Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η εγκληματικότητα καθρέπτης της κοινωνικής ανισότητας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Ο δίκαιος δεν είναι αθώος για τις πράξεις του κακού, κι αυτός που έχει καθαρά τα χέρια του δεν είναι αθώος , για τις πράξεις του εγκληματία». ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ

Σύμφωνα με αστυνομικές αναλύσεις και εκτιμήσεις έμπειρων αστυνομικών ρεπόρτερ, οι ληστείες εναντίον των τραπεζών μειώθηκαν αισθητά ,μετά την οργάνωση των τραπεζών με συστήματα ασφαλείας, όπως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση. Η εγκληματικότητα βέβαια δεν μειώθηκε ,αλλά τώρα στρέφεται σε πρακτορεία «ΠΡΟΠΟ» σε σούπερ μάρκετς , σε ψιλικατζίδικα, περίπτερα, βενζινάδικα κ.λπ. Είναι καιρός να θυμηθούμε και τον μεγάλο ποιητή, και θεατράνθρωπο Μπέρτολτ Μπρέχτ ο οποίος διερωτάτο ¨ «Τι είναι χειρότερο να ιδρύσεις μια τράπεζα, ή να ληστέψεις μια τράπεζα;» Εννοούσε βεβαίως ο μεγάλος Μπρεχτ, τον εκμεταλλευτικό, και κυρίαρχο ρόλο των τραπεζών, στον καπιταλισμό. Βεβαίως ούτε με τον σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο , τα προβλήματα εξαλείφονται, ούτε οι άνθρωποι μετασχηματίζονται σε αγγέλους ,αλλά σε μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς θηριώδεις ανισότητες, όπως σήμερα στον άδικο νεοφιλελευθερισμό όπου κυριαρχεί η βία του συστήματος- ,η εγκληματικότητα λογικά περιορίζεται. Την τελευταία δεκαετία υπήρξαν τρις απαγωγές, πλουσίων επιχειρηματιών για λύτρα, οι οποίες συντάραξαν το πανελλήνιο. Του βιομήχανου του «Μακεδονικού χαλβά» Χαϊτόγλου, του βιομήχανου της «ΑΛΟΥΜΙΛ» Μυλωνά, και του εφοπλιστή των «Επιχειρήσεων Αττικής» Παναγόπουλου. Τι έγραφε για την εγκληματικότητα, ο μεγάλος Ιταλός διανοητής Ουμπέρτο Εκο σε παλιότερο άρθρο του; «Ότι τα παλαιά, τα χρόνια, οι άνθρωποι γνώριζαν, ότι την χρυσή πολυθρόνα, μπορούσε να την αγοράσει μονάχα ο βασιλιάς. Οι φτωχοί είχαν συνείδηση ότι δεν είχαν την δυνατότητα , να αποκτήσουν μια ημέρα χρυσή πολυθρόνα. Στις ημέρες μας όμως, στις οποίες κυριαρχεί ο καταναλωτικός τρόπος ζωής, και η διαφήμιση ,οι διαφημίσεις σου υποβάλλουν την ιδέα , ότι ο οιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει το ακριβότερο μοντέλο της Μερσέντες , της Μπι Εμ Βε κ.λ.π. Επειδή όμως αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα όνειρο απατηλό, για τους νέους, ορισμένοι επιδίδονται σε ληστείες και σε απαγωγές για να το πετύχουν». Επειδή η οικονομική κρίση σπρώχνει πολλούς ανθρώπους στο περιθώριο, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί. Βεβαίως δεν θα πρέπει να γίνουν οι μετανάστες, ο αποδιοπομπαίος τράγος το μαύρο πρόβατο, όπου θα φορτωθεί όλες τις αμαρτίες για να εξαγνιστεί η κοινωνία. Ασφαλώς μέρος της εγκληματικότητας ανήκει στους μετανάστες , οι οποίοι διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες , -πολλοί από αυτούς στη χώρα μας. Είναι απαραίτητη η συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική και η φρούρηση των συνόρων της χώρας. Όταν δεν έχεις ψωμί να φας θα το κλέψεις. Να θυμηθούμε τον ήρωα του μεγάλου φιλέλληνα, τον Γάλλο συγγραφέα Βίκτωρ Ουγκώ Γιάνννη Αγιάννη, ο οποίος έκλεψε ένα καρβέλι και τον φυλάκισαν στα κάτεργα; Η τον Έλληνα τροβαδούρο Κώστα Χατζή, ο οποίος τραγουδούσε, σε στίχους Σώτιας Τσώτου «για της γειτονιάς μας τον τρελό, που όλα ανάποδα τα βλέπει μέσα στου μυαλού του τον καθρέπτη». Όταν πιάνουν τον κλέφτη, να κλέβει ένα καρβέλι «και τον ρωτούν ποιος είναι ο κλέφτης αυτός τον φούρναρη τους δείχνει». Είναι σαφής και σε αυτούς τους στίχους οι ταξικοί υπαινιγμοί.

Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα , οι κοινωνικές ανισότητες δημιουργούν στρατιές δυσαρεστημένων πολιτών, οι οποίοι έχουν απολέσει το δικαίωμα στην εργασία και στην ζωή. Είναι τυχαίο γεγονός οι εξαρτησιογόνες ουσίες, ο αλκοολισμός ,και κάθε είδους εξάρτηση όπως τζόγος, προσήλωση στο διαδίχτυο, και οι αυξανόμενες ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη ,που όπως ανακοινώνει ή «ένωση των Ελλήνων ψυχιάτρων» είναι ασθένεια του σύγχρονου πολιτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου