεί την μάχη. Να δώσουν νέο νόημα στη ζωή. Να χαρούν τη θάλασσα, το φως του ήλιου, μια βόλτα στην εξοχή."

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Μ.Δ 
ΕΥΚΟΛΟ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΕ ΜΟΥ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ.
ΟΤΑΝ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο με το δυσθεώρητο χρέος δανειζόταν πριν την χρεοκοπία του, αφειδώς από τις αγορές. Δηλαδή τις τράπεζες και τα αμοιβαία κεφάλαια "φαντς." Οι ελληνικές τράπεζες του είχαν δανείσει περίπου 65 δις ευρώ πολύ μεγάλα ποσά του δάνεισαν και οι Γερμανικές Γαλλικές τράπεζες κ.α Όλοι αυτοί οι δανειστές δεν γνώριζαν που δάνειζαν; Ότι το ελληνικό δημόσιο είχε αδύναμο μηχανισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων, ότι υπήρχε φοροδιαφυγή ότι η δημόσια διοίκηση είχε τα χάλια της;
Το γνώριζαν οι τραπεζίτες και έπαιρναν το ρίσκο τους γιατί κέρδιζαν αμύθητα ποσά με τα υψηλά επιτόκια που χορηγούσαν τα δάνεια.
Όταν φούλαρε από τα χρέη το δημόσιο οι τράπεζες προσπάθησαν να ξεφορτωθούν το "σάπιο εμπόρευμα" όσο όσο, και η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία με επικεφαλής την Γερμανία να φορτώσει με δυσβάσταχτα νέα δάνεια και αβάσταχτη λιτότητα τον ελληνικό λαό. Έστω κι αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ο ελληνικός λαός μαζί με τους ευρωπαΪκούς λαούς οδηγείται σε αδιέξοδο. Η πολιτική της ασύδοτης αγοράς που ακολουθούν ευρωπαϊκές ελίτ, και του νεοφιλελευθερισμού οδηγεί σε αδιέξοδα τις κοινωνίες.
                                              "ΠΑΡΑΙΤΗΣΑΝ" ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΙΔΗ
ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ. ΤΟ ΟΤΙ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΤΑΞΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΤΖΕΤ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΑΝΙΔΗ.
ΑΝΕΞΑΡΗΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας τότε που διαλύθηκε ήταν διεφθαρμένο και αναξιόπιστο. Στην εξυγίανση του βοήθησε τα μάλα η Ιταλική δικαιοσύνη ώστε να κατηγορηθεί και σαν¨ "κράτος δικαστών." Την εποχή εκείνη ανεδείχθη σε πρωταγωνιστκό ρόλο ο αδέκαστος δικαστής Ντι Πιέτρο, όπου αργότερα ασχολήθηκεμε την πολιτική χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Βεβαίως η συνέχεια δεν ήταν η καλύτερη δεδομένου ότι ανήλθε στην πρωθυπουργία ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι βαρώνος του χρήματος και των μίντια.Κι ένας από εκείνους που είχαν συμβάλλει τα μέγιστα στην διαφθορά του πολιτικού συστήματος.
Στην Ελλάδα οι ανώτατοι δικαστές Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου πάγου διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση . Οι Ανώτατοι δικαστές είναι φίλα προσκείμενη στην εξουσία κι έχουν χάσει την ανεξαρτησία τους.
Τα δικαστήρια βάζουν τις απεργίες "παράνομες και καταχρηστικές" για να μη δυσαρεστήσουν τις κυβερνήσεις.
Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο τους δικαστές είναι να στηρίξουν τις αυξήσεις των δικών τους μισθών.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΑΛΛΑΓΗ
Ο άνθρωπος αλλάζει είναι από πλαστελίνη
δεν είναι από ξύλο ή σιδερένια στήλη.
Νέος ονειρεύεται τον κόσμο ν`αλλάξει
Μεσόκοπος βολεύεται και θέλει να αράξει.
Ξεχνά το παρελθόν τον ενθουσιασμό.
Σαν μαραμένο φύλο είναι πια το παρόν.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΔΙΑΝΟΗΣΗ
Και συ διανόηση δεν μας τα λες καλά
βολεύτηκες με θέσεις με χίλιες
υποθέσεις.
Εξαγοράστηκες από την εξουσία
με μεγαλεία κι έχασες την ουσία.
Δεν παράγεις έργο και πολιτισμό
δεν είσαι μπροστάρης μαζί με το λαό.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΚΑΛΟΤΥΧΟΙ
Καλότυχοι αυτοί που καταλαβαίνουν
Πως είναι καμωμένοι από σκόνη.
Πως ένα τίποτα είναι η ζωή τους
Πως στο μηδέν θα καταλήξει
όταν έρθει η ώρα.
Τότε θα βάλουν τα σπαθιά στη θήκη
και δεν θα πολεμάνε μεταξύ τους.
Καλότυχοι αυτοί που μπόρεσαν
στη πορεία, ποιότητα να δώσουν
στη σύντομη ζωή τους.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

Το καλοκαίρι οι φίλοι ταξιδεύουν 
σε άλλα μέρη.
Συνηθισμένη
η μοναξιά μου 
η μονάκριβη
δημιουργία
ξανά θα φέρει.

Καλοκαιράκι ροζ συννεφάκι,
Η καρδιά μου πάλλεται,
από δροσερό αεράκι.
Χαιρετώ τους φίλους
Με τους έρωτες τους
στις αμμουδιές,
και στις ψηλές βουνοκορφές.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ

Ήταν ένα χελιδόνι που βρέθηκε
στην αυλή μου.
Την ημέρα εκείνη της άνοιξης
πέταξε κι η ψυχή μου.
Χελιδονάκι μου την άνοιξη έφερες
μες τη καρδιά μου.
Τον ήλιο φώτισες , στα όνειρα μου.
Λουλούδια άνοιξαν, την πλάση μύρισαν
Οι πηγές άνοιξαν νερό πλημμύρισαν.
Χελιδονάκι μου αγαπημένο
κάθε άνοιξη θα σε προσμένω.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ