Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Μετά την πτώση των κρατών του κρατικού "υπαρκτού σοσιαλισμού" ο καπιταλισμός έμεινε χωρίς αντίπαλο δέος, και έχασε την ισορροπία που από φόβο τον κρατούσε σε μια μετριοπάθεια. Βρήκε την ευκαιρία να περάσει ως μοναδική και σαν¨ "το τέλος της ιστορίας" την μονοδιάστατη σκέψη του. Και με την προπαγάνδα να προβάλλει ως πρότυπο τον μοναχικό άνθρωπο, σαν αντίγραφο του μοναχικού εμπορεύματος στην γραμμή παραγωγής. Θέλησε την κυριαρχία ενός νεοφιλελεύθερου "θατσερικού" μοντέλου, που είχε για κεντρικό μοτίβο τον λόγο της Θάτσερ το 1980¨ "δεν υπάρχει κοινωνία μόνο άτομα". Ως βάση ο νεοφιλελευθερισμός στηρίζεται στην ατομική ευθύνη και λειτουργία, την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, του κράτους θεατή, και όχι του κράτους πρόνοιας.Της εγωιστικής ατομικότητας, κι όχι της συνεργασίας της ανθρωπιάς, και της αλληλεγγύης.
Ο καπιταλισμός είναι πλέον, πλανητικά ασύδοτος. Αφημένος από τους "ξεπουλημένους" πολιτικούς χωρίς έλεγχο, άρχισε με τα διάφορα κόλπα του, τα επικίνδυνα "παράγωγα του", στα διεθνή χρηματιστήρια, το φούσκωμα και το ξεφούσκωμα των μετοχών,να μετατρέπεται σύμφωνα με την ορολογία των κοινωνικών κινημάτων σε¨ "καζινοκαπιταλισμό" και να πραγματοποιεί υπερκέρδη χωρίς να επενδύει στην βιομηχανία όπως παραδοσιακά ξεκίνησε.
Η ύφεση βεβαίως που κάνει τους κύκλους της δεν θα αργούσε να έρθει.
Ξεκίνησε το 2007 από τις Η.Π.Α και εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη.
Η Ελλάδα κράτος φαινομενικά της Ο.Ν.Ε αλλά στην πραγματικότητα μεταξύ Δύσης και Ανατολής -υπερχρεωμένη-ήταν "ο πιο αδύναμος κρίκος" μέσα στην δίνη της μεγάλης ύφεσης.
Οι καπιταλιστές με ηγεμονεύουσα δύναμη την Γερμανία εφάρμοσαν σκληρή και απάνθρωπη λιτότητα και ξεθεμελίωση του ισχνού κράτους κοινωνικής προστασίας.
Η ανθρωπιστική κρίση έφερε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ σε συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛ.
Γράφει μεταξύ άλλων πολύ εύστοχα στην "εφ. των συντακτών" ο καθηγητής της Νομικής, αντιπρύτανης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών στο Κολέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ότι¨
"Η διαγραφή της διαχωριστικής γραμμής της μετεμφυλιακής Ελλάδας επιβεβαιώθηκε από την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
"Στα καφενεία και στις γειτονιές, στις πλατείες των αγανακτισμένων και στις πολύμορφες και επίμονες πράξεις αντίστασης, οι Έλληνες κατάλαβαν ότι ο άνεργος δεξιός και ο άνεργος αριστερός υποφέρουν το ίδιο, ότι ο πατριώτης και ο κοσμοπολίτης πονάνε εξίσου για την εξαθλίωση και την ταπείνωση της χώρας.
"Σύμφωνα με μια έρευνα της ΜΚΟ Oxfam που δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τις εκλογές, το 1% των πλουσίων κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου! Στην Ελλάδα, η φτωχοποίηση του μισού πληθυσμού από τις πολιτικές της λιτότητας και η απόδραση κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους είναι αποτέλεσμα της ίδιας τάσης που μεταφέρει αδιάκοπα τον πλούτο από τους φτωχούς στους πλούσιους.
Η εφημερίδα «Times» του Λονδίνου έγραφε το 2013 ότι Έλληνες επισκέπτονται μεσίτες στο Λονδίνο με βαλιτσάκια γεμάτα ευρώ και αγοράζουν σπίτια των δύο ή τριών εκατομμυρίων χωρίς καν να τα επισκεφτούν. Η εφημερίδα πρόσθετε ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών των ακινήτων στο Λονδίνο οφείλεται εν μέρει στην απληστία και εν μέρει στη «βλακεία» των Ελλήνων. Θα προσθέταμε και στα «στραβά μάτια» των εποπτικών μηχανισμών."
Ήρθε η ώρα ο λαός από την Ελλάδα μαζί με τους λαούς της Ε.Ε να απαιτήσει μαζί με τα κινήματα των πλατειών, ότι είναι καιρός για αλλαγή πολιτικής¨ "για την Ευρώπη των λαών" και όχι των μονοπωλίων, γιατί η υπομονή του τελείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου