Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΡΩΠΗ¨
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΩΣ ΤΑ ΟΥΡΑΛΙΑ
-------------------------------------------------------------
ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
--------------------------------------------------------------------
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
----------------------------------------
H Γερμανική πολιτική ηγεσία αισθάνεται πανίσχυρη μετά την επανένωση της και την ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας, και υπηρετεί σταθερά τα συμφέροντα των Γερμανικών μονοπωλίων και του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού.
Ο Χέγκελ ήταν εθνικιστής της τεμαχισμένης τότε Γερμανίας των μικρών σχετικά Λάντερς αλλά και φιλόσοφος της εποχής του, και ο Νίτσε άσκησε κριτική εναντίον του Γερμανικού εθνικισμού. Ασφαλώς η εμμονή της Γερμανίας στην λιτότητα πιθανώς να μην έχει μόνο ταξικά κίνητρα αλλά και την ιστορική ανάμνηση του υψηλού πληθωρισμού της δημοκρατίας της Βαϊμάρης παρόλο που η χειροτέρευση της κρίσης ήρθε το 1929 -33 μετά το κραχ στις ΗΠΑ και την σφιχτή οικονομική πολιτική του Γερμανού καγκελάριου της εποχής. Ασφαλώς η πανίσχυρη οικονομία της Γερμανίας τώρα ηγεμονεύει στην Ε.Ε και γίνονται πραγματικότητα οι φόβοι των παλαιών πολιτικών για μια "Γερμανική Ευρώπη." Θετική η πρωτοβουλία Τσίπρα για διάσκεψη των χωρών του Νότου προκειμένου να στηρίξουν οι νότιες χώρες τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των λαών τους. Σε τελική ανάλυση όμως νομίζω ότι δεν πρέπει να διασπαστεί η Ευρώπη μεταξύ βορά και νότου. Διότι τότε μπορεί να γραφτεί μια νέα ιστορία με ενδοευρωπαϊκούς πολέμους με όπλα.
Είναι αναγκαία βέβαια η αλλαγή πολιτικής η εισαγωγή της Ρωσίας στην Ε.Ε η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης αλλά και τοπικές μορφές άμεσης δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου