Δικομματισμός ¨ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ήδη από το 1874 στο «Τις πταίει;», ο Χαρίλαος Τρκούπης,είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την πελατειακή λειτουργία του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και τον ρόλο των βουλευτών στην ύπαιθρο, που ως απόγονοι ιστορικών οικογενειών προκρίτων ή ως μεγαλογαιοκτήμονες, είχαν καταστήσει τους εαυτούς τους πάτρονες. Με ρουσφέτια και διορισμούς στο Δημόσιο για τους ψηφοφόρους τους, είχαν καταφέρει να διογκώσουν, κατά τον Τρικούπη, τον δημόσιο τομέα αλλά και να δημιουργήσουν μια πολιτική ελίτ. Στο «Τις πταίει;» διατυπώνει την λεγόμενη «αρχή της δεδηλωμένης».
Από το 1875 καθιερώνεται άτυπα η «αρχή της δεδηλωμένης», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη «δεδηλωμένη εμπιστοσύνη» της Βουλής. Αυτό σήμαινε ότι ο βασιλιάς δεσμευόταν να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που έφερνε στις εκλογές το μεγαλύτερο ποσοστό.
Εν τέλει, ο στόχος του Τρικούπη, για την εδραίωση ισχυρών κομμάτων εξουσίας, στα πρότυπα του αγγλικού κοινοβουλευτικού συστήματος, άρχισε να πραγματοποιείται από το 1884. Στις εκλογές αυτής της χρονιάς εμφανίστηκαν δύο μεγάλα κόμματα, του Τρικούπη και του Δηλιγιάννη, τα οποία μαζί κατέλαβαν το 92,2 % των εδρών του κοινοβουλίου. Από τότε εδραιώθηκε ο δικομματισμός στην Ελλάδα.
ΣΗΜΕΡΑΣαν να μην πέρασε μια ημέρα, συνεχίστηκε από τον δικομματισμό,αναλοίωτη η ανευθυνότητα των κομμάτων εξουσίας με το πελατειακό κράτος, τη διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα, την διαφθορά ,την ανοργανωσιά του δημοσίου τομέα, όπου μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.Όλα αυτά καθώς και η παγκόσμια οικονομική κρίση, όπου στέρεψε η ροή του διαθέσιμου του χρήματος, και οι ασύδοτες αγορές άρχισαν να πνίγουν τα κράτη με τα υψηλά επιτόκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου