Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τα νέα οικονομικά δεδομένα και η ύφεση στην οικονομία προσανατόλισαν τους υποψήφιους φοιτητές να διαλέξουν πανεπιστημιακά τμήματα δεύτερης και τρίτης προτίμησης, για να βρίσκονται , κοντά στην οικογενειακή κατοικία , και να γλυτώσουν τις μετακινήσεις και τα έξοδα για ενοικίαση διαμερισμάτων.
Βεβαίως στα πλαίσια του κοινωνικού κράτους , και της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, θα έπρεπε ο φτωχοί και άποροι φοιτητές να μένουν σε φοιτητικές εστίες και σε ενοικιαζόμενα από το κράτος δωμάτια. Αν ενθυμούμαι καλά επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη ο υπουργός εθνικής οικονομίας -οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης είχε χορηγήσει ως εκπρόσωπος του κράτους1.ΟΟΟ ευρώ την φοιτητική χρονιά στους φτωχούς φοιτητές. Δεν γνωρίζω αν δίδεται ακόμη ή τόφαγε κι αυτό το «μνημόνιο» όπως και τόσα άλλα.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ο δήμος Ν. Κυδωνίας αξιοποιεί προς τιμήν του, τους αγίους Αποστόλους, και κάνει ήπιες παρεμβάσεις με την μορφή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο χώρο του άλσους και μάλιστα δωρεάν. Σε αντίθεση με τον Δήμο Χανίων που δεν αξιοποιεί ούτε στηρίζει την τοπική καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Το τελευταίο τριήμερο ο δήμος Ν. Κυδωνίας προσπαθεί να δώσει ζωή στις παλιές παιδικές κατασκηνώσεις των Αγίων Αποστόλων. Παρουσιάζει τριήμερο κινηματογραφικών ταινιών με είσοδο ελεύθερη στο κοινό. Επαινετή η πρωτοβουλία διότι βρίσκεται σε συναντίληψη με τα κοινωνικά κινήματα ,όπου απαιτούν¨ «οι Άγιοι Απόστολοι να ανήκουν στο δημόσιο χώρο και στους πολίτες» και όχι να γίνουν βορά των κερδοσκοπικών συμφερόντων.
Ψυχή των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η δημοτική σύμβουλος κ. Γραμβουσάκη υπεύθυνη πολιτισμού του δήμου Ν. Κυδωνίας.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Σύντομα ίσως εκκολάπτεται το κόμμα της δυσαρεστημένης από την νίκη του Α. Σαμαρά, στην προεδρία της Ν.Δ Ντόρας Μπακογιάννη. Πιθανόν να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ίσως και την κατάλληλη στήριξη και οικονομική βοήθεια από το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Διότι κόμμα χωρίς άφθονο χρήμα, διαφήμιση και προβολή θυμίζει την ρήση του Θανάση Βέγγου στην παλιά ελληνική ταινία «ξενοδοχείον ο έρως» ¨ «γάμος χωρίς λεφτά είναι σαν βάρκα χωρίς πανιά». Ήδη η Ντόρα προωθεί τον γιό της Κώστα Μπακογιάννη σαν δήθεν υπερκομματικό υποψήφιο στην Ευρυτανία. Τα πολιτικά τζάκια ποτέ δεν πεθαίνουν όπως και η Ελλάδα μας. Αναπαράγονται συνεχώς ως Θεόσταλτοι σωτήρες εντεταλμένοι να σώσουν τον τόπο και τον λαό. Ο λαός βεβαίως εθισμένος την υποταγή προς τους ισχυρούς του χρήματος και της πολιτικής ψηφίζει και σωπαίνει. Άβουλος και μοιραίος περιμένοντας την εξ`ύψους σωτηρία. Ο καλός δημοσιογράφος της «Κυρ Ελευθεροτυπίας» Τάσος Παπάς είπε σε μία τηλεοπτική εκπομπή ότι¨ «τα κόμματα που δημιουργούνται επειδή εκφράζουν την προσωπική πικρία των αρχηγών τους , και δεν αντιπροσωπεύουν λαϊκά αιτήματα κάνουν γρήγορα τον κύκλο τους και δεν μακροημερεύουν» Πράγματι έχει δίκιο και τέτοια παραδείγματα έχουμε μερικά τα τελευταία 20 χρόνια. Όπως το κόμμα του Στεφανόπουλου, την «ΔΗΑΝΑ» το κόμμα του Τσοβόλα το «ΔΗΚΙ» το κόμμα του Σαμαρά , την «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ» και το κόμμα του Αβραμόπουλου το «ΚΕΠ». Είναι σίγουρο ότι μια τέτοια περίπτωση είναι και το υπό ίδρυση κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη διότι τον πολιτικό της χώρο τον καλύπτει η Ν.Δ. Έτσι επαληθεύεται η ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ ότι¨ «όποιος βγει έξω από το μαντρί τον τρώει ο λύκος» Ανθρώπινα όμως είναι τα λάθη τα μίση και τα πάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου