Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΤΟΥ 60 ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ήμουν μικρός γύρω στα δεκαπέντε, όταν παρακολούθησα νομίζω το 1963 στο Ενετικό λιμάνι Χανίων να γυρίζονται σκηνές από τον σκηνοθέτη Μανώλη Σκουλούδη και πρωταγωνιστή τον Άλκη Γιαννακά της ταινίας ¨?¨Ένας Ντελικανής" η οποία είχε βραβευτεί στο φεστιβάλ "Σαν Φραντζίσκο."
Θυμάμαι την σκηνή που γύρισε ο σκηνοθέτης στην ακτή Κουντουριώτη κοντά στο "Ακταίον." Ο Γιαννακάς -{"Ντελικανής"} καθόταν και έπινε τον καφέ του. Ένευσε σε πλανόδιο μικρό λουστράκο να του γυαλίσει τα υποδήματα. Τότε τσακώθηκαν μπροστά στον φακό τα δύο μικρά λουστράκια ποιος θα πάρει τον πελάτη.
Δεν φανταζόμουν τότε ως παιδί που γεννήθηκε σ`ενα απομονωμένο τόπο, όπως τα Σφακιά ότι μια ημέρα θα παρακολουθούσα το γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας.
Επίσης το 1964 γυρίστηκαν κοντά στο παλιό τελωνείο στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων σκηνές από τον "Αλέξη Ζορμπά" των Καζαντζάκη- Κακογιάννη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Ο Κουίν με την ταινία εκείνη στον ρόλο του "Αλέξη Ζορμπά" λάνσαρε στο παγκόσμιο κοινό το νέου τύπου ζεϊμπέκικο που ονομάστηκε "συρτάκι." Θυμάμαι ολοζώντανο να περιφέρεται στο λιμάνι τον πρωταγωνιστή Άντονι Κουίν. Ήμουν 15χρονος και μαγεμένος.Στην ταινία αυτή έκανε το ντεμπούτο του σε μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, και ο νεαρός τότε Κύπριος ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.
Σήμερα ο Γουόλτερ Λάσαλι υπέργηρος πια, διευθυντής φωτογραφίας του "Αλέξη Ζορμπά" της "Μανταλένας" κ.α. κατοικεί στην περιοχή Σταυρός Ακρωτηρίου Χανίων όπου έχει γυριστεί μέρος της ταινίας. Το Όσκαρ φωτογραφίας για την ταινία "Αλέξης. Ζορμπάς" το είχε παραχωρήσει στην παρακείμενη ταβέρνα "Χριστιάννα" όπου ο ιδιοκτήτης το είχε τοποθετήσει σε βιτρίνα για τους τουρίστες.
Υ.Γ Το Όσκαρ για την διεύθυνση φωτογραφίας του Walter Lassaly στην ταινία ¨ "Αλέξης Ζορμπάς " κάηκε σε ολοκληρωτική πυρκαϊά της ταβέρνας " Χριστιάννα" που ήταν σε ιδιαίτερο εκθετήριο την πρωτοχρονιά του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου