Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ {ΘΑΥΜΑ} ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΕΤΥΧΕ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ


ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΦΘΑΣΕ ΤΟ 33% ΤΟΥ ΑΕΠ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ- ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Σήμερα κανένας πλέον δεν μιλάει για θαύμα. Ωστόσο από την εμπειρία της Ιρλανδίας μπορούμε να αποκομίσουμε πλήθος διδαγμάτων. Για παράδειγμα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των πολιτικών λιτότητας. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 15% το 2008 και κατά 30% το 2009.Κάτω από την πίεση των δημοσιονομικών περικοπών , των μισθολογικών περιορισμών και της συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών η κατανάλωση καταποντίσθηκε ακόμα περισσότερο κατά 9% το 2009. Με λίγα λόγια η οικονομική δραστηριότητα έχει γνωρίσει και πολύ καλύτερες εποχές
Το 2008 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μειώθηκε κατά 3% ενώ το 2009 έκανε μια βουτιά κατά 11%. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης stantard and poor`s , «ο πίθος των Δαναϊδων» της διάσωσης του τραπεζικού τομέα έχει αυξήσει σημαντικά το δημόσιο χρέος. Ενώ το 2001αντιστοιχούσε στο 33% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος , το 2012 ενδέχεται να ξεπεράσει το 110%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αντιστοιχεί το 2010…. στο 20% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος , και στο 23% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Πρόκειται για πραγματικά ασυνήθιστες εξελίξεις.» Renaud Lambert -LE MONDE «K.E»- 10- 2010
Είναι πασιφανές ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και η συρρίκνωση του ΑΕΠ, φέρνει ανεργία φτώχεια και περιθωριοποίηση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού. Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία τα δημοσιονομικά ελλείμματα τα μαζεύουμε όταν έχουμε ανάπτυξη. Τότε επιχειρούμε νοικοκύρεμα της οικονομίας. Σε εποχές ύφεσης τροφοδοτείται η ζήτηση, για να μειωθεί η ανεργία, και να αρχίσει η ανοδική πορεία της οικονομίας εκ νέου. Σύμφωνα .όμως με την σκέψη ορισμένων οικονομολόγων στην σημερινή εποχή , το πρόβλημα της ανεργίας είναι δυσεπίλυτο διότι υπάρχει αυτοματοποίηση των πάντων σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες, η οποία αφήνει τους εργαζόμενους στο περιθώριο.
Όσο για το Ελληνικό πρόβλημα είναι σύνθετο. Είναι πρόβλημα κακοδιαχείρισης διαφθοράς ,παραγωγής και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Τα διάφορα πακέτα οικονομικής βοήθειας ΜΟΠ πακέτα Ντελόρ διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, των πλουσίων Ευρωπαϊκών χωρών, προς της Ελλάδα ,ξοδεύτηκαν αντιπαραγωγικά σε τζιπ 4χ4 ,και καταναλωτικά προϊόντα ,από τις Ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης και ρουσφετολογικά, για να ισχυροποιηθεί το κομματικό πελατειακό κράτος, π.χ ρίχνοντας τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στα τάρταρα και χωρίς ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξη της οικονομίας.
Γράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας στην «Κυρ. Ελευθεροτυπία 17-10 -2010.
«Τι αποτέλεσμα είχαν όλα αυτά; Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις εξαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα, στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε ως ποσοστό του Α.Ε.Π, το 1980 αντιστοιχούσαν μόλις στο 4,7% του Α.Ε.Π, το 2009, το ποσοστό αυτό όχι μόνο έχει αυξηθεί αλλά έχει πέσει στο 3,8%».
Είμαστε χώρα που εισάγουμε το 70 % των αναγκών μας και παράλληλα πρωταθλήτρια της φοροδιαφυγής. Μπορεί να μην «τα φάγαμε μαζί» κατά τον αθυρόστομο αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο αλλά έχουμε κι εμείς ευθύνες για την ποιότητα των ηγεσιών μας . «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου