Ελένη Π. says:
September 21, 2012 at 1:36 pm
Η σημασία της ελευθερίας Σπύρο @75.1 και η πραγματική της κατανόηση δεν είναι εύκολη. Ο άνθρωπος θέλει αρχικά να είναι ελεύθερος κοινωνικά για να δρά χωρίς εξαναγκασμούς, αλλά αυτό ορίζει ότι πρέπει να μάθει να σκέφτεται και τους άλλους, αλλιώς δεν γίνεται κοινωνικό όν. Το πόσο σκέφτεται τους άλλους και πώς, αντανακλάται στην ποιότητα της κοινωνίας. Σε όλες τις κοινωνίες, ο άνθρωπος εκπαιδεύεται για να είναι κοινωνικό όν, αλλά και είναι δυνατόν να επαναστατεί για να καλυτερεύσει τους όρους κοινωνικής διαβίωσης. Είναι προς κατάκτησιν δηλαδή η κοινωνική ελευθερία του ανθρώπου, όπως και προς κατάκτησιν είναι η πνευματική ελευθερία του.
Ελευθερία σημαίνει αποδέσμευση από προλήψεις και προκαταλήψεις και καταναγκασμούς κάθε είδους, αλλά και αυτοδέσμευση σε έγνοια για τους άλλους και τον εαυτό μας.
Η γνώση για τον άνθρωπο αποκαλύπτει τους δεσμούς που μας δένουν μεταξύ μας, δεσμούς ιερούς όσο και η ζωή. Αποκαλύπτει και τον τρόπο σκέψης, τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης, τον τρόπο εξέλιξης του ανθρώπου που ανθίζει και καρποφορεί. Το ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολο πολλές φορές, αλλά είναι και ο τρόπος που είμαστε ζωντανοί και ένας λόγος που οδηγεί στην αγάπη. ΄Όλα έχουν νόημα και είναι δυνατόν να μάθει ο άνθρωπος να μην ζεί σε βάρος των άλλων.
Οι δεσμεύσεις που αποφασίζουμε ως κοινωνία ή αποφασίζουν κάποιοι ταγοί, χρειάζονται για να προστατεύεται ο άνθρωπος και να καθοδηγείται. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, δεν έχουν την ίδια ωριμότητα, δεν γεννιώνται ίδιοι, αλλά έχουν τις δυνατότητες να γίνουν. Προστατεύουμε λοιπόν ό,τι καλύτερο υπάρχει, όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και γνώση, παράδοση, αξίες, για να προχωρήσουμε. Μόνο όταν έχεις γνωρίσει, κοπιάσει, αγωνιστεί για κάτι, μπορείς να το υπερβείς για κάτι καλύτερο και αυτό μπορεί να γίνεται με τον τρόπο που ανθίζουν τά άνθη, χωρίς δηλαδή να καταστρέφουν το δέντρο.
ANIXNEYSEIS ET3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου