Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΔΥΝΗΡΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Όπως έχουν αποδείξει ερευνητές με τις διεξοδικές παγκόσμιες έρευνες τους ,για τις χρεοκοπίες των διαφόρων χωρών, οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο μας φοβερίζουν η κυβέρνηση ,και τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. Είναι μεγαλύτερες τώρα που η κυβέρνηση εκτελεί τις εντολές της τρόικα, ως πειθήνιο όργανο του Δ.Ν.Τ των Γερμανογαλλικών και Ελληνικών τραπεζών. Η κυβέρνηση ξεζουμίζει για δεύτερη χρονιά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, και τα μικρομεσαία στρώματα ως μία εύκολη λεία ενός κράτους που δεν λειτουργεί λόγω χρόνιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να συλλάβει την φοροδιαφυγή , των υψηλών εισοδημάτων. Αν δεν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση προς προοδευτικότερες και φιλολαϊκότερες κατευθύνσεις, το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται συνεχώς οι επιχειρήσεις θα κλείνουν, η ανεργία θα εκτινάσσετε στα ύψη, και η κοινωνία θα βυθίζεται στην απελπισία που το σύστημα με την άφρονα πολιτική του, την οδήγησε. Για τις χρεοκοπίες και τις επιπτώσεις τους γράφει ο οικονομικός συντάκτης της «Ελευθεροτυπίας» Μπάμπης Μιχάλης του οποίου αναδημοσιεύουμε απόσπασμα. Άλλωστε η προπαγάνδα των κυβερνήσεων ότι ωφεληθήκαμε επειδή υποτίθεται συμμετέχουμε στον σκληρό πυρήνα των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης αποδείχτηκε μια τρύπα χωρίς πάτο. Ας επιστρέψουμε σε καταστάσεις όπου μπορούμε ως κράτος να ελέγξουμε. Η κυβέρνηση έχασε για δεύτερη φορά σε 18 μήνες την λαϊκή συναίνεση. Καιρός είναι να πράξει μια φορά το σωστό και συμφέρον για τη χώρα και το λαό της. Διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Κι ένα μικρό παιδί το βλέπει.

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ «Οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας που αθετεί το χρέος της είναι επίσης βραχυπρόθεσμες. Ιστορικά υπάρχουν άλλωστε ελάχιστα περιστατικά επιβολής ποσοστώσεων ή εμπάργκο σε μια χώρα που αθετεί. Αποτέλεσμα, οι επιπτώσεις στο εμπόριο να είναι αρνητικές και μεγάλες μόνον τα δύο πρώτα χρόνια της χρεοκοπίας.
4. Η έκθεση καταλήγει ότι οι κρατικές χρεοκοπίες επιδρούν αρνητικά στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Όμως οι πιθανότητες μιας τραπεζικής κρίσης, λόγω αθέτησης κρατικού χρέους, είναι μόλις 14%.
5. Οι χρεοκοπίες ελαχιστοποιούν τη διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων και των αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για την οικονομία. Δεκαοκτώ από τις 19 κυβερνήσεις που αθέτησαν μεταξύ 1980 και 2003 απώλεσαν την εκλογική τους δύναμη - κατά μέσο όρο κατά 16%. Στις 12 εξ αυτών, άλλαξε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στο επόμενο 12μηνο.
Γιατί λοιπόν η Αθήνα δεν αθετεί το χρέος της ερωτά ο χθεσινός σχολιογράφος του «Guardian»; Όχι φυσικά επειδή η οικονομία θα πάει χειρότερα αλλά λόγω των τραπεζών στη Γερμανία (που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους 26 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους), τη Γαλλία (που έχουν 20 δισ.. ευρώ) και την Ελλάδα, δίνει εύστοχα ο ίδιος την απάντηση. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου