Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η τρόικα δίνει εντολές για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ όπως και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με την υπογραφή του μνημονίου για την εκταμίευση του δανείου .Οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές έπρεπε να έχουν γίνει τώρα και χρόνια αλλά οι κυβερνήσεις δεν τολμούσαν να συγκρουστούν με τις προνομιούχες επαγγελματικές τάξεις , όπου είχαν το προνόμιο από το κράτος, να κρατούν κλειστό το επάγγελμα τους εν σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες που αισθανόταν σαν τα κορόιδα της κοινωνικής οργάνωσης. Σε κανένα από τα κράτη της Ε.Ε. δεν υπάρχει κλειστό επάγγελμα πλην Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Ν.Φωτόπουλος στέλνει μήνυμα {sms}στους «συντρόφους βουλευτές» του ΠΑΣΟΚ προειδοποιώντας τους, να μην προχωρήσουν στην απελευθέρωση τη αγοράς ενέργειας, ότι «θα ματώσουν και ότι «δεν φοβούνται οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ την φυλακή». Σίγουρα κανείς εκπρόσωπος των εργαζομένων δεν δέχεται να χειροτερέψει η θέση των εργαζομένων του κλάδου του. {Είναι σίγουρο ότι μία ιδιωτική εταιρεία δεν καλομεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο τους εργαζόμενους όπως μία δημόσια.} Πόσο μάλιστα ενός κλάδου καλά αμειβόμενων εργαζομένων σε ένα εργασιακό κλάδο με μεγάλη δύναμη ,δεδομένου ότι κρατούν στα χέρια τους τον εξηλεκτρισμό της χώρας ,και μπορούν ανά πάσα στιγμή να την βυθίσουν στο σκοτάδι και να νεκρωθεί η οικονομία, όπως έπραξαν κατακαλόκαιρο οι αδίστακτοι βυτιοφορείς και λοιποί μεταφορείς, και έπληξαν καίρια σε εποχή κρίσης, την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Επειδή δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί ας δούμε ην περίπτωση της απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Πριν από την απελευθέρωση έπρεπε να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη για να σου τοποθετήσουν σταθερό τηλέφωνο και το πλήρωνες και χρυσάφι. Μετά την απελευθέρωση, όπου μπήκαν και άλλες εταιρίες στον ανταγωνισμό της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, σε παρακαλούν να γίνεις συνδρομητής τηλεφώνου και με σχετικά χαμηλή τιμή. Βέβαια οι εταιρίες ιδίως κινητής τηλεφωνίας με την πλύση εγκεφάλου, έχουν καταφέρει να κρατούν και τα νήπια κινητό τηλέφωνο.
Πρέπει να γίνει η απελευθέρωση μόνο εάν είναι σε όφελος των καταναλωτών και προ πάντως να μην χάσει το δημόσιο τον έλεγχο, σε μία τόσο νευραλγικής σημασίας εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου