Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδήλωση του Δήμου Σφακίων για την επανάσταση των Σφακιανών το 1774 εναντίον του Γενίτσαρου Ιμπραήμ Αληδάκη.
Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης
Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 11ην πρωινή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τον Δήμο Σφακίων , στον οικισμό Καρές του Ασκύφου, για να τιμηθεί η επανάσταση των Σφακιανών εναντίον του Τουρκοκρητικού γενίτσαρου Ιμπραήμ Αληδάκη, από το Εμπρόσνερο Αποκορώνου,η οποία ετελέσθη 4 χρόνια μετά την επανάσταση του ήρωα Δασκαλογιάννη το 1770.
Στην επανάσταση αυτή σκοτώθηκε ο καταπιεστικός γενίτσαρος και είκοσι Σφακιανά παλικάρια. Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης μετά τον Δήμαρχο Σήφη Λύκο ήταν η πρώην Νομάρχισσα κ. Αλέκα Μαρκογιαννάκη όπου αναφέρθηκε στον ρόλο των γυναικών ,και την αυτοθυσία τους στην επανάσταση εναντίον του πασά του Εμπρόσνερου. Στην εκδήλωση παρέστη αντιπροσωπεία των Σφακιανών Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας. Ο Δήμος Σφακίων διένειμε δωρεάν ένα μικρό βιβλίο με ιστορικά και πολεμικά ποιήματα των Σφακίων. « Ζωοκλέφτης και καταπατητής περιουσιών, ο Αληδάκης ήταν ο φόβος και ο τρόμος , όχι μόνο για τους Χριστιανούς αλλά και για τους μουσουλμάνους της περιφέρειας των Χανίων.
Για τους Σφακιανούς ήταν ο αδίστακτος Τουρκοκρητικός που έσπερνε την καταστροφή στα βοσκοτόπια τους ο ορκισμένος εχθρός που προετοιμαζόταν για νέα επιδρομή στα χωριά των Σφακίων». 1
«Για τους ιστοριογράφους ο Αληδάκης αντιπροσώπευε την κρατική εξουσία ,που είχε αυτονομηθεί από τον κρατικό έλεγχο ,αψηφώντας το νόμο και τους περιορισμούς που αυτός έθετε. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του αγώνα εναντίον του Αληδάκη ήταν οι γυναίκες οι οποίες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ψηφώντας την απειλή του θανάτου». Η λαϊκή μούσα τραγουδεί ¨ «σαν θέλετε να μάθετε ακούσετε λιγάκι , ς τον εσυγυρίσανε τον δόλιο Αληδάκη».Πηγή ¨ Λίγα στοιχεία αντλήσαμε από το προλογικό σημείωμα του Τουρκολόγου Νεκτάριου Νικολακάκη από το βιβλίο που διένειμε ο Δήμος Σφακίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου