Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Κατά καιρούς έχω διαβάσει ανακοινώσεις Ελλήνων ψυχιάτρων οι οποίοι αναφέρουν ότι¨"τα ψυχολογικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας των σύγχρονων κοινωνιών.""Για τους νέους έχουν πει ότι προστατεύονται από την οικογένεια μέχρι την ηλικία των 28 ετών με αποτέλεσμα όταν αφεθούν να μην είναι ικανοί να πάρουν την ευθύνη του εαυτού τους ούτε να έχουν ετοιμότητα για οικογένεια." Βεβαίως αυτό συμβαίνει στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ΙΤΑΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, όπου το κράτος πρόνοιας είναι ισχνό, και δεν υπάρχει κοινωνική προστασία προς την νεότητα.Ο γνωστός ψυχίατρος της Θεσσαλονίκης Κλεάνθης Γρίβας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι σπούδασε ψυχιατρική για να την πολεμήσει κι ότι η ψυχιατρική "δεν είναι επιστήμη." Κι ότι τα ψυχολογικά προβλήματα είναι κατά βάθος κοινωνικά προβλήματα. Παλιότερα οι αγροτικές κοινωνίες είχαν ελάχιστους ψυχικά ασθενείς και τοξικοεξαρτημένους. Σήμερα πολαπλασιάστηκαν οι χρήστες ουσιών, και σχεδόν κάθε πολίτης έχει ανάγκη τον ψυχολόγο του. Όπως στην Μέκκα του καπιταλισμού την Αμερική. Τα τελευταία χρόνια η βαθιά ύφεση της Ελληνικής οικονομίας με την υπερχρέωση της χώρας, είχε σαν συνέπεια να εκλιπαρεί η κυβέρνηση του Γ.Α.Π για νέα δάνεια. Αλύπητα οι πιστωτές με επικεφαλής την Γερμανική ελίτ κάλεσαν το Δ.Ν.Τ όπου εφάρμοσε "το δόγμα του σοκ "μια συνταγή που έχει εφαρμοστεί στην Λατινική Αμερική και διέλυσε τις κρατικές οικονομίες και τον κοινωνικό ιστό.
Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν αν και πολλές δεν δηλώνονται κατ` εφαρμογή του ιατρικού απορρήτου.Είναι να απορεί κανείς με ορισμένους ψυχιάτρους που δήλωσαν ότι δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης η αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη.Η κυρία που είναι γιατρός του ΕΚΑΒ στα Χανιά δήλωσε σε ημερίδα ότι¨ "προσωπικά είχε παραλάβει πάνω από 5 άνδρες που είχαν αυτοπυροβοληθεί το 2012."
Το καθημερινό στρες , το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η ανεργία,η ανασφάλεια των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων,που έχουν από πάνω τους την δαμόκλη της απόλυσης, ο φόβος που ενσπείρει το σύστημα μέσω των Μ.Μ.Ε προξενούν στους πολίτες καταθλιπτικά συναισθήματα.Οι αυτοκτονίες είναι αποτέλεσμα του συστήματος που έχει αλλοτριώσει την συνείδηση του ανθρώπου με αποτέλεσμα να θεωρεί πρωτεύον τον καταναλωτικό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου