Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
Μια σκοτεινή πρωία.
Ήρθε η δικτατορία.
Τανκς στους δρόμους της Αθήνας.
Περίπολα στην επαρχία.
Έσβησε απότομα το φως.
Πληγή στην κοινωνία.
Μαύρη ημερομηνία .
Μας κτύπησε την πόρτα
Μας έκλεισαν τα μάτια .
Μας έστειλαν εξορία
Έκλεισαν και τ`αυτιά μας.
Σε κάθε πληροφορία.
Μας τύλιξαν με "γύψο".
Για μήνες και για χρόνια.
Στίγμα θα μείνει στην μνήμη.
Καρφί στην ιστορία.
Η πικρή εφταετία.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Σημείωση
Πέρασαν σχεδόν 50 χρόνια.
Κι όμως λες και ήταν χθες.
Το 1967 ήμουν έφηβος. Το 1968 με πήραν φαντάρο στο πεζικό.
Βλέποντας μια επανάληψη της εκπομπής "η μηχανή του χρόνου" του Χρίστου
Βασιλόπουλου στην "ΕΤ1" για την λογοκρισία την εποχή της δικτατορίας εμπνεύστηκα το ποίημα.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ;
Δεν πρέπει να λες πάντα¨
"Φταίνε οι άλλοι."
Να μην παίρνεις
τις δικές σου ευθύνες.
Τι έκανες εσύ για να σώσεις
τον εαυτόν σου και τον κόσμο;
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ
Δεν γράφω ποιήματα
Το αίμα μου προσφέρω
Στους ανθρώπους.
Στ`αδέλφια μου.
Θέλω να ενωθώ με
τον κόσμο.
Να γίνουμε αδελφωχτοί.
Να πάψουμε να σφαζόμαστε
μεταξύ μας.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

«Τελειώνουν» την Ελλάδα ελαχιστοποιώντας τις δαπάνες υγείας



29/10/15 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 71 εμφανίσεις
αρχείο λήψης (1)Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Είναι γνωστό ότι τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι «εταίροι μας» στην Ελλάδα έχουν ήδη οδηγήσει το 53% του πληθυσμού της σε επίπεδο διαβίωσης ανάλογο με αυτό που επικρατεί στον τρίτο κόσμο. Λιγότερο, ωστόσο, γνωστό είναι το πιο απάνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο αποτελεσματικό μνημονιακό μέτρο εξόντωσης των Ελλήνων, που καταγράφει με την ψυχρότητα των αριθμών ο ΟΟΣΑ, για την περίοδο 2009-2015 και που αφορά τις δαπάνες υγείας.
Οι συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμια κλίμακα, αν και σε διαφορετικό βαθμό για κάθε χώρα, με σπουδαιότερη βέβαια τη γήρανση του πληθυσμού, και στη συνέχεια την τεχνολογική πρόοδο, απαιτούν σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες υγείας. Η αύξηση αυτή προβλέπεται ότι θα φθάσει το 6-8% του ΑΕΠ στις δύο προσεχείς δεκαετίες. Ωστόσο, για την περίοδο 2009-2015 διαπιστώνεται επιβράδυνση της αύξησης των δαπανών υγείας, που αποδίδεται στη μείωση των μισθών εξαιτίας της κρίσης, αλλά που η ειδική μελέτη, του αρμόδιου για την πολιτική υγείας του ΟΟΣΑ Mark Pearson, την εκλαμβάνει ως παροδική.
Σε καμία, όμως, από τις εμφανιζόμενες στον σχετικό πίνακα του ΟΟΣΑ, οικονομίες, διαπιστώνεται αυτός ο, πράγματι, ανελέητος εξανδραποδισμός που έχουν υποστεί οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα, στο διάστημα της εξεταζόμενης περιόδου. Συγκεκριμένα, για το σύνολο των οικονομιών του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος της ετήσιας αύξησης των δαπανών υγείας ήταν 4% για την περίοδο 2000-2009, ενώ μόνον 0.3% αντίστοιχα για τα έτη 2009-2014. Για την Ελλάδα, όμως, που η ετήσια αύξηση των δαπανών υγείας της, ελαφρά ανώτερη του αντίστοιχου Μ.Ο. του ΟΟΣΑ και ίση με 6%, στα χρόνια πριν από τα μνημόνια 2000-2009, καταποντίζεται κυριολεκτικά στα χρόνια των μνημονίων 2009-2015, καταγράφοντας ετήσια πτώση της τάξης του 7.5%.
Θα έλεγα ότι «τα σχόλια περιττεύουν», καθώς δεν υπάρχει ισοδύναμο μέτρο, ικανό να επιταχύνει σε μεγαλύτερο βαθμό τη γενοκτονία των Ελλήνων, όσο αυτή η σταδιακή εξαφάνιση των δαπανών υγείας.
ΠΗΓΗ
"ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ
ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Στην βιβλιοθήκη μου έχω την συλλογή διηγημάτων του Θεσσαλονικού λογοτέχνη, δημοσιογράφου, και φιλόλογου Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ με τίτλο¨" Η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ και το¨ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ."
Στην κατοχή ξεκληρίστηκαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και κατά ομολογία Θεσσαλονικέων φτώχυνε η πόλη.
Στην κατοχή όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την κατεχόμενη Ελλάδα υπήρξε δοσιλογισμός, κουκολοφόροι χαφιέδες, και γερμανοτσολιάδες.
Μην λησμονούμε ότι στην Κρήτη έδρασε με γερμανοντυμένους "Έλληνες" ο αιμοσταγής επιλοχίας Φριτς Σούμπερτ όπου έμεινε γνωστός για τις θηριωδίες του και στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. {Βλέπε και ντοκιμαντέρ Στέλιου Κούλογλου."
Στα Χανιά υπήρχε στην Γερμανική κατοχή μια παροικία Εβραίων τους οποίους επιβίβασαν οι ναζί στο ατμόπλοιο "Δαναϊς" στο λιμάνι του Ηρακλείου και το οποίο τορπίλισαν οι Άγγλοι στα ανοιχτά όπου και βυθίστηκε.
Κάποιοι πλήρωσαν με την ζωή τους την αντίσταση στα Ελληνικά βουνά με τα αντάρτικα σώματα, και κάποιοι άλλοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και ορισμένοι μαυραγορίτες της κατοχής πλούτισαν.
23 Απριλίου 1941: Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και η ελληνική κυβέρνηση προτίμησαν να αυτομολήσουν για την Κρήτη και μέσω Κρήτης για το ΚΑΪΡΟ σε πολυτελές ξενοδοχείο παρά να λάβουν μέρος στην εθνική αντίσταση.
Θυμάμαι το 1980 στην Αθήνα και σε κεντρικό θέατρο στη πλατεία Συντάγματος ο γνωστός όσο και τελευταία γραφικός, σκηνοθέτης Δημήτρης Κολάτος είχε ανεβάσει ένα θεατρικό έργο με τίτλο¨ "ο μαυραγορίτης από το Κατάκωλο" δεν θυμάμαι αν είχε γράψει και το όνομα του, αλλά φωτογράφιζε έναν Έλληνα Κροίσο και τον τρόπο έκανε τα λεφτά του.
Άνθρωποι χωρίς ιδεολογία που ενδιαφερόταν μονάχα για το προσωπικό τους συμφέρον υπήρχαν στην κατοχή αλλά υπάρχουν πάντα ακόμη και σήμερα. Μην λησμονούμε και τους στίχους του Κ.Βάρναλη¨" όμορφα και τακτικά πάω μ`εκείνο που νικά."
Με την ευκαιρία του σημειώματος.
Το Κ.Ι.Σ {Κεντρικό ισραηλιτικό συμβούλιο} επιδιόρθωσε πριν αρκετά χρόνια, και επαναλειτούργησε την Εβραϊκή συναγωγή "ΕΤΖ ΧΑΤΖΙΜ" στην παλιά πόλη των Χανίων στη συνοικία που οι ντόπιοι ονόμαζαν "Εβραϊκή." ή στην τοπολαλιά "Οβριακή."
Μπορεί να μην έχουν απομείνει Εβραίοι στα Χανιά παρά μόνον ο υπέργηρος Χανάν- Σταυρουλάκης αλλά την επισκέπτονται Εβραίοι και μη τουρίστες από το εξωτερικό.
----------------------------------------------------------------------------------------------------Η Διεύθυνση της Συναγωγής «Ετζ Χαγίμ» Σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Παν/μίου Κρήτης Ντόζη Βεντούρα, Φύλλα του ανέμου: Χρονικό μιας Σεφαραδίτικης Οικογένειας.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ιστορικός Κωστής Μαμαλάκης καθώς και ο συγγραφέας στην ιστορική Συναγωγή Χανιών (πάροδος Κονδυλάκη, Παλιά Πόλη) την Κυριακή 
1 Νοεμβρίου 2015, στις 18:00.
Κατά την παρουσίαση θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από τον φιλόλογο – ιστορικό Νίκο Γιγουρτάκη με τη συνοδεία κιθάρας από την Ελιζάβετ Βερούλη.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι δημοσιογράφος και ψυχολόγος Νίκος Ι. Χουρδάκης.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Έπρεπε από χρόνια να υπάρχει ένα λαογραφικό μουσείο στα Χανιά.Η εκάστοτε δημοτική αρχή δεν σεβάστηκε όπως ώφειλε τον λαϊκό πολιτισμό. Σε όλες τις πρωτεύουσες της Κρήτης ακόμη και στην Χερσόνησο χάρις στο πείσμα και την ανιδιοτέλεια αλλά και την αγάπη για την φύση και τον λαϊκό πολιτισμό ενός ιδιώτη δημιουργήθηκε το λαογραφικό μουσείο "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ." Γιατί όχι και στην παλιά πρωτεύουσα της Κρήτης τα Χανιά;
Η ΙΛΑΕΚ διαθέτει αρκετό λαογραφικό υλικό που είναι στιβαγμένο σε αποθήκη.
Το Πολυτεχνείο διαθέτει την λαογραφική συλλογή της Ελένης Φραντζεσκάκη.
Μετά την σύμπτυξη των περιφερειακών Δήμων με το Δήμο Χανίων απελευθερώθηκαν χώροι.
Δεν υπάρχει άραγε χώρος διαθέσιμος για δημιουργία λαογραφικού μουσείου;
Ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Δημοτική αρχή;
Οι Δημότες των Χανίων αναμένουν ενέργειες.
Η ακινησία οδηγεί σε λήθαργο.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Όπως είναι γνωστό στον καπιταλισμό-κεφαλαιοκρατία οι τράπεζες κάνουν εμπόριο χρήματος. Σκοπός τους είναι το κέρδος, όσο μεγαλύτερο κέρδος τόσο το καλύτερο για τους ιδιοκτήτες τους κεφαλαιούχους και για τα διευθυντικά στελέχη τους που αμείβονται πλουσιοπάροχα. Σε αυτούς αναφέρεται ο όρος "γκόλντεν μπόις αντ γκερλς" {χρυσά αγόρια και κορίτσια.}
Οι τράπεζες που ιδιοκτήτες τους είναι "εκλεκτά μέλη" της ολιγαρχίας, έχουν την οικονομική δύναμη και δαπανούν μυθώδη ποσά για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.
"Στεγαστικά δάνεια, διακοποδάνεια, καταναλωτικά" κ.λ.π
Με την διαφήμιση εισέρχονται στον χώρο των επιθυμιών σας συνειδητών και αποθυμένων, κρυφών, και ασυνείδητων.
Σας προσφέρουν πλαστές ευκαιρίες να ζήσετε κι εσείς οι μισθωτοί σαν άρχοντες του πλούτου.
Με μαιζοναίτες, ακριβές παραθαλάσσιες βίλες, με πισίνες, και ακριβά αυτοκίνητα.
Σας πιπιλίζουν τον εγκέφαλο οι τράπεζες με τις διαφημίσεις για εύκολη ζωή και πλάθεται και εσείς στο φαντασιακό σας έναν καταναλωτικό παράδεισο. Μέχρι που σας υποτάσσουν ως ένα βαθμό βέβαια, και γίνεστε ασυνειδήτως όπως θα έλεγε ο Καβάφης υποχείρια τους, ενεργούμενα τους.
Προσέρχεστε "αυτοβούλως" και με την "θέληση" σας στα υποκαταστήματα των τραπεζών.
Για να καλύψετε τις "ανάγκες" σας όπου προηγουμένως το σύστημα σας είχε υποβάλλει τις ανύπαρκτες έως τότε, σαν "ανάγκες."
Οι τράπεζες βεβαίως οφείλουν να σας δανείσουν ανάλογα με τα περιουσιακά σας στοιχεία, την φερεγγυότητα σας, το καλό σας όνομα στην αγορά το εισόδημα που έχετε προς διάθεση.
Κι αυτό γίνεται για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των μετόχων της τράπεζας.
Όχι ότι ξαφνικά σας αγάπησαν.
Στην Αμερική δεν έγινε έτσι.
Οι τράπεζες εν τη βουλιμία τους για περισσότερα κέρδη έδωσαν δάνεια σε ανθρώπους φτωχούς που δεν είχαν την δυνατότητα να αποπληρώσουν.
Τα δάνεια τεμαχίστηκαν εισήλθαν από τα "γκόλντεν μπόϊς" σε παράγωγα έγιναν χρηματιστηριακοί τίτλοι μέχρι ώσπου έσκασε η "φούσκα" των ακινήτων στις ΗΠΑ.
Η κρίση έφθασε σε ολόκληρο τον κόσμο με αδύναμο κρίκο την Ελλάδα αλλά εδώ, ως κρίση κρατικών χρεών.
Στην χώρα μας βεβαίως έχουμε σωρεία "κόκκινων δανείων."
Είναι κυρίως επιχειρηματικά "θαλασσοδάνεια και μη" αλλά και στεγαστικά και καταναλωτικά.
Αν κάποιος δανειολήπτης είχε την δυνατότητα να λάβει ένα δάνεια Α/ σύμφωνα με το εισόδημα του, και οι τράπεζες του έδιναν πέντε φορές περισσότερα;
Ποιος φταίει;
Πρωτίστως οι βουλιμικές τράπεζες, τα υψηλόβαθμα στελέχη με τις υψηλές αμοιβές και τα ποσοστά, που δεν διασφάλιζαν τα δικά τους με τη στενή έννοια τραπεζικά συμφέροντα, και λιγότερο οι δανειολήπτες με την αφροσύνη τους.
Υ.Γ Λησμόνησα να γράψω ότι σύμφωνα με τους μαρξιστές οικονομολόγους¨
"Οι κεφαλαιοκράτες σε μια κοινωνία που υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ,δίνουν χαμηλούς μισθούς στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να χρεώνονται στις τράπεζες οι υποτελείς τάξεις."

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η ΠΕΤΡΑ
Μια πέτρα βρήκα περπατώντας.
Σκύβω και την πιάνω στο χέρι.
Η πέτρα φεύγει από τη χούφτα
και μου σπάει το κεφάλι.
"Για να μάθεις εξυπνάκια."
"Με απέκοψες από το χώμα."
"Τη μάνα γη που με γέννησε."
"Θέλω να κοιμάμαι στην αγκαλιά της."
Μόλις μου μίλησε η πέτρα.
Άθελα, μου έφυγε από το χέρι.
Έτρεξε με χάρι κοντά στη μαμά της.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΟΛΟΛΥΓΜΟΣ ΨΥΧΗΣ

Σαν τον περιπλανώμενο Οδυσσέα 
αναζήτησαν την τύχη τους 
τη δική τους Ιθάκη 
στην αχανή θάλασσα.
Μανάδες με βρέφη
ασυνόδευτα παιδιά
αφημένα στη μοίρα τους ...
Ταξίδι μεγάλο, επικίνδυνο,επίπονο ....
Ανθρώπινη αστοχία
αφήνουν τους κάβους της σιγουριάς ...
για το αβέβαιο και το άγνωστο!
Άνεμος άδραξε τις φωνές
τις σκόρπισε στα βράχια , τις πέρασε αντίκρυ ...
Σύννεφο χαμήλωσε
και τις έμπασε μέσα του!
Αμίλητο, βαρύ ,πεσμένο
απ 'το κύμα και το φόβο
έγειρε πάνω στη γη ...
Αληθινό είναι αυτό
που γράφεται με αίμα ...
αίμα ψυχής .
Ανθρώπινη σάρκα ,ανθρώπινος νους
ανθρώπινο το ναυάγιο ,με υγρό χώμα
να βλαστήσει η ελπίδα ...

Σούλα Μαροπάκη,2/10/15

Για την ιστοσελίδα "ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΑΥΡΑ"
ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ
Η πραγματικότητα είναι μπερδεμένο κουβάρι.
Δεν ερμηνεύετε με άσπρο μαύρο 
με πρόχειρες αναλύσεις.
Αναλύσεις στο πόδι.
Συμπεράσματα έωλα.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Μην πιστεύετε ότι σας παρουσιάζουν για αλήθειες.
Υπάρχουν πολλές αλήθειες.
Εξαρτάται και η οπτική γωνία όπου θα αναγνώσετε τον κόσμο.
"Σκέπτομαι άρα υπάρχω."
"Αμφιβάλλω για όλα."
Μ.Δ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Οι φυλές μας χωρίζουν.
Τα έθνη μας χωρίζουν. 
Τα κράτη μας χωρίζουν.
Γεννήθηκα για την αγάπη
και το φως.
Οι εγωισμοί τα μίση και τα πάθη
μας διχάζουν.
Οι πόλεμοι φέρνουν συμφορές.
Πίσω ξανά, σε πρωτόγονες εποχές.
Άνθρωπος γράφει
η ταυτότητα μου.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΌΜΩΣ
Όταν ήταν νέος ονειρευόταν
μαζί με τους άλλους συντρόφους
ν`αλλάξει τον κόσμο.
Στο όνειρα του έπλαθε ένα
επίγειο παράδεισο.
Μεσόκοπος, κουρασμένος
μετρούσε τα συν και τα πλην.
Ηλικιωμένος δεν είχε καμιά
αμφιβολία.
Ότι ο κόσμος δεν θ`αλλάξει ποτέ.
Κι όμως αργά, η κοινωνία κινείται.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε λάθος πολιτική,γιατί πετούσε στα σύννεφα και δεν υπολόγιζε καθόλου τον συσχετισμό δυνάμεων. Βεβαίως μπροστά στην οδυνηρή πραγματικότητα των "κάπιταλ κοντρόλς" που η κυβέρνηση με τα λάθη της προκάλεσε αναγκάστηκε σε απότομη προσγείωση και συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται στην Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό των ονειροπολήσεων, η κυβέρνηση υποσχόταν πράγματα που δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει. Η Ελλάδα έτσι όπως την κατάντησε το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε στο παρελθόν βρίσκεται ημιθανής στο κρεβάτι του προκρούστη. Δυστυχώς η πολιτική στην Ε.Ε δεν καθορίζεται από την Ελλάδα αλλά από τον ισχυρότερο εταίρο την Γερμανία με την προτεσταντική ηθική και δευτερευόντως από την Γαλλία.Για να μην αναφέρω ότι η πολιτική τάξη στις ανεπτυγμένες χώρες,άφησε ασύδοτες τις αγορές και είναι τα αφανή αφεντικά. Η ποσοτική χαλάρωση και το πακέτο Γιούνγκερ λένε οι ειδικοί ότι¨ "είναι ένδειξη δειλής στροφής της Ευρωπαϊκής πολιτικής." Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να μένει ακίνητη να μην προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και να ωφελείται από την χαλάρωση του ασφυκτικού κλοιού,να μην προβαίνει σε αλλαγές σε μεταρρυθμίσεις , σε εκσυγχρονισμό του κράτους,σε αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και του παραγωγικού μοντέλου.Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η Ελλάδα πρέπει να κάνει προσεκτικές και με τακτικούς ελιγμούς κινήσεις, και πάντα μαζί με ισχυρές συμμαχίες.Η Ελλάδα είναι σύμμαχος χωρών του ορθολογισμού και οφείλει να προσαρμοσθεί.Οπότε στην ιστορία ήταν μόνη το πλήρωσε με εθνική καταστροφή.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΦΕΥΓΙΟ
ΔΙΗΓΗΜΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Το σπίτι στην αγροτική περιοχή κοντά στη πόλη του Ρεθύμνου ήταν δίπατο. Κάτω στο ισόγειο είχε χώρο και για το σταύλισμα του αλόγου. Στη μέση της αυλής ήταν το μαγγανοπήγαδο όπου τραβούσαν με γκουβάδες το νερό. Ο κυρ Ευάγγελος κατοικούσε στο σπίτι αυτό που ήταν κληρονομικό με την γυναίκα του την Ευθαλία και την οικογένεια του γιου του Κλεόβουλου με τα τρία μικρά εγγόνια του.Ο ίδιος είχε μεσαία αγροτική ιδιοκτησία και εργαζόταν μαζί με την γυναίκα του από το πρωί μέχρι να δύσει ο ήλιος στα χωράφια και στις αυλές του σπιτιού του. Ο γιος του ο Κλεόβουλος δούλευε στις οικοδομές ως μάστορας στα ξυλότυπα, και τα σαββατοκύριακα βοηθούσε στην πατρική περιουσία.
Ξαφνικά στον οικισμό άρχισαν οι ψίθυροι.
-"Το μάθατε γειτόνισσες.Έφυγε η οικογένεια του Κλεόβουλου για την Αθήνα."
-"Γιατί παράτησε την δουλειά του έτσι ξαφνικά;"
-"Πολλά ακούγονται και λέγονται αλλά ποιον να πιστέψεις;"
-"Για λέγε για λέγε;"
-"Να."
-"Ακούγεται ότι ο κυρ Ευάγγελος μύρισε φρέσκο κρέας και συνήψε σχέσεις με την όμορφη και πεταχτούλα νύφη του."
-"Λοιπόν, λοιπόν;"
-"Κατά τις έντεκα το πρωί που το σπίτι ήταν άδειο ήρθε ξαφνικά ο Κλεόβουλος στο σπίτι."
-"Κάτι είχε υποψιαστεί αλλά ήταν αδύνατον να το πιστέψει."
Κι όμως η πραγματικότητα ξεπερνάει και την πιο τολμηρή φαντασία.
Ο Κλεόβουλος έπιασε επ` αυτοφώρω στο κρεβάτι την σύζυγο του Ευταλία με τον πατέρα του σε ερωτικές περιπτύξεις.
Έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του.
Έφυγε αλαφιασμένος και κατηφόρισε προς την αγορά.
Ο πατέρας του τον ακολούθησε προσπαθώντας να του εξηγήσει και να αντιστρέψει την πραγματικότητα.
Μετά από δύο μόλις ημέρες ο Κλεόβουλος για να αποφύγει το σκάνδαλο και το καθημερινό του μαρτύριο, πήρε την οικογένεια με τα τρία παιδιά του και μετακόμισε στην Αθήνα.
Εκεί ουσιαστικά θα έκρυβε την ντροπή του απ;όλο τον κόσμο.
Ήταν ένας ξένος ανάμεσα σε ξένους κανένα δεν γνώριζε, και κανείς δεν τον γνώριζε.
Στον οικισμό όμως έγινε σούσουρο.
Ο κυρ Ευάγγελος πλέον αν και ηλικιωμένος, ήταν δακτυλοδεικτούμενος σαν ο κόκορας της γειτονιάς.
Δεν τολμούσε να σταθεί και να του ανοίξει κουβέντα παντρεμένη ή ανύπαντρη γυναίκα ή κοπέλα, γιατί θα της έβγαζαν το "όνομα" στην γειτονιά.
Δεν χρειαζόταν και πολύ η κοινή γνώμη εκείνο το καιρό για να σου βγάλει την σούρα σου.
Ο κυρ Ευάγγελος ακμαίος και με παραδάκι στις τσέπες δεν το έβαζε κάτω.
Την νύχτα τον έβλεπες στα μπαράκια να κερνά ποτά στις γυναίκες "ελαφρών ηθών" και να "βολεύεται" μαζί τους.
Λέτε να ήταν ο μόνος;
ΤΙΠΟΤΑ ΔΩΡΕΑΝ
Όλα τα ξέρατε κι όλα τα βλέπατε.
Σας έδιναν όμως μερικά ψίχουλα
και κρύβατε το κεφάλι σας στην άμμο.
Σαν την στρουθοκάμηλο.
Σας άφηναν λάσκα τα λουριά
και κάνατε κι εσείς τα δικά σας.
"Ελλάδα είναι εδώ λέγατε."
Κάνατε πως τους πιστεύατε
όταν σας πουλούσαν
από τα μπαλκόνια
φύκια για μεταξωτές κορδέλες;
Μήπως τους βγάζατε κοροϊδευτικά
τη γλώσσα;
Μέχρι να ιδιωτεύσετε και να ασκήσετε
την ανέξοδη κριτική σας
από τα καφενεία;
Πολίτες είσαστε κι έχετε ευθύνες.
Αν και σας θέλουν υπάκουα πρόβατα.
Τώρα ξυπνήσατε από τον λήθαργο
επειδή
σας έστειλαν στο σπίτι τον λογαριασμό;
Τίποτα στην ζωή δεν είναι δωρεάν.
Τα παθήματα πληρώνονται.
Ενίοτε με αγωνία, κόπο, και αίμα.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ 
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Είμαι 67 χρονών και Χανιώτης με ρίζες από τα Σφακιά. Από παιδί σύχναζα στο παλιό λιμάνι των Χανίων διότι κατάγομαι από πολύ φτωχή οικογένεια και υπήρξα ως μικρός πλανόδιος μικροπωλητής . Γνώριζα τον Μηνά Σταθάκη άνθρωπο αρκετά ψηλό όπως τώρα ο Γιώργος, ιθύνοντα νου της επιχείρησης με τα 6-7 νομίζω ψαροκάικα που ψάρευαν στις ακτές της Λιβύης. Οι Σταθάκηδες - τέσσερα αδέλφια μια γροθιά- ήταν άνθρωποι σεμνοί προσηνοίς φιλικοί και αυτοδημιούργητοι. Τα τρία αδέλφια του καπτάν Μηνά ήταν άνδρες αδύνατοι και μάλλον κοντοί,ο Δημήτρης, ο Βαγγέλης, και ο βενιαμίν Σταύρος. Ήταν καπετάνιοι στα ψαροκάϊκα τους και μέτοχοι της εταιρίας τους. Σήμερα στο "Βήμα" της {18-10-2015 σελίδα 7" έχουν αφιερώσει με την υπογραφή του Ν. Χασαπόπουλου,ολόκληρη σελίδα στην οικογένεια και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του "καπτάν Μηνά."Τελευταία φορά που είδα το καπετάν Μηνά ήταν στην προεκλογική συγκέντρωση του γιου του, νομίζω γύρω στα 2.000 όταν ο Γιώργος ήταν υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΣΥΝ.Γιατί τόσος θόρυβος και τόση ηθικολογία για το τίποτα; Τα χρήματα είναι κληρονομιά από τον πατέρα του.Μήπως φταίει το έτοιμο νομοσχέδιο για την πληρωμή της χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων από τους διαπλεκόμενους μεγαλοκαναλάρχες; Είναι φανερό ότι επιχειρείται πόλεμος φθοράς της κυβέρνησης και προσπάθεια να σπιλώσουν άδικα καθαρούς ανθρώπους. Εδώ ταιριάζει ο τίτλος από μια παλιά κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά¨ "Φωνάζει ο κλέφτης"

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ
Στην πορεία της ζωής δεν ξέρεις
τι θα συναντήσεις.
Την σκύλα και την χάρυβδη
Το θυμωμένο Ποσειδώνα
Πως να αντιμετωπίσεις.
Μαθαίνεις και μαθαίνεις.
Έρχονται στιγμές λιποψυχείς
και θέλεις λάκκο
στη γη να χωθείς.
Δεν την ονειρευόσουν
εσύ έτσι την ζωή σου.
Την φανταζόσουν όλο χαρές
ευτυχισμένες στιγμές
και πέταγμα στα αστέρια.
Κι όχι να κρατάς το κεφάλι
με τα δυο σου χέρια.
Η πορεία έχει φουσκωμένες
θάλασσες που πρέπει να διαβείς.
Σαν καλός καπετάνιος
Σε ήρεμα νερά το πλοίο να οδηγήσεις.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ
Οι γενιές των γονέων και των παιδιών πρέπει να τύχουν αλληλοκατανόησης.
Να μπει στο πετσί των γονιών το παιδί{έφηβος ή μεγαλύτερος} και να κατανοήσει την εποχή τους.
Την εποχή τους την κοινωνική τους τάξη τα οικονομικά τους, την πατρική τους οικογένεια, και κατάσταση τα ήθη τα έθιμα τις παραδόσεις. 
Πριν καθίσει στην έδρα του δικαστή και εξακοντίσει τις αυστηρές κατηγορίες εναντίον τους.
Παράλληλα οι γονείς πρέπει να έρθουν όσο γίνεται πιο κοντά στην εποχή του παιδιού. Να προσαρμοστούν στις αλλαγές της εποχής να βάλουν όρια στο παιδί και να στηρίξουν τον έφηβο, για να ακολουθήσει την δική του πορεία απεξάρτησης από το γονεϊκό περιβάλλον.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΠΗΧΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Ξένος μες τη νύχτα.
Πηχτό το σκοτάδι.
Βαδίζω σαν τυφλός. 
Ο δρόμος όπου βγάλει.
Κενό στην ψυχή μου
στάχτη τα όνειρα μου.
Πίσω κοιτάζω
τα λάθη τσεκάρω.
Σε τι έχω φταίξει
και τόσο πονάω.
Κόκκινα μάτια, ξενυχτώ.
Δυνατά σαν σκυλί αλυχτώ.
Άνοιξε γη και χώσε με βαθιά.
Ποτέ ξανά να πάρω αναπνιά.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΤΑΡΑΧΉ
Ο κόσμος βράζει στη Μέση Ανατολή.
Πετρέλαια μυρίζουν οι κερδοσκόποι.
Κράτη τεμαχίζουν οι ιμπεριαλιστές.
Πόλεις συντρίμμια και χαλάσματα.
Παιδιά βαλαντώνουν στα κλάματα
Ξεσπιτώνουν οι βόμβες οικογένειες.
Αλαφιασμένες κυνηγημένες.

Φεύγουν με το τρόμο στα μάτια
και τη ψυχή τους κομμάτια.
Το χάρο να αποφύγουν.
Τρύπιες οι βάρκες τους
κλειστά τα μάτια τους.
Πνίγονται στα ταραγμένα
πέλαγα.
Πριν φθάσουν στο προορισμό τους.
Οι δυνατοί προκλητικά απαθείς.
Πετρέλαιο ληστείες και αίμα.
Ο κόσμος τους είναι ένα ψέμα.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΝ -ΔΕΝ
Δεν αυτοκτόνησα με χάπια
και αλκόολ.
Δεν είμαι ως τώρα βέβαια
-γιατί κανείς δεν ξέρει.-
"Ιδανικός αυτόχειρας."
Η ποίηση δεν δίνει δεκάρα για μένα
κι εγώ για τους κριτές της.
Φτωχός υπήρξα μα ποτέ
στο περιθώριο.
Ορθοπόδησα με σκληρή δουλειά.
Ρομαντικός και ιδεολόγος
ήμουν μια ζωή.
Αγωνιζόμουν
να αλλάξω το κόσμο.
Διψούσα πάντα για το δίκιο
του αδικημένου
και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο κόσμος αλλάζει Κατερίνα
με ενδοσκόπηση εντός μας.
Πως θα αλλάξουμε το κόσμο
αν δεν αλλάξουμε εμείς τον εαυτόν μας;
Υπομονή Κατερίνα.
Ο κόσμος δεν αλλάζει σε μια ημέρα
Ούτε με το πάτημα στο πλήκτρο
του υπολογιστή.
"Για να γυρίσει
ο ήλιος θέλει δουλεία πολύ."
είπε ο ποιητής.
"Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι΄"
προσθέτει κι ο λαός.
Εμπρός παιδιά¨ -σας το λέω
έτσι πεζά-, κι εγώ μαζί σας.
Με καθημερινό αγώνα
να αλλάξουμε το κόσμο.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΦΑΚΙΩΝ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 1943
Εκδήλωση από το ΔΗΜΟ ΣΦΑΚΊΩΝ στις 11-10-2015
Με κεντρικό ομιλητή τον εκπαιδευτικό Γ. Καλογεράκη.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ. 
Στις 8 Οκτωβρίου1943, ισχυρά ναζιστικά στρατεύματα μαζί με την παραστρατιωτική ομάδα του Φριτς Σούμπερτ επέδραμαν στην περιοχή δολοφονώντας, λεηλατώντας και καίγοντας το χωριό.
Ο Καλλικράτης τιμωρήθηκε για τη βοήθεια που προσέφεραν οι κάτοικοι του στο αντάρτικο σώμα του Μπαντουβά κατά των γερμανοϊταλών κατακτητών στη μάχη στα Τσιλίβδικα.Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, αντιστασιακές δυνάμεις είχαν εγκαταστήσει έναν ασύρματο στο σπήλαιο Ανεμόσπηλιος κοντά στον Καλλικράτη. Ο αντιστασιακός Γεώργιος Ψυχουντάκης στο βιβλίο του "Ο κρητικός μαντατοφόρος" αναφέρει ότι είχε διαμείνει κρυμμένος στο σπήλαιο αυτό την άνοιξη του 1942, βοηθούμενος από τους ντόπιους.
Σύμφωνα με εκτεταμένη έρευνα του κ. Γ ΚΑΛΟΓΕΡΆΚΗ εκπαιδευτικού, και υποψ. διδάκτορος του Παν. Ιωαννίνων δολοφονήθηκαν 22 άνδρες και 9 γυναίκες. Συνολικά 31 άτομα.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΜΑΞΜ ΓΚΟΡΚΙ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΔΙΗΓΗΜΑ
Το 1963 ήμουν δεκαπέντε ετών. Ο πατέρας μου απουσίασε για λίγες ημέρες στην Αθήνα. Όταν επέστρεψε μου έφερε δύο βιβλία. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η κοινωνία της αφθονίας που υπάρχει σήμερα.
Η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει από την γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο.
Οι νέοι μετανάστευαν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία.
Δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, και ψυγεία, τα ...σταθερά τηλέφωνα ήταν λίγα, όπου τα είχε μια μειοψηφία. Τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ ανέμεναν το νέο 21ο αιώνα για να κυκλοφορήσουν στην αγορά
Τα βιβλία λόγω της οικονομικής στενότητας του πατέρα μου, του τα είχε κάνει δώρο ένας συγγενής του, αδιόριστος καθηγητής μαθηματικών, λόγω αριστερών κοινωνικών φρονημάτων.
Ξετύλιξα το δέμα και διάβασα τους τίτλους των βιβλίων.
"Τα σταφύλια της οργής" του νομπελίστα Αμερικανού συγγραφέα υπήρξε πρώτο. Ήταν μια μυθιστορηματική περιπέτεια αγροτικών οικογενειών του Αμερικάνικου νότου που είχαν ξεσπιτωθεί βίαια, εξαιτίας της βιομηχανικής ανάπτυξης.
Το δεύτερο βιβλίο ήταν του Μαξίμ Γκόρκι.
Είχε ως τίτλο¨ "Η αυτοβιογραφία μου" και ήταν χωρισμένο σε τρις {ηλικιακές} ενότητες.
Δεν τα διάβασα αμέσως.
Δεν ήμουν ώριμος να διαβάσω σοβαρή λογοτεχνία.
Εργαζόμουν κιόλας την ημέρα από τα δώδεκα μου ως πλανόδιος μικροπωλητής.
Επειδή μου άρεσε το διάβασμα, διάβαζα το βράδυ με το φως της λάμπας πετρελαίου.
Μικρότερος αγόραζα από τον "Μαρίνο" που είχε ένα μικρό πωλητήριο εφημερίδων, αντί ελάχιστου αντιτίμου, μεταχειρισμένα βιβλιαράκια του "Μικρού Ήρωα."
Μέσα είχε περιπέτειες της κατοχής, φτωχών ξυπόλητων παιδιών που αγωνίζονταν να χορτάσουν την πείνα τους. Και κάπου κάπου, έκλεβαν καρβέλια από τα καμιόνια των Γερμανών, ή τους τρυπούσαν τα λάστιχα.Ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα, και ο Σπίθας, ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.
Αργότερα βγήκαν και τα¨ "Κλασικά Εικονογραφημένα" παιδικά κυρίως έργα με εικόνες και κείμενα μεγάλων ξένων λογοτεχνών.
Αγαπούσα και τις αστυνομικές περιπέτειες με τον "Άγιο" Σάιμον Τέμπλαρ ή τον δαιμόνιο ντέτεκτιβ Ηρακλή Πουαρό και πολλά άλλα αστυνομικά μυθιστορήματα {συγγραφικών} τζινιών. Τις ιστορίες του Ζορό που βοηθούσε πάντα τους κατατρεγμένους τις έβρισκα πολύ ρομαντικές.
Όταν άρχισα να διαβάζω τη πραγματική ιστορία για τη ζωή του Μαξίμ Γκόρκι ταυτίστηκα μαζί του.
Εκείνος γεννήθηκε περίπου 100 χρόνια πριν από εμένα σε άλλη μεγάλη χώρα.
Πέρασε όμως ορφάνια κακουχίες φτώχεια και βάσανα.
Εγώ δεν ήμουν ορφανός αλλά ήμουν φτωχός. Όπως και η πλειοψηφία του Ελληνικού πληθυσμού.
Ότι αναγκάστηκα να βγω στους δρόμους από τα δώδεκα ως πλανόδιος και να μη σπουδάσω είχε κοστίσει την χαμηλή αυτοεκτίμηση μου.
Έκτοτε διάβαζα με πάθος να αποκτήσω καλλιέργεια "άνευ διδασκάλου."
Αγόρασα και τη "Μάνα" ένα άλλο διάσημο έργο του Μαξίμ Γκόρκι.
Το έργο του Γκόρκι "οι μικροαστοί" το είδα στη δημόσια τηλεόραση "στο θέατρο της Δευτέρας."
------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΞΙΜ ΓΚΟΡΚΙ ΡΩΣΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ
Ο Aleksey Maksimovich Peshkov (το Maxim Gorky ήταν φιλολογικό ψευδώνυμο – Gorky σημαίνει πικρός) γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1868 στο Nizhny Novgorod της Ρωσίας. Σε ηλικία 10 ετών έμεινε ορφανός και βρέθηκε να ζει στους δρόμους υπό σκληρές συνθήκες που άφησαν σημάδια τόσο στην ψυχή όσο και στην υγεία του. Εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα, και η επαφή του με τους κατατρεγμένους, τους φτωχούς εργάτες και τους μουζίκους αποτέλεσαν ύλη για το έργο του. Το Δεκέμβρη του 1887 αυτοπυροβολείται μ' ένα πιστόλι στο στήθος, χωρίς να πεθάνει. Η σφαίρα εκείνη θα παραμείνει στα πνευμόνια του για τα επόμενα 40 χρόνια.
Άστεγος και πάμφτωχος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το 1884 επιχείρησε να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Καζάν και εκεί έρχεται σε επαφή με το λαϊκό κίνημα, ενώ από νωρίς έγινε φίλος με τον Anton Chekhov και τον Leo Tolstoy. Έγραψε σε επαρχιακές εφημερίδες και με το διήγημα Μακάρ Τσούντρα, το 1892, καθιερώθηκε στο συγγραφικό χώρο ενώ απέκτησε παγκόσμια φήμη με τα μυθιστορήματα Φόμα Γκορντέγιεφ και Οι μικροαστοί. Στη Μόσχα γνωρίζεται με τους οπαδούς του Λένιν και πλέον μεγάλο μέρος των εσόδων του πάει στα ταμεία του Κομουνιστικού Κόμματος.
TVXS.GR
ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
Σκληρή η εποχή. 
Μικρό παιδί, μια στάλα ζωή.
Το δημοτικό ήταν υποχρεωτικό.
Πίκρα και μετανάστευση.
Κλάμα δίχως ανάσταση.
Μ`ένα ταμπλά γυρνούσε
στους δρόμους
κυνηγημένος
από τους αστυνόμους.
Για πέντε δεκάρες πολλές
λαχτάρες.
Ιδρώτας και αίμα.
Δεν πήγε στα ξένα.
Κόπιασε με υπομονή
Για να αναστήσει αυτή τη γη.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ
Τίποτα δεν γνωρίζαμε 
για εκείνον.
Μόνο την εξωτερική του εμφάνιση.
Και τους σπουδαίους ρόλους.
Που υποδύθηκε στο σινεμά.
Λίγες συνεντεύξεις του σε εφημερίδες
και περιοδικά.
Το μέσα κόσμο του το κρατούσε
ερμητικά κλειστό.
Όταν μάθαμε για το εθελούσιο χαμό
του δακρύσαμε.
Οι άνθρωποι δεν είναι τα είδωλα
του κοινού
Οι ρόλοι στο θέατρο και στο σινεμά.
Ακόμη και οι διάφοροι ρόλοι μας στη ζωή.
Δεν είναι μόνο θέατρο.
Είναι ψυχές που πονούν, που θλίβονται
και ενίοτε αυτοκτονούν.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ;
"Αν είναι ο τράγος δυνατός δεν τον εστένει η μάντρα. Ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα." Την μαντινάδα τη τραγούδησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά λόγου γνώσεως. Ο πατέρας του διατηρούσε κατάστημα με είδη "κιγκαλερίας" στην οδό Χάληδων στα Χανιά. Ο ίδιος υπήρξε υπουργός{σύμβουλος} δικαιοσύνης επί πρίγκηπα αρμοστή Γεωργίου στη Κρητική Πολιτεία "ο επαναστάτης του θερίσου" και ο δημιουργός της μεγάλης Ελλάδας. Βεβαίως δεν ευθύνεται η οικογένεια ούτε για το μεγαλείο ούτε για τη πτώση των γόνων της. Βέβαια κάποιο γονίδιο θα υπάρχει αλλά ο λόγος σε ειδικούς..
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Όλα τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου εκτός από το ΚΚΕ νομίζω και η "Χ.Α" ψήφισαν τη τρίτη δανειακή σύμβαση¨"για να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Τώρα που¨ "έδεσαν το γαϊδαρο τους" με το τρίτο φορομπηχτικό και αντιλαϊκό μνημόνιο παριστάνουν "τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα" Ν.Δ, {ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ}, και ΠΟΤΑΜΙ, Ε.Κ πως¨ "δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο." Και καμώνονται πως είναι εναντίον του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
Σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της δύσης τα κόμματα πράττουν τ`αντίθετα από εκείνα που υπόσχονται για να πάρουν μαζί τους τις πλειοψηφίες.
Στην Ελλάδα χώρα του ύστερου καπιταλισμού με καθυστερημένο πολιτικό σύστημα το παρακάνουν με τα ψέμματα και τα ρουσφέτια.
Σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες και στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο υπάρχει έλλειμμα πολιτικής αντιπροσώπευσης.
Όποιο κόμμα κι αν βρίσκεται στη κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια πολιτική.
Τα κόμματα είναι αιχμάλωτα της οικονομικής εξουσίας και προασπίζουν τα δικά της συμφέροντα.
Δίκαια ο φιλόσοφος Κ. Καστοριάδης ονόμασε την κοινοβουλευτική δημοκρατία "φιλελεύθερη ολιγαρχία."
Άδικα ένας μέρος του λαού αισθάνεται ότι δεν αντιπροσωπεύετε και δεν συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία;
Το σύστημα δεν λειτουργεί για την ευημερία του συνόλου των πολιτών ούτε μπορεί να προσφέρει την ευτυχία στους πολίτες.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
Όταν πεθάνω να με πάτε
στα Σφακιά.
Στις κορυφές των Λευκών Ορέων.
Να με φυτέψετε στο χώμα
Οι γονείς μου
δεν είχαν οικογενειακό τάφο.
Σ`ένα ταπεινό φτηνό
φέρετρο.
Νομικιανά κι Άσφενδος
ήταν τα πατρικά μου χώματα.
Εκεί είδα το φως της
ημέρας από τη πολύτεκνη μάνα μου.
Κάτω από μια πελώρια ελιά.
Έφυγα μικρό παιδί .
Στο χωριό δεν έζησα.
Τέλος θέλω
να χορτάσω το βουνό.
Το σφύριγμα του βοσκού
Το θόρυβο των προβάτων.
Το θρόισμα τ`ανέμου
Τον καθαρό αέρα δια παντός.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΤΡΑΓΙΚΩΜΩΔΙΑ
Γελώ, και από το βλέφαρο
πέφτει ένα δάκρυ.
Γέλιο και κλάμα
ένα κουβάρι γίνονται.
Στη δίνη της ζωής αφήνονται.
Η πάλη θα κρατήσει
Κι όποιο τελικά επικρατήσει.
Το γέλιο θα ζήσει.
Όπως και το κλάμα.
Αυτή η ζωή είναι ένα δράμα.
Κι εκεί που μιλάς για δράμα
Το γέλιο από μια γωνία
τη γλώσσα βγάνει.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Όταν ο άνεμος σηκώνει απαλά 
το φόρεμα σου
αιθέρια μου ύπαρξη. 
Το αγαλματένιο σώμα σου
αποκαλύπτεται
στα έκθαμβα μάτια μου
σαν Θεά Αφροδίτη.
Μου επιτρέπεις
να σε χαϊδέψω
με τα μάτια μου;
Να σε αγγίξω με τα χέρια μου
και να σφραγίσω
το θαυμασμό μου
μ`ένα φιλί στο στόμα;
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΛΕΞΕΙΣ
Λόγια στολισμένα, με λουλούδια
λουσμένα.
Λόγια περιπλεγμένα με πέτρες
λειασμένα.
Λαγνεία των λέξεων
κόλαφος προθέσεων.
Η ομορφιά είναι στην
ουσία.
Όχι στων λέξεων την κολακεία.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
·
ΠΑΡΑΤΕΣ
Δεν χρειάζονται παράτες
Ούτε δόξες και τιμές
Για να δώσεις στην πατρίδα
την ενέργεια που θες.
Αθόρυβα προσφέρεις
για το κοινό καλό.
Κάνε πάντα το καλό
κι ας το ρίξεις στο γιαλό.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ