Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ
Δεν ξέρω να μιλώ.
Τα αερικά μου πήραν τη φωνή.
Μου έμειναν οι λέξεις.
Για να γράφω στους τοίχους.
Λέξεις και στίχους που
παράγουν μουσική και ήχους.
Μια ποικιλία από φιγούρες.
Διάφορες καρικατούρες.
Και με μπογιά να ζωγραφίζω.
Σκέψεις και συναισθήματα.
Έρωτες και πάθη, πορείες, με
ιστορίες, επιτυχίες και ολισθήματα.
Ξέχασα να μιλώ.Η ζωή με τα δεινά της
μου αφαίρεσε τη φωνή.
Στη κόλαση του Δάντη πήγα
και αναγεννήθηκα.
Στο καθαρτήριο των ψυχών.
Τώρα γράφω στίχους για
να τραγουδούν τα ξωτικά.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ "ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΟΝΕΙΡΟ"
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
-----------------------------------
«Το μέλλον της πολιτικής βρίσκεται στην πλευρά εκείνων που δεν έχουν τίποτα…»
ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
{Το είπε ο γερο φιλόσοφος αλλά δεν δικαιώθηκε!!
-------------------------------------------------------------------
Μερικοί διανοούμενοι και πολιτικοί έχουν όλες τις λύσεις στο τσεπάκι τους, για να ζήσετε σε "παραδείσους", για την οργάνωση του κράτους, την λειτουργία των θεσμών, και εν γένει για όλα τα κοινωνικά προβλήματα.
Δεν έχετε παρά να ασπαστείτε την κοσμοθεωρία που εκείνοι τάσσονται.
Προσωπικά¨ "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" "σκέπτομαι άρα υπάρχω" "αμφιβάλλω για όλα" και εξακολουθώ να "γειράσκω αεί διδασκόμενος."
--------------------------------------------------------------------------
Κατάγομαι από χωριό της ορεινής επαρχίας Σφακίων. Είμαι ηλικιωμένος την σήμερον ημέραν. Όταν ήμουν 7 ετών το 1955 ξεσηκώθηκαν οι γονείς μου πιεσμένοι από την ακραία φτώχεια -με την πολυμελή οικογένεια τους- πουλώντας την λιγοστή περιουσία τους και κατέβηκαν στην πόλη των Χανίων. "Για καλύτερες ημέρες και να μην καταντήσουν τα παιδιά μας ζωοκλέφτες" είχε μονολογήσει η μάνα μου διότι τότε οργίαζε στην Κρήτη η ζωοκλοπή.
--------------------------------------------------------------------------------
Είχα παρακολουθήσει πριν 1-2 χρόνια στην πόλη των Χανίων παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κολέμπα σχετικό με την "αποανάπτυξη."
---------------------------------------------------------
Βεβαίως κυβερνά τον πλανήτη το χρηματιστικό κεφάλαιο και οι πολυεθνικές. Βεβαίως και δεν πρέπει η Ελλάδα να ξοδεύει 7 δις ευρώ για εισαγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
-------------------------------------------------------------------------------- Αλλά και η εξιδανίκευση του αγροτικού τρόπου ζωής και του χωριού μετά την ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας, των πλήθος επιστημών, και της ιατρικής, αλλά και της ιατρικής τεχνολογίας και η επιστροφή σε παλιότερο τρόπο ζωής δεν είναι υπερβολή και ουτοπία;
----------------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεχής και άναρχη ανάπτυξη καταστρέφει τον πλανήτη.
Χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης αλλά με σύνεση ισορροπημένα με¨ "λογισμό και με όνειρο."
------------------------------------------------------------------------------
Να μην είμαστε αιθεροβάμονες,και να πετάμε στα σύννεφα αλλά να προσγειωνόμαστε στις σύγχρονες συνθήκες ζωής.
Είναι ανάγκη στην χώρα μας να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης και να αξιοποιήσουμε τα συντριπτικά πλεονεκτήματα μας.
-----------------------------------------------------------------------
Αντί για τις γιγαντιαίες επενδύσεις σε όλους τους τομείς του επιστητού από τις πολυεθνικές και την ολιγαρχία του πλούτου, είναι προτιμότερο να κοινωνικοποιηθεί η ανάπτυξη με συνεταιρισμούς και με λαϊκή συμμετοχή, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την γενική ωφέλεια.
ΤΕΛΟΣ

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Έχω διαβάσει το βιβλίο του σπουδαίου Γερμανού κοινωνιολόγου MAX VEBER¨ "Προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού." Με δυο λόγια ο Βέμπερ ισχυρίζεται ότι εξαιτίας του καλογερίστικου τρόπου ζωής των Γερμανών εντός όμως των πόλεων, και της λιτότητας που εφάρμοζαν στην ζωή τους σχηματίστηκε το κεφάλαιο.Είναι σίγουρο όμως ότι η κοινωνία και η πολιτική κινείται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κι όχι από την οικονομία και τα συμφέροντα;Προσωπικά νομίζω ότι μάλλον υπάρχει μίξη στο θέμα των κινήτρων.
Όσο για την "Γερμανοποίηση της Ευρώπης" αυτό είναι παλαιό σχέδιο της Γερμανικής ελίτ όπου σιγά σιγά εφαρμόζει μετά την πτώση των κρατών του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και την ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας όπου βγήκε η χώρα πανίσχυρη. Με την συμφωνία του Μάαστριχτ δεν συμφωνήθηκε κι ο άτυπος κόφτης; 'Οπως 60% δημόσιο χρέος στο Α.Ε.Π και 3% έλλειμμα στους κρατικούς προϋπολογισμούς . Ασχέτως ότι δεν εφαρμόστηκε με αυστηρότητα διότι δε είχε ενσκήψει τότε η κρίση.
Η επιμονή όμως στην λιτότητα μπορεί να ωφελεί την Γερμανία που εξάγει τα προϊόντα της παντού αλλά πλήττει τους λαούς διότι τους φτωχοποιεί.
Μακροπρόθεσμα η πολιτική της λιτότητας με τέτοια εμμονή θα γυρίσει μπούμεραγκ και θα πλήξει και την ίδια την κραταιά Γερμανία.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ {ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ}
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Και να αδερφέ μου
που μάθαμε να κουβεντιάζουμε
ήσυχα, ήσυχα κι απλά.
Καταλαβαινόμαστε τώρα
δε χρειάζονται περισσότερα."
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
Να λέμε μερικές αλήθειες χωρίς κομματικές παρωπίδες, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε για καλύτερους όρους δανεισμού και κούρεμα χρεών στην πρώτη του εκλογή ως κυβέρνηση με τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ επικεφαλής του υπουργείου οικονομικών που πολύ, και άδικα λιθοβολήθηκε{όχι ότι δεν έδωσε κι αυτός αρκετά δικαιώματα.} Όποιος είχε κοινό νου όμως έβλεπε ότι ήταν ουτοπίες και πλάνες της αριστεράς διότι οι συσχετισμοί δεν ευνοούσαν τις ριζοσπαστικές πολιτικές που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να ήταν κοινωνικά δίκαιες πολιτικές αλλά ποτέ δεν θα ενέδιδε σε ριζοσπαστικές πολιτικές η Γερμανική συντηρητική ελίτ και το μεγάλο κεφάλαιο που κυριαρχεί στην Ε.Ε. Όσο για το μεγάλο Ελληνικό κεφάλαιο ποτέ στην νεότερη ιστορία δεν συνέτρεξε ,αλλά έχει διώξει τα λεφτά του σε "οφ σορ"εταιρίες και φορολογικούς παραδείσους και δεκάρα δεν δίνει για την πατρίδα. Ο Σύριζα αποφάσισε να συνθηκολογήσει μαζί με όλα τα αστικά κόμματα που τον πίεζαν και υπέγραψαν μαζί του. Δεν είπε την δεύτερη φορά, ψέμματα στον λαό διότι την πρώτη υποσχέθηκε λαγούς με πετραχείλια και όπως λέει ο λαός¨ "άπιαστος παράς χίλια η οκά."Την δεύτερη φορά που πήρε την λαϊκή εντολή είχε αποχωρήσει διαφωνώντας η ριζοσπαστική {κομμουνιστική} συνιστώσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πια σαν κυβέρνηση εκτελούσε τις εντολές των δανειστών και πειθήνια τηρούσε τις συμφωνίες που υπέγραψε ως κυβέρνηση. Δεν ήταν πλέον η "ριζοσπαστική αριστερά" αλλά ένα μεταμορφωμένο μικροαστικό κεντρώο κόμμα της ελληνικής αστικής δημοκρατίας. Προσπάθησε βέβαια για κοινωνικά μικρομπαλώματα μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή.Συνέχισε όμως την πολιτική των προηγουμένων κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο αλλά με φρέσκα πρόσωπα με αριστερές περγαμηνές.

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΜΑΜΑ -ΜΠΑΜΠΑ
Αχ βρε μαμά και μπαμπά.
Όταν ήμουν μικρός νόμιζα.
Ότι ποτέ δεν θα γεράσω.
Θα παραμείνω νέος.
Και ότι ποτέ δεν θα σας φτάσω.
Αχ βρε μαμά και μπαμπά.
Γέρασα τώρα κι εγώ.
Κι έρχομαι να σας βρω.
Φοβάμαι όμως το χώμα το ψυχρό
Δεν θά`χω κουβέρτα για να σκεπαστώ.
Δεν αντέχω σε κρύα μέρη μαμά.
Αποζητώ μια αγκαλιά να ζεσταθώ.
Μανούλα μου εσένα αποζητώ.
Αχ βρε μαμά και μπαμπά.
Ελπίζω μια ημέρα. 
Να σας βρω. 
Παραμυθάκια να μου λέτε.
Όπως όταν ήμουνα μικρός.
Να κάνουμε καλή παρέα.
Θα βιώνουμε και την κάτω "ζωή" ωραία.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

O ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ SΑDIG KHAN
ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Mirella Arvanitopoulou
 O Sadiq Khan είναι εξευρωπαϊσμένος Πακιστανός γεννημένος σε Μουσουλμανική οικογένεια. Έχει καταδικάσει το φανατικό Ισλάμ, δεν πατάει σε τζαμί, έχει ταχθεί υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων και η γυναίκα του δεν φοράει μαντήλα!
Άλλο πολυφυλετικότητα και άλλο πολυπολιτισμικότητα..!
ΠΗΓΗ  "ΣΗΜΕΙΜΑΤΑΡΙΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ"
"ΦΕΗΣ ΜΠΟΥΚ"
--------------------------------------------------------------------------------------
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
---------------------------------------------------------------------------- Θα συμφωνήσω κ. Αρβανιτοπούλου. Θα μπορούσαν όμως οι ΛΟΝΔΡΕΖΟΙ να ψηφίσουν μια π.χ γυναίκα με μαύρο φόρεμα μέχρι την γη και μπούργκα, ή κάποιον φανατικό που θα κήρυττε τον πόλεμο εναντίον των "απίστων;" Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Δεν επιβιώνεις εύκολα -αν είσαι μουσουλμάνος- σε χώρα της Ευρώπης χωρίς να περιθωριοποιηθείς. Αν δεν ενσωματωθείς στις ευρωπαϊκές αξίες{θετικές και αρνητικές} δεν υιοθετήσεις την αναγέννηση και τον διαφωτισμό. Μην λησμονούμε πως ζούμε σε ταξικές σκληρές κοινωνίες που δεν μπορούν να ενσωματώσουν ούτε τους φτωχούς ιθαγενείς.
ΜΙΚΡΟ ΠΕΖΟ
ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Μια φορά κι έναν καιρό φίλοι μου όταν ήμουν 20 χρονών το 1968 μέχρι τον Απρίλιο το 1969, υπηρέτησα για 6 μήνες στο 562 Τ.Π Λίγο πιο έξω από την πόλη των Σερρών την "ακανία" όπως την ονόμαζαν μερικοί φαντάροι από τα περίφημα λουκούμια -ή κάτι σαν κουραμπιέδες;- που παρασκεύαζαν οι ζαχαροπλάστες της πόλης. Δικτατορία τότε κι "όλα τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά". Θυμάμαι τα πρωινά όταν μαζευόμασταν όλοι οι λόχοι μπροστά στον διοικητή του τάγματος, όπου οι διοικητές λόχων έδιναν τις αναφορές λόχου. Μπροστά στον διοικητή του τάγματος, ήταν το μαρμάρινο άγαλμα του ΕΜ. ΠΑΠΠΑ. Ο διοικητής του Τάγματος ρωτούσε τους φαντάρους που καταγόταν από διαφορετικά μέρη της Ελληνικής επικράτειας και δεν γνώριζαν τοπική ιστορία. {Όπως γνωρίζετε οι παλιότερες γενιές δεν είχαν μάθει {η πλειοψηφία} γράμματα πέρα από το δημοτικό.{Αν καταγόταν και από αγροτικές περιοχές δεν είχαν τελειώσει ούτε το δημοτικό.}Κανένας φαντάρος δεν γνώριζε ποιος υπήρξε ο άνθρωπος εκείνος που είχε γίνει μετά θάνατον άγαλμα και το στρατόπεδο είχε πάρει το όνομα του. Στρατόπεδον "ΕΜ.ΠΑΠΠΑ." Τότε ο διοικητής του τάγματος τάχα θυμωμένος αλλά και ειρωνικά μονολογούσε δυνατά¨ "Ώστε όλοι ξέρετε ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης και κανείς ο Εμ. Παππάς;" {Σημείωση για όσους δεν γνωρίζουν.} Ο Εμ. Παπάς ήταν μέλος της φιλικής εταιρίας και έδρασε στην Χαλκιδική εναντίον των Οθωμανών στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν γιατρός βαλκανιονίκης και βουλευτής της ΕΔΑ όπου δολοφονήθηκε από την οργάνωση "Καρφίτσα" στην Θεσσαλονίκη από το τότε παρακράτους της δεξιάς το 1963.Δράστες ήταν ο Γκοτζαμάνης οδηγός του δικύκλου και ο και ο Εμμανουηλίδης με τα δολοφονικά καδρόνια.
"ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ Σ`ΑΓΑΠΩ"
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ
και βαθιά σ’ ευχαριστώ
γιατί μ’ έμαθες και ξέρω
ν’ ανασαίνω όπου βρεθώ
να πεθαίνω όπου πατώ
και να μη σε υποφέρω
Αχ Ελλάδα θα στο πω
πριν λαλήσεις πετεινό
δεκατρείς φορές μ’ αρνιέσαι
μ’ εκβιάζεις μου κολλάς
σαν το νόθο με πετάς
μα κι απάνω μου κρεμιέσαι"
ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ
Παρακολούθησα την εκπομπή "Η Μηχανή του Χρόνου" "Ε.Τ1" με την βιογραφία του ΜΑΝΩΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ. Παλαιότερα είχα διαβάσει συνέντευξη του που μιλούσε για τον Ινδό φιλόσοφο ΡΑΖΝΙΣ-"ΌΣΟ" για τον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου την διαμονή του εκεί,και για την έκδοση του φιλοσόφου.΄Έχω διαβάσει και άρθρα του ΡΑΣΟΥΛΗ νομίζω στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΗ" Αρκετά βιβλία του "ΟΣΟ" έχω διαβάσει και είναι πολύ σπουδαίος φιλόσοφος. Ο Μανώλης Ρασούλης ήταν ένας πρώτης γραμμής διανοούμενος και ανιδιοτελής αγωνιστής για τις ιδέες του, αλλά και σπουδαίος στιχουργός, αρθρογράφος, τραγουδιστής, μουσικός και εν γένει σπουδαίος καλλιτέχνης. Δεν ξεχνιούνται εύκολα τέτοιοι άνθρωποι διότι μένει το έργο τους, κι η πνευματική τους κληρονομιά..
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε
ΜΑΝΑ 
Μάνα μου ματζουράνα μου
Αχ γλυκιά μου μητερούλα.
Μ`έφερες στη ζωή εύκολα
με μια κραυγή.
Μου χάρισες αναπνοή
Και την ευχή
Να προχωρώ στα ίσια
μονοπάτια..
Να μην χαρίζω κάστανα.
Να λέω την αλήθεια.
Να είμαι έντιμος και λόγο
να κρατώ.
Όπως φερόταν οι παλιοί.
Κι είχαν ήσυχη την κεφαλή.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Εδώ προσπαθούμε ζωντανά να πετύχουμε τον ένα, τον αληθινό φίλο -φίλη στην ιδανική του μορφή σαν τους ΔΑΜΩΝ και ΦΙΔΙΑ που μάθαινα εγώ ο παλιός στο δημοτικό και πάλι δεν τα καταφέρνουμε. Στο διαδίκτυο οι φιλίες είναι εικονικές σαν την εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης, αλλά κι ένας διαφορετικός σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας στον κόσμο αυτόν "τον μικρό τον μέγα." Στο διαδίκτυο κατοικούν κι όλα τα άνθη του κακού. Άνθρωποι κρυπτόμενοι στην ανωνυμία χωρίς όμως να μπορούν να κρυφτούν από τον εαυτόν τους και βρίζουν ασύστολα. Γυναίκες και άνδρες που ναρκισσεύονται αναρτώντας φωτογραφίες σαν ωραιοπαθής έφηβοι, νομίζοντας ότι το διαδίκτυο είναι μια λίμνη που βλέπουν τον εαυτό τους,και αυτοθαυμάζονται, ή ο καθρέπτης του δωματίου τους. Στο διαδίκτυο υπάρχει ελευθερία μέχρι ....ασυδοσίας. Έτσι όλα τα λουλούδια ελεύθερα ανθίζουν.
-----------------------------------------------------
Υ.Γ Το διαδίκτυο έχει καταργήσει την λογοκρισία των δικτατοριών και το φίμωμα της διαφορετικής άποψης από αρκετές εφημερίδες αλλά και βοηθάει τις μαζικές συγκεντρώσεις και συσπυρώσεις των μαζών, για να ρίξουν δικτατορίες όπως π.χ στην "Αραβική άνοιξη."
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΟ Δ.Ν.Τ ΔΕΝ ΕΞΥΓΙΑΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΛΑΟΥΣ
Συμφωνώ με τους επικριτές του νεοφιλελευθερισμού. Όπως γνωρίζουν την αναλγησία του Ταμείου, κι οι πολίτες που έχουν πολιτικές και οικονομικές γνώσεις. Οι υποστηρικτές του Δ.Ν.Τ ξέρουν πως όπου πηγαίνει διαλύει τις οικονομίες με¨ "το δόγμα του σοκ" όπως γράφει και η ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΙΝ στο ομώνυμο βιβλίο της. Και είναι η διεθνής οικονομική ολιγαρχία, όπου ουσιαστικά αυτή κερδίζει διότι σωρεύει αμύθητο πλούτο εις βάρος των πολλών, και οι πολιτικοί σύμμαχοι της π.χ σαν τον ΚΟΥΛΗ, στην χώρα μας.Υποστηρικτές είναι και οι "δογματικοί" νεοφιλελεύθεροι που νομίζουν ότι "η δήθεν ελεύθερη ζούγκλα της αγοράς" είναι η μοναδική λύση στα κοινωνικά προβλήματα και ότι τα πάντα είναι θέμα αγοράς. Επίσης οι γόνοι των πλουσίων αστών που σπούδασαν στο Χάρβαρντ, στο Γέηλ , στο Μ.Ι.Τ και στο "Λόντον Σχουλ οβ Ικονόμικς." Μην λησμονούμε τους πρώτους διδάξαντες καθηγητές, θεωρητικούς της οικονομίας Χάγιεκ, Φρίντμαν, και επιγόνους όπως "Σικάγο Μποϊς."

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ο ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΤ ΤΡΑΜΠ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Και ο ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ λύσεις υποσχόταν στην ταπεινωμένη Γερμανία και ρεβάνς. Το ίδιο κι ο ΝΤΟΝΑΛΤ ΤΡΑΜΠ δίνει ελπίδες για κοινωνικές λύσεις στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Υιοθετεί ένα λαϊκίστικο λόγο γεμάτο μίσος, σχεδόν σαν τους ΝΑΖΙ, ο υποψήφιος πρόεδρος των Η.Π.Α ΝΤΟΝΑΛΤ ΤΡΑΜΠ. Και μαγνητισμένος ο λαός ακολουθεί. Δεν παραδειγματίζεται από την ιστορία. Δεν ξεχνά ο αμνήμων λαός των ΗΠΑ, πως ο Α. ΧΙΤΛΕΡ παρέσυρε τις μάζες και τον ψήφισαν, κι ως καγκελάριος του ΡΑΪΧ κατασπάραξε και αιματοκύλισε την Ευρώπη. Η Γερμανία ήταν κολημένη στον τοίχο και υπερχρεωμένη τότε, οι ΗΠΑ είναι στριμωγμένες και υπερχρεωμένες σήμερα. Λέτε να γίνει πάλι ο κόσμος άνω κάτω από τον φασίστα ΝΤΟΝΑΛΤ ΤΡΑΜΠ σε συνεργασία με το σύμπλεγμα πολεμικής βιομηχανίας, μονοπωλίων, τραπεζικών τραστ, και εξαγορασμένων πολιτικών ; Να προξενήσουν νέους πολέμους, μαζικούς θανάτους, καταστροφές, θρήνους, κλαυθμούς και οδυρμούς; Δεν υπάρχουν κοινωνικά κινήματα στις Η.Π.Α να ξεσηκωθούν και να κόψουν το δρόμο στον αδίστακτο λαοπλάνο;

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΑΝΤΑΣ
Ο ΣΕΜΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Λάκης Σάντας είναι ο ατρόμητος έφηβος όπου μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν στην Γερμανική κατοχή την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη και ρεζίλεψαν το αήττητο ως τότε Ραϊχ.
-------------------------------------------------------------------------
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ο Απόστολος -Λάκης- Σάντας ήρθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του το 1934. Το 1940 τελείωσε το γυμνάσιο και αμέσως εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε μετά την απελευθέρωση της χώρας.
Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ για να καταλήξει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ όπου συμμετείχε σε πολλές μάχες και τραυματίσθηκε το 1944.
Η δράση του είναι αδιάκοπη και το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια και το 1948 εστάλη στη Μακρόνησο. Από εκεί κατάφερε να ξεφύγει για να καταλήξει στην Ιταλία και στη συνέχεια στον Καναδά, όπου θα ζήσει έως και το 1962. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1963..
ΠΗΓΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΣ
ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
-------------------------------------
Ο έρωτας για τον άλλο, την άλλη χωρίς σεξ ορίζεται ως πλατωνικός έρωτας. 
"make love no war" ήταν ένα σύνθημα του κινήματος των χίπις στις ΗΠΑ που εστρέφετο μαζί με φοιτητές και λαό εναντίον του "βρώμικου πολέμου" στο Βιετνάμ.
--------------------------------------------------------------
Ορισμένοι διανοούμενοι παγκοσμίου εμβέλειας θεωρητικοποιούν το ζήτημα του έρωτα. Η πράξη και η πραγματικότητα γράφει όμως την δική της ιστορία. Όχι ότι γνωρίζω ούτε προτείνω καινοτόμες λύσεις εγώ ο ολίγιστος, στην οργάνωση των κοινωνιών.Οι ενήλικες γνωρίζουν ότι στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων η φλόγα του έρωτα κρατάει πολύ λίγο. Μετά έρχεται η πλήξη και η ρουτίνα. Τι προτείνουν; Οι άνθρωποι να ζευγαρώνουν σαν τα ζώα χωρίς κανόνες, όταν τους έρθει η ερωτική επιθυμία και με διαφορετικό -η, σύντροφο; Να καταργηθεί η μόνιμη σχέση κι ο γάμος; Να γεννιούνται παιδιά και να τα αναλαμβάνει το κράτος, όπως έχουν σκεφτεί κορυφαίοι ψυχολόγοι; Στις ημέρες μας ο παραδοσιακός γάμος περνάει κρίση. Στην Γαλλία π.χ το 50% των παιδιών ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και στην Σουηδία σχεδόν το 70%.
Και στην Ελλάδα που πάντα ακολουθεί με καθυστέρηση το 30% των ζευγαριών χωρίζει τα πρώτα χρόνια του γάμου.Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο έρωτας όχι μόνο για τον άλλο, άλλη, αλλά και για την ίδια τη ζωή είναι κινητήριος δύναμη.Πρακτικά όμως στις οργανωμένες κοινωνίες οι άνθρωποι δεν ζουν βάση των θεωριών των διανοουμένων για τον έρωτα, αλλά βάση της σκληρής πραγματικότητας.
Αναζητούνται λοιπόν στιγμές ευτυχίας.
Με τρομάζουν οι επαναστατικές λύσεις χωρίς εφαρμόσιμες στην πράξη προτάσεις.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ ΝΑΞΟΥ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Μανώλης Γλέζος έχει κατηγορηθεί από ορισμένους ότι ασχολείται ως το βαθύ γήρας με την πολιτική και ότι εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι κατέβασε ως έφηβος, μαζί με τον Λάκη Σάντα την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.
Ο Μανώλης Γλέζος δεν κατέβασε μόνο την σημαία από την Ακρόπολη υπήρξε αντιστασιακός , και οργανώθηκε στις τάξεις της αριστεράς {είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε} πολέμησε για τις ιδέες του φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Οι άνθρωποι δεν είναι όλοι το ίδιο ούτε έχουν όμοιες συμπεριφορές. "Ο κάθε άνθρωπος είναι το μοναδικό δημιούργημα της φύσης που γεννιέται μια μόνο φορά και ποτέ ξανά" έγραφε σε βιβλίο του ο νομπελίστας Γερμανός συγγραφέας του μεσοπολέμου ΈΡΜΑΝ ΕΣΣΕ. Μετά την μεταπολίτευση του 1974 Ο Γλέζος παράλληλα με την πολιτική του δράση εκαλείτο στα σχολεία για να μιλήσει για το κατέβασμα της σημαίας από την Ακρόπολη μαζί με τον ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ ,διότι ήταν ένα ηρωϊκό κατόρθωμα της εποχής.Πράγματι υπερπροβλήθηκε ο Γλέζος {μπορεί και του ίδιου να του "καλάρεσε η προβολή} και σε ποιον δεν αρέσει να ναρκισσεύεται, ενώ ο Απόστολος {Λάκης} Σάντας εκ των πραγμάτων υπήρξε ένας ταπεινός άνθρωπος και έμεινε στην σκιά. Δεν γνωρίζω αν ο Σάντας είχε πολιτική δράση αλλά δεν έχει τίποτα δημοσιευτεί για την δράση του. Η προβολή του Γλέζου έχει σχέση και με την πολιτική του δράση. Αν δεν απατώμαι το 1958 είχε εκλεγεί βουλευτής με την ΕΔΑ ενώ βρισκόταν στην εξορία.Ασφαλώς εξορία θα πήγε και στην δικτατορία του 1967-74 όπου οι δικτάτορες εξόρισαν όλα τα στελέχη της ΕΔΑ. Επίσης υπήρξε και διευθυντής στην "ΑΥΓΗ" αλλά και συγγραφέας σημαντικών βιβλίων.Ο Μανώλης Γλέζος σε βαθύ γήρας εξακολουθεί να ασχολείται με τις πολεμικές αποζημιώσεις και τα δάνεια από την Γερμανία, και γενικά με την πολιτική.Η πολιτική δράση μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος του,στο βαθύ γήρας, έδωσε στον Γλέζο μεγάλη δημοσιότητα αλλά και λαβή να κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύτηκε το κατόρθωμα του ότι κατέβασε την σημαία από την Ακρόπολη.