Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΠΙΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η καλύτερη θεραπεία για την εξάλειψη του φασισμού είναι η απάλειψη της φτώχειας και της έλλειψης επαρκούς παιδείας.
Σε κάθε περίπτωση στην φιλελεύθερη δημοκρατία και όχι στην "τηλεδημοκρατία" και στον θόρυβο των καναλιών για το σκοπό της τηλεθέασης και του κέρδους, δεν πρέπει να χαθεί η ουσία, που είναι η τήρηση της νομιμότητας και το απαραβίαστο του Συντάγματος.
Το Σύνταγμα στέκει από ψηλά και παρακολουθεί την πιστή τήρηση του από την πολιτική τάξη. Δεν το ενδιαφέρει η συγκυρία και οι πολιτικές σκοπιμότητες της στιγμής ούτε τα κομματικά σχέδια των εκάστοτε κυβερνώντων. Το Σύνταγμα ήδη έχει παραβιασθεί με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων και τα μνημόνια που υποθήκευσαν το μέλλον των νέων γενεών.Μήπως ήταν στα όρια της νομιμότητας η σύλληψη των "χρυσαυγιτών" βουλευτών πριν την άρση της ασυλίας τους από την βουλή;
Γράφει ο Συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος ότι¨
"Αυτό από μόνο του θα συνιστούσε πολιτική απάτη, αλλά δεν θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τους θεσμούς, αν δεν συνοδευόταν από μια πρακτική αδιαφορίας για τις συνταγματικές προβλέψεις και συρρίκνωσης των εγγυήσεων των ατομικών ελευθεριών. Η Βουλή παραμερίσθηκε, ως προς την δίωξη των Χρυσαυγιτών Βουλευτών, αν και η άδεια της είναι απαραίτητη για την δίωξη όλων των εγκλημάτων που δεν είναι αυτόφωρα κακουργήματα, για όλες δηλαδή τις δολοφονίες και την παράνομη βία. Ανησυχητικότερα είναι τα δείγματα γραφής ως προς τις ελευθερίες: Λόγω του κλίματος των ημερών, σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η απαγόρευση της συγκέντρωσης των Εφέδρων Αξιωματικών στο Σύνταγμα, που αντιμετώπισε μια γραφικότητα ως κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, κατ’ευθεία παράβαση του άρθρου 11 του Συντάγματος. Ακόμη πιο επικίνδυνη ήταν η παραδοχή της ΕΥΠ ότι προβαίνει σε προληπτικές, γενικευμένες υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών με το διαβόητο κοριό-βαλιτσάκι, παρά την αντίθετη ρύθμιση του άρθρου 19 του Συντάγματος που απαιτεί πάντα προηγούμενη άδεια της δικαστικής αρχής για την άρση του απορρήτου, ενόψει συγκεκριμένης και όχι αφηρημένης απειλής για την εθνική ασφάλεια ή για διαλεύκανση ορισμένου, σοβαρού εγκλήματος."
Ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων δικηγόρος Παρ`Αρείω Πάγω Στρατής Παπαμανουσάκης γράφει ότι¨
"Κυρίως όμως δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίσει ότι ο πολλαπλασιασμός των συμπτωμάτων αυτών, αν δεν οδηγεί κατευθείαν στο σύνδρομο της Βαϊμάρης, ανοίγει το δρόμο σε άγνωστες και επικίνδυνες εξελίξεις. Έτσι εκτός των οικονομικών ορίων της ελληνικής κρίσης, διανοίγονται νέα πρωτόγνωρα πολιτικά πλαίσια, μέσα στα οποία μόνον η "Χρυσή Αυγή"θα μπορεί να αισθάνεται άνετα. Η εκλογική της επιρροή αντί να συρρικνωθεί θα αυξηθεί.Oι χιλιάδες ψηφοφόροι και οπαδοί της δεν είναι ναζιστές, αλλά διαμαρτυρόμενοι κατά της πολιτικής της λιτότητας και των αδιαφανών διαδικασιών της. Δεν πρόκειται να πεισθούν για την ειλικρίνεια του πολιτικού συστήματος με την ευθεία ή εκ πλαγίου παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων. Εάν δε, η κυβέρνηση, όπως ακούστηκε ήδη, νομοθετήσει την αδιανόητη κατάργηση των αναπληρωματικών εκλογών σε περίπτωση παραιτήσεως βουλευτών και ακρωτηριάσει τη Βουλή, διερωτάται κανείς τι θα έχει απομείνει πλέον για να αφαιρέσει το σημερινό εκτός ¨δημοκρατικού τόξου¨ κόμμα, εάν και όταν θα έχει την ευκαιρία να έρθει στην εξουσία, τερματίζοντας την ελληνική Βαϊμάρη."
Εάν αμελητοί παραβιάζεται το Σύνταγμα θα φθάσουμε μια ημέρα που θα στερήσουν σε όλους τις ατομικές μας ελευθερίες και δικαιώματα όπως την 21 Απριλίου του 1967 διότι¨

"Μια ημέρα ΄ήρθαν και
πήραν τους κομμουνιστές
και δεν είπα τίποτα γιατί
δεν ήμουν κομμουνιστής
Μια ημέρα ήρθαν και
πήραν τους Εβραίους και δεν είπα
τίποτα γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
Μια ημέρα ήρθαν και πήραν τους
μαύρους και δεν είπα τίποτα
γιατί δεν ήμουν μαύρος.
Μια ημέρα ήρθαν και πήραν κι εμένα
και μετάνιωσα που δεν φώναζα
ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα

να είμαστε ελεύθεροι.
{ΜΙΝΓΚΟΥΣ
ΝΕΓΡΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΖΑΖ}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου