Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Στην βιβλιοθήκη μου έχω την συλλογή διηγημάτων του Θεσσαλονικού λογοτέχνη, δημοσιογράφου, και φιλόλογου Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ με τίτλο¨" Η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ και το¨ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ."
Στην κατοχή ξεκληρίστηκαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και κατά ομολογία Θεσσαλονικέων φτώχυνε η πόλη.
Στην κατοχή όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την κατεχόμενη Ελλάδα υπήρξε δοσιλογισμός, κουκολοφόροι χαφιέδες, και γερμανοτσολιάδες.
Μην λησμονούμε ότι στην Κρήτη έδρασε με γερμανοντυμένους "Έλληνες" ο αιμοσταγής επιλοχίας Φριτς Σούμπερτ όπου έμεινε γνωστός για τις θηριωδίες του και στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. {Βλέπε και ντοκιμαντέρ Στέλιου Κούλογλου."
Στα Χανιά υπήρχε στην Γερμανική κατοχή μια παροικία Εβραίων τους οποίους επιβίβασαν οι ναζί στο ατμόπλοιο "Δαναϊς" στο λιμάνι του Ηρακλείου και το οποίο τορπίλισαν οι Άγγλοι στα ανοιχτά όπου και βυθίστηκε.
Κάποιοι πλήρωσαν με την ζωή τους την αντίσταση στα Ελληνικά βουνά με τα αντάρτικα σώματα, και κάποιοι άλλοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και ορισμένοι μαυραγορίτες της κατοχής πλούτισαν.
23 Απριλίου 1941: Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και η ελληνική κυβέρνηση προτίμησαν να αυτομολήσουν για την Κρήτη και μέσω Κρήτης για το ΚΑΪΡΟ σε πολυτελές ξενοδοχείο παρά να λάβουν μέρος στην εθνική αντίσταση.
Θυμάμαι το 1980 στην Αθήνα και σε κεντρικό θέατρο στη πλατεία Συντάγματος ο γνωστός όσο και τελευταία γραφικός, σκηνοθέτης Δημήτρης Κολάτος είχε ανεβάσει ένα θεατρικό έργο με τίτλο¨ "ο μαυραγορίτης από το Κατάκωλο" δεν θυμάμαι αν είχε γράψει και το όνομα του, αλλά φωτογράφιζε έναν Έλληνα Κροίσο και τον τρόπο έκανε τα λεφτά του.
Άνθρωποι χωρίς ιδεολογία που ενδιαφερόταν μονάχα για το προσωπικό τους συμφέρον υπήρχαν στην κατοχή αλλά υπάρχουν πάντα ακόμη και σήμερα. Μην λησμονούμε και τους στίχους του Κ.Βάρναλη¨" όμορφα και τακτικά πάω μ`εκείνο που νικά."
Με την ευκαιρία του σημειώματος.
Το Κ.Ι.Σ {Κεντρικό ισραηλιτικό συμβούλιο} επιδιόρθωσε πριν αρκετά χρόνια, και επαναλειτούργησε την Εβραϊκή συναγωγή "ΕΤΖ ΧΑΤΖΙΜ" στην παλιά πόλη των Χανίων στη συνοικία που οι ντόπιοι ονόμαζαν "Εβραϊκή." ή στην τοπολαλιά "Οβριακή."
Μπορεί να μην έχουν απομείνει Εβραίοι στα Χανιά παρά μόνον ο υπέργηρος Χανάν- Σταυρουλάκης αλλά την επισκέπτονται Εβραίοι και μη τουρίστες από το εξωτερικό.
----------------------------------------------------------------------------------------------------Η Διεύθυνση της Συναγωγής «Ετζ Χαγίμ» Σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Παν/μίου Κρήτης Ντόζη Βεντούρα, Φύλλα του ανέμου: Χρονικό μιας Σεφαραδίτικης Οικογένειας.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ιστορικός Κωστής Μαμαλάκης καθώς και ο συγγραφέας στην ιστορική Συναγωγή Χανιών (πάροδος Κονδυλάκη, Παλιά Πόλη) την Κυριακή 
1 Νοεμβρίου 2015, στις 18:00.
Κατά την παρουσίαση θα γίνει ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από τον φιλόλογο – ιστορικό Νίκο Γιγουρτάκη με τη συνοδεία κιθάρας από την Ελιζάβετ Βερούλη.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι δημοσιογράφος και ψυχολόγος Νίκος Ι. Χουρδάκης.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου