Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΨΗΛΑ
Αν φθάσεις ψηλά πόσο ψηλά;
Είναι για εσένα καλύτερα
από την γη που έχει στέρεο
έδαφος;
Το ύψος είναι ένας ορισμός.
Μια λεκτική νοηματοδότηση.
Χωρίς πολύ ουσία.
Από την θέση σου άφησε
την απληστία και μέτρα
την αγάπη και την ευτυχία.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΜΙΚΡΟ ΠΕΖΟ
"ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ ΜΗ ΕΝ ΔΗΜΩ"
Ο άνδρας εκείνος σε ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα του, δεν έλεγε να μεγαλώσει και να ωριμάσει. 
Παρέμενε για πάντα ένα αθώο και αφελές παιδί.Πολλές φορές στις παρέες του "μιλούσε και τα αμίλητα" που λέει ο λαός. Έβγαζε στην φόρα και τα προσωπικά του και τα οικογενειακά του.Σαν ανώριμο παιδί τίποτα δεν άφηνε κρυφό.
Η συμβία του, χαρακτήρας μυστικοπαθής γινόταν μπαρούτι που τρίτοι μάθαιναν τα οικογενειακά τους. "Βρε δεν σου λέω να μη μιλάς όταν δεν πρέπει" του έλεγε με οργισμένο ύφος. Αυτός όμως με το παιδικό μυαλό του είχε τον..δικό του ρυθμό.
"Αγρόν αγόραζε" που λένε και συνέχιζε να μιλεί χωρίς να τηρεί με ευλάβεια το αρχαίο ρητό¨ "τα εν οίκω μην εν δήμω." και¨ "τα εν δήμω μη εν οίκω."
Μερικοί άνδρες δεν ωριμάζουν ποτέ. Όσο κι αν μεγαλώσουν παραμένουν παιδιά.
Όπως έλεγε τις προάλλες ηλικιωμένος φίλος μου με μια δόση χιούμορ¨ "αν ωριμάσουμε θα σαπίσουμε και θα πέσουμε κάτω στη γη σαν τα ώριμα φρούτα."
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΜΑΡΤΥΡΙΟ
Μιλάς πολύ και χάνεις την
ουσία καρδούλα μου.
Για τα βάσανα της νιότης 
δεν μίλησες καθόλου 
Κατινούλα μου.
Και τώρα που σβήνει το καντήλι
ζωούλα μου.
Σε πότισαν φαρμάκι
οι λύκοι Κατινούλα μου.
Δεν σου άφησαν σταγόνα νεράκι.
Να φύγεις με μαρτύριο Κατινάκι.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ;
Τι είναι η ανθρώπινη ζωή; 
Μια μικρή κουκκίδα στο πέλαγος.
Ένα κεράκι που σιγολειώνει.
Τι είναι η ανθρώπινη ζωή; 
Ένας ανθός που μυρίζει την άνοιξη.
Ένα χιονισμένο τοπίο χαρά
στην φύση.
Τι είναι ο άνθρωπος;
Ένα άγριο ζώο εκατομμυρίων χρόνων
που έχει εκπολιτισθεί.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
O γνωστός βουλευτής -πρώην Λ.Α.Ο.Σ- ΑΔΟΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ παρουσιάζεται κάθε ημέρα στα κανάλια ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ και κινδυνολογεί με στεντόρια φωνή σε στυλ γαβ, γαβ, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κινδυνολογία της Ν.Δ στην προεκλογική περίοδο συνεχίζεται και μετεκλογικά με αμείωτη ένταση. Με μια άμετρη χαιρεκακία, κι ως αποτέλεσμα της εκλογικής της συντριβής που συνεχίζεται. Σήμερα έχει την αποδοχή μόνο στο 18% του Ελληνικού λαού σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η Ν.Δ υιοθετεί την θέση της συντηρητικής παράταξης της Γερμανίας, και γενικότερα της δεξιάς Ευρώπης, που την εκπροσωπεί η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόϊμπλε. Η πολιτική αυτή ισοπέδωσε την Ελληνική οικονομία και άφησε ερείπιο τον λαό. Ταπεινωμένο και με μια πελώρια και λυπητερή "ανθρωπιστική κρίση." Από την κατάσταση αυτή δεν έχασαν όλοι. Διότι οι ολιγάρχες που είχαν θησαυρίσει από τα δάνεια και τις κρατικές προμήθειες , και τα υψηλά οικονομικά κλιμάκια "ταξίδεψαν" τις καταθέσεις τους σε φορολογικούς παραδείσους κι έμειναν στο απυρόβλητο.
Τα εύκολα θύματα ήταν οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και όσοι δεν προστατεύονται από συντεχνιακούς νόμους και διατάξεις.
ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΔΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ;
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο μεγάλες πολιτικές και οικονομικές ,επιχειρηματικές δυνάμεις της Ε.Ε και ιδιαίτερα η ισχυρή ενωμένη Γερμανία με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της, φέρνει στην επιφάνεια μια ξεχασμένη και καταδικασμένη για τα ειδεχθή εγκλήματα της ιδεολογία ως ψευδεπίγραφο αντίπαλο δέος του άγριου καπιταλισμού . Την φασιστική, αυταρχική, ρατσιστική και λαϊκίστικη, ακροδεξιά.
Τα ίδια μεγάλα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις των μεγάλων δυνάμεων έφεραν τον Αδόλφο Χίτλερ στην εξουσία στο μεσοπόλεμο και διέλυσαν την δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Τώρα η Γερμανία μην μαθαίνοντας από την ιστορία της, αντίθετα από την γνώμη του διάσημου Αμερικανού ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ που γράφει σε άρθρα του στους "N.Y times"ότι: "Η ιστορία της Ευρώπης είναι σύμμαχος των λαών" -που κυριαρχεί στην Ευρώπη με τους συμμάχους της, σπρώχνει την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ και την ένωση, για να επιβάλλει πειθαρχεία στους "απείθαρχους λαούς του Νότου" αλλά και του Βορρά, που πλήττονται από αυτήν πολιτική. Η Γερμανία ήταν αυτή που έβγαλε τα Ελληνικά βάρη των χρεών από τις Γερμανογαλλικές τράπεζες, όπου έδιναν δάνεια σε μια αφερέγγυα χώρα, και τα φόρτωσε στους λαούς της Ευρώπης.
Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη,έχασαν τον προσανατολισμό τους και συμμάχησαν με την νεοφιλελεύθερη δεξιά.
Τα απολιθωμένα κομμουνιστικά κόμματα μετά την πτώση του προτύπου τους, δεν έχουν καθόλου λαϊκή απήχηση και εκλογική πελατεία.
Τώρα έχει η σειρά η ριζοσπαστική ανανεωτική αριστερά μαζί με τα κοινωνικά κινήματα και την οικολογία να χαράξει τον δρόμο του μέλλοντος ενάντια στις συμπληγάδες του άγριου καπιταλισμού.
Θα μπορέσει να το κάνει για να μην επαναληφθεί η ιστορία έστω και "ως φάρσα" κατά Καρλ Μαρξ;

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΕΥΘΥΝΗ
Μην με λυπάστε για τα λάθη μου.
Εγώ φταίω και παίρνω την ευθύνη.
Να με αγαπάτε θέλω και να με 
εκτιμάτε.
Μη με κρίνετε.
Ουδείς τέλειος
Το λιγότερο που θέλω από
εσάς τους φίλους μου.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΡΙΣΚΟ
Η ζωή θέλει ρίσκο.
Δεν κερδίζεις την ζωή σου.
καθισμένος στην βολή σου.
Χωρίς να ρισκάρεις τίποτα.
Ο τολμών παιδεύεται αλλά νικά.
Ο άτολμος πεθαίνει καθημερινά.
Ζωή χωρίς ρίσκο, σκορδαλιά
χωρίς σκόρδο.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Συμφωνώ εν μέρει για τα θετικά της δύσης στην επιφυλλίδα του κ. Μαραντζίδη στην "Καθημερινή." Η Δύση με τον υψηλό πνευματικό πολιτισμό όμως, εκτός από την σπορά της αναγέννησης και τον διαφωτισμό πραγματοποίησε και δύο καταστρεπτικούς πολέμους στον 20 αιώνα στο έδαφος της, με 6 εκατομμύρια νεκρούς μόνον Εβραίους σε σύνολο 50 εκατ. νεκρών. Ο υψηλός πολιτισμός της Ευρώπης είναι εκείνος ο οποίος διαπλέκεται με την βαρβαρότητα γράφει σε ένα έξοχο πόνημα του ο Γάλλος φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν. Πιστεύω ότι για την χώρα μας είναι συμφέρουσα μια όσο το δυνατόν ανεξάρτητη πολιτική στα πλαίσια βέβαια της Ε.Ε όπως κάνουν και οι άλλες χώρες με πρώτη την Γερμανία που κάνει "μπιγκ μπίζνες" με την Ρωσία.Συμφωνώ για το αυταρχικό σύστημα της Ρωσίας του "Τσάρου" ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ που σκοτώνει την ελευθεροτυπία στην χώρα του, η οποία μας έχει ξεγελάσει παλαιόθεν εμάς τους υπόδουλους στους Οθωμανούς Έλληνες. Οι Κρητικοί συμπατριώτες μου οφείλουν να έχουν διαβάσει τοπική ιστορία και να γνωρίζουν για την επανάσταση του Δασκαλογιάννη στα Σφακιά, που καταπνίγηκε στο αίμα στην εποχή της μεγάλης Αικατερίνης με τους Ορλώφ. "Στην πολιτική δεν υπάρχουν δίκαια αλλά μόνο συμφέροντα ." Οι Ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να τηρούν ευλαβικά την ρήση αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όχι ως υπόδουλοι αλλά ως ισότιμοι εταίροι.
ΣΑΝ ΦΙΛΟΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ
"Ήρθαν
ντυμένοι φίλοι
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας
και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους."
Οδυσέας Ελύτης
Μια ημέρα σκοτεινή έφθασαν
οι πολεμιστές με τον σκληρό
αρχηγό τους και κατάκτησαν την πόλη.
Οι "Εφιάλτες" με ψέματα και προπαγάνδα
είχαν ξεγελάσει το πλήθος.
"Ότι θα τους φόρτωναν δώρα και χρυσαφικά."
Ο κόσμος τους υποδέχτηκε με ανοιχτές
αγκάλες.
Οι λίγοι συνετοί που είχαν προειδοποιήσει για
τις συμφορές αποδοκιμάστηκαν στην πλατεία.
Σε λίγο ακόμη καιρό
όταν άρχισε η καταπίεση
κατάλαβε
το πλήθος το σφάλμα του .
Οι κατακτητές άρχισαν αμέσως
τις εκτελέσεις.
Πολύ αργά για δάκρυα.
"Κιοτήδες σηκωθείτε."
"Τώρα αρχίζει η αντίσταση."
Ακούστηκε από τον τάφο η
φωνή του Κολοκοτρώνη.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Μετά την πτώση των κρατών του κρατικού "υπαρκτού σοσιαλισμού" ο καπιταλισμός έμεινε χωρίς αντίπαλο δέος, και έχασε την ισορροπία που από φόβο τον κρατούσε σε μια μετριοπάθεια. Βρήκε την ευκαιρία να περάσει ως μοναδική και σαν¨ "το τέλος της ιστορίας" την μονοδιάστατη σκέψη του. Και με την προπαγάνδα να προβάλλει ως πρότυπο τον μοναχικό άνθρωπο, σαν αντίγραφο του μοναχικού εμπορεύματος στην γραμμή παραγωγής. Θέλησε την κυριαρχία ενός νεοφιλελεύθερου "θατσερικού" μοντέλου, που είχε για κεντρικό μοτίβο τον λόγο της Θάτσερ το 1980¨ "δεν υπάρχει κοινωνία μόνο άτομα". Ως βάση ο νεοφιλελευθερισμός στηρίζεται στην ατομική ευθύνη και λειτουργία, την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, του κράτους θεατή, και όχι του κράτους πρόνοιας.Της εγωιστικής ατομικότητας, κι όχι της συνεργασίας της ανθρωπιάς, και της αλληλεγγύης.
Ο καπιταλισμός είναι πλέον, πλανητικά ασύδοτος. Αφημένος από τους "ξεπουλημένους" πολιτικούς χωρίς έλεγχο, άρχισε με τα διάφορα κόλπα του, τα επικίνδυνα "παράγωγα του", στα διεθνή χρηματιστήρια, το φούσκωμα και το ξεφούσκωμα των μετοχών,να μετατρέπεται σύμφωνα με την ορολογία των κοινωνικών κινημάτων σε¨ "καζινοκαπιταλισμό" και να πραγματοποιεί υπερκέρδη χωρίς να επενδύει στην βιομηχανία όπως παραδοσιακά ξεκίνησε.
Η ύφεση βεβαίως που κάνει τους κύκλους της δεν θα αργούσε να έρθει.
Ξεκίνησε το 2007 από τις Η.Π.Α και εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη.
Η Ελλάδα κράτος φαινομενικά της Ο.Ν.Ε αλλά στην πραγματικότητα μεταξύ Δύσης και Ανατολής -υπερχρεωμένη-ήταν "ο πιο αδύναμος κρίκος" μέσα στην δίνη της μεγάλης ύφεσης.
Οι καπιταλιστές με ηγεμονεύουσα δύναμη την Γερμανία εφάρμοσαν σκληρή και απάνθρωπη λιτότητα και ξεθεμελίωση του ισχνού κράτους κοινωνικής προστασίας.
Η ανθρωπιστική κρίση έφερε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ σε συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛ.
Γράφει μεταξύ άλλων πολύ εύστοχα στην "εφ. των συντακτών" ο καθηγητής της Νομικής, αντιπρύτανης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών στο Κολέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ότι¨
"Η διαγραφή της διαχωριστικής γραμμής της μετεμφυλιακής Ελλάδας επιβεβαιώθηκε από την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
"Στα καφενεία και στις γειτονιές, στις πλατείες των αγανακτισμένων και στις πολύμορφες και επίμονες πράξεις αντίστασης, οι Έλληνες κατάλαβαν ότι ο άνεργος δεξιός και ο άνεργος αριστερός υποφέρουν το ίδιο, ότι ο πατριώτης και ο κοσμοπολίτης πονάνε εξίσου για την εξαθλίωση και την ταπείνωση της χώρας.
"Σύμφωνα με μια έρευνα της ΜΚΟ Oxfam που δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τις εκλογές, το 1% των πλουσίων κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου! Στην Ελλάδα, η φτωχοποίηση του μισού πληθυσμού από τις πολιτικές της λιτότητας και η απόδραση κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους είναι αποτέλεσμα της ίδιας τάσης που μεταφέρει αδιάκοπα τον πλούτο από τους φτωχούς στους πλούσιους.
Η εφημερίδα «Times» του Λονδίνου έγραφε το 2013 ότι Έλληνες επισκέπτονται μεσίτες στο Λονδίνο με βαλιτσάκια γεμάτα ευρώ και αγοράζουν σπίτια των δύο ή τριών εκατομμυρίων χωρίς καν να τα επισκεφτούν. Η εφημερίδα πρόσθετε ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών των ακινήτων στο Λονδίνο οφείλεται εν μέρει στην απληστία και εν μέρει στη «βλακεία» των Ελλήνων. Θα προσθέταμε και στα «στραβά μάτια» των εποπτικών μηχανισμών."
Ήρθε η ώρα ο λαός από την Ελλάδα μαζί με τους λαούς της Ε.Ε να απαιτήσει μαζί με τα κινήματα των πλατειών, ότι είναι καιρός για αλλαγή πολιτικής¨ "για την Ευρώπη των λαών" και όχι των μονοπωλίων, γιατί η υπομονή του τελείωσε.
ΑΝΘΟΣ ΖΩΗΣ
Τρις χιλιάδες χρόνια ζωής 
και αντέχει ακόμη η Πολιτεία.
Ανθεί και δίνει τους καρπούς της.
Πολλοί την κατάκτησαν κανείς
δεν την κέρδισε.
Όπως είπε ο ποιητής Γ. Ρίτσος¨
"Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα
κακιά σκουριά δεν πιάνει."
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Οι σοβαροί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρέπει να εισχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρύπα που έχουν ανοίξει τα κράτη -και ο Ντράγκι με την ΕΚΤ-που δυσφορούν με την προτεσταντική ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΕΡΗ λιτότητα της ηγεμονεύουσας Γερμανίας.Προφανώς δεν πρέπει να μείνει η Ελλάδα εκτός Ε.Ε . Πιστεύει κανείς ότι τα άδικα οριζόντια μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπό το βάρος της στιγμής ήταν κοινωνικά δίκαια; Ήταν π.χ ανθρώπινο και ηθικό να απολυθούν οι καθαρίστριες που ήταν ο πιο αδύνατος κρίκος ενός διεφθαρμένου συστήματος ρουσφετολογικών διορισμών; Ήταν λογικό να πέσει ξαφνικά μαύρο στην Ε.Ρ.Τ έστω κι αν γινόταν εκεί της ...πουτάνας από διασπάθιση δημοσίου χρήματος, υπερδιόγκωση από ρουσφέτια κ.λ.π Ποιος δημιούργησε αυτό το διογκωμένο και τριτοκοσμικό κράτος;

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
"Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος"
ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ
Οι Θεοί δεν γνωρίζουν το μέλλον
των ανθρώπων και των κοινωνιών.
Δεν υπάρχουν πια αρχαία
είδωλα και θρησκείες
που λειτουργούν
σαν ψευδαισθήσεις
άπιαστων ονείρων.
Μετά τα φώτα, η παραπλάνηση
είναι το μεγάλο κακό.
Το μόνο που υπάρχει
απτό είναι ο αγωνιών
και αγωνιστής άνθρωπος .
Ελεύθερος και υπεύθυνος
για την μοίρα του.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ 99%
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τις υψηλές καταθέσεις του
τις είχε καλά φυλαγμένες
στα θησαυροφυλάκια 
των Ελβετικών τραπεζών.
Μ.Δ
Ο καπιταλισμός, αποδείχθηκε ότι ούτε στην άνθηση ούτε στην κρίση του δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει ακόμα και τις στοιχειώδεις -πολλές φορές- ανάγκες της συντριπτικής πλειονότητας του πλανήτη. Αντιθέτως, αποτελεί μια μόνιμη απειλή για αυτές.Στην περίοδο της ύφεσης όπως σήμερα στην χώρα μας δεν υπολογίζονται καθόλου οι ανθρώπινες ζωές. Και χωρίς δισταγμό "ξεπουλιούνται" αντί πινακίου φακής και μπαίνουν στο περιθώριο κατά Ζ. Μπάουμαν¨ "σαν ανθρώπινα απορρίμματα."
Η Ελλάδα λένε οι ορισμένοι αναλυτές "ζούσε σε μια οικονομική φούσκα." Ναι αλλά ποιοι δημιούργησαν την φούσκα για να κερδοφορήσουν; Ποιοι έχουν τα δις στα θησαυροφυλάκια τους και τα κυκλοφορούν στην αγορά; Ποιοι βάζουν το τυρί στην φάκα του λαού και δεν βλέπει την παγίδα; Το χρηματοπιστωτικό σύστημα τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια δημιούργησαν αυτό το απαίσιο καταναλωτικό πρότυπο για να γεμίσουν με κέρδη τα θησαυροφυλάκια τους.Αντί να πραγματοποιηθεί αναδιανομή των εισοδημάτων διεθνώς το 1% των παγκοσμίων ελίτ νέμεται πλούτο όσο το 99%.Ως αντίδραση σε αυτήν την κοινωνικά άδικη πολιτική υπήρξε και το κίνημα έξω από την πρωτεύουσα των Η.Π.Α με πλακάτ που έγραφαν¨ "είμαστε το 99%." Χρέη δεν έχει μόνον η Ελλάδα αλλά όλα τα κράτη με πρώτη την αμερικάνικη ομοσπονδία των Η.Π.Α που χρωστάει τα μαλλιά της κεφαλής της, με μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα την Κίνα.Εδώ φαίνεται πόσο μεγάλη είναι η αλληλεξάρτητση της παγκόσμιας οικονομίας. Η διαρκής όμως ανάπτυξη των οικονομιών με τον άναρχο τρόπο που πραγματοποιείτε καταστρέφει το παγκόσμιο περιβάλλον και δημιουργεί τις μεγάλες ανισότητες μεταξύ ανεπτυγμένων και υπανάπυκτων κρατών.Ο καπιταλισμός δεν έχει τον απαιτούμενο έλεγχο από τις πολιτικές αρχές ΚΑΙ κινείται πλανητικά χωρίς να προσφέρει έστω εργασία στους εργαζόμενους πραγματοποιεί τεράστια κέρδη, μέσω χρηματιστηρίων και των χρηματιστηριακών φουσκών -κερδών.Στις ημέρες μας ο νεοφιλελευθερισμός, δίνει την ευχέρεια στον καπιταλιστή προκειμένου να κερδίσει περισσότερα όπως είπε στον 19ο αιώνα ο ΜΑΡΞ¨ "να πουλήσει και το σκοινί στον λαό,που θα κρεμαστεί ο καπιταλιστής."

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ
Τις υψηλές καταθέσεις ΤΟΥ
τις είχε Καλά φυλαγμένες
ΣΤΑ θησαυροφυλάκια Των Ελβετικών τραπεζών. Στην εποχή κρίσης, φτώχειας ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ παντοπωλείων ΚΑΙ συσσιτίων.



Εκείνος ζούσε ΣΕ πολυτελή Ελβετικά
ΣΑΛΕ έτρωγε αστακό
ΚΙ έπινε αμέριμνος ουίσκι ΜΕ πάγο.
Πήγαινε καθημερινα ΓΙΑ ΣΚΙ
ΜΕ τις παρέες ΤΟΥ ..
ΟΤΑΝ ερχόταν Ως Επισκέπτης ΣΤΗΝ Χώρα
Των επενδύσεων ΤΟΥ έχυνε δήθεν «μαύρο δάκρυ."
"Για τον καημένο τον φτωχό λαό"
Όπου ΤΟΝ κτυπούσε ΣΤΗΝ Πλάτη δήθεν
ΜΕ κατανόηση.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ
Τις υψηλές καταθέσεις ΤΟΥ
τις είχε Καλά φυλαγμένες
ΣΤΑ θησαυροφυλάκια Των Ελβετικών τραπεζών.

Στην εποχή κρίσης, φτώχειας ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ  παντοπωλείων ΚΑΙ συσσιτίων.


Εκείνος ζούσε ΣΕ πολυτελή Ελβετικά
ΣΑΛΕ έτρωγε αστακό
ΚΙ έπινε αμέριμνος ουίσκι ΜΕ πάγο.
Πήγαινε καθημερινα ΓΙΑ ΣΚΙ
ΜΕ τις παρέες ΤΟΥ ..
ΟΤΑΝ ερχόταν Ως Επισκέπτης ΣΤΗΝ Χώρα
Των επενδύσεων ΤΟΥ έχυνε δήθεν «μαύρο δάκρυ."
"Για τον καημένο τον φτωχό λαό"
Όπου ΤΟΝ κτυπούσε ΣΤΗΝ Πλάτη δήθεν
ΜΕ κατανόηση.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Οι άνθρωποι ως οικογενειάρχες και ως κοινωνικοί άνθρωποι με όλα τα μέσα του πολιτισμού, έχουν καταφέρει τόσα πολλά ώστε να φτάσουν "ψηλά" μέχρι τον ουρανό και να γίνουν "Θεοί." Το μόνο που δεν κατάφεραν είναι η εξημέρωση των αρχέγονων ανθρώπινων άγριων ενστίκτων. Μια απόδειξη είναι οι συνεχιζόμενοι τοπικοί πόλεμοι και ο ψυχρός αποκεφαλισμός των συν-ανθρώπων μας από τους φανατικούς τζιχαντιστές, και μάλιστα μπροστά στον φωτογραφικό φακό . Ο Θεός πέθανε, ο Θεός είναι νεκρός κι όλα τώρα επιτρέπονται; Μήπως να ξαναδούμε την άβυσσο του εσωτερικού μας κόσμου και να την φωτίσουμε;
Η ανθρωπότητα νόμισε ότι με την αναγέννηση και τον διαφωτισμό θα ερχόταν και ο ανθρωπισμός. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, σπαρμένος με αγκάθια και κόκκινες βιόλες. Τα αγκάθια που έχουμε μέσα μας μας εμποδίζουν να φυτέψουμε το λουλούδι της ειρήνης και της χαράς.