Βαρύτατες ευθύνες Παπανδρέου για το κόλπο των τραπεζών με τα ομόλογα
12/9/12 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 31 εμφανίσεις
Από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011, φορτωθήκαμε 29,7 δισ., ενώ οι ξένοι ξεφορτώθηκαν 101,6 δισ.
Όταν γράφουμε συνεχώς στο antinews ότι πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την οικονομία και για το πώς μπήκε η χώρα στην περιπέτεια των Μνημονίων, κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα. Και σίγουρα ορισμένοι στην κυβέρνηση που δεν θέλουν να ενοχλήσουν το ΠΑΣΟΚ ώστε να μη… διαταραχθούν οι σχέσεις της συγκυβέρνησης, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Το σκάνδαλο είναι μεγάλο και αποκαλύπτεται ημέρα με την ημέρα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, απαντώντας σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή της Ν.Δ. , Προκόπη Παυλόπουλου, δύο χρόνια πριν ξένες τράπεζες πούλησαν τα ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους και τα οποία αγόρασαν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ξεφόρτωμα των ομολόγων συνολικού ύψους 110 δις ευρώ ξεκίνησε στις αρχές του 2010 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή δηλαδή που οι ξένοι άδειαζαν τα ταμεία τους από τα τοξικά ομόλογα της Ελλάδας, ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές αγόραζαν είτε από άγνοια για μελλοντικά κουρέματα είτε επειδή η ΤτΕ επένδυε τα αποθεματικά τους χωρίς να τους ρωτάει.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στις 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας εμφανίζεται να κατέχει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό ανέρχεται στα 86,2 δισ. (αύξηση κατά 51,2%). Την περίοδο δηλαδή που η Ελλάδα έμπαιναν στο Μνημόνιο κάποιοι αγόραζαν ελληνικά ομόλογα που ήταν από τότε «σαπάκια».
Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, μειώνεται από 141,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2010, σε 45,9 δισ. το τέλος του ίδιου έτους – και σε 35 δισ. στις 31/12/2011.
Δηλαδή, κατά την ίδια περίοδο που η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι ελληνικές τράπεζες και ιδίως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές, που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI».
Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει σοβαρότατες ευθύνες για το πώς οι ξένες τράπεζες ξεφορτώθηκαν τα ομόλογα και πώς τα φορτώθηκαν οι Έλληνες. Και μιλάμε για το 1/3 του ελληνικού χρέους, όχι κάτι… ψιλά. Προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ερωτήματα:
1. Υπήρξε πληροφόρηση των ξένων για το τι θα ακολουθούσε στην Ελλάδα κι έτσι αποφάσισαν να πουλήσουν προτού έχουν μεγάλη χασούρα;
2. Ποιος ο ρόλος της τότε κυβέρνησης στο «φόρτωμα» ελληνικών τραπεζών, ταμείων και ιδιωτών με τοξικά ομόλογα;
Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή και δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα των μέσων ενημέρωσης, Διότι δε θα είχαν τόση μεγάλη ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση τώρα οι τράπεζες και ειδικά το ΤΤ και η ΑΤΕ που κατέστρεψαν το χαρτοφυλάκιό τους αγοράζοντας ομόλογα.
Επίσης, δε θα κατέρρεαν τα ταμεία τα οποία φέρεται να έχασαν πάνω από 12 δις ευρώ από τα αποθεματικά τους, λόγω του κουρέματος την άνοιξη. Πρόκειται για λεφτά που έδωσαν οι ασφαλισμένοι τους και που ως αποθεματικό είχε κατατεθεί στην ΤτΕ. Όμως, η κεντρική τράπεζα, φυσικά κατόπιν εντολής της τότε κυβέρνησης, αγόραζε ελληνικά ομόλογα από τα… κορόιδα τους ξένους που πουλούσαν.
Μήπως πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου