Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

ΧΑΝΙΑ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Δεν έχει σημασία τι μπορούν να κάνουν τα Χανιά για σας, αλλά τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πόλη σας . Αυτή η ρήση είναι μια παράφραση της ρήσης του Τζον Κένεντυ προς τους Αμερικανούς. Τα γράφω τα λόγια αυτά, σε σχέση με την αντίθεση των Χανιωτών προς τους Ηρακλειώτες στο θέμα του Εφετείου, και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια οι Χανιώτες αφήνουν τους Ηρακλειώτες να παίρνουν πρωτοβουλίες , και στέκονται αμυντικά απέναντι τους. Τι έπρεπε να γίνει; Ηγεσία και λαός να σηκώσουν τα μανίκια ενωμένοι, σαν μια γροθιά χωρίς μεμψιμοιρίες και διαγκωνισμούς , για την προκοπή και την ανάπτυξη των Χανίων, της πόλης, και της ενδοχώρας. Φυσικά η ανάπτυξη ενός νομού δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των άλλων νομών, όπως επιχειρούν οι φίλοι μας Ηρακλειώτες. Η διαφορά γα το Εφετείο δεν θα έπρεπε να είναι μια κοκορομαχία μεταξύ Χανιωτών και Ηρακλειωτών. Για λόγους ισονομίας , ισοπολιτείας και αλληλεγγύης, τα Χανιά θα έπρεπε να συμμαχήσουν με τους δύο ακόμη νομούς της Κρήτης, Ρέθυμνο και Λασίθι και να ζητήσουν, ίση μεταχείριση με το Ηράκλειο, στο θέμα της αποκέντρωσης των δημοσίων υπηρεσιών. Να υπάρχουν παντού υπηρεσίες προς τους πολίτες, γιατί δεν υπάρχουν πολίτες α/ και β/ κατηγορίας στο νησί μας. Οι Χανιώτες θα έπρεπε έμπρακτα να δείξουν, ότι είναι υπέρ του συγκρητισμού και προς όφελος του συνόλου των Κρητικών. Μόνο έτσι η ηγεσία θα έπαιρνε το λαό της Κρήτης με το μέρος της.

Δεν θα φαινόταν στα μάτια της κοινής γνώμης , απλώς ένα παιχνίδι συμφερόντων μεταξύ των δικηγόρων των Χανίων, και του Ηρακλείου για το Εφετείο.

Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Ο συμπαραστάτης του δημότη θεσμοθετήθηκε, για να βοηθήσει τον δημότη και τον επιχειρηματία, στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Παρόλα αυτά τα θετικά ,οι δημοτικοί άρχοντες θέλησαν να τοποθετήσουν ένα κομματικό τους φίλο , για να μη τους «ενοχλήσει» στην πορεία του όποιου έργου τους. Τα πάντα στην Ελλάδα τα κόμματα τα βλέπου, υπό την οπτική γωνία του στενού κομματικού τους συμφέροντος, κι έχουν ευτελίσει τους θεσμούς, αλλά και φούντωσαν την κακοδιαχείριση και την διαφθορά. Η Ελλάδα δεν έφτασε τυχαία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας , και στον πάτο του πηγαδιού. Αντί να προβληματιστούν, για την συμπεριφορά τους , οι εκπρόσωποι του λαού, -τοπικοί και κεντρικοί- αγρόν αγόρασαν-και συνεχίζουν την ίδια τακτική. Από τους εκατόν ογδόντα δήμους σόλη την Ελλάδα , μόνο είκοσι, εξέλεξαν συμπαραστάτη του δημότη, διότι δεν επέλεξαν υπερκομματικό υποψήφιο, και δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείτο. Στη κατηγορία αυτή των κομματικών υποψηφίων, ήταν και ο Χανιώτης υποψήφιος συμπαραστάτης του δημότη ο οποίος δεν εξελέγη. Ο θεσμός ίσως να μην λειτουργήσει και ο δημότης θα μείνει απροστάτευτος από την γραφειοκρατία εξαιτίας της κομματοκρατίας των δημοτικών αρχόντων. Κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου