Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ψυχολογία των μαζών
Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης
«Η αντίθεση ανάμεσα στην ατομική και την κοινωνική ψυχολογία ή ψυχολογία των μαζών φαίνεται με την πρώτη ματιά οξύτατη, αμβλύνεται όμως αν την εξετάσουμε λεπτομερειακά». ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΥΝΤ
Στην σύγχρονη εποχή όπου έχουν κυριαρχήσει τα μαζικά μέσα επικοινωνίας , και κυρίως η τηλεόραση με την εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί είναι το μέσον για την μαζοποίηση των κοινωνιών. «Το μέσον είναι το μήνυμα» έχει γράψει στο ομώνυμο βιβλίο του ο Μάρσαλ Μακ Λούαν. Οι μαζικές συγκεντρώσεις έχουν χάσει την προτέρα δύναμη τους , με το πλήθος να ουρλιάζει χειροκροτώντας με πάθος κάθε λέξη του αρχηγού. «Στην μάζα υποστηρίζει ο Λε Μπον σβήνονται οι ατομικές ιδιότητες του ανθρώπου, και επομένως εξαφανίζεται και η ιδιαιτερότητα του το φυλετικό ασυνείδητο αναδύεται στην επιφάνεια και το ετερογενές βυθίζεται στο ομοιογενές. Θα λέγαμε ότι το ψυχικό εποικοδόμημα , που είχε τελείως διαφορετική ατομική εξέλιξη φθείρεται αποδυναμώνεται, και αποκαλύπτεται {ενεργοποιείται» η ομοιόμορφη σε όλους ασυνείδητα βάση. Ο αυταρχικός τρόπος δόμησης της Γερμανικής οικογένειας γράφει ο Βίλχεμ Ράϊχ στο βιβλίο του για την άνοδο του ναζισμού, συνετέλεσε να αποδεχθούν οι Γερμανοί τον ναζισμό και τον Αδόλφο Χίτλερ σαν αρχηγό -αυταρχικό πατέρα.
«Η πρώτη αιτία γράφει ο Γουστάβος λε Μπον είναι ότι η μάζα μέσα στο άτομο αποκτά , από το γεγονός και μόνο του πλήθους , ένα συναίσθημα ακατανίκητης δύναμης που του επιτρέπει να ικανοποιεί τις ορμές που μόνο του αναγκαστικά θα δάμαζε. Δεν έχει λόγο να κάνει κάτι τέτοιο μέσα στην ανωνυμία και άρα στην ανευθυνότητα της μάζας, όπου εξαφανίζεται ολότελα κάθε αίσθημα ευθύνης που πάντα συγκρατεί τους ανθρώπους». Η μάζα επηρεάζεται εξαιρετικά εύκολα , είναι εύπιστη , δεν ασκεί κριτική και δεν υπάρχει τίποτα απίθανο γιαυτήν. Παίρνει όμως αμέσως ακραίες θέσεις, η παραμικρή υποψία μεταβάλλεται χωρίς σκέψη σε αδιαφιλονίκητη βεβαιότητα, ένα ίχνος αντιπάθειας άγριο μίσος. «Η μάζα είναι μια υπάκουη αγέλη που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αφέντη. Διψάει τόσο για υπακοή ώστε υποτάσσεται από ένστικτο στον καθένα που αναγορεύεται αρχηγός της».
ΠΗΓΗ Σ.ΦΡΟΥΝΤ «Ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του εγώ. «Γουστάβος λε Μπον «Η ψυχολογία του όχλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου