Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ;
ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΕΙ;
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο σπουδαίος Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ που θεωρείται πατέρας της κοινωνιολογίας, έχει υποστηρίξει στο γνωστό βιβλίο του¨"προτεσταντική ηθική και καπιταλισμός΄" ότι στην Γερμανία αναπτύχθηκε ο καπιταλισμός εξαιτίας της υιοθέτησης από τους Γερμανούς της προτεσταντικής ηθικής¨ δηλαδή τον μοναχισμό ως τρόπο ζωής εντός όμως των πόλεων, της χριστιανικής ευσέβειας και του λιτού βίου. Ζούσαν στις πόλεις οι Γερμανοί αλλά σαν κοσμοκαλόγεροι.Έτσι κατά τον Βέμπερ σχηματίστηκε στη Γερμανία το κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις.
Όμως τον λιτό βίο και την προσεκτική διαχείριση των οικονομικών τους βιώνουν και οι Άγγλοι και οι Ελβετοί προτεστάντες {καλβινιστές} και γενικότερα οι Βορειοευρωπαίοι.
Σαν αντίλογο νεότεροι διανοούμενοι υποστηρίζουν ότι δεν ισχύουν οι απόψεις του Μαξ Βέμπερ.
Διότι οι πρώτες τράπεζες ξεκίνησαν από την Φλωρεντία τον 13ο αιώνα μ.χ
Διότι αναπτύχθηκε καπιταλιστικά η Κίνα και η Ιαπωνία που δεν είναι χριστιανικές χώρες.
Στο μεταξύ υπάρχει και ο ορθολογισμός της μαρξιστικής σκέψης που υποστηρίζει ότι κινητήριος δύναμη της ιστορίας είναι οι παραγωγικές δυνάμεις και η οικονομία και όχι η θρησκεία.
Μετά την τελευταία οικονομική κρίση και την ουσιαστική πτώχευση της Ελλάδας ορισμένοι διανοούμενοι υποστηρίζουν ότι για τους προτεστάντες ουσιαστικά δεν είναι οι αριθμοί και η οικονομία που τους ενδιαφέρει.
Αλλά η τήρηση των ηθικών αρχών από τους συμβαλλόμενους και η τήρηση των υπεσχημένων.
Αυτά που λέει τακτικά ο χερ Βόλφαγκ Σόϊμπλε υπουργός των οικονομικών της κραταιάς Γερμανίας σε συνεντεύξεις του
Αν θέλουμε βέβαια το πιστεύουμε διότι πίσω από την υποκριτική συμβουλή "για την τήρηση των υπεσχημένων " βρίσκεται με μάσκα ο ηγεμονισμός της Γερμανικής ελίτ για Γερμανική Ευρώπη, κρύβεται το άγριο πρόσωπο ενός καπιταλισμού καζίνο και η υπερεκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Για το άλλο κλισέ έχω τις δικές μου αντιρρήσεις.
Ότι οι προτεστάντες είναι ηθικώς άμεπτοι και οικονόμοι και σε αυτό διαφέρουν από τους νότιους Ευρωπαίους.
Ασφαλώς όλοι οι λαοί δεν είναι όμοιοι στην 'Ηπειρο που λέγεται Ευρώπη.
Αλλά και στους κεντροευρωπαίους και στους βόρειους και στους νότιους Ευρωπαίους δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο.
Παντού ανθίζουν όλα τα λουλούδια. Υπάρχουν και οικονόμοι, και σπάταλοι, σ`όλη την Ευρώπη, και έξυπνοι και λιγότερο έξυπνοι και κοντοί και ψηλοί και τεμπέληδες και δουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου