Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013


Έντυπη Έκδοση 

Homo homini capitalist

(Περί αποκατάστασης της φήμης των λύκων)
Δεν ξέρω αν ο Πλαύτος γνώριζε από λύκους. Σίγουρα πάντως δεν γνώριζε από καπιταλιστές. Και το πιθανότερο είναι να μη γνώριζε ούτε από λύκους, διαφορετικά θα είχε βρει άλλο μέτρο σύγκρισης για να περιγράψει την κακότητα του ανθρώπινου είδους αντί του γνωστού Homo homini lupus, ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος.
 Θεωρώ προβοκατόρικα προσβλητικό για τους λύκους να τους συγκρίνουν με τους ανθρώπους! Ο λύκος σκοτώνει μόνο για να ζήσει και τρώει όσο του αναλογεί. Σέβεται την ιεραρχία έτσι όπως την έχει προσδιορίσει η φύση και δίνει προτεραιότητα στα αδύναμα μέλη της αγέλης του. Ο καπιταλιστής με τη συσσώρευση πλούτου, προϊόν αρρωστημένης ματαιοδοξίας, «σκοτώνει» εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς συγκεντρώνει πόρους που θα ήταν ικανοί να τους θρέψουν αν δεν είχαν κατανεμηθεί άνισα. Ο Κικέρων, που επίσης δεν γνώριζε από καπιταλιστές αλλά προφανώς γνώριζε από λύκους, είχε βρει μια ορθότερη εκδοχή προσδιορισμού της αποτρόπαιης ανθρώπινης συμπεριφοράς: Nihil inimicius quam sibi ipse, ο άνθρωπος είναι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου.
Οορισμός αυτός θα ήταν βέβαια ολοκληρωμένος αν ο Κικέρων μάς γνωστοποιούσε σε ποιο είδος ανθρώπου αναφερόταν. Θεωρώ ότι υπονοούσε μάλλον το είδος του ανθρώπου που περιγράφει ο Ιουβενάλης: Crescit amor nummi, quantum ipsa pecunia crevit, η αγάπη του πλούτου μεγαλώνει καθώς μεγαλώνει ο πλούτος. Στον πρόγονο, δηλαδή, του καπιταλιστή. Ο ορθός, επομένως, ορισμός στις μέρες μας θα ήταν αντί του Homo homini lupus το Homo homini capitalist, που αποδίδει επακριβώς τη μετάλλαξη του ανθρώπινου είδους σε αυτό που θα ήθελε να καταδικάσει ο Πλαύτος.
Υπάρχουν δύο λίστες που δημοσιεύονται παγκόσμια κάθε χρόνο και αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος στη μακρά πορεία του δεν απομακρύνθηκε και πολύ από την εποχή των σπηλαίων (εξάλλου το απωθημένο του homo capitalist είναι η επιστροφή σ' ένα καταφύγιο κάτω από τη γη, όπου, όταν θα έχουν καταστραφεί τα πάντα, αυτός θα καταφέρνει να επιβιώσει με όσα συγκέντρωσε τόσα χρόνια). Η μία είναι η επίσημη έκθεση του ΟΗΕ, που μας ενημερώνει για το πόσο περισσότεροι άνθρωποι πρόκειται να πεθάνουν από έλλειψη φαγητού και νερού, η δε άλλη της λίστας Forbes, που μας ενημερώνει για το πόσο λιγότεροι πλούσιοι έγιναν ακόμη περισσότερο πλούσιοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά: η συνολική περιουσία των 3 πλουσιότερων ανθρώπων ξεπερνά το άθροισμα των ΑΕΠ των 48 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, ενώ τα πλούτη 15 μόνο από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου είναι μεγαλύτερα από τα ΑΕΠ μιας ολόκληρης ηπείρου, της Αφρικής!1 Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας τόσο λίγοι άνθρωποι δεν ήταν τόσο πολύ πλούσιοι και τόσο πολλοί τόσο φτωχοί.
OCarlos Slim Helu από το Μεξικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας Forbes για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το ομολογώ. Δεν τον γνωρίζω τον Κ. Σλιμ, δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον άνθρωπο, όμως ευχαρίστως θα τον θυσίαζα τον δισεκατομμυριούχο στους θεούς προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποι. Το ίδιο θα έκανα (αν ήταν στο χέρι μου) και με τους υπόλοιπους της λίστας Forbes και θεωρώ ότι όλοι -πλην της λίστας Forbes και των επίδοξων υποψηφίων της- θα ήταν ευχαριστημένοι. Δυστυχώς, δεν είναι στο χέρι μου να κάνω ευτυχισμένη την ανθρωπότητα. Μπορεί όμως η ανθρωπότητα να γίνει ευτυχισμένη και να κάνει και εμένα αν αρχίσει να ξυπνάει από το λήθαργο στον οποίο έχει περιέλθει και αν επιτέλους αποκαταστήσει τη φήμη των λύκων. Γιατί, «κοκκινοσκουφίτσα» μου, δεν σου το μάθανε καλά το παραμύθι, δεν έφαγε ο λύκος εσένα και τη γιαγιάκα σου και, αν περιμένεις τον κυνηγό να σε σώσει, θα συνεχίζεις εσύ να... μη ζεις καλά και αυτοί να ζουν καλύτερα!
(1) τα στοιχεία από τον «Ριζοσπάστη»
* Καθηγήτρια, διδάκτωρ Παν. Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου