Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Η ανάπτυξη της προσωπικότητας, η αύξηση της συνειδητότητας, η εναρμόνιση του συνειδητού με τις δημιουργικές δυνάμεις του ασυνείδητου, με άλλα λόγια η εξατομίκευση, είναι για τον Γιουνγκ το ύψιστο αγαθό, η μεγαλύτερη επίτευξη για έναν άνθρωπο. Ο ίδιος πίστευε ότι η κοπιώδης και μακροχρόνια αυτή εργασία δεν είναι ένας δρόμος ανοιχτός για όλους, καθότι οι ελκυστικές μελωδίες των "σειρήνων" της μαζικοποίησης ηχούν πολύ δυνατά στα ώτα των περισσοτέρων, αποκοιμίζοντάς τους με κίβδηλες υποσχέσεις ικανοποίησης των ενστίκτων, υποσχέσεις ευτυχίας, δύναμης, αίσθησης συμμετοχής σε κάτι "μεγάλο".
ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΓΚ
Οι πολιτικές κομματικές συγκεντρώσεις δεν έχουν πια κανένα νόημα.Φανατίζουν τους πολίτες για να τους κάνουν οπαδούς.Οι περισσότεροι πολίτες έχουν χάσει την ελευθερία τους και αυτοπροσδιορίζονται ως οπαδοί κομμάτων. Το άτομο χάνει την προσωπικότητα του και μετασχηματίζεται σε μαζάνθρωπο. Γιατί άραγε; Δεν μπορεί ο πολίτης να επιλέξει κόμμα , ή παράταξη, σκεπτόμενος κατά μόνας; Πρέπει να φανατιστεί για λόγους όχι ουσίας αλλά εντυπώσεων; Για να δείξουν τα κόμματα στους πολιτικούς αντιπάλους, "το πλήθος" και "το πάθος" των συγκεντρωμένων; Για να λαϊκίσουν εξακοντίζοντας ένα σωρό κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων, και υποσχόμενοι λαγούς με πετραχείλια όταν έρθουν στην εξουσία; Και να κάνουν τα ακριβώς αντίθετα; Τα κόμματα τρέφονται από τον λαϊκισμό και την προπαγάνδα. Προφανώς η επαφή με τους πολίτες ψηφοφόρους είναι αναγκαία και απαραίτητη καθ`όλη την διάρκεια της τετραετίας. Όχι μόνον από τους κυβερνώντες. Απ`όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Ουσιαστική όμως επαφή και με εξαντλητικό διάλογο. Και διάθεση επικοινωνίας των προβλημάτων που σήμερα είναι τόσο πολύπλοκα και δύσκολο να κατανοηθούν από το ευρύ κοινό, χωρίς την βοήθεια εξειδικευμένων τεχνοκρατών. Στην συναινετική δημοκρατία είναι αναγκαίος ο συμβιβασμός ,όπως και η εξεύρεση συναινετικών ει δυνατόν λύσεων.Οι μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις θυμίζουν άλλες εποχές. Δεν απευθύνονται σε πολίτες αλλά σε υπηκόους.
Βεβαίως δεν εννοούμε ότι ο πολίτης πρέπει να μείνει στον καναπέ του και να ενημερώνεται από τους τηλεοπτικούς δέκτες της ολιγαρχίας. Ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός, να συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα ως ενεργός πολίτης της εποχής του.
Η άμεση δημοκρατία με μικρές κοινότητες με κέντρο την περιφέρεια και την ομοσπονδία θα ήταν μια κάποια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου