Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟ;
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
* "Στις 28 Ιουνίου 1914, ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας, διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγαρίας και η γυναίκα του Σοφία, Δούκισσα του Χόχενμπεργκ, δολοφονήθηκαν με πυροβολισμό στο Σεράγιεβο, από τον Γκαβρίλο Πρίντσιπ, έναν από την ομάδα των έξι Σερβοβόσνιων δολοφόνων που συντονίζονταν από τον Ντανίλο Ίλιτς. Ο πολιτικός στόχος της δολοφονίας ήταν η απόσπαση των νότιων σλαβικών επαρχιών της Αυστροουγγαρίας έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν τμήμα της Μεγάλης Σερβίας ή της Γιουγκοσλαβίας. Τα κίνητρα των δολοφόνων σχετίζονταν με το κίνημα που αργότερα έγινε γνωστό ως Νέα Βοσνία. Σέρβοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι βρίσκονταν πίσω από την επίθεση."
Στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού η Αλβανία αυτοαπομονώθηκε από την Σοβιετική ένωση και τον κόσμο. Έμεινε μια καθυστερημένη κλειστή χώρα με προνομιακό εταίρο της την μαοϊκή Κίνα.
Προ ημερών ξύπνησε ο μεγαλοϊδεατικός εθνικισμός της.Τουλάχιστον ορισμένων ακραίων σε γήπεδο της Σερβίας όπου καταχειροκροτήθηκαν κατά την επιστροφή τους και αντιμετωπίστηκαν σαν ήρωες. Επιδοκιμάστηκαν και από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα με σχόλιο του στο διαδίκτυο. Η Αλβανία ονειρεύεται να μεγαλώσει κόβοντας τεμάχια οικοπέδων φιλέτων από την Σερβία και την Ελλάδα.
Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται. Τον περασμένο αιώνα {1914} ξεκίνησε ο Α/ παγκόσμιος πόλεμος από ένα τυχαίο γεγονός που άναψε την φλόγα στο φυτίλι όπου καμία δύναμη δεν κήρυξε αυτοσυγκράτηση . Ήταν η δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάρδου διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας και της γυναίκας του Δούκισσας Σοφίας.
Τότε τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονταν " μπαρουτιδαποθήκη της Ευρώπης." Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1990 ξύπνησαν εκ νέου στα Βαλκάνια οι εθνικισμοί.Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε σε σωρεία μικρών κρατιδίων.Τα Σκόπια εποφθαλμιούν την Ελληνική Μακεδονία. Που πάμε γείτονες;
Άλλο που δεν θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις να σπείρουν διχόνοιες και να παίξουν τα πολιτικά τους παιχνίδια ζωνών επιρροής μέσα από την παλιά αυτοκρατορική τακτική του ¨"διαίρει και βασίλευε."
* Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου