Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Πριν λίγα χρόνια είχα παρακολουθήσει μια εκπομπή στην δημόσια τηλεόραση.Στην εκπομπή {πολιτισμού} ο συνεντευξιαζόμενος ήταν γνωστός μουσικοσυνθέτης σε μεγάλη ηλικία.Η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν έχει οικογένεια. Ο συνθέτης απήντησε ότι¨ "πάντα ήταν εναντίον του γάμου." Και διηγήθηκε μια μικρή ιστοριούλα. Κάποτε λέει, ένας δημοσιογράφος χαρούμενος ανακάλυψε ένα ανδρόγυνο περίπου 100 χρόνων. Το ζεύγος ζούσε επί δεκάδες χρόνια μαζί.Τους ερώτησε για την ζωή που βίωσαν στον έγγαμο βίο τους,και αυτοί αδιάφορα κοίταζαν ο ένας τον άλλο με μίσος στα μάτια."
Ειδικοί ψυχίατροι, ψυχολόγοι έπειτα από μελέτες της σύγχρονης εποχής και της οικογένειας, λένε ότι σήμερα έχει ανέβει αρκετά ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων.
Ότι παλιότερα το ανδρόγυνο ζούσε λίγα χρόνια μαζί, γιατί σύντομα πέθαιναν.Σήμερα όμως ο γάμος κρατά σαράντα, και πενήντα χρόνια. Υπάρχει κόπωση μέσα στον γάμο.Οι ψυχολόγοι επίσης υποστηρίζουν ότι ούτε ένα 5% των ζευγαριών μέσα στον γάμο δεν υποστηρίζουν ότι είναι ευτυχισμένα επειδή διάλεξαν τον συγκεκριμένο -ή την- σύντροφο. Γιαυτό βλέπουμε ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες σε ώριμη ηλικία να χωρίζουν και να προσπαθούν να ξαναδημιουργήσουν οικογένεια.
Είχα διαβάσει μελέτη Αμερικανού κοινωνιολόγου σε ζευγάρια των Η.Π.Α Η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που δεν χωρίζουν βάζουν στόχους και αυξάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.Αντίθετα οι χωρισμένοι μπλέκουν με διατροφές και τις περισσότερες φορές είναι χρεωμένοι.
Μην διανοηθείτε λοιπόν να χωρίσετε αν δε το καλοσκεφθείτε.
Άλλωστε υπάρχουν και οι κρυφοί δεσμοί.
Ένα μεγάλο ποσοστό σήμερα στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες διατηρεί μονογονεϊκή οικογένεια. Στην Γαλλία αν θυμάμαι καλά είναι το 50% και στην Σουηδία πάνω από 60%.
Στην παραδοσιακή Ελλάδα δεν υφίσταται πλέον η οικογένεια όπως την γνώριζαν και την έζησαν οι παλιότερες γενιές.Οι νέοι κατά αρκετά μεγάλο ποσοστό 30% χωρίζουν. Σ`ένα ρεπορτάζ όπου είχα διαβάσει στην εφημερίδα "Καθημερινή" όταν ερωτήθηκαν μερικοί νέοι, και νέες "γιατί χώρισαν;" "δεν γνώριζαν ακριβώς τον λόγο."
Για να παραφράσουμε λοιπόν τους στίχους του ποιητή. Στον γάμο "όλα αλλάζουνε "και όλα τα ίδια, Δεν μένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου