Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Έχω διαβάσει το βιβλίο του σπουδαίου Γερμανού κοινωνιολόγου MAX VEBER¨ "Προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού." Με δυο λόγια ο Βέμπερ ισχυρίζεται ότι εξαιτίας του καλογερίστικου τρόπου ζωής των Γερμανών εντός όμως των πόλεων, και της λιτότητας που εφάρμοζαν στην ζωή τους σχηματίστηκε το κεφάλαιο.Είναι σίγουρο όμως ότι η κοινωνία και η πολιτική κινείται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κι όχι από την οικονομία και τα συμφέροντα;Προσωπικά νομίζω ότι μάλλον υπάρχει μίξη στο θέμα των κινήτρων.
Όσο για την "Γερμανοποίηση της Ευρώπης" αυτό είναι παλαιό σχέδιο της Γερμανικής ελίτ όπου σιγά σιγά εφαρμόζει μετά την πτώση των κρατών του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και την ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας όπου βγήκε η χώρα πανίσχυρη. Με την συμφωνία του Μάαστριχτ δεν συμφωνήθηκε κι ο άτυπος κόφτης; 'Οπως 60% δημόσιο χρέος στο Α.Ε.Π και 3% έλλειμμα στους κρατικούς προϋπολογισμούς . Ασχέτως ότι δεν εφαρμόστηκε με αυστηρότητα διότι δε είχε ενσκήψει τότε η κρίση.
Η επιμονή όμως στην λιτότητα μπορεί να ωφελεί την Γερμανία που εξάγει τα προϊόντα της παντού αλλά πλήττει τους λαούς διότι τους φτωχοποιεί.
Μακροπρόθεσμα η πολιτική της λιτότητας με τέτοια εμμονή θα γυρίσει μπούμεραγκ και θα πλήξει και την ίδια την κραταιά Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου