Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΛΛΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Γιατί "κεντροαριστερά" και όχι "σοσιαλδημοκρατική αριστερά;" Η ΔΗ.ΜΑΡ έπεσε πιο κοντά στον στόχο και ονομάστηκε "Δημοκρατική 
Αριστερά." Και το ΠΑΣΟΚ το 1974 βαφτίστηκε "σοσιαλιστικό κίνημα." Και η δεξιά και η σοσιαλδημοκρατική αριστερά θέλησαν να βάλουν και το "κέντρο" στον τίτλο τους. Π.χ η Ν.Δ παρουσιάστηκε σαν "η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη" και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε σαν η πολυσυλλεκτική "κεντροαριστερά". Γιατί εισήλθε το "κέντρο" στο πολιτικό τους λεξιλόγιο;Διότι στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες υπήρχε μεγαλύτερη του δέοντος "μικρομεσαία θάλασσα" που δεν έλκεται από ακρότητες, αλλά από μετριοπαθείς πολιτικές. Π.χ η Ν.Δ του Κ. Καραμανλή του β/ προεκλογικά διατείνετο ότι απευθύνεται στην "μεσαία τάξη." {Η οποία περνά διαλυτικές προοπτικές λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης.} Διότι κρίσιμη μάζα των μικροαστών είναι ταλαντευόμενη και απ`εκεί αντλούν και οι δύο μεγάλες παρατάξεις ψηφοφόρους.Μετά την οικονομική κρίση διασπάστηκε ο χώρος της Ν.Δ "Γέννησε" τους "ΑΝ.ΕΛ" και το κόμμα των "ΖΩΗ-ΠΟΛΥΔΩΡΑ" "ΝΕΑ ΜΕΡΑ" Μέρος του "ΛΑΟΣ" απορροφήθηκε από την Ν.Δ όπου προσχώρησαν βασικά του στελέχη όπως ο Βορίδης,ο Γεωργιάδης, και ο Πλεύρης.Το άλλοτε μεγάλο και κραταιό ΠΑΣΟΚ συρικνώθηκε σχεδόν στα όρια του "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ" προ κρίσης. Πολλά στελέχη του αυτονομήθηκαν με δικές τους πολιτικές κινήσεις. Λοβέρδος, Φλωρίδης, Μόσιαλος, Διαμαντοπούλου, Τζουμάκας.Η κίνηση των "58" απαρτίζεται από παλιά στελέχη -όχι όλα- του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ξεκίνησε μια κίνηση και ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης με τίτλο "Το Ποτάμι" όπου τοποθετείται στον χώρο της "κεντροαριστεράς." Εντωμεταξύ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διασπαστεί σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.
Συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα "ψαρεύουν" ψηφοφόρους από την μεγάλη μικρομεσαία θάλασσα που είναι ζαλισμένη και υποσιτισμένη από την θηριώδη ύφεση.Τον πολιτικό χώρο που κατείχε το ΠΑΣΟΚ όπως έδειξε και το εκλογικό αποτέλεσμα που του έδωσε 27% τον έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε όχι την πελατειακή πολιτική του. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ που έχασε την δύναμη του δεν το αποδέχεται ούτε και οι υπόλοιπες κινήσεις του πρώην Πασοκικού χώρου.Σημασία βέβαια έχει τι θα αποφασίσουν οι πολίτες όταν πάνε να ψηφίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου