Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο "υπαρκτός σοσιαλισμός" με την έννοια του κρατισμού όπως εφαρμόστηκε στις χώρες που εφαρμόστηκε {δηλαδή μαζί με την Κίνα σχεδόν στον μισό πλανήτη απέτυχε.} Η μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατία στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας και του "ιστορικού συμβιβασμού" έκανε πολλές προόδους στην κατεστραμμένη από τους πολέμους μεταπολεμική Ευρώπη.Μετά την πτώση των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού και την διάρρηξη της ισορροπίας που υπήρχε μεταξύ "ανατολής" και "δύσης" οι γιγάντιες δυνάμεις της αγοράς αισθάνθηκαν νικηφόρες και κυρίαρχες. Οι πολυεθνικές ήδη είχαν μεταφέρει τα εργοστάσια τους στις χώρες φθηνού εργατικού κόστους.Η τεχνολογία περιόρισε τον ρόλο των εργαζομένων και τους διέσπασε διότι η παραγωγή μετακόμισε σε διάφορες τριτοκοσμικές χώρες. Η σοσιαλδημοκρατία σε σύγχιση δεν αντιστάθηκε αλλά συμμάχησε με τον νεοφιλελευθερισμό, για την απορρύθμιση της αγοράς και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.Ιδανικά συστήματα δεν υπάρχουν πάνω στη γη.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι ατελείς θα χωρίζονται από τα συμφέροντα και τα εγώ τους. Έτσι αυτή η διαφορά θα αντανακλάται και στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Βεβαίως κανείς δεν απαγορεύει κανένα να έχει τις αυταπάτες του ότι θα φέρει με τις επαναστάσεις τον επί γης παράδεισο.Θέλουμε δεν θέλουμε¨
Οι πόλεμοι, η ανισότητα , η φτώχεια και το μοίρασμα των αγορών θα συνεχίζεται.Όταν μάλιστα ο πληθυσμός της γης έχει υπερβεί τα 7 δισεκατομμύρια.Οι άνθρωποι {οι "από κάτω"} οργανωμένα στα πλαίσια της ελευθερίας και της δημοκρατίας πρέπει να αισιοδοξούν και να αγωνίζονται για υγεία και προκοπή για μια κοινωνία προσφοράς και αλληλεγγύης, για ένα καλύτερο μέλλον. Όχι όμως πια σε μονοκομματικά κράτη και δικτατορίες δήθεν του "προλεταριάτου."
Συλλογικά μαζί με τα κοινωνικά κινήματα και όλους τους ανησυχούντες για την ρύπανση του πλανήτη την αλλαγή του κλίματος και την καταστροφή του περιβάλλοντος με την άναρχη ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου