Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΡΕΤΑΚΗΣ «ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΔΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙ»
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Μανόλης Δρετάκης είναι συνταξιούχος καθηγητής οικονομικών της ΑΣΟΕ {Οικονομικό πανεπιστήμιο} και πρώην υπουργός οικονομικών, των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ήταν αυτός που τόλμησε να βάλει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας «ΦΜΑΠ» και εκπαραθυρώθηκε «σοσιαλιστικά», -δεν μπορείτε να πείτε- από τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Το 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, και αντιπρόεδρος της βουλής. Αρθρογραφεί τακτικά στον Αθηναϊκό τύπο, εκφράζοντας θέσεις και απόψεις, για το πολιτικό γίγνεσθαι. Για να θυμηθούμε ένα παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, τον μακαρίτη Αγαμέμνονα {Μένιο }Κουτσόγιωργα, ο οποίος ζήτησε και πήρε σε λογαριασμό στην Ελβετία, τότε που έβραζε το σκάνδαλο Κοσκωτά , ένα μεγάλο ποσόν από τον Γ. Κοσκωτά, για να ψηφίσει ως υπουργός δικαιοσύνης, τον λεγόμενο Κουτσονόμο, απαλλαγής του Κοσκωτά από ευθύνες και νομικές κυρώσεις. Τι τα θέλω και θυμάμαι τέτοια δύσκολα θέματα. Στην βουλή κατακεραύνωνε λαϊκιστικά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την Ν.Δ με την ρήση «Δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε»

Ο Δρετάκης όμως είναι ένας καθαρός , και έντιμος πολιτικός ο οποίος έμεινε ελάχιστο χρόνο στην κυβέρνηση , δεν φθάρηκε καθόλου από την εξουσία, και οι θέσεις του είναι γνήσιες σοσιαλδημοκρατικές. Θυμίζουν το παλιό ΠΑΣΟΚ, πριν πάρει σοσιαλφιλελεύθερη στροφή. Στο άρθρο του στην χθεσινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» μιλάει για «κούρεμα» του χρέους και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Θεωρεί δε δεδομένο, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει πολιτική, διότι η σημερινή πολιτική του είναι αδιέξοδη, και έχει αυξήσει το χρέος παρά τις θυσίες που υπέστη ο Ελληνικός λαός . Διαβάστε απόσπασμα του άρθρου , το οποίο σα παραθέτουμε.

«Ας παραδεχτεί επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους («τα νούμερα δεν βγαίνουν») και ας προχωρήσει τώρα σε διαπραγμάτευση για μια αναδιάρθρωση του συνολικού δημόσιου χρέους («κούρεμα», σε συνδυασμό με επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου για το υπόλοιπο), αναδιάρθρωση που προτείνουν όλοι οι επαΐοντες, με τους οποίους συντάχθηκε τώρα και ο προηγούμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός.

Είναι, φυσικά, αυτονόητο ότι την αναδιάρθρωση θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική ριζικά διαφορετική από αυτή που ακολουθείται σήμερα. Το τελευταίο ερώτημα όμως είναι: μπορούν τα δύο κόμματα εξουσίας, που η επί 37 χρόνια διαχείρισή τους δημιούργησε το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος και προκάλεσε την πολύπλευρη κρίση που διέρχεται η χώρα, να καταστρώσουν και να εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου