Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

«ΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΤΑΝ ΜΑΤΙ ΘΑ ΔΑΚΡΥΖΕ»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Μια εφημερίδα της Γερμανικής ομοσπονδίας, που και πέρυσι στήριξε την κυβέρνηση η «Χάντεσμπλαντ» μέσω του διευθυντή της, απευθύνει φιλική ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, και τον επαινεί για τις προσπάθειες του να σώσει την Ελλάδα, αλλά του λέει επίσης ότι δεν βγαίνει

το χρέος, παρά τις θυσίες που έκανε ο Ελληνικός λαός.

Του προτείνει αναδιάρθρωση και «κούρεμα» για να ξαναζωντανέψει η οικονομία αλλά

και επενδύσεις. Στην επιστολή που όπως φαίνεται, είναι καλός γνώστης του βιογραφικού του Γιώργου, διατηρεί ο διευθυντής της Γερμανικής εφημερίδας και συναισθηματικούς τόνους, λέγοντας ότι¨ «όπως δεν προδώσατε τον πατέρα σας όταν ήσασταν μικρός,

έτσι και τώρα δεν πρέπει να προδώσετε την υπερηφάνεια των Ελλήνων.

Είναι γεγονός όμως ότι εμείς οι Έλληνες ψηφοφόροι, πρέπει να αντικρύσουμε το πρόσωπο μας στον καθρέπτη, και να του πούμε την ρήση του Θ. Πάγκαλου «Μαζί τα φάγαμε σένα φαύλο κράτος».

Την πρώτη ευθύνη την έχει η πολιτική εξουσία, αλλά και ο λαός που την εκλέγει.

Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες ο λαός κυβερνά, δια των αντιπροσώπων του. Ένα από τα ελαττώματα της δημοκρατίας, μου είχε αναφέρει κάποτε ένας σεβαστός φιλόλογος, είναι ότι¨ «έχει την ίδια αξία η ψήφος ενός καθηγητή πανεπιστημίου και μίας αγράμματης γριούλας που τις δίνουν σταυρωμένο ψηφοδέλτιο για να ρίξει στην ψηφοδόχο. Πάντως παρά την ευθύνη των κομμάτων εξουσίας για την κρίσιμη κατάσταση της χώρας εξακολουθούν να λαϊκίζουν ασύστολα Τώρα το παιχνίδι του λαϊκισμού το κρατάει στα χέρια της η Ν.Δ. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση το κρατούσε το ΠΑΣΟΚ με το¨ «λεφτά υπάρχουν» Δεν μας μένει παρά να αναφωνήσουμε την φράση των τριών Γάλλων ιπποτών σωματοφυλάκων του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου, Άραμις, Πόρθου κ.λπ. παραλλαγμένη, κι αντί να πούμε¨ «ο Θεός σώζει τον Βασιλέα» να αναφωνήσουμε ¨ «Ο Θεός να σώσει την χώρα».

Ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής με αναδημοσίευση από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
«Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Η αλήθεια είναι η δίδυμη αδερφή της πραγματικότητας. Και στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί, αυτό που συμβαίνει σε ένα οικοσύστημα που έχει υπερλιπανθεί. Καταρρέει. Έχει υποστηριχθεί υπέρ το δέον. Ακόμα και η πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της έχει μεταβληθεί σε κάτι ανέφικτο. Η ελληνική Εθνική Οικονομία δεν αντέχει πλέον αυτή την αλήθεια, αντιδρά αλλεργικά σε αυτήν. Το ορθό πλέον είναι το λάθος. Μειώσατε ήδη τις συντάξεις, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 30 της εκατό, οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης αυξήθηκαν κατά 50 τοις εκατό περίπου. Δε μπορείτε να κάνετε περισσότερη οικονομία στη χώρα σας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να σας υποστηρίζει με νέες πιστώσεις.

Πλησιάζει η μέρα, κατά την οποία το κουρασμένο σώμα της ελληνικής οικονομίας δε θα μπορεί να αποδώσει άλλο. Η ελληνική οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 70 τοις εκατό. Ο τζίρος των εμπόρων αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Ημερήσιες εξαγωγές ύψους ενός τρισεκατομμυρίου Ευρώ, σύμφωνα με το παράδειγμα της Γερμανίας, είναι μη ρεαλιστικό για μια μικρή χώρα. Αλλά τα 50 εκατομμύρια, τα οποία επιτυγχάνει το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας σε ημερήσια βάση, είναι πολύ λίγα. Αν η ελληνική εθνική οικονομία ήταν μάτι, θα δάκρυζε. Αν η ελληνική εθνική οικονομία θα μπορούσε να πει μόνο μια λέξη, αυτή θα ήταν: σταματήστε! Πλησιάζει η μέρα, η οποία θα κάνει τους επενδυτές να βλέπουν εφιάλτες τη νύχτα. Σε αυτή την ημέρα όλα τα στόματα θα ψελλίζουν τη λέξη "αφερέγγυος".

Αυτή ωστόσο είναι και η ημέρα, κατά την οποία γεννιέται και μια νέα αλήθεια: Μη μειώνετε τις δαπάνες, αλλά επενδύστε: αυτό θα ήταν το νέο σύνθημα. Προκειμένου η ελληνική εθνική οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι. Όχι χρέη στα χρέη, θα ήταν τότε μια καλή συμβουλή, αλλά επιμήκυνση του χρέους, κούρεμα, ίσως και πλήρης αναστολή για ένα διάστημα. Για να ατενίσετε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Θα είναι μια μέρα υπερβολικών απαιτήσεων, κυρίως για εκείνους, οι οποίοι δάνεισαν χρήματα σε εσάς και στο λαό σας. Οι αγορές θα παγώσουν από φόβο. Και έπεται συνέχεια. Από την Αργεντινή του έτους 2001, το Μεξικό της έναρξης της δεκαετίας του '80 και της Γερμανίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή μετά θάνατον, τουλάχιστον για υπερχρεωμένα κράτη.

Αξιότιμε Κύριε Παπανδρέου, έχετε πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σας και το κράτος σας. Μέχρι σήμερα προσπαθήσατε το ακατόρθωτο. Τώρα θα πρέπει να κάνετε το εφικτό. Όπως ως ανήλικος ξεγελάσατε τους αξιωματικούς και δεν προδώσατε τον πατέρα σας, έτσι και τώρα δε θα πρέπει να προδώσετε την υπερηφάνεια των Ελλήνων - προκειμένου να σώσετε τη χώρα σας. Αντιληφθείτε τη νέα, δυσάρεστη πραγματικότητα, πριν σας χτυπήσει την πόρτα. Κινείται ήδη απειλητικά προς το μέρος σας.»

Με εκτίμηση,

υμέτερος ΓΚΑΜΠΟΡ ΣΤΑΪΝΓΚΡΑΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου