ανοιχτή επιστολή στον κ. Ηλία Κανέλλη: δημοσιογράφος ή προπαγανδιστής; Του Οδυσσέα Βουδούρη
21:08, 29 Αυγ 2012 | tvxsteam tvxs.gr/node/104523
Αξιότιμε κ. Ηλία Κανέλλη, μας τιμήσατε, το συνάδελφό μου κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη και μένα, με άρθρο σας στα Νέα (21 Αυγούστου 2012), με τίτλο "Αντίσταση". Ωστόσο, θα ήθελα να σας επισημάνω κάποιες "μικρές ανακρίβειες" στο άρθρο σας. Αναρωτιέστε (ρητορικά) σε τι κάνουμε "Αντίσταση". Και απαντάτε: "Η προφανής απάντηση είναι: αντίσταση στην κοινή λογική. Η πολιτική επιλογή και των δυο σηματοδοτήθηκε όταν αποδέχτηκαν συμμετοχή τους στη ΔΗΜΑΡ και, στη συνέχεια, όταν παρέμειναν στη ΔΗΜΑΡ μετά την υποστήριξή της στο κυβερνητικό σχήμα".
Παραβλέπω την πρώτη φράση, η οποία είναι απολύτως υποκειμενική και σημειώνω ότι η δεύτερη πρότασή σας είναι ορθή. Συνεχίζετε όμως και τότε εμφανιζόσαστε κάπως "αδιάβαστος". Γράφετε: "Οι κυβερνητικοί εταίροι συνομολόγησαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν τη μοναδική στρατηγική επιβίωσης – την παραμονή στην ευρωζώνη". Σας διαφεύγει προφανώς ότι η ρητή δέσμευση και των τριών "κυβερνητικών εταίρων", ως "στρατηγική επιβίωσης", δεν είχε ένα "μοναδικό" σκέλος, αλλά δυο: διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ΚΑΙ αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου.
Συνεχίζετε κ. Κανέλλη, δίνοντας την εντύπωση ότι λέτε το προφανές, ενώ αποκρύπτετε το κομβικό σημείο: "Ούτε ο κ. Βουδούρης, ούτε ο κ. Μιχελογιαννάκης, ούτε ο κ. Κουβέλης, ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε ο κ. Σαμαράς εξελέγησαν για να υλοποιήσουν στο ακέραιο το πρόγραμμά τους. Η ευρείας κομματικής συναίνεσης κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της διαδρομή βάσει συμβιβασμών, με ένα βασικό στόχο: τη σωτηρία της χώρας".
Βέβαια, αλλά ποια είναι αυτή η "ευρεία κομματική συναίνεση". Ίσως δεν διαβάσατε προσεκτικά την Προγραμματική Συμφωνία που την αποτυπώνει ξεκάθαρα. Σας επισημαίνω λοιπόν ότι ορίζει ρητά, μεταξύ άλλων: δεν θα ξεπουληθεί η ΑΤΕ αλλά θα χρησιμοποιηθεί από το Δημόσιο για την αναπτυξιακή του πολιτική, δεν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά θα καλυφθεί το πακέτο των 11,5 δισ. με ισοδύναμα μέτρα.
Επιτρέψτε μου επίσης να θέσω σε γνώση σας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού: "Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Πώς; Με ισοδύναμα μέτρα! Μπορούμε; Ασφαλώς και μπορούμε! Οι δανειστές μας το έχουν αποδεχθεί, εφόσον δεν θίγονται οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Μας ρωτάνε για τα μέτρα του Ιουνίου. Πού θα βρεθούν, λέει, τα 11 δισεκατομμύρια περικοπών. Η απάντηση είναι απλή: από περικοπή σπατάλης, που υπάρχει άφθονη. Δεν υπάρχουν λεφτά για νέους φόρους και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κόψουμε δημόσια σπατάλη".
Αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν πριν κάποια χρόνια, αλλά πριν λίγες βδομάδες, μόλις πριν τις εκλογές, και με βάση αυτές τις υποσχέσεις, οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τους κκ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη, καθώς και εμάς τους δυο "αντιστασιακούς". Η "κοινή λογική" στην οποία αναφέρεστε, λέει ότι ένας πολιτικός, που σε διάστημα πρακτικώς μηδενικό και με τέτοιο κραυγαλέο τρόπο αθετεί τις δεσμεύσεις του, είναι ή ανίκανος ή λαοπλάνος.
Η κυβέρνηση βέβαια δεν είναι υπόλογη για την μη-υλοποίηση στόχων που δεν εξαρτώνται απ' αυτήν, όπως η έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης. Αν όμως ο πρωθυπουργός δεν τολμάει καν να ξεστομίσει αυτή τη λέξη, ενώπιον των εταίρων μας, πως θα προχωρήσει το αίτημά μας; Και τι να πούμε για όσα εξαρτώνται αποκλειστικά από μας, όπως τα ισοδύναμα μέτρα που θα μας φέρουν έσοδα από τα 70 δισ. της παραοικονομίας, τα 20 δισ. της γραφειοκρατίας, τα 30 δισ. της φοροδιαφυγής κοκ. Το να εκλέγεσαι με τη ρητή δέσμευση να κάνεις κάτι, και κυριολεκτικά την επομένη, να κάνεις ακριβώς το αντίθετο, πως το ονομάζετε εσείς κ. Κανέλλη;
Μιας και αναφερθήκατε στο παρελθόν μου, υπονοώντας, ότι "κατέφυγα" στην πολιτική επειδή το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα απεβλήθη από το Διεθνές Γραφείο της οργάνωσης, λόγω της στάσης μας στον πόλεμο του Κοσόβου, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για τα γεγονότα. Το 1999 βοηθήσαμε πράγματι τους Αλβανούς του Κοσόβου αλλά και τους Σέρβους. Τα δυτικοευρωπαϊκά τμήματα των ΓΧΣ θεωρούσαν τότε τους Σέρβους κάτι σαν Ναζί. Μας διέγραψαν. Λίγο αργότερα αντιλήφθηκαν το λάθος τους και ο Πρόεδρος του Γαλλικού Τμήματος έκανε την ακόλουθη αυτοκριτική: "Με την απόσταση του χρόνου πρέπει να ομολογήσω ότι δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, για να αποτρέψουμε το ανθρωπιστικό άλλοθι που πρόβαλαν το ΝΑΤΟ και οι Κυβερνήσεις με μοναδικό σκοπό να κάνουνε αποδεχτό από την κοινή γνώμη το πόλεμο του Κοσόβου". Κατόπιν τούτου, το ελληνικό τμήμα επανεντάχθηκε. Το 2007, ο νέος Πρόεδρος του γαλλικού τμήματος δήλωσε ότι η διαγραφή μας ήταν λάθος, ενώ ο πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου πρόσθεσε ότι σήμερα, σε αντίστοιχη περίπτωση, το Διεθνές Συμβούλιο δεν θα έπραττε το ίδιο. Πλήρης δικαίωση του Ελληνικού Τμήματος των ΓΧΣ, που είχα την τιμή να είμαι τότε επικεφαλής.
Η θητεία μου ως πρόεδρος του ελληνικού τμήματος έληξε το 2001. Κατέβηκα πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία το 2009 (8 χρόνια μετά), και εκλέχτηκα (μοναδική περίπτωση εκλογής με την πρώτη σ' αυτή την περιφέρεια, για έναν υποψήφιο που δεν κατείχε προηγούμενη πολιτική θέση). Διαγράφτηκα από το Πασοκ το Φεβρουάριο 2012. Μου προτάθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να κατέβω υποψήφιος στην Αθήνα. Προτίμησή μου ήταν πάντα η Μεσσηνία, αλλά βέβαια δέχτηκα αυτή την τιμή και πρόκληση. Παρά το γεγονός ότι η Β' Αθήνας ήταν μια καινούργια για μένα περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι διέθετα μόλις λίγες βδομάδες για την προεκλογική εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι η θητεία μου στην ΔΗΜΑΡ ήταν μόλις δυο μηνών, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι γόνος πολιτικής οικογένειας, ούτε τηλεοπτικός αστέρας (ηθοποιός, ποδοσφαιριστής κλπ.), εκλέχτηκα πάλι με την πρώτη και σε αυτή την μεγάλη περιφέρεια.
Δεν σας αναφέρω αυτά τα γεγονότα κ. Κανέλλη για να σας αποσπάσω μια καλή κουβέντα. Θα ήθελα όμως, με την καλύτερη διάθεση, να σας πω ότι η προσπάθεια απαξίωσης ενός ανθρώπου, λόγω της πολιτική σας διαφωνίας, με αίολους και απαξιωτικούς υπαινιγμούς, δεν σχετίζεται με την δημοσιογραφία αλλά με την προπαγάνδα. Καταλαβαίνω τη δυσκολία στην οποία βρίσκεσθε: με ποια σοβαρά επιχειρήματα να αντικρούσετε γεγονότα που δηλώνουν, κατά την κοινή λογική που επικαλείστε, ασυνέπεια ή ανεπάρκεια; Η επίκληση της "σωτηρίας της χώρας", που προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε, έχει χρησιμοποιηθεί ήδη τόσες φορές από αυτούς που, στο όνομά της, πήραν τόσο μοιραίες αποφάσεις. Επιπλέον είναι προσβλητική για τους μισούς (τουλάχιστον) Έλληνες, που διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική. Δηλαδή; Όπως παλιά "εθνικόφρονες" ήταν μόνο οι δεξιοί πολίτες, σήμερα όσοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις σας, κ. Κανέλλη, δεν επιθυμούν τη σωτηρία της χώρας;
Υπερασπίζεστε κ. Κανέλλη τη συνέχιση της πολιτικής του δεύτερου Μνημονίου και είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας. Η δύναμη του δημοσιογράφου όμως είναι να στηρίζει την άποψή του, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις, όχι προσπαθώντας να διαβάλλει αυτούς που υπερασπίζονται το αντίθετο, αλλά με τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Ειδάλλως γίνεται προπαγανδιστής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου