Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του καταστρεπτικού β/μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη όπου έκανε τις μεγάλες ανατροπές.Τότε οι άνθρωποι απογοητευμένοι από τα αδιέξοδα της πολιτικής και την δολοφονική μανία του πολέμου προσπάθησαν σύμφωνα με τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ να βρουν ισορροπία και γαλήνη μέσα από την δημιουργία της οικογένειας.
Γιαυτό προέκυψε μεταπολεμικά η αύξηση των γεννήσεων και το λεγόμενο "baby boom" που φράκαρε εν τέλει τώρα που γερνάει ο πληθυσμός το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Στην σημερινή εποχή της ευμάρειας αλλά και των κρίσεων στην Ευρώπη υπάρχει μια χαλαρότητα του θεσμού της οικογένειας. Σε ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες πάνω από το 50% των γεννήσεων ανήκει σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Στην Ελλάδα γεννιέται κατά μέσον όρο 1,1 παιδί ανά οικογένεια.
Ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει όπως συνέβει το ίδιο και στην εποχή του μεσοπολέμου.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ως αναγκαία λύση την ενσωμάτωση των μεταναστευτικών πληθυσμών στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι για να μην απομοιωθεί η Ευρωπαϊκή ήπειρος από τον νεαρό πληθυσμό της.
Το δημοσιογραφικό σημείωμα δεν προτείνει λύσεις στο πρόβλημα ούτε έχει ο γράφων ειδικές γνώσεις. Πήρε το ερέθισμα από το αξιόλογο βιβλίο του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ ""Σκοτεινή Ήπειρος" που γράφει για την μεταπολεμική Ευρώπη των ερειπίων ότι¨"Τα αποτελέσματα της πολεμικής και μεταπολεμικής αποδιάρθρωσης και αναστάτωσης υπήρξαν επομένως παράδοξα.Από τη μια μεριά, σε πολλές χώρες βρέθηκαν σε μια tabula rasa, πάνω στην οποία έπρεπε να αποτυπώσουν το δικό τους κοινωνικό όραμα.
Οι άνθρωποι οραματιζόταν να κτίσουν ένα καινούριο κόσμο αλλά δεν ήθελαν η πορεία προς αυτόν να έχει αναταράξεις." Το βασικότερο καταφύγιο από τις αγωνίες της πολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου ήταν η οικογένεια.
Αυτό το δέσιμο με την οικογένεια δεν εκδηλώθηκε μόνο στους επιζώντες των στρατοπέδων. Ήταν πολύ διαδεδομένο και συνέβαλε σημαντικά στο πρωτοφανές και σχεδόν εντελώς απρόβλεπτο μπέιμπι μπουμ της μεταπολεμικής περιόδου."
Για την χώρα μας κυβερνητικοί κύκλοι όπως ο υπουργός περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης προτείνουν ως λύση του ασφαλιστικού προβλήματος, τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάθρακες να μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου