Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς. Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη. Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου. Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα. Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα». (Τζον Νταν – 1624)

Η Γερμανική ελίτ της εποχής προκάλεσε την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και συναίνεσε να βομβαρδιστεί από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Ο πρώτος πόλεμος συνετελέσθη μετά το β/ παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Σε μια Ήπειρο που υποτίθεται πως οι ηγέτες της θέλησαν να την ενώσουν και να συνεργαστούν οι χώρες τους ειρηνικά, για να μην προκληθούν ξανά οι θάνατοι και οι υλικές καταστροφές των δύο μεγάλων πολέμων στον εικοστό αιώνα. "Στην πολιτική δεν υπάρχουν δίκαια μόνο συμφέροντα." Και αυτή την πολιτική εφαρμόζουν οι μεγάλες δυνάμεις.
Σήμερα σπαράσσονται οι εθνότητες στην Ουκρανία που πάσχει από δημοκρατικές διαδικασίες και διαφθορά.Η Ουκρανία ήταν ομόσπονδο μέλος της πρώην ΕΣΣΔ βρίσκεται στην αυλή της Ρωσίας και έχει ζωτικά συμφέροντα η Ουκρανία, να είναι στενός σύμμαχος της. Στην Κριμαία που είναι ημιαυτόνομη πολιτεία ελλιμενίζεται ο Ρωσικός στόλος της μαύρης θάλασσας και η διέξοδος της προς την Μεσόγειο.
Με τα τελευταία γεγονότα επεμβαίνει η Ρωσία και ουσιαστικά προσαρτά de fakto την περιοχή της Κριμαίας που την κατοικούν Ρώσοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι.Οι Η.Π.Α με την Ευρώπη {Ε.Ε} υποκριτικά υποστηρίζουν την ακεραιότητα της Ουκρανικής δημοκρατίας. Εφαρμόζουν δηλαδή σύμφωνα με τα συμφέροντα τους δύο μέτρα και δύο σταθμά.Στην Γιουγκοσλαβία γιατί δεν το εφάρμοσαν και δημιουργήθηκαν κρατίδια προτεκτοράτα; Αν πραγματικά κόπτονταν για την ακεραιότητα των κρατών έπρεπε να τηρούν σταθερές αρχές να τις επιβάλλει ο Ο.Η.Ε και όχι να τις εφαρμόζουν κατά το δοκούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου