Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
:Ορισμένοι στοχαστές υποστηρίζουν ότι την αξία την δική μας, του εαυτού μας την βρίσκουμε στον άλλο. "Ότι ο άλλος είναι ο καθρέπτης μας. Κι αυτό δεν συμβαίνει στους δυτικοευρωπαίους αλλά ιδιαίτερα σ`εμάς τους Έλληνες επειδή δεν βιώσαμε αναγέννηση και διαφωτισμό."Υποστηρίζουν εκείνοι οι στοχαστές ότι την αξία μας πρέπει να την παίρνουμε από το εσώτερο είναι μας, έχοντας το "γνώθι σ`αυτόν."
2}"Υπάρχουν πολλές σύγχρονες ψυχολογικές θεωρίες, που προσπαθούν να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Μια από αυτές,ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) περιγράφει την ανθρώπινη συνείδηση με απλό και κατανοητό τρόπο.
Το NLP περιγράφει την ανθρώπινη συνείδηση (το «εγώ») σαν μια σειρά από ομόκεντρους κύκλους, οι οποίοι ξεκινούν με κέντρο την πνευματικότητα μας και φτάνουν μέχρι τη συμπεριφορά μας κατά την αλληλεπίδραση μας με το περιβάλλον:"
Άλλη μερίδα στοχαστών {οι μαρξογεννείς} υποστηρίζει ότι¨ "το σύστημα είναι που διαμορφώνει την ανθρώπινη συνείδηση."Ότι η βάση του καπιταλιστικού συστήματος είναι το κεφάλαιο και πάνω του κτίζεται το εποικοδόμημα."
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η πρώτη άποψη είναι έωλη, βρίσκεται στον αέρα διότι ο κάθε άνθρωπος δεν είναι ο Βούδας που απομονώθηκε στην έρημο τρώγοντας ζωϊφια ,ούτε ο Χριστός που "θυσιάστηκε για την σωτηρία των ανθρώπων."
1]"Τα κείμενα της αρχαίας
ελληνικής γραμματείας και οι θεωρίες των νεότερων ερευ-
νητών δηλώνουν την ανάγκη του ανθρώπου να κατανοήσει
τα βαθύτερα στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου και
παράλληλα μας κάνουν να αντιληφθούμε πως οι αντιλή-
ψεις άλλαζαν μέσα στο χωροχρόνο. Βάσει αυτών μπορού-
με να πούμε πως το άτομο δεν μπορεί να αναπτυχθεί ολό-
πλευρα, αν παραμένει απομονωμένο και αποκομμένο από
το κοινωνικό περιβάλλον. Δηλαδή ο ίδιος ο άνθρωπος είναι
ένας σημαντικός παράγοντας, που παρεμβαίνει στη σχέση
κληρονομικότητας και περιβάλλοντος και η διαμόρφωση
της προσωπικότητάς του είναι αποτέλεσμα μιας εξελικτικής
διαδικασίας."
Οι συνηθισμένοι καθημερινοί άνθρωποι κατοικούν σε χωριά, κωμοπόλεις, και πόλεις. Πως μπορούν να μην επηρεαστούν από την συμπεριφορά του διπλανού τους, ή του απέναντι τους; Εκ των πραγμάτων ο άλλος είναι ο καθρέπτης μας από τον οποίο θα πάρουμε την όποια αναγνώριση για την πορεία της εφήμερης ζωής μας.
Γι`αυτήν την αναγνώριση και την διασημότητα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και ¨"χύνεται πολύ αίμα στην αρένα" όπως στην εποχή της τουρκοκρατίας στα Σάλωνα¨ "για της Μαρίας Πενταγιώτισσας το χατήρι σφάζονταν παλικάρια."
Πως μπορούν οι άνθρωποι να μην επηρεαστούν στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα, από την πλύση εγκεφάλου των μίντια και τον καταιγισμό της εμπορικής διαφήμισης όπου μέσω της ψυχολογίας του ατόμου, διεισδύει στον ανθρώπινο εγκέφαλο;
Οι άνθρωπο πάντα μετρούν τον εαυτόν του συγκρίνοντας τον με τους άλλους. Συνεπώς είτε το θέλουμε είτε όχι οι άλλοι είναι ο καθρέπτης μας.
Για τους πιστούς όμως, ή ακόμη και τους φανατικούς των θρησκειών καθρέπτης είναι ο Θεός τους, και η τήρηση των θρησκευτικών κανόνων. Αν βεβαίως δεν μπουν "οι πειρασμοί" μέσα τους από τα "διαβολικά" που γίνονται στον έξω κόσμο.
1]ΠΗΓΗ {Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδι-
ατρικής και Προαγωγής της Υγείας,"
2} AΠO FB-{ΕΠΑΜ ΠΑΤΡΑΣ}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου