Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Η ΧΟΥΝΤΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Γεννήθηκα το 1948. Δεν υπήρξα φοιτητής γιατί από παιδί ήμουν βιοπαλαιστής και ήμαρτον δεν είμαι ένοχος ως "γενιά του πολυτεχνείου."Σήμερα αγόρασα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" το βιβλίο του συμμετέχοντος φοιτητή Ολυμπίου Δαφέρμου να διαβάσω το σύγγραμα του να μάθω την δική του άποψη για το Πολυτεχνείο. Αν ορισμένοι εξαγόρασαν τους αγώνες τους με αξιώματα δόξα και χρήμα γιατί να ενοχοποιείται μια ολόκληρη γενιά; Όσοι μιλούν για γενιές, είναι φασιστοειδή είναι ανιστόρητοι και πληρωμένα παπαγαλάκια της εξουσίας για να σπείρουν σύγχυση στον κόσμο.
Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 ρηγμάτωσε την συνοχή της χούντας και έριξε τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο από τον θρόνο της {υπέρ} εξουσίας του.Την εξουσία ανέλαβε παρασκηνιακά "ο αόρατος δικτάτορας" αποκαλούμενος και¨ "σκύλος της Ε.Σ.Α" "γιατί υπήρξε διοικητής της αιμοσταγούς στρατιωτικής υπηρεσίας που εκτελούνταν τα βασανιστήρια των αντιστασιακών αγωνιστών}, ταγματάρχης Δ. Ιωαννίδης. Ως προμετωπίδα είχε τοποθετήσει τον Ιωάννη Ανδρουτσόπουλο ένα ανδρείκελο της δεύτερης χούντας.
Η χούντα του Ιωαννίδη έκανε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Κύπρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τοποθέτησε ένα ανδρείκελο δικό της στην θέση του, τον Νίκο Σαμψών. Η ενέργεια αυτή έδωσε το πρόσχημα που περίμενε η Τουρκία που επικαλέσθηκε την παραβίαση των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου περί εγγυητριών δυνάμεων και εισέβαλε στην Κύπρο όπου κατέχει μέχρι σήμερα περίπου το 40% του εδάφους της.
Αν αναλύσουμε την εποχή θα δούμε ότι η ιστορία παίζει παράξενα πολιτικά παιχνίδια. Η ηρωϊκή εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου που απαιτούσε¨ "ψωμί, παιδεία, ελευθερία" έριξε την χούντα του Γ. Παπαδόπουλου και αντί να φέρει την δημοκρατία και την ομαλότητα, έφερε την χούντα του Δ. Ιωαννίδη. Ο άφρων Ιωαννίδης προκάλεσε την τραγωδία της Κύπρου. Δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να τιμώνται "οι ελεύθεροι πολιορκημένοι" φοιτητές του πολυτεχνείου.Καμιά θυσία δεν πάει χαμένη.
Απλώς επισημαίνουμε τα πισωγυρίσματα της ιστορίας."Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ. Θέλει νεκρούς χιλιάδες. Θέλει το αίμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου