Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Από παντού περικόπτονται οι κοινωνικές παροχές."Εγώ πλήρωνα μια ζωή εισφορές για να έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραπονιέται εκείνος που πληρώνει π.χ 30 χρόνια εισφορές, ή ο συνταξιούχος που έχει πληρώσει επί 35 χρόνια τις εισφορές του και περίμενε αξιοπρεπή σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον οικογενειακό ιατρό και νοσοκομειακή περίθαλψη. "Εγώ πιστεύω πως οι μεγάλες επαναστάσεις που υπήρξαν στην σύγχρονη ιστορία είναι η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια παιδεία , η ισότητα ανδρών και γυναικών απέναντι στον νόμο..."γράφει στο βιβλίο του "ηθική της ανάγκης" ο Ισπανός φιλόσοφος Φερνάντο Σαβατέρ. Στην πατρίδα μας συνεχώς μειώνεται η υγειονομική περίθαλψη από τους οπαδούς της ελεύθερης και ασύδοτης αγοράς, για να γιατρεύονται μόνο οι κάτοχοι των υψηλών εισοδημάτων- και υπέρ των ιδιωτικών κλινικών, και κέντρων υγείας.
Στα φάρμακα ανέβηκε σε 25% η εισφορά ακόμη και σε χρόνιους ασθενείς, ή ψυχικά ασθενείς, που είναι οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες.
Όπως πληροφορήθηκα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ δεν πλήρωσε καθόλου τους τελευταίους τρις μήνες του 2012 τους εξωτερικούς φυσικοθεραπευτές λόγω ελλείψεως κονδυλίων.Έτσι για να επιβιώσουν αναγκάζονται και ζητούν χρήματα από τους ασφαλισμένους που δικαιούνται φυσικοθεραπεία.Τι να σχολιάσει κανείς;Ντροπή σε μια κοινωνία που στήριξε αυτές τις κυβερνήσεις και σε μια πολιτεία που δεν φροντίζει τα ευάλωτα μέλη της.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΝΑ ΤΡΑΒΑΣ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ 
Η διαφθορά έχει σχέση με την απληστία του εγώ, και με την ανθρώπινη φύση που διακαώς επιθυμεί να παραβιάζει τους κανόνες που λειτουργούν μέσω των θεσμών.Δεν είναι ίδιον μόνο των Ελλήνων η διαφθορά αλλά στην χώρα μας υπάρχει και υπήρχε μέχρι χθες, η αίσθηση της ατιμωρησίας. Έπρεπε να φθάσει η ταλαίπωρη της ιστορίας χώρα μας στον πάτο του πηγαδιού, να έρθει η τρόικα με τους πιστωτές να μας πιέσει για να αρχίζει να μπαίνει μια δειλή τάξη στα δημόσια ήθη.Είναι ντροπή για την χώρα μας που ήταν με το μέρος των νικητών του β' παγκοσμίου πολέμου να γίνει η χλεύη των ηττημένων {ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ} της οποίας βεβαίως οι βιομηχανίες πλειοδότησαν σε μίζες και στην Ελληνική διαφθορά. Σου`ρχεται να τραβάς τα μαλλιά σου από την διαφθορά, και όχι μόνο στο υπουργείο άμυνας.Διαφθορά υπήρχε και στην αρχαία Aθηναϊκή δημοκρατία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Το θέμα είναι οι θεσμοί να λειτουργούν,η δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος της,να υπάρχει η διαύγεια, ο ενδελεχής έλεγχος, και τα άξια και έντιμα πρόσωπα επικεφαλής υπουργείων και δημοσίων οργανισμών σαν τον αρχαίο "δίκαιο Αριστείδη" βεβαίως. Διακινείται {Δυστυχώς} πακτωλός χρημάτων που και τον διάβολο κολάζει.
Όμως είναι κρίμα και άδικο τα χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε για κοινωνικούς σκοπούς -παιδεία, υγεία, πρόνοια-επιδόματα ανεργίας, να εισέρχονται στα χαρτοφυλάκια των "χρήσιμων ηλιθίων" των μονοπωλιακών ομίλων.
Δραστική Δίαιτα: Μείον 5 κιλά σε μια εβδομάδα
1η Ημέρα
Πρωινό 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 αυγό βραστό
Μεσημεριανό Φρουτοσαλάτα με φρούτα της επιλογής μας (χωρίς περιορισμό στην ποσότητα)
Βραδινό 1 άπαχη μπριζόλα ψητή Σαλάτα εποχής
2η Ημέρα
Πρωινό 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 αυγό βραστό
Μεσημεριανό 1 μερίδα κοτόπουλο σχάρας Σαλάτα εποχής 1 γκρέιπ φρουτ
Βραδινό 1 αυγό βραστό Σαλάτα εποχής 1 φρυγανιά 1 γκρέιπ φρουτ
3η Ημέρα
Πρωινό 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 αυγό βραστό
Μεσημεριανό 200 γραμμ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό (χωρίς πέτσα) Σαλάτα εποχής 1 γκρέιπ φρουτ
Βραδινό 1 αυγό βραστό Σαλάτα εποχής 1 φρυγανιά 1 γκρέιπ φρουτ
4η Ημέρα
Πρωινό 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 αυγό βραστό
Μεσημεριανό Φρουτοσαλάτα με φρούτα της επιλογής μας (χωρίς περιορισμό στην ποσότητα)
Βραδινό 1 άπαχη μπριζόλα ψητή Σαλάτα εποχής
5η Ημέρα
Πρωινό Χυμός πορτοκαλιού 1 αυγό βραστό
Μεσημεριανό 2 αυγά βραστά Σαλάτα εποχής
Βραδινό 200 γραμμ. ψάρι ψητό Σαλάτα εποχής 1 φρυγανιά 1 γκρέιπ φρουτ
6η Ημέρα
Πρωινό 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 αυγό βραστό
Μεσημεριανό 2 αυγά βραστά Σαλάτα εποχής
Βραδινό 1 άπαχη μπριζόλα ψητή Σαλάτα εποχής
7η Ημέρα
Πρωινό 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 αυγό βραστό
Μεσημεριανό Φρουτοσαλάτα με φρούτα της επιλογής μας (χωρίς περιορισμό στην ποσότητα)
Βραδινό 200 γραμμ. κοτόπουλο ψητό ή βραστό (χωρίς πέτσα) Σαλάτα εποχής 1 γκρέιπ φρουτ
ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΙΤΑΣ
- Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό και ροφήματα βοτάνων
- Μαγειρεύουμε τις τροφές ψητές ή βραστές ή στον ατμό
- Προτιμάμε το ασπράδι αυγού γιατί δεν έχει καθόλου λιπαρά και βοηθάει στην καύση του λίπους
- Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζουμε τη δίαιτα με γυμναστική (περπάτημα, αεροβική κλπ) τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά
Επιτρέπεται
- Ροφήματα βοτάνων
- Καφές - Φυσικό Γλυκαντικό
- Φρέσκα μυρωδικά, ελάχιστο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι, ξύδι, λεμόνι
Δεν επιτρέπεται
- Αναψυκτικά
- Αλκοόλ
- Λευκή Ζάχαρη
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε
- Τα λαχανικά της δίαιτας με λαχανικά της επιλογής μας
– Το γκρέιπ φρουτ με 1 πορτοκάλι ή 2 μανταρίνια ή 1 ακτινίδιο ή 3 βερίκοκα ή 1 κούπα φράουλες ή 1 κούπα μούρα ή 1 κούπα φραγκοστάφυλα ή 1 κούπα βατόμουρα ή 1 φέτα πεπόνι (200 γραμμ.)
ΔΙΑΛΟΓΟΣ 
"Τι άπληστος που είσαι άνθρωπε μου."
"Μάζεψες όλο το "φαγητό" από το τραπέζι."
"Με λαιμαργία ήπιες και το ποτό."
"Τώρα προσπαθείς να γευτείς. "
"Και όλο το ταψί με το "γλυκό."

Το ξέρεις πως εγώ θα μείνω νηστικός;"
"Ήθελα κι εγώ προμήθεια λιγάκι. "
"Να μοιραστούμε δίκαια το "φαγάκι."
"Να εισέλθει και για εμένα το νερό στο αυλάκι."
" Θα σε μαρτυρήσω στο κοινό."
" Σαν κλέφτη και κακοποιό."
"Δεν με παρατάς."
"Τι είναι αυτά που τσαμπουνάς;"

"Θα σκάσεις άνθρωπε μου από την πολυφαγία."
" Η δίψα σου είναι μεγάλη.
Να αποθηκεύεις συνεχώς και να το
ρίχνεις στην κραιπάλη...."
"Ποιος θα σε σταματήσει εσένα;"
"Που δεν έχεις καθόλου φρένα;"
"Και δεν βάζεις τέλη στο βάζο
με το μέλι;"

"Αν δεν μου δώσεις από την μοιρασιά."
Θα διαλαλήσω πως έγινες "μέγας."
Από των Ελλήνων την κλεψιά."

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ανάλυση στα γεγονότα- 25/01/2014

  • Αρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ:

    Ωρα να κληθούν και πρωθυπουργοί στις ανακρίσεις

    «Στο σύνολο των εξοπλισμών 1996-2006 κάθε Ελληνας επιβαρύνθηκε με 60.000 ευρώ, περίπου. Αυτή είναι η βαριά κληρονομιά, που αφήνουμε στις επόμενες γενιές, για να μας καταριούνται...» ΚΩΝ. Π. ΦΡΑΓΚΟΣ «Η λεηλασία της Αμυνας».
    Πλησιάζει, αν δεν ήρθε ήδη και μάλιστα με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, το πλήρωμα του χρόνου: στις ανακρίσεις για τα εξοπλιστικά, όπου, επιτέλους, διαφαίνονται ελπιδοφόρα ρήγματα στην ομερτά της μαφιόζικης συνενοχής, να κληθούν ως μάρτυρες (προς το παρόν) όχι μόνον οι διατελέσαντες υπουργοί Εθνικής Αμυνας, αλλά και οι πρωθυπουργοί. Τουλάχιστον μετά το 1996. Δηλαδή, μετά τα Ιμια: Το μέγα και παραλίγο μοιραίο φιάσκο της αισχύνης, που αποκάλυψε παραστατικά πόσο επικίνδυνα ανίκανη ήταν η πολιτική μας ηγεσία και πόσο ανησυχητικά τρωτή η άμυνά μας - πάρα τους υπέρογκους εξοπλισμούς. Φιάσκο, που αντί να σημάνει συναγερμό και να μας ταρακουνήσει αφυπνιστικά, αποτέλεσε το άλλοθι για την πιο ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών επί μία δεκαετία που επέτρεψε σε αδίστακτους πατριδοκάπηλους, πολιτικούς και ενστόλους να θησαυρίσουν ανενδοίαστα υπονομεύοντας και την εθνική μας άμυνα και την εθνική οικονομία.
    «Η λεηλασία της Αμυνας» είναι ακριβώς ο τίτλος του βιβλίου που αποκαλύπτει πληρέστερα αυτό το χωρίς προηγούμενο πλιάτσικο. Ενα βοήθημα προβληματισμού για κάθε συνειδητό πολίτη, χρησιμότατο για όσους κυρίως ασχολούνται με το βόρβορο των εξοπλιστικών - με πρώτους τους ανακριτές. Συγγραφέας του ο στρατηγός ε.α. Κων. Π. Φράγκος, που διετέλεσε διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου των πρώην υπουργών Εθνικής Αμυνας Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Με σπουδές στη Σορβόνη για την Πολιτική Αμυνα και πολυγραφότατος (βιβλία και μακρόχρονη ελευθερόστομη και τεκμηριωμένα αποκαλυπτική αρθρογραφία σε αθηναϊκές εφημερίδες) ο στρατηγός Φράγκος θεωρείται ως ο πιο έγκυρος και τολμητίας αμυντικός αναλυτής και πάντως είναι -κατά τον Γ. Βαρβιτσιώτη- «ο πρώτος που έφερε στο φως τις φοβερές ατασθαλίες των εξοπλισμών 1996-2004...».
    Θυμόμαστε υποθέτω (κι αν όχι, μας τη θυμίζει στο βιβλίο του ο στρατηγός Φράγκος) την εντυπωσιακή εικόνα από τη Βουλή που έκανε πολλούς να πιστέψουν τότε ότι άλλαζε σελίδα η νεοελληνική ιστορία: 12 Μαΐου 2004. Στο βήμα, για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο Κώστας Καραμανλής να αποκαλεί «αρχιερέα της διαπλοκής» τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό «της οκταετίας των μεγάλων σκανδάλων» (χρηματιστήριο, κτηματολόγιο και πάνω απ' όλα εξοπλιστικά). Για του λόγου το αληθές να κραδαίνει και φακέλους με τα τεκμήρια...
    Λίγες μέρες πριν είχε προκαλέσει μεγάλο ντόρο η καταγγελία του Καραμανλή για τους (και καναλάρχες) «νταβατζήδες». Και η διαβεβαίωσή του ότι θα διέλυε τα εξωθεσμικά παράκεντρα εξουσίας.
    Λίγες εβδομάδες μετά, προσωπικά πανηγύριζα σ' αυτές τις ίδιες στήλες της «Ε» διότι επικεφαλής της νεότευκτης στο Πεντάγωνο Γενικής Γραμματείας Εξοπλισμών είχε τεθεί ο άτεγκτος πρώην εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς: ο πρώτος που έριξε φως στη διαχρονική πηγή των μεγάλων σκανδάλων Siemens. Και ο μόνος που τόλμησε να προτείνει την παραπομπή για κακούργημα (και) του ποινικά ανέγγιχτου, με μόνιμη εύγλωττη ασυλία, Σωκράτη Κόκκαλη για το μέγα και διακομματικό σκάνδαλο του ΟΤΕ (συμβαλλόμενοι από τη μία η κοινοπραξία Siemens-Intracom και από την άλλη σύμπασα η... πολιτική ηγεσία, στα τέλη της δεκαετίας του '80...).
    Ούτε δύο χρόνια δεν κράτησε, φευ, το κλίμα καθαρτήριας ευημερίας. Ξαφνικά η ατμόσφαιρα άλλαξε άρδην:
    Οι «νταβατζήδες» συνέχισαν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις σκανδαλώδεις προμήθειες ρωσικών οπλικών συστημάτων καρκινοβάτησε επί μήνες και ετελεύτησε άκαρπη το βίο της, αφού ευτέλισε τα σημαντικά πορίσματα του ευσυνείδητου ανακριτή Π. Αθανασίου. Και ανέδειξε δύο ταλέντα: το γνωστότατο άλλωστε του Ευάγγ. Βενιζέλου, ως πυλώνα πλέον υπεράσπισης των υπόλογων υπουργών του ΠΑΣΟΚ, και του τραγικού προέδρου της Γ. Τραγάκη.
    Ο τελευταίος, συνεντευξιαζόμενος εσχάτως (με την «Ε» και με τον Ν. Χατζηνικολάου στο STAR) ισχυρίστηκε αυτάρεσκα ότι η Εξεταστική Επιτροπή παρήγαγε έργο («ταυτοποίησε» τάχα την ενοχή Τσοχατζόπουλου και «άγγιξε» τον Γιάννο Παπαντωνίου...). Αλλά δεν είχε απάντηση στο εύλογο ερώτημα «τότε γιατί σταμάτησε;». Τι να πει ο τάλας; Οτι υπήρξε «βοηθός νεκροθάφτη», όπως τον χαρακτηρίζει ο στρατηγός Φράγκος; Η κάθαρση ξαφνικά παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Μια ατμόσφαιρα συγκαλυπτικής συναίνεσης βάρυνε στο πολιτικό κλίμα. Οι παραγραφές υπουργικών ευθυνών (με το άθλιο και σε σκόπιμα διαρκή ισχύ άρθρο 86 του Συντάγματος) διαδέχονται η μία την άλλη. Σε θεαματική κωλοτούμπα ο Κ. Καραμανλής έκανε στροφή 180 μοιρών. Φοβήθηκε; Εκβιάστηκε; Απειλήθηκε; Γεγονός είναι ότι υποτάχθηκε στην ομερτά, που ρήμαξε τον τόπο επί δεκαετίες...
    «Ενώ ονόμαζε τον Σημίτη Αρχιερέα της Διαπλοκής, αυτός κατέληξε Πάπας της Συγκάλυψης», γράφει στο βιβλίο του ο στρατηγός Κων. Φράγκος. Και διερωτάται:
    «Ποιος είναι χειρότερος; Ο Σημίτης που επέτρεπε το όργιο (των εξοπλιστικών σκανδάλων) ή ο Καραμανλής, που το άφησε ατιμώρητο και έτσι καθιέρωσε την αρπαχτή, τη μίζα και την απάτη ως πρακτική της εξουσίας;»
    Αφού οι δυο τους επιμένουν να σιωπούν, προκλητικά και προσβλητικά γι' αυτόν τον καθημαγμένο λαό, που τον κυβέρνησαν 13 ολόκληρα χρόνια, ας αναζητήσουν κι αυτή την απάντηση οι ανακριτές, που φαίνεται ότι ευτυχώς διαθέτουν αρχές, συνείδηση και σθένος. Ας τους καλέσουν, λοιπόν, το ταχύτερο ως ουσιώδεις μάρτυρες. Και, μαζί τους, τον μη εξαιρετέο (κι όχι μόνο λόγω υποβρυχίων) Ευ. Βενιζέλο, που επιπλέει ακόμη πολιτικά, με τα σωσίβια που ανταλλάσσουν με τον Αντ. Σαμαρά - ώσπου να πιάσουν και οι δύο πάτο...
ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Οι Γερμανοί είναι διαφορετικοί απ`εμάς με τα θετικά και τ`αρνητικά τους. Θα είναι λάθος στην Ελλάδα εάν αναπτυχθεί ένας λαϊκίστικος αντιγερμανισμός όπως αναπτύχθηκε ο Αντιαμερικανισμός μετά τον β" παγκόσμιο πόλεμο {όπου επικράτησε η Αμερική ως υπερδύναμη,και αναπτύχθηκε ο ψυχρός πόλεμος} . Ο τυφλός φανατικός αντιγερμανισμός εμπεριέχει τον λαϊκισμό{ δηλαδή να λέω κάτι, και να μην το εννοώ} που είναι χαρακτηριστικό του φασισμού.Άλλωστε και οι Γερμανοί εργαζόμενοι υφίστανται την ίδια εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και έχουν να πάρουν αύξηση μισθών πάνω από 10 χρόνια, ενώ περίπου 15 εκατομμύρια εργάζονται με "μπλοκάκι." Οι λαοί δεν πρέπει να διχάζονται γιατί πολλά τους ενώνουν και τίποτα δεν τους χωρίζει.Όσο θα υπάρχει το άδικο καπιταλιστικό σύστημα και ο άγριος νεοφιλελευθερισμός όπου π.χ το 5% των πλουσίων στις Η.Π.Α νέμεται το 40% του εθνικού εισοδήματος τόσο, δεν θα πάψει να είναι επίκαιρη η προτροπή των Κ.Μαρξ και Φρ.Ένγκελς στο κομμουνιστικό μανιφέστο¨"προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε."Είναι ένα ζωντανό πρόταγμα για κοινωνική δικαιοσύνη.Ένα δίδαγμα πρέπει να υπάρξει μέσα από την εμπειρία του αποτυχημένου κρατικού μοντέλου στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Όπου η σκέψη θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη εντός των σημερινών συνθηκών του σύγχρονου κόσμου.Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες ο λαός ψηφίζει και όπως έχει υποστηρίξει και ο διάσημος φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης οι κυβερνήσεις κάνουν τα αντίθετα από αυτά που υπόσχονται.Την διοίκηση των κρατών την ασκεί η πολιτική ελίτ που εκφράζει πρωτίστως τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που κυριαρχεί και διαλύει τον κοινωνικό ιστό των κρατών. Η Γερμανία μεγαλούργησε στο τομέα της επιστήμης και των καλών τεχνών. Όπως βεβαίως και η Γαλλία γενέτειρα του διαφωτισμού η Αγγλία με την "μάγκνα κάρτα" και την μετέπειτα εξέλιξη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.Οι Γερμανοί π.χ όπως πρόχειρα μου έρχονται στο νου, των Φόϋερμπαχ, Νίτσε, Μαρξ, Ένγκελς Λούξεμπουργκ, Λίμπνεχτ, Φρομ, Ραϊχ, Βάγκνερ έβγαλαν και τον Χίτλερ και Αϊχμαν.Οι Γερμανοί διανοούμενοι είναι επίσης που υποστήριξαν ότι είναι οι κληρονόμοι του Ελληνικού πολιτισμού.Ο Γάλλος φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν είπε για την Ευρώπη ότι μαζί με τον πολιτισμό έχει μέσα της και την βαρβαρότητα.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ εμάς ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ οι δυτικοευρωπαίοι λόγω ιστορικών συγκυριών, είναι οι κληρονόμοι του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού οι οποίοι μας τον μετεκένωσαν στην μικρή τότε "ψωροκώσταινα."

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Μην κάθεσαι και σκέφτεσαι καλέ μου!
Τους αγώνες που δεν έδωσες αδερφέ μου.
Τα κεράκια που έσβησαν είναι πια παρελθόν.
Τίποτα δεν είναι ίδιο στο σήμερα παρόν.
Όλα άλλαξαν γιατί¨ "τα πάντα ρει."

Θα μαραζιάσεις από την θλίψη.
Μην το πας φιρί φιρί.
Συμβιβάσου με το γήρας.
Και αγκάλιασε τα νιάτα.

Πιάσετε μαζί την πυξίδα.
Της ζωής την αλυσίδα.
Για να δώσετε σε όλους.
Την χαρά και την ελπίδα.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Έχουμε καιρό για την ιστορία.
"Ες αύριον τα σπουδαία."
Η ιστορία δεν γράφεται
με τις αναβολές.
Ούτε από τους 
αναποφάσιστους στρατηγούς
και τους δειλούς στρατιώτες.
Γράφεται από το θάρρος
και την δύναμη των αποφασισμένων.
Πολύ σωστά είπε ο ποιητής¨
"Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει,
στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει.»

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΕΜΠΝΕΥΣΗ
Η έμπνευση δεν έρχεται.
Όποια στιγμή σου τύχει.
Γιατί έχεις ένα το μυαλό.
Μπορεί να κακοτύχει.
Η έμπνευση είναι σκληρή.
Απαιτεί μεγάλο πάθος.
Δεν είναι ανθάκι του αγρού.
Να κόψεις απ`το δάσος.
Ρέει ιδρώτας, πολύ μόχθος.
Δάκρυα, πόνος, μα και κόπος.
Και να κάθεσαι ως το βράδυ.
Ίσως συνεχώς σκοτάδι.
Στον ύπνο τσακ, ανάβει φως.
Και δεν ξέρεις γιατί και πως;
Τότε ξύνεις το μολύβι.
Και αρχίζει το λιοτρίβι.
Φίλοι, δεν είμαι ποιητής.
Φαρμακοτρίφτης είμαι.
Φάρμακο δίνω στις ψυχές
να σβήσω τις ραγισματιές.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΕΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Οι νόμοι γίνονται για να τηρείται
η τάξη.
Κι όλα στην πολιτεία να είναι εντάξει.
Μα εγώ είμαι ένα αγρίμι δεν στέκομαι
πουθενά μήτε στο καλντερίμι.
Δεν τηρώ τις συμβάσεις.
Θα γίνω αντάρτης.
Του νόμου και της τάξης λιποτάκτης.
Στο βουνό θα ζήσω με τα πρόβατα.
Θα κοιμούμαι σε καλύβες στα χώματα.
Η ελευθερία μου όμορφη κυρία μου
Δεν περιορίζεται με συμβατικότητες.
Της κοινωνίας τα δεσμά
κι άλλες τυπικότητες.
Αν με αγαπάς ελεύθερη σε θέλω .
Χωρίς κραγιόν, αλυσίδες, παπιγιόν.
Να χαρούμε αγκαλιά την κοινή
ζωή μας ν`αναπνεύσουμε
ουσία με
την ύπαρξη μας.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
"MEDIA LAB."
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Πρόσφατα ανακαινίστηκε η Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων. Εκτός από την αλλαγή στην διακόσμηση προστέθηκαν και υπολογιστές που είναι η σημερινή γλώσσα των νέων και όχι μόνο.Στο επάνω μέρος δεξιά όπως εισερχόμαστε υπάρχει η Αγγλική επιγραφή με κεφαλαία γράμματα όπου βλέπουμε να γράφει¨ "MEDIA LAB." Αυτή η ξενόγλωσση επιγραφή ξενίζει τον αναγνώστη διότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι Ελληνικός τοπικός χώρος φύλαξης ελληνόγλωσσων βιβλίων, διανομής, ανάγνωσης και πολιτισμού. Η Ελληνική γλώσσα είναι από τις πλουσιότερες του κόσμου. Δεν υπήρχε άραγε η αντίστοιχη Ελληνική εκδοχή¨ "εργαστήριο ενημέρωσης""αίθουσα ανάγνωσης" "αίθουσα φίλων του βιβλίου" κ.λ.π. 
Έπρεπε να γράφει¨"media lab;" Θα έγραφαν επιγραφή στα Ελληνικά σε μια Αγγλόφωνη βιβλιοθήκη;Μου φαίνεται ότι η ξενομανία μας δεν έχει όρια.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο δικομματισμός με τις πολιτικές του{ κακοδιαχείριση, πελατειακό κράτος,ανοργάνωτο και σπάταλο κράτος,καθώς και διεφθαρμένο} και ο διεθνής χρηματοπιστωτικός τομέας με την απληστία του έφτασε την Ελλάδα μέχρι την χρεοκοπία.Τι άλλο φταίει; Το λάθος στην κατασκευή του ευρώ και η έλλειψη ελέγχου για τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να εξυπηρετηθούν κυρίως, τα Γερμανικά μονοπώλια. Ζούμε όντας ως εξαρτημένοι από τον αναπνευστικό σωλήνα των δανειστών και συμμάχων μας και τον έλεγχο της πανίσχυρης Γερμανικής ελίτ που ηγεμονεύει στην Ευρώπη.Οι δανειακές συμβάσεις και η βίαιη προσαρμογή έκαναν την ηλιόλουστη και γαλανή πολυαγαπημένη πατρίδα, να μοιάζει με την Γερμανία στην εποχή του μεσοπολέμου.Ένα νέο- όχι και πολύ νέο- για την χώρα πρόβλημα είναι και το μεταναστευτικό όπου με τον ουτοπισμό και την έλλειψη ρεαλισμού της αριστεράς, και τον κατάλληλο χειρισμό από την απολυταρχική άκρα δεξιά, έγινε και γίνεται τροφή για προπαγάνδα προς εξεύρεση αποδιοπομπαίων τράγων και άντληση λαϊκών ψήφων από απαίδευτα λαϊκά στρώματα. Σε τέτοιες άθλιες συνθήκες ανεργία , φτώχεια περιθωριοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, και μείωση του κολοβού κράτους πρόνοιας ανθούν τα λαϊκίστικα κόμματα.Δεν είναι τυχαία η άνοδος της "Χρυσής Αυγής" που ήταν στο περιθώριο επί 30 χρόνια.
Τι πρέπει να γίνει;
Επαναδιαπραγμάτευση ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του κράτους με αξιοκρατία στην δημόσια διοίκηση και πλήρη μηχανοργάνωση.
Παραμερισμός των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών ομίλων αλλά και της μικρής διαφθοράς και λαμογιάς.
Ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου.
Διεκδίκηση από την Ε.Ε νέου "Ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ" για τις χώρες του νότου και ειδικά για την Ελλάδα που πλήττεται ιδιαίτερα.
Σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας με σειρά δημόσιων έργων και με τράπεζα ειδικού σκοπού προς στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Στήριξη του αγροτουρισμού και γενικότερα του αγροτικού τομέα για να καταστεί η Ελλάδα αυτάρκης και να υποκαταστήσει τις εισαγωγές.
Στήριξη και ενδυνάμωση του κράτους πρόνοιας.
Πάταξη της μικρής αλλά κυρίως της μεσαίας και μεγάλης φοροδιαφυγής με τις εξωχώριες εταιρίες και τους λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους..

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΜΗ ΜΙΛΑΣ

Σου λέω να μη μιλάς.
Όταν τρώμε δεν μιλάμε.
Μα εγώ δεν τρώγω.
Μόνο εσύ τρως.
Μοναχοφαγάς είσαι
και αχάριστος.

Καλά πάρε κι εσύ μια
μπουκιά κι άσε να φάω
και δεύτερο και τρίτο πιάτο.
Θα πάρω την μπουκιά μα
θέλω κι άλλο αχάριστε.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΠΟΝΑΩ ΡΕ..
Πονάω ρε...!!
Ποιος θα μου δώσει σημασία ....
Κοιτάξτε με ....

Το κορμί μου είναι 
γεμάτο πληγές τραυμάτων
στον ανελέητο πόλεμο σας.
Πονάω ρε....
Γιατί δεν μου μιλάτε.
Πονάω..!
Με ακούτε;

Όχι μόνο δεν με ακούτε.
Θέλετε να κόψετε κομματάκια
και τις ματωμένες σάρκες μου.
Σαν σφάγιο να με κρεμάσετε
σένα τσιγκέλι στην αγορά κρέατος.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Υπόσχονται πολλά για να 
στογγυλοκαθίσουν στην εξουσία.
Οι υποσχέσεις όμως δεν τηρούνται.
Ο καιρός περνά
κι όσοι πίστεψαν τους πονηρούς
μελαγχολούν ξανά.

Εκείνοι την "δουλειά"
τους θα την κάνουν
Μέχρι να πεθάνουν.
Ίδια ψευτιά και υποκρισία
για να κερδίσουν την εξουσία.


Σιγά σιγά μεθοδικά
αδειάζουν το πορτοφόλι
του λαού.
Με τις παρέες τους σαν αρπακτικά
τις τσέπες τους, χρυσάφι γεμίζουν¨
Ύστερα με κροκοδείλια
δάκρυα στην αγορά κάνουν.
Πως με το δράμα του κοινού
κλαίνε και δακρύζουν.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΕΛΠΙΔΑ
Έσβησε ο ήλιος κρύφτηκε το φως.
Ένα πελώριο σύννεφο σκέπασε 
τον ουρανό.
Χάθηκε ο ήλιος
και η ψυχή μας μαράθηκε.
Ποιος θα μας οδηγήσει τώρα;
Ποιος θα σύρει τον χορό;
Μείναμε μόνοι με μετέωρα
τα όνειρα μας. 
Φωλιασμένη κρύφτηκε
βαθιά και η χαρά μας.
Όταν φύγει η θλίψη.
Πάλι θα βρεθούμε .
Με νέα σχέδια κι οράματα.
Με αναπτερωμένη την ελπίδα.
Που την θάμπωσε.
Η πελώρια καταιγίδα.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΖΩ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ

Μου αρέσει η σκιά.
Κάθομαι στην γωνιά μου.
Ήρεμος και συλλογίζομαι.
Το φως με πειράζει.
Εμποδίζει την σκέψη μου.
Αγαπώ την σκέψη μου.

Τα όνειρα μου, την λύπη μου
και την οδυνηρή χαρά μου.
Φοβάμαι ότι το φως θα
γεμίσει με πληγές
την ύπαρξη μου.

Την ευαίσθητη ψυχή μου.
Ο ήλιος δεν είναι
πάντα ευεργετικός.
Αν δεν τον αντέξεις μπορεί
και να γίνεις
παρανάλωμα του πυρός.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ

Στην αποικία δίνουν οι αφέντες διαταγές.
Τα νομοσχέδια να μη καθυστερούν.
Την βουλή που τυπικά υπάρχει
οι αστυνόμοι ασφυκτικά να την φρουρούν.
Τους φόρους αγόγγυστα ο λαός να αποδίδει
Να στέλνονται ευθύς στην Μητρόπολη.
Να γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζών της.
Και οι προμήθειες σε αγαθά να φθάνουν
χωρίς πολλές καθυστερήσεις.
Καρφί δεν τους καίγεται που οι φτωχοί
θα υποστούν στερήσεις.
Φοβούνται τον λαό μην επαναστατήσει.
Τότε θα μάθουν στο πετσί τους.
Πως αιώνιοι δούλοι δεν υπάρχουν.
Η ελευθερία δεν προσφέρεται
από κανένα.
Κερδίζεται με θυσίες
του λαού και αίμα.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΣΙΩΠΗ

Η σιωπή του άλλου 
σε.. πεθαίνει.
Όπως και οι λέξεις μπορούν.
Η σιωπή πληγώνει,
οι λέξεις πονούν

Η σωματική βία δολοφονεί.
τις ψυχές..
Η αγάπη ημερεύει.
Ο άνθρωπος αυτός
ο άγνωστος είναι ένα
άγραφο χαρτί.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΟΔΥΝΗΡΟ

Είναι οδυνηρό 
κι απάνθρωπο.
Να σε ρίχνουν στην θάλασσα
χωρίς σωσίβιο.

Όπως συμπεριφέρονται
οι ισχυροί σε ολόκληρους λαούς.
Όπως αφήνουν οι άκληροι
στον Καιάδα της ζωής
παιδιά με ευαίσθητη καρδιά.

Όπου δεν γνωρίζουν τους κανόνες
Ότι περιφέρονται δίπλα τους.
Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες.

Στην θάλασσα σε καταπίνουν οι
καρχαρίες, σου πίνουν το
αίμα σαν μοχθηρές κυρίες.

Και τα μικρά ψαράκια σε τσιμπούν.
Δεν μένουν αμέτοχα στο πάρτι.
Λαβαίνουν μέρος ,χειροκροτούν.

Είναι οδυνηρό και απάνθρωπο
και στον δρόμο να κυκλοφορείς.
Να κινδυνεύεις από ληστές
και να μην οπλοφορείς.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΟΛΗΣΗ

Σβήνουν ένα ένα τα κεράκια του.
Λυπάται ο γέρος και αναπολεί
τα νιάτα του.
Άσπρα τα μαλλιά, κυρτό το κορμί.
Φορτωμένα αναμνήσεις από τα παλιά.
Μελαγχολικός ζει ξανά το παρελθόν.
Και νοιώθει ότι δεν τον φτάνουν οι ημέρες
Συνεχώς στα όνειρα του παράταση ζητά.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Ο αδελφός του Γ . Α. Παπανδρέου, Ανδρίκος, μετείχε σε διεθνή εταιρία που αγόραζε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) την περίοδο του 2009 που στην πρωθυπουργία ήταν ο αδελφός του." " ΕΙΔΗΣΕΙΣ" 
Πρώτα χρεοκόπησαν την χώρα οι νόμιμοι διαχειριστές της {κυβερνήσεις} και πριν το ανακοινώσουν δημοσίως ποντάρουν οι στενείς τους συγγενείς με CDS {ασφάλιστρα κινδύνου} στην χρεοκοπία της.Μπράβο στα παιδιά. "Έσωσαν" την Ελλάδα. Κι οι Έλληνες ιθύνοντες με την πολιτική προπαγάνδα μέσω διαπλεκομένων Μ.Μ.Ε τα ρίχνουν στους Γερμανούς.Οι Γερμανοί συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες ,φροντίζουν για τα συμφέροντα των δικών τους ελίτ.Άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε ευρωπαϊκή ένωση των λαών.Των μονοπωλίων είναι και των εθνικισμών. Εντω μεταξύ πριν την Ελληνική χρεοκοπία προηγήθηκε επί μακρόν πάρτι θαλασσοδανείων προς την Ελληνική ολιγαρχία, αλλά και το πάρτι του χρηματιστηρίου με την καταλήστευση των λαϊκών αποταμιεύσεων. Βεβαίως υπήρξε και το φαγοπότι στο πάρτι με τα εξοπλιστικά προγράμματα."Σε τι κόσμο μπαμπά μ`έχεις φέρει να ζήσω!! Σε Ευρωπαϊκή χώρα ή στο Αφγανιστάν;" -"Εκεί παιδί μου εκσυγχρονίζονται. Εμείς πισωγυρίζουμε."

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ
Μερικές φορές σαν παιδί
επιθυμούσε
να μοιάζει μ`ένα σπουργιτάκι
που θέλει να φωλιάσει
στην φωλιά του για
να μην τουρτουρίζει.

Να μείνει έτσι και πάντα να
αναζητά μια αγκαλιά
γεμάτη αγάπη και φιλιά
για να κουρνιάσει και
να αισθανθεί ασφάλεια.

Ήταν τόσο ανασφαλής
αλλά κι ευλογημένος
Γιατί είχε μια αθωότητα
ο καημένος.

Ο άλλος ο εαυτός του ο μεγάλος.
Επιθυμούσε την ζωή να... αρμέξει
Ότι του συμβεί να το αντέξει.
Με την σοφία
του γέροντα, την δύναμη
του νέου, και την αθωότητα
ενός μικρού .
Δεν ζητούσε πολλά.
Έψαχνε για το ανέφικτο
Κι αυτό τον έκανε δυστυχή.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΚΙ ΑΝ ΧΑΘΩ
Κι αν φύγω και χαθώ και γίνω σκόνη.
Δεν με νοιάζει, άλλωστε όλοι εκεί θα πάμε.
Αρκεί που έβαλα φωτιά μες το καμίνι. 

Για να ανάψει γόνιμη πυρκαγιά .
Στων ανθρώπων τις ψυχές.
Ίσως κάποτε και για μένα ακουστεί
κάποιος ήχος.

Για την δική μου την ταπεινή ζωή.
Πως τους ανθρώπους αγάπησα
και απ` την ζωή μου πιο πολύ.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Υπάρχουν άνθρωποι που στην θέση
της καρδιάς δεν έχουν λουλούδια.
Δεν τους αρέσουν του λαού τα 
τραγούδια.
Δεν ακούν καθόλου των 
ανθρώπων τις κραυγές.

Τις ευαισθησίες και τις συμφορές.
Υπάρχουν άνθρωποι όπου
στην θέση της ψυχής έχουν
μια πλάκα από χρυσάφι.
Το χρήμα έχουν εικόνισμα
και προσκυνούν από το πρωί
μέχρι το βράδυ.

Την ζωή τους μόνο χαραμίζουν
Την μοναξιά τους έτσι δεν γεμίζουν.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ