Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Γεννήθηκα μια Κυριακή στις 18 Ιουλίου 1948 στο ορεινό χωριό Άσφενδος Σφακίων.Κανείς δεν με ερώτησε αν θέλω να βγω από την κοιλιά της μαμάς μου σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς.Ακόμη δεν είχε τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος του 46-49 και η φτώχεια η μιζέρια κι η ανέχεια, μάστιζε την ύπαιθρο. Ο πατέρας μου Γεώργιος γεννήθηκε το 1909 στα Νομικιανά Σφακίων και πέθανε από σοβαρή ασθένεια στην πόλη των Χανίων όπου μετακομίσαμε σε ηλικία μόλις 57 ετών. Οι γραμματικές του γνώσεις ήταν της τρίτης δημοτικού.Τότε οι χωρικοί σπάνια σπούδαζαν ούτε υπήρχε δωρεάν παιδεία. Του άρεσε το διάβασμα και εθεωρείτο ένας από τους λογίους του χωριού.Ήταν αριστερής ιδεολογίας και ο μοναδικός συνδρομητής της εφημερίδας "Αυγή" όπως έγραφε ο ατομικός του φάκελος στα γραφεία του τμήματος ασφαλείας Χανίων. Η μητέρα μου Ελένη το γένος Σανδαλάκη κατάγεται από τις Κομιτάδες Σφακίων. Γεννήθηκε το 1912 ή 13 και πέθανε σε ηλικία 82 ετών το 1995. Οι γραμματικές της γνώσεις ήταν της δευτέρας, ή τρίτης δημοτικού. Γνώριζε μερικά κολυβογράμματα και μπορούσε να διαβάσει και να γράψει μα νομίζω ότι την ταυτότητα της την είχε υπογράψει με σταυρό + όπως υπέγραφαν οι αγράμματοι. Έμεινε ημιπαράλυτη στα πενήντα δύο της, από εγκεφαλικό. Της άρεσε να διαβάζει την Αγία Γραφή και άλλα θρησκευτικά βιβλία. Η μάνα μου γέννησε έξη παιδιά που έμειναν ζωντανά και δύο ή τρία που της πέθαναν μόλις τα γέννησε. Τότε οι ασθένειες και η παιδική θνησιμότητα θέριζαν τον πληθυσμό.Οι αγρότισσες γυναίκες γεννούσαν στα χωράφια ή στις οικίες τους με βοηθό μια γειτόνισσα η οποία ήταν εμπειρική μαία {"μαμή."} Προς τούτο δείτε την παλιά Ελληνική κωμωδία ¨ "Η κυρά μας η μαμή"
με τους έξοχους Γεωργία Βασιλειάδου και Ορέστη Μακρή. Τον Μάϊο του 1955 όταν δεν είχα κλείσει ακόμη τα εφτά μου χρόνια, οι γονείς μου πούλησαν τα φτωχικά κτήματα τους στο χωριό και εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα του νομού την πόλη των Χανίων. Οι ζωοκλοπές και οι βεντέτες μάστιζαν εκείνη την εποχή την Κρήτη. Άκουγα την μητέρα μου και έλεγε ότι" "δεν ήθελε τα αγόρια της να τα δει να πεθαίνουν από καμιά σφαίρα ή στην φυλακή για ζωοκλοπή." Βεβαίως στην πόλη δεν μας υποδέχτηκαν με την φιλαρμονική του Δήμου γιατί δυστυχώς¨¨ "όπου φτωχός και η μοίρα του." Ήταν το έτος 1955.Δύσκολα μετακατοχικά χρόνια σε μια Ελλάδα καθημαγμένη να ζει από την βοήθεια και την καλοσύνη των ξένων. Σκληρός αγώνας για την επιβίωση παιδική εργασία, φτώχεια μετανάστευση.
ΑΜΕΡΙΜΝΙΣΙΑ
Κάποτε εμείς βαριόμαστε .
Του Κουκακίου η παρέα.
Κι ήμασταν καμιά τριανταρέα.
Αμέριμνοι βολτάραμε 
στην Βουλιαγμένης επάνω
και ακόμη παραπάνω.

Μας έτρωγε ο διπλανός μας.
Μες το καλοκαιράκι
Με φρέσκο αεράκι.
Για νυχτερινή βαρκάδα.
Και ύστερα ψαράκι.

Κοιτάζαμε τον μπούλη μας.
Μόνο τον εαυτούλη μας.
Αυτοί κρυφά σχεδίαζαν.
Στην πλάτη μας επάνω.
Να μας πιουν το ζουμί.
Να μας τρίψουν στο γουδί.
Να μας γδύσουν ολότελα.
Τα ρούχα μας να λύσουν.
Να τα μοσχοπουλήσουν.
Όλα τα υπάρχοντα μας.
Σαν να μην ήταν δικά μας.
Τα χαμηλά τα σπίτια μας.
Και τα οικόπεδα μας.
Τα σέα μας τα μέα μας
κι όλα τα όργανα μας.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΣ
Είναι φορές που η ποίηση
Είναι λυγμός, ψυχής καημός
και μέγα αναστεναγμός.
Είναι φορές που δεν μπορείς
Την ζωή σου να χαρείς.
Γιατί ο πόνος και η θλίψη
ξεχειλίζει.
Τον βίο σου όπως γνώρισες
ολότελα τσακίζει.
Τότε φίλιες δυνάμεις
στην πίστη σου
ριζώνουν.
Το χρέος σου θυμίζουν.
"Έχεις δύναμη εσύ."
Στο αυτί σου ψιθυρίζουν.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΣΑΜΕ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Διάβασα στα "Χανιώτικα Νέα" ότι τώρα με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων το αεροπορικό εισιτήριο θα ανέβει 20 ευρώ κατ` άτομο. Θα πληγεί ο τουρισμός. Σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς των Χανίων ήταν εναντίον της πωλήσεως,ενοικιάσεως για 50 χρόνια, άλλα δεν εισακούστηκαν. Ότι το κράτος είναι μπάχαλο και δεν αξιοποιεί τίποτα είναι γεγονός.Εκσυγχρονισμό χρειάζεται και όχι ξεπούλημα αντί πινακίου φακής. Είναι γνωστό όμως ότι οι μεγάλοι όμιλοι δεν πληρώνουν φόρους με "οφ σορ" και άλλα τερτίπια. Ούτω ώστε να μπαίνει φόρος στα δημόσια ταμεία για το κοινωνικό κράτος και για δημόσιες επενδύσεις. Γράφει εύστοχα ο Σήφης Χιωτάκης στα Χ.Ν"ότι¨
"Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι δανειστές μας είναι ωφελημένοι διπλά, γιατί ξεπουλάμε τα… χρυσαφικά μας… μισοτιμής και τα χρήματα πάνε απ’ ευθείας σε αυτούς, όταν πολλά παιδιά στα σχολεία δεν έχουν να πάρουν τυρόπιτα και πεινάνε… και συγχρόνως τους προσφέρουμε χρυσές ευκαιρίες να επενδύσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους σε φιλέτα του Δημοσίου με υπέρ-κέρδη. Έτσι η Γερμανία μέσω της δημόσιάς της επιχείρησης Farport… βασικός της μέτοχος το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης και 10% η κρατική Lufthansa… θα απομυζά τις υπεραξίες του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα 50 χρόνια… και αφού μας ξεζουμίσει θα γίνουν τα αεροδρόμια πάλι δημόσια."
Αντώνη χάσαμε.
Ο ΛΑΚΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Έτσι ή αλλιώς αυτή η πολιτικοοικονομική {η Γερμανική ελίτ} μας τηγανίζει και επιθυμεί να συνεχίσει να μας τηγανίζει. Αντίσταση χρειάζεται αλλά και ρεαλισμός. Τους δώσαμε τα προσχήματα με την καταχρέωση μας και το κράτος μπάχαλο. Η Ε.Ε περνάει κρίση και η Ελλάδα είναι ακόμη παρά τις βαριές θυσίες του λαού υπερχρεωμένη και "γεμάτη σκατά" κατά την έκφραση του Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην προέδρου του Δ..Ν.Τ Το Ελληνικό χρέος έχει σκαρφαλώσει από 120% στο 175%του Α.Ε.Π και ποσοτικά από 290 δις σε 321 δις ευρώ. Είμαστε- είναι η χώρα μας χωμένη στο λάκκο με τα φίδια.Ως τώρα η Ελλάδα πειθάρχησε στα δόγματα των αγορών και την κόλλησαν στον τοίχο. Ξεζούμισαν τον λαόν μας και αγοράζουν ότι "πετάει και κολυμπάει" μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ας ρισκάρει και λίγη απειθαρχεία και ένα χτύπημα στο τραπέζι. Πέρα από τα κέρδη των αγορών προέχει η επιβίωση του Ελληνικού λαού μέσω της οικολογικής ανάπτυξης.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Ο Θεός τιμωρεί τους κακούς με αιώνια καταστροφή.{Ψαλμός 37:9· 2 Θεσσαλονικείς 1:9.}
Πλήθος διανοουμένων ισχυρίζεται ότι η πολιτική της Γερμανίας έναντι των "απείθαρχων" Δυτικών κρατών είναι προτεσταντικής ηθικής και προελεύσεως{Θεός τιμωρός} Ασφαλώς ο προτεσταντισμός ώθησε από την εποχή του Λούθηρου και εντεύθεν τους Γερμανούς να υιοθετήσουν όσοι είναι προτεστάντες με τα διάφορα δόγματα τους, ένα αυστηρό Χριστιανισμό στην κοινότητα με στοιχεία κοσμοκαλογερισμού {μοναχισμού.} Δεν είναι όμως όλοι οι Γερμανοί προτεστάντες. Είναι και καθολικοί άρα¨ {Θεός της συγχώρησης και της συμπόνοιας.} Προφανώς θα έχουν επηρεαστεί στο παρελθόν από την θρησκεία οι Γερμανοί "φίλοι" μας. Μια άλλη άποψη όμως υποστηρίζει ότι η Πρωσία των γαιοκτημόνων {γιούγκερς} είχε δημιουργήσει ένα κράτος στρατοκρατικό και ότι οι γαιοκτήμονες είχαν επιβάλλει αυστηρή πειθαρχεία στο προσωπικό τους. {Δηλαδή ότι η πειθαρχημένη ζωή είναι ο τρόπος ζωής των Γερμανών.} Η πειθαρχία των Γερμανών και η ισχυρή τους οικονομία ανέδειξαν την Γερμανία ηγέτιδα δύναμη του κόσμου.Η πολιτική της Γερμανικής ελίτ κινείται από το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας και των οικονομικών ελίτ που είναι στον αφρό και κυριαρχούν με τους πολιτικούς υπαλλήλους τους. Διότι εντέλει η οικονομία και η κοινωνία κινείται από τα συμφέροντα στον σύγχρονο κόσμο και όχι από τις θρησκείες. "Δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια υπάρχουν μόνο εθνικά συμφέροντα." Αυτή την ρήση την αποδίδουν στον Ελευθέριο Βενιζέλο που ήταν μάστορας της διπλωματίας στην εποχή του.Θα οδηγήσει το συμφέρον της Γερμανικής ελίτ στην διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Οι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου υποφέρουν και διαμαρτύρονται. Ο ζυγός της λιτότητας σπέρνει κοινωνικά ερείπια.Αλλά και στην Γερμανία οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν αυξήσεις από το 2002. Η ύφεση σιγά σιγά θα χτυπήσει και την πόρτα της κραταιάς δύναμης.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΠΕΘΕΚ 
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ
ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ 
ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΑΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΛΥΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ
ΚΙΘΑΡΑ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΡΤΟΣ
ΩΔΕΙΟΝ ΧΑΝΙΩΝ
Το βιβλίο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη "Αναφορά στον Γκρέκο" διασκεύασε σκηνοθέτησε, αλλά και πρωταγωνίστησε ο γνωστός ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος σε θεατρική παράσταση με την μορφή μονολόγου διάρκειας μιάμισης ώρας. Παρ`όλο που δεν είναι εύκολη υπόθεση η διασκευή ενός έργου του Καζαντζάκη καθώς και η ερμηνεία του στο θεατρικό σανίδι ο καλός ηθοποιός ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ έκανε άριστα την δουλειά του σε όλες τις προσπάθειες του.Η δε ερμηνεία του ήταν εξαιρετική.Διατήρησε τα φιλοσοφικά νοήματα των λόγων του Ν.Κ. Μέχρι και ξεχασμένες λέξεις από την Κρητική λαλιά,που είχε στο έργο του ο Καζαντζάκης, μετέφερε στον μονόλογο του.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ


Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο ΚΑΙΡΟΣ
Ξαναγυρίζουν χαλεποί καιροί. 
Ο ουρανός βροντολαλεί.
Έριξε μπόρες καταιγίδες.
Έστησε στους φτωχούς παγίδες.
Πάνω από όλα τα κακά.
Άφησε ξυπόλητα παιδιά.
Να τσαλαβουτούν μες τα νερά.
Τι λυπηρό ο άστοργος καιρός.
Να μην είναι πατέρας ανθηρός.
Να προστατεύει τα παιδιά.
Το μέλλον και την αρχοντιά.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Θέλει να ζει με παραμύθια.
Τον πονάει η ζωή.
Δεν την αντέχει την αλήθεια.
Είναι σκληρή φωτογραφία.
Κρύβει τα μάτια, μην την δει.
Μελαγχολία στους ανθρώπους
φέρνει .
Η ανισότητα στην γη.
Κόβει την ανάσα ο ανήφορος.
Τις πληγές να κρύψει δεν μπορεί.
Προτιμά να φαντάζεται άλλους
κόσμους παραμυθένιους
φωτεινούς.
Να ταξιδεύει εκεί για λίγο.
Και να πετά στους ουρανούς.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΖΟΥΓΚΛΑ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΣΥΔΟΤΗ ΑΓΟΡΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Αν υπήρχε ισχυρό κράτος πρόνοιας και ο πολίτης αισθανόταν σιγουριά δεν θα υπήρχε, ή θα είχε περιοριστεί η φοροδιαφυγή από την μικρομεσαία επιχειρηματική τάξη.Οι πολύ μεγάλες εταιρείες, πολυεθνικές κλπ με τις of shore -εξωχώριες εταιρείες και άλλα φορολογικά και νομικά τερτίπια δεν πληρώνουν φόρους. Οι μικρομεσαίοι με την φοροδιαφυγή τους, επενδύουν στην οικονομία και στηρίζουν τις σπουδές των παιδιών τους , την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είναι ελλειπή κ.λ.π Η ανοιχτή και ασύδοτη αγορά έχει ωφελήσει τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και την συγκέντρωση και συγκεντρωποίηση του κεφαλαίου "εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας" όπως θά`λεγε και ο Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της "ΕΣΕΕ" και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και οι περισσότεροι μικροεπιχειρηματίες από εκείνους που έχουν ανοιχτά, δεν δύνανται να πληρώσουν τον ασφαλιστικό τους φορέα. Έχει κανείς αμφιβολία πως¨ "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό." Το καπιταλιστικό κράτος τρέφεται από το χρέος για να χειραγωγεί την κοινή γνώμη με "την καμένη γη" αλλά και να πλουτίζουν οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και οι προμηθευτές του δημοσίου.
ΠΟΛΛΑ "ΡΙΧΤΕΡ" ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Χίτλερ να μην το καυχηθείς
πως πάτησες την Κρήτη.
Ξαρμάτωτη την ήβρηκες και λείπαν"
τα παιδιά της πάνω στην Αλβανία."
Ριζίτικο Κρήτης
Ματαίωση για την βράβευση του καθηγητή Ρίχτερ στην Κρήτη από το Πανεπιστήμιο.
Ο καθηγητής Ρίχτερ είναι φιλέλληνας ιστορικός έχει καταδικάσει τα εγκλήματα των Γερμανών, και έχει τιμηθεί και από τον πρόεδρο της δημοκρατίας με το χρυσό σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα..
"Οι βασικότερες «κατηγορίες» που αντιμετωπίζει ο Ρίχτερ έχουν να κάνουν με τις απόψεις του για τη στρατηγική σημασία της μάχης της Κρήτης και διατυπώσεις όπως η ακόλουθη: «Οι άτακτοι Κρήτες που έλαβαν όπλα κατά των μονάδων εισβολής μεταχειρίστηκαν βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές σε βάρος των Γερμανών τραυματιών, αιχμαλώτων ή και νεκρών, παραβιάζοντας το Δίκαιο του Πολέμου»."ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ "ΕΘΝΟΣ"}
Η διεθνής κοινότητα με τους νομικούς της έχει θεσπίσει κανόνες για τους εμπολέμους που το ονομάζει "δίκαιο του πολέμου."
Ποιοι κανόνες όμως να εφαρμοστούν και ποιο δίκαιο του πολέμου όταν η αυτοκρατορία του Ηνωμένου Βασιλείου που ήμασταν σύμμαχοι δεν είχε αφήσει παρά ελάχιστους στρατιώτες στην Κρήτη και οι Γερμανοί βρήκαν μπροστά τους τους χωρικούς να αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, με σκουριασμένους γκράδες από τις κασέλες, με ξιφολόγχες ακόμη και με πέτρες;
Δεν υπήρχε αντιπαράθεση στρατιωτικών τμημάτων για να εφαρμοστεί "το δίκαιο του πολέμου." Και να μην λησμονούμε ότι η μικρή Κρήτη ήταν μόνη αβοήθητη και αμυνόμενη μπροστά σε μια παντοδύναμη αυτοκρατορία. Ο καθηγητής Ρίχτερ ως ιστορικός παραθέτει γεγονότα και δημόσια έγγραφα. Άθελα του ίσως, έξυσε πληγές του πατριωτισμού των Κρητικών και ορισμένων επιζώντων όπου¨ "η Μάχη Της Κρήτης" είναι ακόμη ζωντανή στις μνήμες τους, καθώς και οι θηριωδίες και τα ολοκαυτώματα των μαρτυρικών πόλεων της Κρήτης, και όχι μόνο, του λοχία Φρίτς Σούμπερτ με το αιμοβόρο τάγμα του.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ
Να φοβάστε εκείνους που
πηγαίνουν στην αγορά και
δηλώνουν στον κόσμο δυνατά.
Ότι είναι¨ "οι μοναδικοί θιασώτες 
του τρίπτυχου¨ "πατρίς θρησκεία
οικογένεια."
Τις αξίες αυτές τις εμπορεύονται
για δικό τους όφελος.
Κερδίζουν πολλά
χρήματα σε βάρος αφελών-
καλόπιστων ανθρώπων.
Κι όταν έρθει η στιγμή να υποστηρίξουν
την πατρίδα που έχει ανάγκη.
Εκδίδουν διαβατήριο για
χώρες μακρινές που δεν έχουν
στρατούς .
Μόνο φορολογικούς
"παραδείσους" για να ξεκοκαλίσουν
τα λάφυρα από τα ψέμματα τους.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΓΩΝΕΣ
Δεν σας πρέπουν κλάματα.
Παράπονα στ`αγρια χαράματα.
Έχετε αγώνες μπροστά σας.
Παιδιά της εργασίας παιδιά.
Όλο δύναμη υγεία κι αρχοντιά.
Η ζωή χρωστάει ζωντάνια
στην ζωή.
Εμπρός αδέλφια πιασμένοι.
Χέρι χέρι να γίνετε πολλοί.
Στην αγορά ακούγετε βοή.
Στους δρόμους να ξεχυθείτε
Τα δίκια σας να διεκδικήσετε.
Χωρίς δουλειά ιδρώτα και
αγώνες δεν κερδίζεται η ζωή.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;" Aυγουστίνος 
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι συνεχώς πέφτει η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού με την πτώση της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού,και τις έκτακτες τροπολογίες με τις αντισυνταγματικές διατάξεις.
Κακή ποιότητα του κοινωνικού σώματος σημαίνει χαμηλή ποιότητα παιδείας εκμαυλισμός συνειδήσεων και κακή ποιότητα του εκλογικού σώματος.
Η οικονομική κρίση επέφερε μια κορύφωση του αυταρχισμού των κυβερνήσεων για να ψηφιστούν αντιδημοφιλή μέτρα βαριάς φορολογίας και κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττουν την μεσαία τάξη τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.
Δημοκρατία δεν νοείται μόνο, να ψηφίζετε κάθε τέσσερα χρόνια και ύστερα να περιμένετε να
σας κυβερνήσουν οι αντιπρόσωποι σας.Διότι οι βουλευτές και τα κόμματα αυτονομούνται και ενδιαφέρονται κυρίως για το δικό τους κομματικό και προσωπικό συμφέρον. Οι συμμετοχικές διαδικασίες μέσω της διεύρυνσης των δημοκρατικών θεσμών είναι απαραίτητες για την εκβάνθυση της δημοκρατίας.Τα κοινωνικά κινήματα
ο συμμετοχικός με τους κατοίκους των συνοικιών, δημοτικός προϋπολογισμός,ο ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός, τα κινήματα καταναλωτών, το οικολογικό κίνημα, τα τακτικά δημοψηφίσματα, ο εξαντλητικός και συνεχής δημοκρατικός διάλογος , κι οι συναινέσεις, προάγουν την ποιότητα της δημοκρατίaς για επικράτηση του μέτρου και αποφυγής ακραίων και αυταρχικών λύσεων. Τελειώνω με το σοφό αρχαίο ρητό¨
"Το μηδέν άδικον ουδενός δείται νόμου" {το άδικο δεν έχει ανάγκη νόμου.}

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;
Ποιος είναι ο κλέφτης;
Των οραμάτων,
Ο φονιάς ;
Εκείνος που πάτησε στο πτώμα,
Μιας ολόκληρης γενιάς;
Δεν είναι ένας, δύο, και τρεις.
Είναι πολλοί που ανέβηκαν.
Στην ταχεία "η πατρίς."
Λεηλάτησαν την χώρα.
Σαν ζητιάνα την κατάντησαν.
Στις αυλές της οικουμένης.
Την χώρα την ηλιόλουστη.
Μια πατρίδα ευλογημένη.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Η ΠΟΡΝΕΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Έρωτας χωρίς συναίσθημα, είναι γεύμα χωρίς γεύση. Η γυναίκα ως πόρνη είναι ένα συνηθισμένο εμπορικό αντικείμενο που αποδίδει υπεραξίες στις ίδιες τις εκπορνευόμενες ή στους "προστάτες τους" κοινώς "νταβατζήδες." Πληρώνετε τοις μετρητοίς για μια στιγμιαία εκτόνωση και επίδειξη- επιβεβαίωση του ανδρισμού σας. Οι άνδρες στην πορεία των αιώνων θεωρούν την πορνεία "ανδρικό δικαίωμα." Είναι βέβαια πλήρης ευτελισμός του φύλου της γυναίκας ως ολοκληρωμένης ψυχοσωματικής οντότητας.Κάπου είχα διαβάσει ότι οι πόρνες αισθάνονται απέχθεια και μίσος για το σώμα τους, και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο δε βιασμός των γυναικών στον πόλεμο είναι μια ακόμη αγριότητα και μια μορφή βίας του επιτιθέμενου ανδρικού πληθυσμού σε ανυπεράσπιστες γυναίκες του άμαχου πληθυσμού.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973
Τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 και ο αυθόρμητος ξεσηκωμός φοιτητών και μέρους του λαού, ρηγμάτωσε την συνοχή της χούντας.Ο αθέατος "σκύλος της ΕΣΑ" ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και η δεύτερη χούντα του μαζί με τους Κύπριους συνεργάτες τους ,το ανδρείκελο ψευτοπρόεδρο της Κύπρου Ν.ΣΑΜΨΩΝ και την "κυβέρνηση του" είναι υπεύθυνοι για την εισβολή και κατοχή των Τούρκων, και τον ξεσπιτωμό 200.000 χιλιάδων Κυπρίων από τις εστίες τους.Σήμερα 41 χρόνια μετά βρισκόμαστε σε μια Ελλάδα γονατισμένη. Ένας μέρος των Ελλήνων να τρέφεται από τα κοινά συσσίτια χωρίς "Ψωμί" η παιδεία να είναι υποβαθμισμένη με ορισμένα παιδιά υποσιτισμένα{ με δήθεν δωρεάν παιδεία} και με¨ {ελευθερία κολοβωμένη} γιατί έχουν παραβιαστεί άρθρα {με την κρίση} του Συντάγματος και έχουν αφαιρεθεί εργατικά δικαιώματα. Έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός της από συνεχή δημοκρατικό διάλογο, συνθέσεις,σεβασμό της άλλης άποψης, διεύρυνση δημοκρατίας με δημοψηφίσματα και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών. ΟΙ ΔΗΜΑΓΩΓΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.Αναδιανομή του εισοδήματος για να μειωθεί η κοινωνική αδικία, και¨ {δουλειά, αίμα, και δάκρυα}
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ
Το σπουργίτι λυπημένο
αρνείται να πετάξει.
Την ζωή του με τα φτερά του
να διατάξει.
Κάθεται στο κλαδί του δέντρου
τραυματισμένο.
Και αποφασισμένο
Για την κακή του τύχη
στο κλάμα να πλαντάξει.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΦΑΝΤΑΣΙΕΣ
Φοβάμαι πάλι ότι θα μου
πεις ψέματα.
"Ότι υπήρξες αντιστασιακός."
" Εναντίον της χούντας των
Συνταγματαρχών."
"Ότι ήσουν στα κάγκελα
του Πολυτεχνείου, το 73."
Έχεις πολύ φαντασία και
θράσος, άκαπνε μου "φίλε."
Τότε εσύ έτρεχες στα γήπεδα
και χειροκροτούσες.
Την νίκη του ΠΑΟ
στο Γουέμπλεη
Και στις παραλίες κάνοντας
τον "γαμπρό"..
Πολλοί άκαπνοι σαν εσένα
την δεκαετία
του 1980 αγέννητοι ακόμη
δήλωναν ότι αντιστάθηκαν
στην Γερμανική κατοχή.
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Μην επιμένεις.
Σε πήραμε χαμπάρι.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το καλοκαίρι του 1968 παρουσιάστηκα στο στρατόπεδο Σ.Β.Ο.Π Χαϊδαρίου. Δεν θυμάμαι ακριβώς αν στο Xαϊδάρι ή στο 562 Τ.Π στις Σέρρες μας δώρισαν το βιβλίο του "μοναδικού πράκτορα της c.i.a που έγινε πρωθυπουργός σε Ευρωπαϊκή χώρα" κατά τον Ανδρέα Γ.Παπανδρέου και το βιβλίο του¨ "η δημοκρατία στο απόσπασμα." Το βιβλίο του Παπαδόπουλου είχε τίτλο¨ "ΠΙΣΤΕΥΩ." Νομίζω ότι δεν το διάβασα όλο παρά το κλίμα φοβίας και αυστηρής πειθαρχίας του στρατοπέδου.Όπως μόνο λίγες σελίδες έχω διαβάσει και από το βιβλίο ρατσισμού,θανάτου, και μίσους "ο Αγών" μου του Αδόλφου Χίτλερ. "Ποιος θα μας σώσει;" Όχι βέβαια ένας Παπαδόπουλος όπου εξαιτίας της κρίσης νοσταλγούν μερικοί αμνήμονες και μικρόνοοι.
Ο Συνταγματάρχης Γ. Παπαδόπουλος όπως γράφει ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου στο βιβλίο του¨ ¨"η δημοκρατία στο απόσπασμα" ήταν ο μόνος πράκτορας της Αμερικάνικης c.i.a που έγινε πρωθυπουργός σε Ευρωπαϊκή χώρα." Η δικτατορία του σκόρπισε τον όλεθρο στην Ελλάδα. Φυλάκισε, βασάνισε,εξόρισε σε ξερονήσια, δολοφόνησε {βλέπε δημοκράτης δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς} κατέστησε αναπήρους {βλέπε, καθήλωσε σε αναπηρικό καρότσι τον ταγματάρχη Μουστακλή}. Δολοφόνησε με τα τάνξ στο Πολυτεχνείο το 73. Χώρισε και δίχασε με τα έργα της την Κύπρο. Η δεύτερη χούντα του σκύλου της Ε.Σ.Α Ιωαννίδη επιτέλεσε σε διατεταγμένη υπηρεσία την εθνική μας καταστροφή. Από τον κακό μας εαυτό θα μας σώσει ο καλός μας εαυτός. Φυσικά και τα υποκείμενα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτοί θα πρέπει να αγωνιστούν για κοινωνική δικαιοσύνη.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Στην επιθεώρηση
η ελευθεροστομία
Λες και δεν δίνουν
σε κανένα μία. 
Τα λένε χύμα
και τσουβαλάτα.
Λόγια κουφά κι
χωρίς άλατα.
"Και μου`λεγες
γαργάλατα."
Τους πολιτικούς τους
κάνουν τ` αλατιού.
Τους βράζουν στην "βραδυνή."
Και πίνουν το ζουμί τους.
Αυτοί πάλι το βιολί τους.
Μερικοί είναι πιασμένοι¨
"Χέρι με χέρι με τον Καρατζαφέρη."
Τον λαό τον βρίζουν
και χασκογελά
Χωρίς το κέφι του να χαλά.
Βρε την δόλια Ελλάδα.
Στην γωνία στριμωγμένη.
Μες το κλάμα βουτηγμένη.
Πωλείται δακρυσμένη
σαν γάτα βρεγμένη
Η ηλιόλουστη
πατρίδα.
Σε ξένους αγύρτες
κι Έλληνες
μεγάλο λωποδύτες.
Χώρα κάποτε, της μπλούμ
φασολάδας.
Την ανέβασαν σε ξύλινα
ποδάρια και την γκρέμισαν
με ατσάλινα λοστάρια.
Την κατάντησαν για
γέλωτα στην επιθεώρηση.
Και ξεφτίλα στα πρωινάδικα
στην χυδαία την τηλεόραση.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΓΙΑΤΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ; 
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η Ε.Ο.Κ δημιουργήθηκε από τους πολιτικούς οραματιστές που δεν επιθυμούσαν την Ευρώπη να κατασπαράσσεται από ενδοευρωπαϊκούς πολέμους.Οι πλούσιες χώρες του βορά όπως η Γερμανία επιδοτούσαν τις χώρες του νότου όπως η Ελλάδα για να ανέβει το βιοτικό τους επίπεδο με στόχο την σύγκλιση των οικονομιών.Το 1990 είναι ορόσημο όπως και το 1992.Το 1990 επανενώθηκε η Γερμανία.Μέχρι τότε έδινε ένα μεγάλο ποσόν ως εισφορά στον κοινό προϋπολογισμό.Μετά της ένωση της, με την ισχύν της άντλησε χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να ανορθώσει την οικονομία της Ανατολικής Γερμανίας.Το 1992 με την συνθήκη του Μάαστριχ δεν την ενδιέφερε πια η συνοχή και η σύγκλιση των χωρών του Νότου και διοχέτευσε τον ενδιαφέρον της προς τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Εκτός ότι επέβαλε μόνιμη λιτότητα στους εταίρους της με όριο του ελλείμματος στο 3% του Α.Ε.Π και του δημόσιου χρέους στο 60% του Α.Ε.Π
Στην συνθήκη του Μάαστριχ υπάρχει συμφωνία ότι κάθε κράτος θα είναι υπεύθυνο για τα δημοσιονομικά του κι ότι ούτε αλληλεγγύη θα υπάρξει μεταξύ των εταίρων ούτε στήριξη σε περίπτωση "ατυχήματος" πτωχεύσεως όπως η χώρα μας.
Καμία σχέση δεν είχε η Ε.Ο,Κ της συνοχής και της σύγκλισης, με την μετέπειτα Ε.Ε της συνθήκης του Μάαστριχ. Αυτό έγινε μετά την ισχυροποίηση της Γερμανίας και την ένωση της με την Ανατολική Γερμανία, καθώς και την πτώση του αντιπάλου μπλοκ του "σοσιαλιστικού" στρατοπέδου. Μετά την "επίσημη" ανακήρυξη του¨ "τέλους της ιστορίας" από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Φ. Φουκουγιάμα άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως για τους λαούς. Ο χώρος πια ήταν ελεύθερος να προχωρήσει προς την Γερμανοποίηση της Ευρώπης και να τσακίσει οικονομικά χώρες όπως η Ελλάδα να ανοίξει ο δρόμος για την καταλήστευση των υδρογονανθράκων των δημοσίων περιουσιών , και των άλλων πηγών πλούτου της.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ -ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η επιθετικότητα, οι συγκρούσεις στα γήπεδα, οι αντιπαλότητες των πόλεων, οι εθνικισμοί, οι κομματικές συγκρούσεις, στην πραγματικότητα εκφράζουν από ψυχολογικής απόψεως τα άγρια αρχέγονα ένστικτα των ανθρώπων με "πολιτισμένη" και συγκεκαλυμμένη μορφή.Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο γράφει στο βιβλίο του ο Σίγκμουντ Φρόυντ¨ "Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας" μετριάζει τις συγκρούσεις αλλά δεν τις εξαλείφει.Βεβαίως δεν ήταν διόλου συγκεκαλυμμένη ούτε "πολιτισμένη" η μορφή της επιθετικότητας δηλαδή, το πνίξιμο των 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους ναζί του Αδόλφου Χίτλερ στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.Ούτε είναι σήμερα πράξη "ψυχικού μεγαλείου" ο αποκεφαλισμός των ανθρώπων παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων από τους φανατικούς τζιχαντιστές.
Στους πολέμους η επιθετικότητα και οι συγκρούσεις ασκούνται ελεύθερα ή με έωλα προσχήματα. Λέτε να νοιάζονται οι εμπόλεμοι για τα εκατομμύρια των θυμάτων;
Τι κέρδισε άραγε η ανθρωπότητα από τότε που οι ανθρώπινες αγέλες ζούσαν στα σπήλαια και επιδιδόταν σε ανθρωποφαγία όταν δεν έβρισκαν αρκετή τροφή;
Α? Ναι? Σήμερα τα μεγαλύτερα εγκλήματα διεξάγονται με υπόκρουση την ηρωική συμφωνία του Λούντβιχ φον Μπετόβεν.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Όταν υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο Φιλελεύθερος Ζαν Κλώντ Γιούγκερ ως πρόεδρος της Κομισιόν κανένας δεν γνώριζε ότι υπήρξε υπουργός οικονομικών και επί σειρά ετών πρωθυπουργός του μικρού κρατιδίου του Λουξεμβούργου. Δεν γνώριζε επίσης ότι το Λουξεμβούργο είναι φορολογικός παράδεισος και ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες του, είναι της τάξεως του 37% του Α..Ε.Π έναντι της Κύπρου που ήταν αδύναμη και την "κούρεψαν" όπου είχε 7% του δικού της ΑΕΠ.
Ξαφνικά επειδή ο Ζαν Κλωντ Γιούγκερ όπως και ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι τάχτηκαν υπέρ της χαλάρωσης της Γερμανοπροτεσταντικής πειθαρχίας και λιτότητας, που έχει επιβληθεί στην Ε.Ε τα Γερμανικά και τα Αγγλικά έντυπα που- βέβαια δεν έχουν συμπάθεια προς της Ε.Ε- σαν να έπεσε από τον ουρανό η θεία επιφοίτηση του αγίου πνεύματος άρχισαν να "ανακαλύπτουν" και να "ξεσκεπάζουν" την πλάτη που έβαλε ο Ζ.Κ.Γ για την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Ως χθες τίποτα δεν γνώριζαν ούτε συγκάλυπταν. Στην πραγματικότητα η Γερμανική ελίτ θέλει να κρατά στο χέρι τον πρόεδρο της κομισιόν να είναι αποδυναμωμένος πολιτικά για να γίνει πιστό όργανο της.Μήπως τα ίδια δεν έχουν πράξει και με πολλούς "λαδιάρηδες" Έλληνες πολιτικούς; Το όραμα και ο φόβος των Ευρωπαίων οραματιστών ηγετών όταν ξεκινούσαν την Ευρωπαϊκή ιδέα της ένωσης, μετά από δυο καταστρεπτικούς πολέμους στον 20ο αιώνα ήταν να ενταχθεί η Γερμανία στην Ευρώπη και να γίνει ευρωπαϊκή δύναμη. Μετά την πτώση των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1990 και την ένωση των Γερμανιών η Γερμανία δεν σέβεται τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή ένωση ούτε τις πολιτιστικές διαφορές τους. Η προσπάθεια της είναι να επιβάλλει την δική της πολιτική σε μια Γερμανική Ευρώπη.
Βασίζεται στην δύναμη του ισχυρότερου Ευρωπαϊκού κράτους και έχει ως δόγμα αυτό που έχουν όλοι οι ισχυροί της γης. "Ότι συμφέρει την Γερμανία συμφέρει την Ε.Ε ."{Ευρώπη.}
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Κάθε εκλογές ο λαός είναι κυρίαρχος. Την επομένη των εκλογών το κόμμα που παίρνει την πλειοψηφία ξεχνάει τις υποσχέσεις του με χίλια δύο τερτίπια και δικαιολογίες. Ποιος τον υπολογίζει αλήθεια τον λαό; Αν τον σέβονταν στην Ελλάδα θα του φόρτωναν τόσα δυσθεώρητα χρέη;Για το θεαθήναι γίνονται οι εκλογές. Όχι ότι υπάρχει στις ημέρες μας εναλλακτικό σύστημα εκτός από την φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ποιος κυβερνά όμως πραγματικά. Οι ολιγάρχες οι οποίοι διαθέτουν και τα μέσα πληροφόρησης, ή ο λαός; Οι πολυεθνικές κυριαρχούν πλέον στον κόσμο της "παγκοσμιοποίησης." Τα mall`s, η coca cola, μέχρι και τα macdonalt,s η mosantos, οι φαρμακευτικές, οι πολεμικές βιομηχανίες, οι τράπεζες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας με τον καπιταλισμό των χρηματοοικονομικών "παραγώγων" - στοιχημάτων, cds, και των ασφαλιστικών προϊόντων.Ο αποκαλούμενος από τα κοινωνικά κινήματα "καζινοκαπιταλισμός"ζει επικινδύνως αποκομίζοντας τεράστια κέρδη εις βάρος της μεσαίας τάξης,των μισθωτών και των συνταξιούχων, και παίζοντας με την φωτιά των λαϊκών εξεγέρσεων. Αλλά ας σταθούμε στο κοινό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη.H αδιαφανή και γραφειοκρατική Ευρώπη η δήθεν, "ενωμένη Ευρώπη" δεν έχει κοινή πολιτική εξωτερικών και άμυνας. Δεν προστατεύει την Ελλάδα από την Τουρκική επιθετικότητα, καθώς και την αθρόα προσέλευση των απελπισμένων μεταναστών που λόγω της συνθήκης του Δουβλίνου κατευθύνονται για την Δυτική Ευρώπη και μένουν στην ανέτοιμη και δυστυχούσα Ελλάδα. Δεν έχει ακόμη κοινή οικονομική πολιτική παρά την ψευδή ονομασία της ότι έχει δήθεν Ο.Ν.Ε και δεν διέθετε μέχρι την πτώχευση της Ελλάδας,κανένα μηχανισμό διάσωσης των υπό πτώχευση κρατών με αποτέλεσμα να πληρώσει τα σπασμένα η Ελλάδα με την έλευση του Δ.Ν.Τ {τρόικα} ως αδύναμος κρίκος.Τα κράτη με ηγέτιδα δύναμη των Γερμανία έχουν περιχαρακωθεί μόνο στο εθνικό τους συμφέρον και το συμφέρον των δικών τους κυρίαρχων ελίτ.Η Ευρώπη της οικονομικής κρίσης παλινδρομεί προς εθνικισμούς και είναι απωθητική για τους λαούς εξαιτίας της προστασίας των λόμπις και της ασυνεννοησίας της. Πρέπει να μεταρρυθμιστεί από Ευρώπη των μονοπωλίων σε Ευρώπη των λαών.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η οικονομική κρίση ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Η.Π.Α. Επενδυτικές τράπεζες έδωσαν άφθονα στεγαστικά δάνεια σε φτωχούς ανθρώπους που δεν είχαν την δυνατότητα να τα αποπληρώσουν. Τα σαϊνια του χρηματιστηρίου τα στεγαστικά δάνεια τα διέσπειραν σε χρηματιστηριακά παράγωγα που "έπαιζαν" στο ταμπλό των παραγώγων του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Όταν άρχισαν να μην πληρώνονται τα στεγαστικά δάνεια η φούσκα των στεγαστικών κατέρρευσε και παρέσυρε πρώτα την Αμερικάνικη και μετά την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα και με την θεωρία της πεταλούδας. Στην Ελλάδα το αλλοπρόσαλλο κράτος έδωσε μπόλικη τροφή σε Ελληνικές και Γαλλογερμανικές τράπεζες συνάπτοντας συνεχώς δάνεια και καταχρεώνοντας τους Έλληνες φορολογουμένους.Ασφαλώς και στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί φούσκα ακινήτων.Οι τράπεζες και στην χώρα μας χορήγησαν άφθονα στεγαστικά δάνεια που αδυνατούν να πληρωθούν από ένα κόσμο με μειωμένους μισθούς και άνεργο.
Οι μακροχρόνιες διευκολύνσεις είναι μια λύση για να μη χάσουν οι φτωχοί την πρώτη κατοικία και να απαλυνθεί το πρόβλημα τους.Δυστυχώς όμως θα τους φορτώσουν με δυσβάστακτους τόκους και όποιος αντέξει.
ΜΕ ΑΓΑΠΗ
Κατοικώ στον κόσμο της αγάπης.
Αναπνέω στον κόσμο της ζωής.
Την αγάπη μου μοιράζω 
στον ανθρώπους.
Για να δουν μιαν άσπρη ημέρα
αληθινή.
Με την αγάπη αγκαλιά θα
προχωρήσουμε.
Αδελφωμένοι συντροφικά
τον άνθρωπο να αναστήσουμε.
Μπορούμε με κοινωνική
δικαιοσύνη χωρίς πολέμους
και συγκρούσεις να ζήσουμε.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΔΡΟΣΙΑ ΖΩΗΣ
Ο Χάρος του κάτω κόσμου
των νεκρών τραβούσε το γέρο
από το μανίκι.
Για να τον ακολουθήσει.
Του έδινε ένα σωρό
ψεύτικες υποσχέσεις.
Παραμύθια ανατολίτικα
με φανταστικές ιστορίες.
"Περίμενε Εωσφόρε του λέει."
"Δεν με ξεγελάς εμένα με
τα παραμύθια σου."
"Η ζωή είναι σαν το δροσερό
νερό στην κάψα του καλοκαιριού."
"Πίνω πίνω κι ακόμη δεν ξεδίψασα."
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΜΟΝΑΞΙΑ
Μόνος παλεύεις με
τους δαίμονες σου.
Να λύσεις τους γόρδιους
δεσμούς που σε γειώνουν.
Συντροφιά δεν υπάρχει
στην μοναξιά σου.
Όπως μοναχικά είναι και
τα όνειρα σου.
Είναι ευχή να τα μοιραστείς.
Είναι νωρίς μην χαθείς
Μες τους καπνούς και τα τσιγάρα.
Στων συναναστροφών την ανοησία.

Όμως γι` αλλού προορίζεσαι εσύ.
Κοντά στο φως με
ήλιο λαμπρό,που θα διαλύσει.
Και θα τσακίσει κάθε κακό σημάδι.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΩΝ
Η νύχτα τον βρήκε να κοιμάται
σ`ένα δημοτικό παγκάκι .
Τα ξημερώματα ο ουρανός
άρχισε τις αστραπές 
και τις βροντές.
Έβρεξε δυνατά
και πότισε την γη.
"Η γη έχει ανάγκη την βροχή
για να ανανεώνεται και
να γονιμοποιεί" ψιθύρισε
ο άστεγος.
"Σε λίγο καιρό θα θάψουν
κι εμένα οι υπηρεσίες του δήμου
να πλουτίσω το χώμα με λίπασμα."
"Περιμένω τον χρόνο μου
κι είναι ατέλειωτος."
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΕΛΠΙΖΩ
Toν Θεό τον σκότωσαν οι άνθρωποι και πήραν την θέση του. Δεν έγιναν όμως επίγειοι Θεοί της αγάπης και της αλληλεγγύης.Εξακολουθούν να στηρίζουν την αδικία την άνιση κατανομή εισοδημάτων, τους πολέμους, τις φρικτές και απάνθρωπες δολοφονίες, τους ανταγωνισμούς. "Ο Θεός είναι νεκρός" διακήρυξε ο φιλόσοφος Φρ. Νίτσε τον 19ο αιώνα. Η ψυχή του ανθρώπου έχει αποκτήσει ανοσία στον πόνο. Στέρεψε η λύπη για τα θλιβερά που συμβαίνουν στον πλανήτη.
Όσο όμως ο άνθρωπος είναι ζωντανός και δημιουργικός πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. "Dum spiro spero." 
MANΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΤΟΥ 60 ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ήμουν μικρός γύρω στα δεκαπέντε, όταν παρακολούθησα νομίζω το 1963 στο Ενετικό λιμάνι Χανίων να γυρίζονται σκηνές από τον σκηνοθέτη Μανώλη Σκουλούδη και πρωταγωνιστή τον Άλκη Γιαννακά της ταινίας ¨?¨Ένας Ντελικανής" η οποία είχε βραβευτεί στο φεστιβάλ "Σαν Φραντζίσκο."
Θυμάμαι την σκηνή που γύρισε ο σκηνοθέτης στην ακτή Κουντουριώτη κοντά στο "Ακταίον." Ο Γιαννακάς -{"Ντελικανής"} καθόταν και έπινε τον καφέ του. Ένευσε σε πλανόδιο μικρό λουστράκο να του γυαλίσει τα υποδήματα. Τότε τσακώθηκαν μπροστά στον φακό τα δύο μικρά λουστράκια ποιος θα πάρει τον πελάτη.
Δεν φανταζόμουν τότε ως παιδί που γεννήθηκε σ`ενα απομονωμένο τόπο, όπως τα Σφακιά ότι μια ημέρα θα παρακολουθούσα το γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας.
Επίσης το 1964 γυρίστηκαν κοντά στο παλιό τελωνείο στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων σκηνές από τον "Αλέξη Ζορμπά" των Καζαντζάκη- Κακογιάννη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Ο Κουίν με την ταινία εκείνη στον ρόλο του "Αλέξη Ζορμπά" λάνσαρε στο παγκόσμιο κοινό το νέου τύπου ζεϊμπέκικο που ονομάστηκε "συρτάκι." Θυμάμαι ολοζώντανο να περιφέρεται στο λιμάνι τον πρωταγωνιστή Άντονι Κουίν. Ήμουν 15χρονος και μαγεμένος.Στην ταινία αυτή έκανε το ντεμπούτο του σε μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, και ο νεαρός τότε Κύπριος ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.
Σήμερα ο Γουόλτερ Λάσαλι υπέργηρος πια, διευθυντής φωτογραφίας του "Αλέξη Ζορμπά" της "Μανταλένας" κ.α. κατοικεί στην περιοχή Σταυρός Ακρωτηρίου Χανίων όπου έχει γυριστεί μέρος της ταινίας. Το Όσκαρ φωτογραφίας για την ταινία "Αλέξης. Ζορμπάς" το είχε παραχωρήσει στην παρακείμενη ταβέρνα "Χριστιάννα" όπου ο ιδιοκτήτης το είχε τοποθετήσει σε βιτρίνα για τους τουρίστες.
Υ.Γ Το Όσκαρ για την διεύθυνση φωτογραφίας του Walter Lassaly στην ταινία ¨ "Αλέξης Ζορμπάς " κάηκε σε ολοκληρωτική πυρκαϊά της ταβέρνας " Χριστιάννα" που ήταν σε ιδιαίτερο εκθετήριο την πρωτοχρονιά του 2012.
Η ΝΙΟΤΗ ΤΟΥΣ
Το πρόβλημα είναι συνεχές.
Πάντα από τις νεότερες
γενιές.
Δεν τους αρέσει ο κόσμος
των παλιών.
Τον βρίσκουν "σάπιο"
και το μέλλον λαμπρό ονειρεύονται.
Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.
Οι μεγάλοι απογοητευμένοι
κρατούν τα ηνία.
Σκέπτονται την νιότη τους.
Τον χρόνο που έφυγε
και τους άλλαξε.
Η ροή του ανέμου τους χαϊδεύει
τρυφερά και με
κατανόηση το μάγουλο.
Βλέποντας τους νέους
αισθάνονται μια αδιόρατη
μελαγχολία.
Θέλουν μα δύσκολα μπορούν
Να αφήσουν τα κεκτημένα.
Και με τα χρόνια συντηρημένα.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΟ ΧΑΣΜΑ
Ο νέος έχει μέλλον μπροστά του.
Ο ηλικιωμένος έχει το παρελθόν
να τον βαραίνει και τις πολύτιμες
εμπειρίες που είναι ανεκτίμητος
θησαυρός.
Ο νέος ονειρεύεται εργασία
οικογένεια παιδιά και εγγόνια.
Ο παππούς τα έχει αυτά.
Αναπαύεται και σκέπτεται
τα παλιά ηρωικά χρόνια.
Απερίσπαστος μιλά
για τις ματωμένες εποχές
που έζησε
.
Ο νέος αισθάνεται ανασφάλεια
για τον ταραγμένο κόσμο
που κατοικεί και για τα πέτρινα
χρόνια που έρχονται.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ¨ "ΤΕΛΕΙΑ"
Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το εξής:
«Πρόκειται για ένα στιγμιαίο λάθος του Αλαβάνου που έβαλε αρχηγό ένα παιδί που δεν είχε δουλέψει ούτε είχε διοικήσει τίποτα. Προς θεού δεν κάνει για Πρωθυπουργός. Θα συμμαχήσω με όλους αλλά μόνο αν δεν είναι Πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Είναι σαν να βάλεις ένα παιδάκι που εκπαιδεύεται σε προσομοιωτή πτήσης, να ταξιδέψει με 300 επιβάτες μέχρι το Παρίσι. Ας συζητήσουμε επιτέλους σοβαρά σε αυτή τη χώρα».

Σημείωση Μανούσου Γ. Δασκαλάκη.
Προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν ποτέ τον κ.  Απόστολο Γκλέτσο για ναδιοικήσει  με το ανύπαρκτο κόμμα του.
Επί της ουσίας όμως μιλάει σωστά. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί{δεν είναι μόνο ο Τσίπρας} που¨ "δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο" κατά μια παλαιά έκφραση του παλιού μάνατζερ και πρώην προέδρου του Σ.Ε.Β Στ. Αργυρού.Οι οποίοι φιλοδοξούν να γίνουν πρωθυπουργοί και υπουργοί. Όλοι  αυτοί οι ανεπάγγελτοι πτυχιούχοι είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα και δεν προέρχονται από τα διάφορα επαγγέλματα. Ως επιτυχημένοι στον τομέα τους .Πως θα ασκήσουν διοίκηση σε ολόκληρη την Ελλάδα; Ένας ακόμη λόγος για την κακοδιοίκηση στην χώρα μας.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ
Ήρθαν μέρα μεσημέρι οι ληστές
και κατάκλεψαν την πόλη.
Δεν άφησαν τίποτα όρθιο.
Φέρθηκαν σαν πειρατές 
του μεσαίωνα.
Κι ας φορούσαν ακριβά
ρούχα κι ας οδηγούσαν
πολυτελή αυτοκίνητα.
Ορισμένοι κάτοικοι περισσότερο
προβληματισμένοι είπαν¨
¨
"Πρώτα εμείς κουρσέψαμε
τον εαυτόν μας από βασικές αξίες."
"Αφήσαμε χώρο στους άρπαγες
να λεηλατήσουν τις ψυχές μας."
"Τώρα ανοήτως
δακρύζουμε επί των ερειπίων."
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
“Ήταν ένας νέος ωχρός, καθόταν στο πεζοδρόμιο,
χειμώνας, κρύωνε. “τι περιμένεις;' του λέω.' τον άλλο αιώνα' μου λέει.
Και χιόνιζε ήσυχα, ήσυχα, όπως πάνω από έναν τάφο'
Τάσος Λειβαδίτης
ΟΙ ΠΥΛΕΣ
Που καιρός τώρα να φυλάττουμε
Θερμοπύλες. 
Αφήσαμε ορθάνοιχτες τις πύλες
και αλλοτριωθήκαμε.
Ενωθήκαμε με τον εχθρό και
του μοιάσαμε.
Γίναμε ένα μαζί του
και σκλαβωθήκαμε.
Μας διηγήθηκε πολλά
παραμύθια και εμείς
για αλήθειες τα πιστέψαμε.
Ξεφλουδίσαμε τα ψεύτικα τα
λόγια και έμεινε ένα χάσκον κενό.
Δεν πρέπει στους περήφανους
το κλάμα.
Oι δυνατοί δεν αφήνουν κάτω
τις ασπίδες.
Με το βλέμμα ψηλά.
Σηκώνονται προχωρούν.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Έχω διαβάσει βιβλία του Στέλιου Ράμφου κι έχω παρακολουθήσει συνεντεύξεις του . Συμφωνώ σε πολλά από τα κείμενα του. Η εμπλοκή του σε κόμματα τον φέρνει σε διασταυρούμενα πυρά. Η χούντα και το χρέος που ανέφερε στην ομιλία του στην συγκέντρωση του "Ποταμιού" στο Ρέθυμνο, διπλασίασε το δημόσιο χρέος αλλά ως ποσοστό του Α.Ε.Π το άφησε 20,8%.Το αναφέρει και ο ομότιμος καθηγητής δικονομικού δικαίου συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, συγγραφέας και αρθρογράφος της "Ελευθεροτυπίας" Κώστας Μπέης στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο "η Ελλάδα που αγάπησα." Βεβαίως μακριά από εμάς η χούντα που κατάργησε το Σύνταγμα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και άφησε συντρίμμια στην Ελλάδα. Έστειλε ανθρώπους σε φυλακές σε εξορίες βασάνισε κόσμο, δολοφόνησε στο Πολυτεχνείο ανυπεράσπιστους φοιτητές, και με την άφρονα πολιτική της διχοτόμησε την Κύπρο ξεσπιτώνοντας 200.000 Κυπρίους από τις εστίες τους.
ΔΙΕΞΟΔΟΣ
H επιθετικότητα βρίσκει διεξόδους.
Σε διαρκής πολέμους.
Οι πόλεμοι αφήνουν συντρίμμια
ανθρώπινων ψυχών και πόλεων.
Με διαιρέσεις των ανθρώπων.
Σε οπαδούς ομάδων.
Σε οπαδούς κομμάτων.
Σε αντιπαλότητες πόλεων.
Σε συγκρούσεις στην οικογένεια.
Αυτές πονάνε περισσότερο
και τρέχουν δάκρυα λύπης.
Ακόμη δεν έμαθε ο κόσμος
την τέχνη της αγάπης.
Άραγε σε ποιο σχολείο να
φοιτήσει;
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Όποιος πιστεύει ότι αν γίνουν εκλογές την επαύριον θα αρχίσει να ρέει μέλι από τον ουρανό είναι γελασμένος.
Γιατί να γίνουν πρόωρες εκλογές; Ποιον ωφελεί η πολιτική αστάθεια; Πάντως ο λαός που όλα τα κόμματα κόπτονται δεν ωφελείται. Το Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε 4 χρόνια πρέπει να διενεργούνται εκλογές.Γιατί το Σύνταγμα να γίνει λάστιχο για το χατίρι του κομματικού προκρούστη; Το ΠΑΣΟΚ του Γ.Α.Π επικαλέστηκε την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές, και έδωσε την ευκαιρία στον Κωστάκη Καραμανλή και στην Ν.Δ να ξεφορτωθεί τα λάθη και τις ευθύνες διακυβέρνησης.Ο λαός έκπληκτος διαπίστωσε ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" και ότι οδηγήθηκε η Ελλάδα χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς την έγκριση του λαού στο σκληρό Δ.Ν.Τ {ΤΡΟΙΚΑ}που εφάρμοσε προγράμματα Λατινοαμερικανικής Μπανανίας και εξαθλίωσε την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να γίνει αρεστός στην πλειοψηφία μεταχειρίζεται κανόνες που αντιβαίνουν στο γράμμα και στο πνεύμα του Συντάγματος όσον αφορά τον Π.Τ.Δ Γιατί; Τι να την κάνει την εξουσία σε μια αλυσοδεμένη από τα χρέη και τις δεσμεύσεις της Ελλάδα; Για να ενσωματωθεί στο σύστημα όπως το ΠΑΣΟΚ και να κάνει τα ίδια λάθη; Αν νοιάζεται πραγματικά και όχι επιδερμικά και φραστικά για τον λαό πρέπει να παλέψει στο πεζοδρόμιο για κοινωνικά δικαιότερη πολιτική ανάλογα βέβαια της καταστάσεως της χώρας. Να παλέψει για αναδιοργάνωση του κράτους για λειτουργικότητα και αξιοκρατία. Να πληροφορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του έγκαιρα έγκυρα και καθαρά τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας.{Τώρα η πληροφόρηση βρίσκεται στα χέρια της ολιγαρχίας του πλούτου με ότι αυτό συνεπάγεται.} Και να προτείνει την δική του λύση.Να συναινέσει για τον πρόεδρο της δημοκρατίας και να έχει έτοιμες τις αλλαγές στο Σύνταγμα κι ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Στην ώρα του.
ΠΡΑΞΙΣ
Λέμε πολλά πράττουμε
λίγα.
Η πολυλογία δεν ωφελεί.
Μοιάζει με το αποδημητικό
πουλί.
Η σιωπή είναι χρυσός.
Ο άνθρωπος είναι τα
έργα του κι όχι
τα λόγια του.
Η ζωή είναι γνώσεις και
εμπειρίες.
Στην αγορά του κρέατος
πωλούνται οι αμνοί.
Δεν δίδονται δωρεάν
οι ανθρώπινες σοφίες.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο "υπαρκτός σοσιαλισμός" με την έννοια του κρατισμού όπως εφαρμόστηκε στις χώρες που εφαρμόστηκε {δηλαδή μαζί με την Κίνα σχεδόν στον μισό πλανήτη απέτυχε.} Η μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατία στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας και του "ιστορικού συμβιβασμού" έκανε πολλές προόδους στην κατεστραμμένη από τους πολέμους μεταπολεμική Ευρώπη.Μετά την πτώση των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού και την διάρρηξη της ισορροπίας που υπήρχε μεταξύ "ανατολής" και "δύσης" οι γιγάντιες δυνάμεις της αγοράς αισθάνθηκαν νικηφόρες και κυρίαρχες. Οι πολυεθνικές ήδη είχαν μεταφέρει τα εργοστάσια τους στις χώρες φθηνού εργατικού κόστους.Η τεχνολογία περιόρισε τον ρόλο των εργαζομένων και τους διέσπασε διότι η παραγωγή μετακόμισε σε διάφορες τριτοκοσμικές χώρες. Η σοσιαλδημοκρατία σε σύγχιση δεν αντιστάθηκε αλλά συμμάχησε με τον νεοφιλελευθερισμό, για την απορρύθμιση της αγοράς και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.Ιδανικά συστήματα δεν υπάρχουν πάνω στη γη.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι ατελείς θα χωρίζονται από τα συμφέροντα και τα εγώ τους. Έτσι αυτή η διαφορά θα αντανακλάται και στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Βεβαίως κανείς δεν απαγορεύει κανένα να έχει τις αυταπάτες του ότι θα φέρει με τις επαναστάσεις τον επί γης παράδεισο.Θέλουμε δεν θέλουμε¨
Οι πόλεμοι, η ανισότητα , η φτώχεια και το μοίρασμα των αγορών θα συνεχίζεται.Όταν μάλιστα ο πληθυσμός της γης έχει υπερβεί τα 7 δισεκατομμύρια.Οι άνθρωποι {οι "από κάτω"} οργανωμένα στα πλαίσια της ελευθερίας και της δημοκρατίας πρέπει να αισιοδοξούν και να αγωνίζονται για υγεία και προκοπή για μια κοινωνία προσφοράς και αλληλεγγύης, για ένα καλύτερο μέλλον. Όχι όμως πια σε μονοκομματικά κράτη και δικτατορίες δήθεν του "προλεταριάτου."
Συλλογικά μαζί με τα κοινωνικά κινήματα και όλους τους ανησυχούντες για την ρύπανση του πλανήτη την αλλαγή του κλίματος και την καταστροφή του περιβάλλοντος με την άναρχη ανάπτυξη.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τα κόμματα μας χωρίζουν.
Κι εγώ γεννήθηκα για να
αγαπώ.
Τα κόμματα μας διασπούν
σε συγκρουόμενες ομάδες
συμφερόντων.
Μην κλαίς Μαρία.
Θα έρθουν καλύτερες ημέρες.
Τα κόμματα λένε ότι είναι
απαραίτητα στην δημοκρατία.
Ναι αλλά πρέπει να μάθουν
Να μην διχάζουν.
Να συμμερίζονται τον πόνο των
απλών ανθρώπων.
Να αγαπούν τα βάσανα τους.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

OYΡΕΣ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΏΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΕΔΥ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Την Δευτέρα 3-11-2014 οι ουρές ήταν ατελείωτες στα ιατρεία των συμβεβλημένων με το ΠΕΔΥ γιατρών. Δεν φτάνει που οι ασθενείς συνήθως όλοι ηλικιωμένοι πρέπει να ξεροσταλιάζουν τις πρώτες ημέρες κάθε μηνός εξαιτίας του πλαφόν του υπουργείου για να πάρουν σειρά, και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν ιατρική επίσκεψη. Δεν φτάνει που αυξήθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα.Παθαίνει τακτικά βλάβη "πέφτει" και ο "σέρβερ" -το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης- του υπουργείου υγείας.
"Το σύστημα υπερφορτώθηκε έπεσε δεν λειτουργεί σήμερα" λένε οι γιατροί στους ασθενείς οι οποίοι αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι για να υποστούν την ίδια ταλαιπωρία την επομένη. Η ίδια και μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ασθενών επικρατεί και στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά ο λαός που υφίσταται την ταλαιπωρία και τα έξοδα δεν πρέπει να διαμαρτύρεται μήπως χαλάσει τις μαγικές εικόνες της "επιτυχίας" που αραδιάζει η κυβέρνηση. Παρακαλώ καμαρώτε, ζαλίζομαι μου έρχεται εμετός. Φέρε μου αντιεμετικά χάπια και ένα δοχείο νυκτός.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Μην διαμαρτύρεστε αγαπητοί φοιτητές.
Ξέρω ότι βράζει το αίμα σας αλλά...
Μην διαμαρτύρεστε.
Η παιδεία από δημόσια θα γίνει
ιδιωτική.
Μην διαμαρτύρεστε.
Η δημόσια υγεία θα γίνει ιδιωτική.
Μην διαμαρτύρεστε.
Οι συντάξεις θα γίνουν επιδόματα.
Μην διαμαρτύρεστε.
Η εργασία θα γίνει απασχόληση.
Ησυχία παρακαλώ.
Η μάνα σας θα γίνει δημόσια
για λίγες δεκάρες.
Μην διαμαρτύρεστε.
Διασαλεύετε την τάξη.
Και την ασφάλεια του λαού.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ