TA 5 ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΦΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Οι εκλογές της 6 Μαϊου άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό. Σάρωσαν το παλαιοκομματισμό και άφησαν στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ που πρώτο υπέγραψε την δανειακή σύμβαση, και έφερε την τρόικα στην Ελλάδα. Η Ν.Δ μετά την συμμετοχή της στο δεύτερο μνημόνιο συρρικνώθηκε επικίνδυνα και διασπάστηκε, με αποτέλεσμα το εθνικιστικό κομμάτι της που αντιπροσωπεύετε από τον ΠΑΝΟ ΚΑΜΕΝΟ και τους «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» και τον ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ με το «ΛΑΟΣ» να πάρουν θέσεις "αντιμνημονιακές" σε μερικά θέματα αριστερόστροφες και εν πολλοίς για δεξιά κόμματα λαϊκιστικές. Το Κ.Κ.Ε περιχαρακωμένο στην γωνιά του και στον κόσμο του δεν μετέχει των πολιτικών εξελίξεων. Περιμένει με την ταξική πάλη όπως στις αρχές του 20ου αιώνα, να κάνει την επανάσταση του, και να αλλάξει την Ελλάδα σε Σοβιετικού -σταλινικού τύπου - αλήστου μνήμης καθεστώς. Η ΔΗΜΑΡ έχει θέσεις λίγο πολύ ρεαλιστικές αλλά χρειάζεται περισσότερη τόλμη και τσαμπουκάς για να αντιμετωπίσει την σημερινή κρίση του καπιταλισμού. Ειδικά του Ελληνικού καπιταλισμού έτσι όπως τον κατάντησαν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα το διεθνές κεφάλαιο και οι κάθε είδους συντεχνίες και εργατοπατέρες. Το εκλογικό ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα «θεραπευτικό σοκ.» Δεν ήταν τόσο μεγάλο για να πάρει αέρα εξουσίας, ούτε τόσο μικρό ώστε να σπαταλάτε σε αδιέξοδη ρητορεία και καταγγελτικό λόγο. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά με μικρό ποσοστό διαφοράς από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα τον έθεσαν προ των ευθυνών του. Σε σύντομο διάστημα για να προλάβει τις Συνταγματικές προθεσμίες έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου με τα άλλα κόμματα πέντε φιλολαϊκά σημεία τα οποία προστατεύουν στο μέτρο του δυνατού τα συμφέροντα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι τα κάτωθι¨ 1 «Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του. Αυτό βεβαίως συνεπάγεται νέο σχέδιο εξόδου από την κρίση, που να μην τσακίζεται στην φτώχεια και στην ανεργία ο ελληνικός λαός . Αυτή τουλάχιστον είναι η εντολή του Ελληνικού λαού. Μετά από διάλογο με τα άλλα κόμματα ίσως να γίνουν υποχωρήσεις γιατί έτσι επιβάλλουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας ετερογενών δυνάμεων. Όπως όμως τρέχουν ραγδαία οι εξελίξεις ΤΟ ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ που ευθύνονται για την κρίση διότι ανελλιπώς κυβερνούν μετά το 1974 και υπέγραψαν τα μνημόνια 1και 2 δεν υποχωρούν πραγματικά διότι θέλουν να «τιμήσουν» την υπογραφή τους προσφέροντας «τις καλές τους υπηρεσίες» για την υποδούλωση των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου