Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΠΑΝΟΠΛΙΑ
Την πανοπλία μου θα φορέσω.
Θα πάρω και το ξίφος μου.
Εγώ ο ειρηνοποιός.
Για να προστατευτώ
από δολοφονικά πυρά και¨
δηλητηριώδεις υπαινιγμούς.
Που υποδηλώνουν των
άλλων τους καημούς.
Λυπάμαι τα χείλη
που προσφέρουν
αντί το δώρο της αγάπης
τη χολή και το όξος της σφαγής.
Οι άνθρωποι πετούν ψηλά
μόνο όταν αγαπούν.
Πόσο απωθώ το μίσος
και υποκλίνομαι ταπεινά
στην αγάπη.
Γεννήθηκα από το χώμα
της μάνας γης κι εκεί
θα καταλήξω μια ημέρα.
Γιατί να παίρνω εντός μου
του μίσους το δηλητήριο;
Υπάρχω μόνο για να σκορπώ
απλόχερα αγάπη.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΔΙΗΓΗΜΑ
ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ήμουνα στα Πετράλωνα, πατούμενα εμπάλωνα | μόνος μουτζουρωμένος, στις πρόκες μου σκυμμένος | Μα τη Μαριώ συνάντησα, μαζί της την επάτησα | εζήλεψα τ' αστέρι της και ζήτησα το χέρι της | Με κοίταξε και γέλασε, κι ύστερα με μαχαίρωσε | σαν μού ‘πε πως τσαγκάρη, δεν ήθελε να πάρει ."
Μαρία Αλειφεροπούλου
Το 1960 που τέλειωσα το δημοτικό σχολείο αν και ήμουν πολύ καλός μαθητής γνώριζα ήδη ότι εκεί τέλειωναν οι "σπουδές" μου. Τότε η φοίτηση ήταν υποχρεωτική μόνο στο δημοτικό, και όχι και στο τριτάξιο γυμνάσιο όπου καθιερώθηκε πολύ αργότερα. Όταν μεγάλωσα και κυκλοφόρησα την πρώτη μου ποιητική συλλογή έγραψα με αλήθεια και αρκετή αφέλεια για την καλοσύνη των ανθρώπων, ένα μικρό βιογραφικό στο οποίο έγραφα ότι "τέλειωσα μονάχα το δημοτικό σχολείο."
Στον πρώτο "φίλο" που δώρισα τη συλλογή μου μού είπε κριτικά¨
"Μην λες ότι τελείωσες μόνο το δημοτικό γιατί θα σε κοροϊδεύουν."
Γιατί να με κοροϊδεύουν;
Οικογένεια απέκτησα, σεβαστή περιουσία έκανα, παιδεία με πολύ προσπάθεια και συνεχές διάβασμα απέκτησα. 
Δεν γεννιούνται όλοι προνομιούχοι στη ζωή.
Κι αν δεν φοιτήσεις σε διδακτήρια, μπορείς και μόνος σου,αν το επιθυμείς και σου αρέσει το διάβασμα και η απόκτηση γνώσεων, να αποκτήσεις παιδεία και πνευματική καλλιέργεια.
Εφ όσον όμως δεν έχεις το επίσημο "χαρτί" η κοινωνία δεν σε αναγνωρίζει.
Παραμένεις πικραμένος σαν "το παιδί του δημοτικού." Κι ας πέρασες ένα μέρος της ζωής σου διαβάζοντας και μαθαίνοντας πιστός στο αρχαίο ρητό¨"εν οίδα ότι ουδέν οίδα" και¨ "γηράσκω αειδιδασκόμενος."
Ήταν πολυμελής η οικογένεια μου, εσωτερικών μεταναστών εξ υπαίθρου χώρας.Κατοικούσαμε σ`ένα ισόγειο σπίτι" "καμαρούλα μια σταλιά δύο επί δύο" και ήμασταν στριμωγμένοι ακόμη και στα κρεβάτια μας όπου κοιμόμασταν μαζί, δύο και τρία παιδιά. 
Ζούσαμε την νύχτα με το φως του λύχνου, την λάμπα πετρελαίου, κι αν είχατε εσείς παραπάνω λεφτά αγοράζατε και λάμπα μεγαλύτερη τύπου "λουξ." Συνήθως την διέθεταν τα καφενεία.
Έτσι ήταν οι συνθήκες του βίου εκείνη την εποχή.Φτώχεια αμερικάνικη βοήθεια, και μετανάστευση.
Είχαμε στο σπίτι και ένα μεγάλο ξύλινο ράδιο με μπαταρίες όπου φώναζε η μάνα να μην το έχουμε πολύ ώρα ανοιχτό, και της εξαντλήσουμε. Καθώς και ένα κουρδιστό γραμμόφωνο {φωνογράφο.} Όπου βάζαμε δίσκους της Μαριάννας Χατζοπούλου και Κρητική παραδοσιακή μουσική με τον Κώστα Μουντάκη.
Πριν τελειώσω ακόμη το δημοτικό, ένα καλοκαίρι, μου έβρασαν μερικές φορές καλαμπόκια σ`ένα μεγάλο τσουκάλι με κάρβουνα στην παραστιά. Τα τοποθέτησαν σ`ένα καλαθάκι και μου τα φόρτωσαν στην πλάτη. Να τα πουλήσω "να δω πως βγαίνει το ψωμί."
Ιούνιο μήνα, πήρα τα απολυτήριο του δημοτικού.Ήταν πια καιρός όπου έπρεπε να δροσιστούμε με παγωτά για να γλυκαθεί η γλώσσα μας και να ευφρανθεί η ψυχή μας.
Πήγα, δηλαδή με έστειλαν σαν συστημένο γράμμα, σε μια μεγάλη βιοτεχνία της εποχής που παρασκεύαζε πάγο, και τροφοδοτούσε οικιακά ψυγεία πάγου, ψαρότρατες, ιχθυοπωλεία, και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.
Παράλληλα διέθετε και τμήμα με παραγωγή παγωτών το καλοκαίρι, και γλυκών το χειμώνα.
Στην αρχή μου έδωσαν ένα χειροκίνητο καρότσι λόγω της μικρής μου ηλικίας.
Αργότερα παρέλαβα τρίροδο ποδήλατο με το κιβώτιο των παγωτών.
Εκείνη την εποχή το 1960, το οικονομικό επίπεδο της Ελλάδας ήταν σε τέτοια κατάσταση που δεν επέτρεπε στα παιδιά τουλάχιστον στην πλειοψηφία, να περάσουν εφηβεία.Γιατί τι είναι η εφηβεία; Εφηβεία καλείται η προστασία των παιδιών από την οικογένεια και το κράτος, πριν περάσουν στην ενηλικίωση.
Οικογένεια είπατε; 
Κράτος είπατε;
Τι προστασία να προσφέρει μια φτωχή αγροτική οικογένεια με μικρό κλήρο ή εργατική, ή ακόμη και μικροαστική με 6, 10,11, ακόμη και 12 παιδιά;
Η γέννηση πολλών παιδιών εκείνης της εποχής ονομάστηκε στις δυτικές χώρες εποχή των "babies boomers"
Τι κοινωνική προστασία να προσφέρει το ανοργάνωτο ελληνικό κράτος που έβγαινε κατεστραμμένο από την Γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, και οι άνθρωποι ζούσαν με τη βοήθεια φιλανθρωπικών αμερικάνικων οργανώσεων;
Που θα πήγαινα να πουλήσω τα παγωτά;
Ρώτησα τους παλαιότερους.
Μου είπαν¨
"Θα πηγαίνεις στα σχολεία, στα ΚΤΕΛ , στις γειτονιές , στα πανηγύρια, και όπου υπάρχει κόσμος."
Όταν πήγα να πουλήσω παγωτά στο γυμνάσιο και αντίκρισα κάποιους συμμαθητές μου στο δημοτικό να συνεχίζουν μαθήματα στο γυμνάσιο ενώ ήταν χειρότεροι μαθητές από εμένα.
Ένα δάκρυ έπεσε από το βλέφαρο μου και πότισε τη γη.
"Αν δεις διαβάτη μάνα μου | να 'ρθει στο σπιτικό μας, | δέξου τον μ' όλη την καρδιά | τιμή και για τους δυο μας. | Αν δεις πουλί στη χειμωνιά | σκύψε και φίλησέ το, | μεσ' στη ζεστή ανάσα σου, | μανούλα, ζέστανέ το, | μεσ' στη ζεστή ανάσα σου, | μανούλα, ζέστανέ το. | Αν δεις αγόρι ορφανό | με μάτια δακρυσμένα, | λογάκια πες του τρυφερά | σαν να τα λες σ' εμένα. | Αν δεις καράβι να κινά | για τα πικρά τα ξένα | δωσ' την ευχή σου μάνα μου | σ' εκείνο και σ' εμένα, | δωσ' την ευχή σου μάνα μου | σ' εκείνο και σ' εμένα."
Στίχοι: Σπύρος Καμπάνης
Από τότε το έβαλα στόχο και με πείσμα άρχισα να διαβάζω. Για να μορφωθώ μόνος μου [μπάϊ μαϊ σελφ] και το πέτυχα.
ΤΕΛΟΣ

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗ ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Χωρίς περίσκεψιν χωρίς λύπην 
χωρίς αιδώ μεγάλα 
και υψηλά τριγύρω μου 
έκτισαν τείχη."
Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ
Η Ελληνική άρχουσα τάξη εξαρτημένη και κρατικοδίαιτη έχει συνδέσει τα συμφέροντα της με την ευρωπαϊκή ελίτ.Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της αναγέννησης και του διαφωτισμού, των επαναστάσεων, {Μάγκνα κάρτα, Γαλλική επανάσταση, Κομούνα του Παρισιού,} του πνεύματος, αλλά και των όπλων, με τους δύο παγκόσμιους πολέμους, και τα 60 εκατ. νεκρούς στο έδαφος της. Η ένταξη μας στο ευρώ ήταν εθνική πτώση . Έπαψε να έχει η Ελλάδα την δυνατότητα άσκησης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.Υπάγεται στους κανόνες των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών με ηγέτη τη Γερμανία
Τη νομισματική κυκλοφορία την έχει εκχωρήσει στην Ε.Κ..Τ {"ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα"} που είναι προέκταση της γερμανικής κρατικής "μπούντεσμπανκ" και της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ελίτ.
Με την ένταξη μας στην Ε.Ε βεβαίως έχουμε εκχωρήσει μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας δεδομένου ότι το 50% των "οδηγιών" και άνω ψηφίζονται ως νόμοι από την ελληνική βουλή.Αυτό έχει και τα καλά του.Διότι ήμασταν ένα οθωμανικό φέουδο που πήρε την μορφή κράτους όπου βασίλευε ο ανορθολογισμός, οι πελατειακές σχέσεις, η οικογενειοκρατία, τα πολιτικά τζάκια και τα πασαλίκια με τους κατά τόπους τοπάρχες. Εξαιτίας της ένταξης μας στην Ε.Ε μας ανάγκασαν οι απ`έξω βιαίως να τους μοιάσουμε.Λίγο όμως, γιατί οι πονηροί πολιτικοί την έσκαγαν στους κουτόφραγκους και δεν εφάρμοζαν τις ντιρεκτίβες. Προσπαθούσαμε ασθμαίνοντες να "εκσυγχρονιστούμε" όπως διαλαλούσε ψευδεπίγραφα το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη.Να γίνουμε "όμοιοι με το τέρας" όπως θα`λεγε και ο σπουδαίος συνθέτης που έφυγε νωρίς Μάνος Χατζηδάκης.
Η ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ελίτ κρατά το σχοινί της ευρωπαϊκής ένωσης .
Η Γερμανική ελίτ βήχει και η Ελλάδα αρρωσταίνει με υψηλό πυρετό.
Oι ΗΠΑ χρωστούν τα μαλλιά της κεφαλής τους .Έχουν όμως το εκδοτικό προνόμιο να κόβουν μονέδα και πληρώνουν τους δανειστές. Η Ιαπωνία έχει χρέη ίσαμε 240% του δικού της Α.Ε.Π Κόβει κι αυτή το δικό της νόμισμα και πληρώνει ατάκα και επί τόπου τους δανειστές που είναι οι ίδιοι οι Ιάπωνες.
1"Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν και έναν παρόμοιο -αλλά πιο διακριτικό- ρόλο στην αγορά κρατικών ομολόγων. Οι επενδυτές ομολόγων σε μια μεγάλη δυτική οικονομία δεν φοβούνται ότι τα ομόλογα τους θα αχρηστευθούν, γιατί στην χειρότερη περίπτωση θα τα αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα. Για να τα αγοράσει τυπώνει βέβαια χρήμα που φέρνει αυξημένο πληθωρισμό. Από την μια όμως οι επενδυτές δεν φοβούνται τόσο τον πληθωρισμό που θα έρθει σε λίγα χρόνια, όσο την αδυναμία αποπληρωμής εδώ και τώρα. Από την άλλη υπάρχει ένα γεγονός που φαίνεται να διαφεύγει σε πολλούς αναλυτές: όταν έχουμε πανικό στις αγορές που επεκτείνεται στην πραγματική οικονομία, ο φόβος δεν είναι ο υψηλός πληθωρισμός αλλά η οικονομική κατάρρευση και ο αποπληθωρισμός (μείωση τιμών)
Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν γράφτηκαν ποτέ."
Η Ελλάδα έχασε το αντίστοιχο προνόμιο της και είναι στην διάθεση των ισχυρών της Ευρώπης, των κυρίαρχων τραπεζών και της ανεξάρτητης τραπεζοκρατίας της Ε.Κ.Τ
Κι αν ξαναγυρίσουμε στην δραχμή για να έχουμε δική μας ανεξαρτησία;
Κάθε σενάριο τρόμου, φόβου, κλαυθμού και οδυρμού, παρουσιάζεται από τα μ.μ.ε της ολιγαρχίας, και πνίγουν την σκέψη του κόσμου που είναι ουσιαστικά απληροφόρητος και δεκτικός αυτών των σεναρίων.
Πηγή 1"anamorfosis.net"

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ¨ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΡΤ Α.Ε
ΧΑΝΙΑ 21-6-2015
Αγαπητοί κύριοι.
Ενθυμούμαι ότι την δεκαετία του 1970 η ΕΡΤ πρόβαλε από τους τηλεοπτικούς δέκτες της, κάθε Δευτέρα "το θέατρο της Δευτέρας" με ποιοτικά θεατρικά έργα, και προσέφερε αγωγή ψυχής στο Ελληνικό κοινό.
Για το κοινό της περιφέρειας που δεν είχε στα πόδια του το πλήθος των θεάτρων της υδροκέφαλης Αθήνας ήταν μία όαση πολιτισμού.
Ελπίζουμε ότι σύντομα το εγχείρημα θα επαναληφθεί
Σας υπενθυμίζουμε ότι είναι υποχρέωση της ΕΡΤ -δεδομένου ότι συντηρείται από τις συνδρομές των πολιτών,- η ανταπόδοση με προβολή προγραμμάτων ποιότητος σε αντιδιαστολή με την υποκουλτούρα της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Μετά τιμής
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Το χρέος είναι πρόσχημα
Και δεν θα περάσει.
Εμείς, ο λαός είμαστε έτοιμοι για δράση.
Την πολιτική τους ν`ανατρέψουμε.
Την αδικία να γιατρέψουμε
Μας παίρνουν οι τρανοί κι οι άπληστοι
Το φαγητό από το στόμα.
Μέχρι να γίνουμε ένα πτώμα.
Μας αλυσοδένουν με χρέη.
Δεν αφήνουν ούτε μελλοντική γενιά.
Που να μην της κρατούν
σφιχτά τα σχοινιά.
Με τρόμο τα δικά τους
παπαγαλάκια των μ.μ.ε
Την ψυχή μας στραγγίζουν.
Ότι¨ "δεν υπάρχει άλλη λύση."
"Λιτά θα ζήσουμε
είναι από τη φύση."
Δούλους μας θέλουν
Να τους υπηρετούμε από νέοι.
Να μη σηκώνουμε κεφάλι.
Να μας κρατούν δεμένους
απ` τη μασχάλη.
Ακριβές βίλες και κότερα .
Αεροπλάνα ι.χ και τζόγος.
Να γίνεται ο ιδρώτας μας.
Κι ο κόπος μας χρυσάφι.
Να γεμίζουν
τις τραπεζικές θυρίδες τους.
Μα εμείς ευθαρσώς λέμε όχι.
Δεν θα τους περάσει.
Και φτύνουμε τα μούτρα τους.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΔΙΗΓΗΜΑ
ΕΙΚΟΣΗ ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙ...
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Ένα παλληκάρι είκοσι χρονώ
τ’ άρματα του δώσαν για τον πόλεμο
Πόλεμο δεν βρήκε πίσω γύρισε, 
στα μισά του δρόμου νεροδίψασε."
{Παραδοσιακό}
Όταν το φέρι μπώουτ αναχώρησε από την Κρήτη ταξίδεψε σε ήρεμα νερά εκείνο τον Ιούλιο του 1968. Φθάσαμε με συγκρατημένη αγωνία ένα τσούρμο νεοσύλλεκτοι νωρίς το πρωϊ στο λιμάνι του Πειραιά. Τα περισσότερα παιδιά για να μην πω όλα, πρώτη φορά πατούσαμε τα πόδια μας στο χώμα της Αττικής γης.
Είχα αγωνία ν`ανέβω στο ιερό βράχο της Ακροπόλεως να δω τον Παρθενώνα τον οποίο γνώριζα από τις καρτ ποστάλ.
Πήραμε τον ηλεκτρικό και κατεβήκαμε στο Μοναστηράκι.Από την στάση εκείνη ποδαρόδρομο κινήσαμε για την Ακρόπολη.
Κοιτάζαμε με τα μάτια γεμάτα θαυμασμό το αιώνιο έργο στο οποίο
οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου.
Ήταν η ηγεμών της εποχής Αθήνα, του Περικλή των Αθηναίων στον κολοφώνα της δόξας της. Κατηφορίσαμε με το στομάχι μας να διαμαρτύρεται στα ψητοπωλεία της οδού Μητροπόλεως.
Πριν βραδιάσει βρισκόμουν πάντα με τρις νεοσύλλεκτους από την Κρήτη έξω από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου που θα ελάμβανα την βασική στρατιωτική εκπαίδευση.
Προσήλθαμε σ`ενα κουρείο και είπαμε στον κουρέα να μας αφήσει λίγα μαλλιά στο κεφάλι. Γιατί ήταν γνωστό ότι στο στρατόπεδο νεοσυλλέκτων σας κούρευαν και σας έκαναν το κεφάλι σαν λάμπα εκατό κηρίων.
Βέβαια οι πονηροί την ψιλή μηχανή δεν την γλυτώσαμε.
Η βασική εκπαίδευση ήταν σκληρή με καθημερινά καψόνια.
Ήταν δικτατορία και η βουλή είχε κλείσει ένα χρόνο και 3-4 μήνες πριν.
Οι οργανωμένοι αριστεροί είχαν εξορισθεί στα ξερονήσια του Αιγαίου.
Ο Κωστής που συνοδευόταν από ένα φάκελο αριστερού, ίσαμε το μπόϊ του κλήθηκε μερικές φορές στα γραφεία του διοικητού του λόχου, με προτροπές και απειλές "να πάψει να σκέφτεται κομμουνιστικά διότι οι κομουνιστές είναι αντεθνικώς δρώντες" και να υπογράψει δήλωση ότι¨ "αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας και αηδίας το Κ.Κ.Ε και τας παραφυάδας αυτού." Ο Κωστής ήταν σκληρό καρύδι και πάντα απαντούσε με αρνητικό κούνημα του κεφαλιού. Επέστρεφε τότε στον λόχο κατηφής με πρησμένο από τα χαστούκια πρόσωπο.
Μετά την βασική εκπαίδευση πήρα μετάθεση για το νομό Σερρών.
Τι γυρεύει ένας Κρητικός του θερμού κλίματος να ξεχειμωνιάζει σ`ένα νομό του Ελληνικού βορά;
Δυστυχώς αυτά έχει ο στρατός που όπως μας λέγανε τότε ότι¨ "από παιδιά μας έπαιρναν από την αγκαλιά της μαμάς μας για να μας κάνουν άντρες."
Τις πρώτες ημέρες με υποδέχτηκαν κάποιοι συνάδελφοι στρατιώτες με την ερώτηση. "Τι ζητάς κι εσύ στην Ακανία;" Σιώπησα γιατί δεν ήξερα τι να απαντήσω. Στην πρώτη μου έξοδο όμως κατάλαβα το νόημα. Είδα στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων να διαφημίζουν "ακανέδες Σερρών " όπου ήταν νόστιμα λουκούμια. 
Όχι δεν είχαν μέσα τα λουκούμια τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να τον μασήσω μαζί με τα λουκούμια, αυτόν και το χωριό του την Πρώτη Σερρών.
Είχε προλάβει και είχε φύγει με το ψευδώνυμο Τριανταφυλλίδης για το Παρίσι μετά την ήττα της ΕΡΕ στις εκλογές.
Όλο το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωμένη ατμόσφαιρα τον βίωσα στις Σέρρες.Νοσταλγούσα την Κρήτη με το γλυκύ κλίμα. Όχι δεν είχα πάει στην αρχαία Αμφίπολη ούτε έκανα ανασκαφές για να βρω τους τάφους των Μακεδόνων Βασιλέων.Άλλωστε δεν είχα ιδέα από αρχαιολογία. Αυτό έγινε το 2014 από τους τοπικούς αρχαιολόγους του Υ.ΠΟ επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά για λόγους πολιτικούς και χωρίς αποτέλεσμα.Εκείνη την εποχή η μόρφωση μου ήταν ελλειπή και ούτε καν γνώριζα ότι υπήρχε Αμφίπολη και πως βρισκόταν στο νομό Σερρών.
"Σε δυο βουνά ανάμεσα
κλήμα ήταν φυτρωμένο
Κάμνει σταφύλι ραζακί
κι το κρασί μουσχάτο
Το πινουν άντρες δε μεθούν
μάνες παιδιά δεν κάμουν
Ας το `πινε κι η μάνα μου
να μη είχε κάν’ κι εμένα
Που μ’ έκαμε και μ’ έδωσε
πολύ μακριά στα ξένα."
{Παραδοσιακό}
Ούτε τρομάρα μου γνώριζα την ιστορία, του τοπικό ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Μακεδονίας Εμμανουήλ Παπά ,όπως και τ`άλλα φανταράκια που ήταν ολιγογράμματα αγροτόπαιδα από μακρινές γωνίες της Ελλάδος. 
Εισέπρατταν οι φαντάροι την μήνιν του διοικητή του τάγματος όταν απαντούσαν "δεν γνωρίζω" στην ερώτηση."Ποιος ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς;" "Τον κομουνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη τον γνωρίζετε. Τους έλεγε οργισμένος." "Τον ήρωα Εμ.Παπά γιατί δεν τον γνωρίζετε; "
Την τελευταία περίοδο της στρατιωτικής μου θητείας την έζησα στον νομό Λέσβου.
Ήμουν ευχαριστημένος που μετατέθηκα σένα νησί έστω και μακριά από το δικό μου.
Έκανα αυστηρή δίαιτα κι έτσι ούτε φημισμένο ούζο ΕΠΟΜ Μυτιλήνης έπινα ούτε σαρδέλες Καλλονής γευόμουν όπως μερικοί άλλοι, και τους ζήλευα.
Υποδιοικητής του λόχου μας ήταν ένας ανθυπασπιστής.Ήταν τυπικός αλλά δεν έριχνε άσκοπες φυλακίσεις στους φαντάρους και τον συμπαθούσαμε.
Μερικά χρόνια αργότερα ως καλός και νομοταγής πολίτης πλέον έζησα για να δω την πτώση της χούντας.
Οι εφημερίδες έγραφαν για τις δίκες των βασανιστών της χούντας.
Φανταστείτε την έκπληξη μου όταν διάβασα το όνομα του ανθυπασπιστή που είχα υποδιοικητή να δικάζεται για βασανισμό πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές Μπογιατίου. Και δεν του φαινόταν καθόλου ότι θα γινόταν βασανιστής ανθρώπων.
Αλήθεια πως διαμορφώνονται οι άνθρωποι υπό ορισμένες συνθήκες σε βασανιστές; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
Μην περιμένετε να σας τα πω όλα.Διαβάστε σας παρακαλώ Εριχ Φρομ ,Βίλχεμ Ράιχ και άλλους διακεκριμένους ψυχιάτρους και ψυχολόγους.
Η πολύ τηλοψία κάνει ζημία στον εγκέφαλο.
ΤΕΛΟΣ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΜΙΚΡΟ ΠΕΖΟ
ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Κι ο χάροντας σαν φίδι τραβάει την κοπελιά
σ’ αγύριστο ταξίδι σ’ ανήλιαγη σπηλιά
σαράντα παλληκάρια στην άκρη του γιαλού
εχάσανε στα ζάρια τη μικρή Ραλλού."
ΝΙΚΟΣ ΓΚΆΤΣΟΣ
Έχουν περάσει σχεδόν πενήντα χρόνια από τότε κι ακόμη δεν το έβγαλα από το μυαλό μου. Το κορίτσι αυτό ήταν ο πρώτος μου έρωτας.Ο πρώτος κρυφός κι ανομολόγητος έρωτας.Ήταν ένα κορίτσι όμορφο μάλλον ψηλό μελαχρινό με δύο μικρές μαύρες κουκκίδες στα μάγουλα, με μακριά μαλλιά και μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια. Ήταν συμμαθήτρια μου στο βραδινό εξατάξιο γυμνάσιο της εποχής.Την ημέρα δούλευα ως βοηθός σ`ένα μικρεργολάβο οικοδομών για να βοηθήσω την πολυμελή οικογένεια μου με τις πολλές αδελφές, που δεν παντρευόταν εύκολα χωρίς προίκα και αισθανόταν το βάρος να πλακώνει την ψυχή των γονιών μου.Το βράδυ μετά την κοπιαστική εργασία της ημέρας πάσχιζα να τελειώσω το γυμνάσιο και να δώσω εξετάσεις στη νομική όπου ήταν το όνειρο μου. Ραλλού -έτσι έλεγαν το αντικείμενο του πόθου μου-ποτέ δεν της είχα φανερώσει τα αισθήματα μου εξαιτίας και της ντροπαλότητας του χαρακτήρα μου.Δεν είχα χρόνο και για έρωτες λόγω και των μελλοντικών σχεδίων μου.Ο έρωτας μου έμεινε πλατωνικός στο επίπεδο του θαυμασμού και του κρυφού πόθου.
Φανταστείτε την έκπληξη μου όταν ένα βράδυ του χειμώνα με αστραποβρόντι
οι συμμαθητές μου στο νυχτερινό, είχαν στήσει πηγαδάκι και συνομιλούσαν ψιθυριστά.
Ήταν αγέλαστοι και λυπημένοι.Πλησιάζω και ρωτάω τι συμβαίνει.
Η φίλη της Ραλλού η Μαρία μου απήντησε ότι¨ "η Ραλλού έδωσε τέλος ξαφνικά στην μικρή ζωή της."
Όλοι άκουσαν την είδηση εμβρόντητοι.Σαν να έπεσε κεραυνός εν αιθρία.
Οι συμμαθητές της αποφασίσαμε από κοινού να αγοράσουμε στεφάνι και να την συνοδεύσουμε στη τελευταία της κατοικία.
Ένα λουλούδι έφυγε πρόωρα πριν ολοκληρώσει τους ανθούς του.
Όταν επέστρεψα στην οικία μου ξέσπασα σε κλάματα.
Γιατί οι άνθρωποι να αποφασίζουν μόνοι τους να φεύγουν τόσο νέοι;
Σκούπισα τα δάκρυα μου χωρίς να έχω πειστική απάντηση.
"Σαράντα παλληκάρια με λιονταριού καρδιά
ερίξανε στα ζάρια μια τρελή βραδιά
ζηλεύει το φεγγάρι και στέλνει απ’ τα βουνά
το μαύρο καβαλάρη που μας κυβερνά."
Ν.Γκ.
ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
ΠΗΓΗ ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΛΑΛΙΩΤΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ
Διπολική διαταραχή είναι μια αρκετά συχνή αλλά σοβαρή ψυχική ασθένεια που
επηρεάζει κυρίως τη συναισθηματική διάθεση και τη συμπεριφορά.
Μερικές φορές, θεωρείται ότι τα συμπτώματα ψυχικών νόσων, όπως της διπολικής
διαταραχής, οφείλονται σε κάποιου είδους αδυναμία ή ψεγάδι του χαρακτήρα εκείνων
που προσβάλλουν. Αυτό δεν αληθεύει. Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή δεν
επιλέγουν την ασθένειά τους, όπως και εκείνοι που έχουν διαβήτη ή αρθρίτιδα δεν
επιλέγουν τη δική τους. Η διπολική διαταραχή παρουσιάζεται όταν κάτι δεν πηγαίνει
καλά μέσα στον εγκέφαλο. Δεν φταίει κανείς και δεν πρέπει να κατηγορούμε κανέναν.
Πράγματι, η διπολική διαταραχή είναι από τις πιο συχνές ψυχικές ασθένειες.
Προσβάλλει το τρία έως πέντε τοις εκατό όλων των ενηλίκων στον κόσμο.
Άνδρες,
γυναίκες και παιδιά, όλοι μπορεί να προσβληθούν.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.
ΜΙΚΡΟΣ ΟΥΤΙΔΑΝΟΣ
Είναι μικρός πολύ μικρός.
Γλίσχρος
και πλέει στο νερό ο ουτιδανός.
Κι ας νομίζει ότι είναι ένα λιοντάρι
της φακής το παλικάρι.
Μα δεν αξίζει ούτε να τον φτύσεις.
Γιατί το σάλιο σου να χαραμίσεις;
Μέσα στην αφάνεια και την σιωπή
Είναι η μοίρα του για πάντα να κρυφτεί.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΔΙΗΓΗΜΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Η φασιστική βαρβαρότητα γεννήθηκε από το πνεύμα του ορθολογισμού."
ΜΑΞ ΧΟΡΚΧΑΪΜΕΡ
"Βαράνε δυο, βαράνε τρεις, βαράνε χίλιοι δεκατρείς.
Πονάς εσύ, πονάω κι εγώ, μα ποιος πονάει πιο πολύ
θα ’ρθει ο καιρός να μας το πει."
Μίκης Θεοδωράκης
Εκείνη την εποχή όπου¨ "όλα τ`άσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά" της δικτατορίας των συνταγματαρχών οι περισσότεροι από την νεανική μας παρέα ανήκαν ιδεολογικά και πολιτικά στην νεολαία της προδικτατορικής αριστεράς της Ε.Δ.Α, την " Δ.Ν.Λ" {"δημοκρατική νεολαία Λαμπράκη"}. Το όνομα του λαμπρού αγωνιστή της δημοκρατίας αθλητή, βαλκανιονίκη, ειρηνιστή γιατρού, και βουλευτή της Ε.Δ.Α Γρηγόρη Λαμπράκη είχε δώσει η "ενιαία δημοκρατική αριστερά" στην νεολαία της,- τιμήν ένεκεν,- τον οποίο είχε δολοφονήσει άνανδρα το παρακράτος της ακροδεξιάς με τους τραμπούκους της στην Θεσσαλονίκη το 1963.
Ήμασταν νέοι όλο ζωή με οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο ,δικαιότερο, και φωτεινότερο κόσμο. Τα περισσότερα παιδιά, εργατών και αγροτών, μόλις είχαμε απολυθεί από τη στρατιωτική μας υποχρέωση και ανιχνεύαμε το μέλλον μας.
"Η ζωή τραβάει την ανηφόρα 
με σημαίες, με σημαίες
με σημαίες και με ταμπούρλα."
Γιάννης Ρίτσος
Η γενιά μας είχε μεγαλώσει σε μια Ελλάδα αγροτική φτωχή κατεστραμμένη από την Γερμανική κατοχή, και τον εμφύλιο πόλεμο.Επιβίωνε και με την βοήθεια του "σχεδίου Μάρσαλ" από την Αμερική με βαρύ τίμημα, γιατί ο εμφύλιος έφερε τον εθνικό διχασμό ,και με αποστολές τροφίμων από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του εξωτερικού. Τα παιδιά στα χωριά αλλά και στις πόλεις τα περισσότερα πήγαιναν ξυπόλητα στο σχολείο όπου ακόμη και στο δημοτικό πλήρωναν οι γονείς τα βιβλία, και στριμώχνονταν 70 και 80 παιδιά σε μια τάξη. Τότε οι οικογένειες ήταν πολυμελής και διέθεταν πολλούς στρατιώτες για την "ιερή" δυτική συμμαχία.
Η ακροδεξιά παράταξη που είχε εντός της και δοσίλογους συνεργάτες των Γερμανών ναζί που επικράτησε του εμφυλίου πολέμου είχε διχάσει στα δύο την "έρημη χώρα."
Με το σκεπτικό των αλαζόνων νικητών¨ "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας" ο μακαρθισμός με το κυνήγι μαγισσών που είχε κατασπαράξει τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Βόρεια Αμερική, είχε μεταφερθεί σαν " φωτοτυπία" στην πολύπαθη Eλλάδα μας.
Η δεκαετία του 1950 είχε στιγματιστεί με την κρατική δολοφονία του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο" Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του - πίσω από την πλάτη του τότε πρωθυπουργού Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα- και με την παρότρυνση της cia που ήταν υπεράνω των κυβερνήσεων εκείνη την εποχή. Η δολοφονία του Μπελογιάννη είχε ξεσηκώσει τους διανοουμένους της Ευρώπης όπου συνέλεξαν υπογραφές συμπαράστασης και εστάλησαν στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο μεγάλος ισπανογάλλος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, ο δημιουργός του πίνακα της "γκουέρνικα" της εποχής του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, απεικόνισε τον Μπελογιάννη μ`ένα γαρύφαλλο όπου και έκτοτε έμεινε στην ιστορία σαν "ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο."
Η δεκαετία του 1960 ήταν μια εποχή όπου η χώρα σιγά σιγά προσπαθούσε να εξέλθει από την ακραία φτώχεια και την υπανάπτυξη. Η Ελλάδα όμως ακόμη έστελνε τα βλαστάρια της κατά χιλιάδες στις φάμπρικες των ανεπτυγμένων χωρών του εξωτερικού.
"Εδώ στην ξένη χώρα
αχ τι στεναχώρια
Τι θα φάω τι θα πιω
τι θα στείλω στο χωριό."
Γιώργος Σκούρτης
Αλλά και νέα κοινωνικά στρώματα αναδύονταν και επιζητούσαν την συμμετοχή τους στο πολιτικό προσκήνιο.
Την προσπάθεια για εκδημοκρατισμό της χώρας ήλθε βίαια να διακόψει η αμερικανοκίνητη δικτατορία στις 21, Απριλίου του 1967.
Τα τανξ βγήκαν τα ξημερώματα με τις βαριές ερπύστριες κι άρχισαν να κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας σκορπώντας τον πανικό και τον φόβο στους πολίτες.
Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε "κατ`οίκον περιορισμόν" με εικοσιτετράωρη φρουρά, η εξορίστηκαν.
Η βουλή έκλεισε και ανεστάλησαν τα κυριότερα άρθρα του Συντάγματος.
Επεβλήθη κατάσταση πολιορκίας ,{εκτάκτου ανάγκης} και από τότε ίσχυσε ο στρατιωτικός νόμος όπου τα έκτακτα στρατοδικεία καταδίκαζαν τους πολίτες με συνοπτικές διαδικασίες.
Τα στελέχη της αριστεράς πανελλαδικά εστάλησαν εξορία στα ξερονήσια της "άγονης γραμμής" του Αιγαίου.
Η Ελλάδα "είναι ασθενής" διακήρυττε στους λόγους του ο ηγέτης της χούντας Γεώργιος Παπαδόπουλος ο οποίος κατείχε την μοναδικότητα της "θεραπείας" δια των βασανιστηρίων της φάλλαγγας και των εικονικών δολοφονιών.Για να "θεραπεύσει" "το ασθενές σώμα της" την τοποθέτησε στον "γύψο" από το 1967 μέχρι το 1974, που οι άφρονες χουντικοί κατέστρεψαν "το νησί της Αφροδίτης" προκαλώντας την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.
Ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας της "Ε.Κ" Ανδρέας Γ. Παπανδρέου συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ.
Όταν αποφυλακίστηκε με την έντονη μεσολάβηση Αμερικανών διανοουμένων ηγήθηκε της αντίστασης του ΠΑΚ εξωτερικού.
Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Α.Γ.Π στο εξωτερικό με τίτλο¨ "η Δημοκρατία Στο Απόσπασμα" έγραψε ότι η δικτατορία του 1967 στην Ελλάδα και η επέμβαση των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία το 1968 για να κατασταλλεί "η ΄Ανοιξη της Πράγας" ήταν πράξεις αστυνόμευσης των Αμερικανών στην χώρα μας , και της Σοβιετικής ένωσης στην Τσεχοσλοβακία. Η κάθε μεγάλη δύναμη έλεγχε το δικό της στρατόπεδο.
Και ότι ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος πράκτορας της c.i.a που ανέλαβε πραξικοπηματικά την πρωθυπουργία σε χώρα της Ευρώπης.
Στην νεανική παρέα μας κι ο Γιώργος που είχε το 1968 συμμετάσχει στην αριστερή αντιστασιακή οργάνωση του ΠΑΜ με έντονη δράση.Το τμήμα ασφάλειας συνέλαβε την τοπική οργάνωση μετά από προδοσία,δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Στο εξάμηνο περίπου, αποφυλακίστηκαν εξαιτίας της "μεγαθυμίας" του δικτάτορα όπου έδωσε χάρη στους φυλακισμένους "στην πρώτη επαίτειο της επανάστασης."
Ο Κώστας είχε δικαστεί και φυλακιστεί με άλλα 4 άτομα διότι κατηγορήθηκαν ότι
πετούσε αυγά και τομάτες εναντίον ηγετικού στελέχους της ομάδας των αποστατών της "ΕΚ" το 1965.
Ο Στάμος ο βενιαμίν της παρέας μετέβη στην Αθήνα και λίγο καιρό αργότερα έγραψε ο ελεγχόμενος τύπος ότι "καταζητείται" από την δικτατορία μαζί με άλλους "τρομοκράτες" "για βομβιστικές ενέργειες."
Σαν "σεσημασμένοι δολοφόνοι" που ήμασταν δεν μπορούσε παρά να μας παρακολουθεί κατά πόδας ένα φρικιό, τον έλεγαν και σπιούνο, του τμήματος ασφαλείας και να καταγράφει κάθε μας κίνηση.
Εμείς όμως τον χαβά μας.Εξακολουθούσαμε να ονειρευόμαστε ένα κόσμο με "ψωμί, παιδεία, ελευθερία."

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΘΡΑΣΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Λέξη Ημέρας - "Τι σημαίνει «ιταμός»;
ιταμός, -ή, -ό = ο αυθάδης, ο αναιδής, 
αυτός που χαρακτηρίζεται 
από προκλητικότητα και αυθάδεια."
----------------------------------------------
"Οι προβλέψεις της τρόικας ήταν
όλες λανθασμένες.
Η μείωση του ΑΕΠ
υποτίθεται θα ήταν 4%,
αλλά τελικά ήταν 25%.
"{ΣΟΥΖΑΝ ΓΟΥΟΤΚΙΝΣ
Εκδότρια Του Περιοδικού
New Left Review}
Πηγή "ΕΦ.ΣΥΝ"
-----------------------------------------------
Οξύς και αυθάδης ήταν ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος κατά την εξέταση του ομότιμου καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και πρώην νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Ανδρέα Γ.Παπανδρέου, Γεωργίου Κασιμάτη. Η οποία διενεργήθηκε την Τετάρτη στις 3 Ιουνίου στην εξεταστική επιτροπή της βουλής που ερευνά το δημόσιο χρέος και τα μνημόνια. Ο επίσης Συνταγματολόγος και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος εξέτασε τον γηραιό καθηγητή του με οργισμένο ύφος.Του είπε μεταξύ των άλλων ότι¨ "έχει ένα ιταμό ύφος." Διότι ο κ. Κασιμάτης ευθύς εξαρχής όταν εισήλθε η χώρα στο μνημόνιο επισήμανε την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που φτωχοποίησαν τον ελληνικό λαό και βούλιαξε τη χώρα σε αποικία χρέους. 'Οπου οι νόμοι δεν αξιολογήθηκαν ούτε συζητήθηκαν στην βουλή ,και ίσχυσαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Κάποιοι υπουργοί δήλωσαν δημόσια ότι¨ "δεν διάβασαν το μνημόνιο" ως όφειλαν. Και η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ένα ύψιστο εθνικό θέμα που έδεσε το λαό χειροπόδαρα , δεν τόλμησε καν να το φέρει στη βουλή των Ελλήνων.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεπέρασε τα όρια του πολιτικού πολιτισμού κατά την εξέταση
ενός υπερήλικα και σεβαστού καθηγητή όπως ο κ. Γιώργος Κασιμάτης. Προφανώς δεν του άρεσαν οι νομικές απόψεις του καθηγητή, ούτε η κριτική που άσκησε από την αρχή στο μνημόνιο. Ίσως να νόμιζε ο κ. Λοβέρδος ότι θα κυβερνά το ΠΑΣΟΚ εσαεί και ότι οι κυβερνήσεις του είναι υπεράνω κριτικής και εργάζονται "σωτηριολογικά" -για εμάς χωρίς εμάς- και ανεξέλεγκτα. Γιαυτό φτάσαμε ως Ελλάδα χωρίς φρένο -έστω και χωρίς την τελευταία στιγμή να τραβήξει κάποιος χειρόφρενο,- στο γκρεμό.
ΟΧΙ ΧΩΡΑ ΠΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

"Διαφωνώ με ότι λες μα
θ`αγωνιστώ μέχρι θανάτου για 
το δικαίωμα σου να το λες"
 ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ
Η Ευρωπαϊκή "ένωση" είναι "ένωση" στο όνομα αλλά στην ουσία είναι ένας πόλεμος ανταγωνισμού κρατών τραπεζών, και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Όπου ο ισχυρότερος φορέας υποτάσσει τον μικρότερο και ανίσχυρο.
Στην Ευρωπαϊκή "ένωση" έχει καταργηθεί στην πράξη ο κοινοβουλευτισμός και η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.
Τυπικά μόνο διατηρούνται οι θεσμοί της δημοκρατίας για το θεαθήναι.
Όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές, του επιβάλει η αγορά του μονοπωλιακού καπιταλισμού την ίδια πολιτική.
Οι δυνάμεις την αγοράς έχουν καταλάβει την πραγματική εξουσία και κρατούν ομήρους τους πολιτικούς που είναι αντιπρόσωποι του λαού.
Βέβαια και τα κόμματα που κυβερνούν -συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά- προσχώρησαν οικειοθελώς και παραδόθηκαν αμαχητί στις δυνάμεις της αγοράς.
Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η Ελληνική περίπτωση.
Η Ελλάδα με τους δουλόφρονες πολιτικούς της και την ολιγαρχία της υπερχρέωσε το κράτος και τον λαό της. 
Οι δανειστές κράτη μέλη της "ένωσης" με ηγέτιδα την κυριαρχούσα Γερμανική πολιτική και οικονομική ελίτ ασκεί τιμωρητική πολιτική προς την χώρα μας. Λησμονώντας τις δικές της ευθύνες για τον πλημμελή έλεγχο στα δυσθεώρητα χρέη μας.
Δάνεισαν την Ελλάδα με επαχθείς όρους φέρνοντας το Δ.Ν.Τ να την εποπτεύει προσπαθώντας να την μετατρέψουν σε Λατινοαμερικάνικη μπανανία.
" Οι προβλέψεις της τρόικας ήταν όλες λανθασμένες. Η μείωση του ΑΕΠ υποτίθεται θα ήταν 4%, αλλά τελικά ήταν 25%."
ΣΟΥΖΑΝ ΓΟΥΟΤΚΙΝΣ
Εκδότρια της
Της "νέας αριστερής επιθεώρησης."
Πηγή"ΕΦ.ΣΥΝ"
------------------
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
{Επίτιμος γενικός διευθυντής θησαυροφυλακίου του γενικού λογιστηρίου του κράτους.}
"Αν παρακολουθήσει κανείς την στάση και την συμπεριφορά των συμμαχικών δυνάμεων απέναντι στην νικημένη Γερμανία μετά τον β/ παγκόσμιο πόλεμο και την σημερινή συμπεριφορά των ηγετών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των Γερμανών ηγετών απέναντι στις δυσκολίες του Ελληνικού λαού, θα γεμίσει θλίψη για τον μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη."
Εκλογές διεξήχθησαν τον Ιανουάριο του 2015 και σχηματίστηκε κυβέρνηση της "ριζοσπαστικής αριστεράς" σε συνεργασία με τους "ΑΝ.ΕΛ"
Ο λαός εξουσιοδότησε την νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς για να μετριάσει τους επαχθείς όρους του δανεισμού και την απομείωση του δημοσίου χρέους.
Η Γερμανική πολιτική ηγεσία που ηγείται λόγω δύναμις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τους συμμάχους της διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση αλλά η πολιτική δεν πρέπει ούτε μπορεί να αλλάξει εκ μέρους των δανειστών εταίρων. Σφίγγει ακόμη περισσότερο τον βρόγχο γύρω από το λαιμό της Ελληνικής οικονομίας και στραγγαλίζει τον Ελληνικό λαό.Παράλληλα δίνει σήμα να εξαγοράσουν οι εταιρείες της την Ελληνική δημόσια περιουσία.
Τα Ελληνικά μέσα "αποχαύνωσης" έχουν πιπιλίσει το πνεύμα των Ελλήνων ότι¨ "αν φύγουμε από το ευρώ και την ευρωπαϊκή ένωση"¨ "θα καταστραφούμε."
Ο κόσμος απαντά στις στημένες δημοσκοπήσεις γεμάτος φόβο και άγχος, "ότι επιθυμεί να υπάρχουμε εντός της ευρωπαϊκής ένωσης."
Πως όμως;
Σαν χώρα παρίας και αποικία χρέους;