Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
---------------------
Τι τραγικό να κλαίω
την μοίρα μου εδώ.
Να μην παλεύω.
Τον κόσμο για ν`αλλάξω.
Μ.Δ
--------
Ανοίγετε μεγάλη συζήτηση φίλη και φίλε για την γενική ψηφοφορία. Μου έλεγε πριν λίγο καιρό παλαιός φίλος ότι το ελάττωμα της γενικής ψηφοφορίας είναι ότι¨ "έχει την ίδια δύναμη ψήφου ο καθηγητής πανεπιστημίου αλλά και η γυναικούλα που δεν ξέρει που να βάλει την υπογραφήν της."
"Οι φιλόσοφοι βασιλείς" πάλι του γέρο Πλάτωνα παραπέμπουν σε ολιγαρχία.
"Η δημοκρατία δεν είναι τέλειο πολίτευμα αλλά είναι το καλύτερο από τα υπάρχοντα."
Νομίζω ότι είναι ρήση του ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ.
Η προλεταριακή δημοκρατία "λαοκρατία" ξεκίνησε με πολλές ελπίδες από τους λαούς αλλά απέτυχε διότι ήταν ένα στυγνό ανελεύθερο αντιδημοκρατικό καθεστώς.
Οι φασισμοί ναζισμοί είναι εγκληματικά καθεστώτα και αποτέλεσμα ιστορικών συνθηκών.
Ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης θαύμαζε την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία νομίζω το ίδιο και ο καθηγητής του Παντείου Γ. Κοντογιώργης.
Όταν ενεργοποιείται ο πολίτης βρίσκει τρόπους να συμμετέχει στα κοινά. Είτε μέσω της διεύρυνσης της λαϊκής συμμετοχής στους δήμους, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά ΙΝΚΑ, στα εργατικά σωματεία, με δημοψηφίσματα και όπου αλλού κριθεί πρόσφορο. Σημασία έχει ο πολίτης να είναι ενεργός και όχι παθητικοποιημένος. Το σύστημα βέβαια δεν το συμφέρει διότι λειτουργεί με αντιπροσώπους.
Όπου άλλα υπόσχονται προεκλογικά και άλλα κάνουν μετεκλογικά. Και εμείς τα δεχόμαστε παθητικά με ανοιχτό το στόμα σαν χάνοι και οδεύουμε στην κάλπη να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα κάθε τέσσερα χρόνια. Μετά φωνάζουμε ότι οι άλλοι, οι απέναντι φταίνε. Εμείς τι κάνουμε;
--------------------------------
Υ.Γ Συμπληρώνω ότι η παθητικοποίηση των πολιτών ευνοεί την ολιγαρχία και τους ισχυρούς.
Διότι είναι λίγοι και με όλα τα μέσα που διαθέτουν και διαθέτουν πολλά, όπου και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική εξουσία προς όφελος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου