Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
-------------------------------------
Ο έρωτας για τον άλλο, την άλλη χωρίς σεξ ορίζεται ως πλατωνικός έρωτας. 
"make love no war" ήταν ένα σύνθημα του κινήματος των χίπις στις ΗΠΑ που εστρέφετο μαζί με φοιτητές και λαό εναντίον του "βρώμικου πολέμου" στο Βιετνάμ.
--------------------------------------------------------------
Ορισμένοι διανοούμενοι παγκοσμίου εμβέλειας θεωρητικοποιούν το ζήτημα του έρωτα. Η πράξη και η πραγματικότητα γράφει όμως την δική της ιστορία. Όχι ότι γνωρίζω ούτε προτείνω καινοτόμες λύσεις εγώ ο ολίγιστος, στην οργάνωση των κοινωνιών.Οι ενήλικες γνωρίζουν ότι στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων η φλόγα του έρωτα κρατάει πολύ λίγο. Μετά έρχεται η πλήξη και η ρουτίνα. Τι προτείνουν; Οι άνθρωποι να ζευγαρώνουν σαν τα ζώα χωρίς κανόνες, όταν τους έρθει η ερωτική επιθυμία και με διαφορετικό -η, σύντροφο; Να καταργηθεί η μόνιμη σχέση κι ο γάμος; Να γεννιούνται παιδιά και να τα αναλαμβάνει το κράτος, όπως έχουν σκεφτεί κορυφαίοι ψυχολόγοι; Στις ημέρες μας ο παραδοσιακός γάμος περνάει κρίση. Στην Γαλλία π.χ το 50% των παιδιών ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και στην Σουηδία σχεδόν το 70%.
Και στην Ελλάδα που πάντα ακολουθεί με καθυστέρηση το 30% των ζευγαριών χωρίζει τα πρώτα χρόνια του γάμου.Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο έρωτας όχι μόνο για τον άλλο, άλλη, αλλά και για την ίδια τη ζωή είναι κινητήριος δύναμη.Πρακτικά όμως στις οργανωμένες κοινωνίες οι άνθρωποι δεν ζουν βάση των θεωριών των διανοουμένων για τον έρωτα, αλλά βάση της σκληρής πραγματικότητας.
Αναζητούνται λοιπόν στιγμές ευτυχίας.
Με τρομάζουν οι επαναστατικές λύσεις χωρίς εφαρμόσιμες στην πράξη προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου