Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η Ευρωπαϊκή ένωση αποτελεί μια μεταπολεμική προσπάθεια βγαλμένη μέσα από τις φλόγες δύο παγκόσμιων πολέμων. Καλλιεργήθηκε στην κοινή γνώμη ότι θα είναι μια ένωση και συνεργασία των κρατών της Ευρώπης για προκοπή και πρόοδο χωρίς άλλες αιματοχυσίες.
Πραγματική ένωση όμως δεν έγινε ποτέ. Όπως στα πλαίσια μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, με κεντρική κυβέρνηση στην κορυφή, με γερουσία και βουλή με πρότυπο π.χ τις Η.Π.Α.
Και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί όταν έχει εδραιωθεί στα κράτη και στους λαούς ο εθνικισμός δύο αιώνων και η καπιταλιστική ολοκλήρωση μέσα στα πλαίσια του εθνικού κράτους.Κι όταν εκτός από τους εθνικισμούς και την πολιτική πολυγλωσσία υπάρχει εκ των πραγμάτων η καταγραφή πλήθος γλωσσών όσα είναι και τα κράτη που την απαρτίζουν.
Στις Η.Π.Α ομιλούν μία γλώσσα την Αγγλική κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ανεξάρτητα της καταγωγής ενός εκάστου και όλοι δηλώνουν "Αμερικανοί."
Η παραδοχή των Αμερικανών πολιτών ότι¨ "όλοι είναι Αμερικανοί" τους κάνει να αποβάλλουν όσο τουλάχιστον κατοικούν στις Η.Π.Α την πραγματική τους καταγωγή. Εκτός τα παιδιά των μεταναστών τρίτης και τέταρτης γενιάς που έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην Αμερικάνικη κοινωνία.Βεβαίως η Αμερικάνικη ήπειρος είναι "ο νέος κόσμος" των παλαιών και νεότερων μεταναστών που οικοδομήθηκε και σε νέες ιδέες ανάλογα των συνθηκών. Σε αντίθεση με την "γηραιά Ευρώπη" των παλαιών ιδεών και ιθαγενών.. 
Για την σπουδαιότητα της γλώσσας και του πολιτισμού,να θυμίσουμε και τον αρχαίο Αθηναίο, Έλληνα σοφό Ισοκράτη ο οποίος είπε στον "Πανηγυρικό" του ότi: Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἤ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας»
-----------------------------------------------------------------------------------------------
«Τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περί τό φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκεν μηκέτι τοῦ γένους, ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἤ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας»
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Η σημερινή Ε.Ε έχει υιοθετήσει κοινές πολιτικές συμφωνημένες απ`όλα τα κράτη.Κυρίαρχο όμως ρόλο παίζει ο Γαλλογερμανικός άξονας {αλλά που τείνει να κυριαρχήσει η Γερμανική δύναμη σαν η ισχυρότερη της Ε.Ε} που πάνω του στηρίχθηκε το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και εκφράζει και τα συμφέροντα αυτών των δυνάμεων.
Το δημόσιο έλλειμμα 60% του Α.Ε.Π και η απόκλιση των κρατικών προϋπολογισμών να μην ξεπερνά το 3% αναφέρεται κατά απαίτηση της Γερμανίας στις συνθήκες αλλά καμιά χώρα δεν το τηρεί.
Στην Ε.Ε κυριαρχούν οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις τα μονοπώλια και ολιγοπώλια με τους λομπίστες τους καθημερινά να περιφέρονται στους διαδρόμους των Βρυξελλών και να υπαγορεύουν πολιτικές που ευνοούν τα συμφέροντα τους. 
"Η Ευρώπη των λαών" που ευαγγελιζόταν η ανανεωτική αριστερά πνέει τα λοίσθια.
"Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου