Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΑ ΔΥΣΥΧΗΜΑΤΑ ΝΙΚΑ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
H πληθώρα των νεκρών στην Ελλάδα, και των τραυματισμένων κάθε χρόνο από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, αντιστοιχούν στον πληθυσμό μιας μέσης κωμόπολης.
Το πρόβλημα είναι οικονομικό και κοινωνικό.Διότι απασχολείται ο κύκλος του Ε.Σ.Υ και δαπανούν μεγάλα ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία σε περίοδο κρίσης.Διότι οι άνθρωποι που σκοτώνονται σε δυστυχήματα, και εισέρχονται στην αναπηρία, είναι κυρίως νέοι που θα προσέφεραν στην παραγωγική διαδικασία και στην ανόρθωση της οικονομίας.
Γιατί αυτή η απρόσεκτη επιθετική και αυτοκτονική συμπεριφορά των οδηγών της χώρας;Συνηθίζομαι να κατηγορούμε το οδικό δίκτυο -καμιά φορά με το δίκιο μας- για να διώξουμε από πάνω μας τις δικές μας ευθύνες. Ας ανατρέξουμε στην ψυχολογία και ειδικότερα στον πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόϋντ.
"Σύμφωνα με τον Φρόυντ το Eκείνο αποτελείται από δύο βασικές ενορμήσεις, την καταστροφική ενόρμηση που την ονόμαζε θάνατος η οποία είναι η ασυνείδητη επιθυμία μας να πεθάνουμε καθώς ο θάνατος θα μας απελευθέρωνε από τις δυσκολίες της ζωής. Σε αυτή την ενόρμηση ο Φρόυντ πρόσεξε πως οι άνθρωποι για να την εκπληρώσουν καταφεύγουν σε ναρκωτικά, μυθοπλασία ακόμα και σε εγκληματικές ενέργειες καθώς πολλές φορές αυτή η ενόρμηση παρουσιάζεται με έντονη επιθετικότητα. Η δεύτερη ενόρμηση είναι η σεξουαλική ενόρμηση που την ονόμαζε έρως η οποία είναι αυτή που λειτουργεί με βάση την αρχή της ευχαρίστησης και σκοπός της είναι η ευχαρίστηση και η διατήρηση της ζωής."
Ας θυμηθούμε και το κίνημα των μακρυμάλληδων "χίπις" στην δεκαετία του 1960 στις Η.Π.Α. Ένα κεντρικό τους σύνθημα- που ήταν εναντίον του "βρώμικου πολέμου" στο Βιετνάμ- υπήρξε το "μέϊκ λάβ νο γουόρ." {"κάντε έρωτα όχι πόλεμο."}
Κι ας επαναλάβουμε κι εμείς¨ Κάντε έρωτα και μην σκοτώνεστε στην άσφαλτο.
ΠΗΓΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου