Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Όπως είναι γνωστό στον καπιταλισμό-κεφαλαιοκρατία οι τράπεζες κάνουν εμπόριο χρήματος. Σκοπός τους είναι το κέρδος, όσο μεγαλύτερο κέρδος τόσο το καλύτερο για τους ιδιοκτήτες τους κεφαλαιούχους και για τα διευθυντικά στελέχη τους που αμείβονται πλουσιοπάροχα. Σε αυτούς αναφέρεται ο όρος "γκόλντεν μπόις αντ γκερλς" {χρυσά αγόρια και κορίτσια.}
Οι τράπεζες που ιδιοκτήτες τους είναι "εκλεκτά μέλη" της ολιγαρχίας, έχουν την οικονομική δύναμη και δαπανούν μυθώδη ποσά για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.
"Στεγαστικά δάνεια, διακοποδάνεια, καταναλωτικά" κ.λ.π
Με την διαφήμιση εισέρχονται στον χώρο των επιθυμιών σας συνειδητών και αποθυμένων, κρυφών, και ασυνείδητων.
Σας προσφέρουν πλαστές ευκαιρίες να ζήσετε κι εσείς οι μισθωτοί σαν άρχοντες του πλούτου.
Με μαιζοναίτες, ακριβές παραθαλάσσιες βίλες, με πισίνες, και ακριβά αυτοκίνητα.
Σας πιπιλίζουν τον εγκέφαλο οι τράπεζες με τις διαφημίσεις για εύκολη ζωή και πλάθεται και εσείς στο φαντασιακό σας έναν καταναλωτικό παράδεισο. Μέχρι που σας υποτάσσουν ως ένα βαθμό βέβαια, και γίνεστε ασυνειδήτως όπως θα έλεγε ο Καβάφης υποχείρια τους, ενεργούμενα τους.
Προσέρχεστε "αυτοβούλως" και με την "θέληση" σας στα υποκαταστήματα των τραπεζών.
Για να καλύψετε τις "ανάγκες" σας όπου προηγουμένως το σύστημα σας είχε υποβάλλει τις ανύπαρκτες έως τότε, σαν "ανάγκες."
Οι τράπεζες βεβαίως οφείλουν να σας δανείσουν ανάλογα με τα περιουσιακά σας στοιχεία, την φερεγγυότητα σας, το καλό σας όνομα στην αγορά το εισόδημα που έχετε προς διάθεση.
Κι αυτό γίνεται για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των μετόχων της τράπεζας.
Όχι ότι ξαφνικά σας αγάπησαν.
Στην Αμερική δεν έγινε έτσι.
Οι τράπεζες εν τη βουλιμία τους για περισσότερα κέρδη έδωσαν δάνεια σε ανθρώπους φτωχούς που δεν είχαν την δυνατότητα να αποπληρώσουν.
Τα δάνεια τεμαχίστηκαν εισήλθαν από τα "γκόλντεν μπόϊς" σε παράγωγα έγιναν χρηματιστηριακοί τίτλοι μέχρι ώσπου έσκασε η "φούσκα" των ακινήτων στις ΗΠΑ.
Η κρίση έφθασε σε ολόκληρο τον κόσμο με αδύναμο κρίκο την Ελλάδα αλλά εδώ, ως κρίση κρατικών χρεών.
Στην χώρα μας βεβαίως έχουμε σωρεία "κόκκινων δανείων."
Είναι κυρίως επιχειρηματικά "θαλασσοδάνεια και μη" αλλά και στεγαστικά και καταναλωτικά.
Αν κάποιος δανειολήπτης είχε την δυνατότητα να λάβει ένα δάνεια Α/ σύμφωνα με το εισόδημα του, και οι τράπεζες του έδιναν πέντε φορές περισσότερα;
Ποιος φταίει;
Πρωτίστως οι βουλιμικές τράπεζες, τα υψηλόβαθμα στελέχη με τις υψηλές αμοιβές και τα ποσοστά, που δεν διασφάλιζαν τα δικά τους με τη στενή έννοια τραπεζικά συμφέροντα, και λιγότερο οι δανειολήπτες με την αφροσύνη τους.
Υ.Γ Λησμόνησα να γράψω ότι σύμφωνα με τους μαρξιστές οικονομολόγους¨
"Οι κεφαλαιοκράτες σε μια κοινωνία που υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ,δίνουν χαμηλούς μισθούς στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να χρεώνονται στις τράπεζες οι υποτελείς τάξεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου