Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ; 
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η Ε.Ο.Κ δημιουργήθηκε από τους πολιτικούς οραματιστές που δεν επιθυμούσαν την Ευρώπη να κατασπαράσσεται από ενδοευρωπαϊκούς πολέμους.Οι πλούσιες χώρες του βορά όπως η Γερμανία επιδοτούσαν τις χώρες του νότου όπως η Ελλάδα για να ανέβει το βιοτικό τους επίπεδο με στόχο την σύγκλιση των οικονομιών.Το 1990 είναι ορόσημο όπως και το 1992.Το 1990 επανενώθηκε η Γερμανία.Μέχρι τότε έδινε ένα μεγάλο ποσόν ως εισφορά στον κοινό προϋπολογισμό.Μετά της ένωση της, με την ισχύν της άντλησε χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να ανορθώσει την οικονομία της Ανατολικής Γερμανίας.Το 1992 με την συνθήκη του Μάαστριχ δεν την ενδιέφερε πια η συνοχή και η σύγκλιση των χωρών του Νότου και διοχέτευσε τον ενδιαφέρον της προς τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Εκτός ότι επέβαλε μόνιμη λιτότητα στους εταίρους της με όριο του ελλείμματος στο 3% του Α.Ε.Π και του δημόσιου χρέους στο 60% του Α.Ε.Π
Στην συνθήκη του Μάαστριχ υπάρχει συμφωνία ότι κάθε κράτος θα είναι υπεύθυνο για τα δημοσιονομικά του κι ότι ούτε αλληλεγγύη θα υπάρξει μεταξύ των εταίρων ούτε στήριξη σε περίπτωση "ατυχήματος" πτωχεύσεως όπως η χώρα μας.
Καμία σχέση δεν είχε η Ε.Ο,Κ της συνοχής και της σύγκλισης, με την μετέπειτα Ε.Ε της συνθήκης του Μάαστριχ. Αυτό έγινε μετά την ισχυροποίηση της Γερμανίας και την ένωση της με την Ανατολική Γερμανία, καθώς και την πτώση του αντιπάλου μπλοκ του "σοσιαλιστικού" στρατοπέδου. Μετά την "επίσημη" ανακήρυξη του¨ "τέλους της ιστορίας" από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Φ. Φουκουγιάμα άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως για τους λαούς. Ο χώρος πια ήταν ελεύθερος να προχωρήσει προς την Γερμανοποίηση της Ευρώπης και να τσακίσει οικονομικά χώρες όπως η Ελλάδα να ανοίξει ο δρόμος για την καταλήστευση των υδρογονανθράκων των δημοσίων περιουσιών , και των άλλων πηγών πλούτου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου