Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σήμερα που η πατρίδα μας είναι όμηρος των κεφαλαιοκρατών της δύσης κι όχι μόνο,μας χρειάζεται όντως εθνική συνεννόηση. Όχι όμως όπως την εννοεί η κυβέρνηση. Δηλαδή ένα διαρκές φορολογικό μπαράζ εναντίον των μισθωτών των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών -βιοτεχνών- μικρεμπόρων. Μας χρειάζεται εθνική ομοψυχία, πάντα στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, και όχι να πληρώνουν τα αιώνια θύματα επειδή έχουμε ένα ανίκανο και παράλυτο κράτος που δεν μπορεί να συλλάβει την φοροδιαφυγή. Μόνο με ομοψυχία και πανελλήνια συσπείρωση κερδίζονται οι μάχες, κι όχι με κοινωνική αδικία και κοινωνικές συγκρούσεις. Ας διαβάσουμε την ιστορία και πως οι αρχαίοι Έλληνες νίκησαν την αυτοκρατορία των Περσών στην μάχη του Μαραθώνα.

Αρχίζει ο Β΄ Περσικός πόλεμος. Ο Ξέρξης οδηγεί το στρατό και τον στόλο του από τον Ελλήσποντο και την Θράκη, δεν συναντάει και μεγάλη αντίσταση, όμως μεγάλο μέρος του στόλου του καταστρέφεται κοντά στις ακτές της Θεσσαλίας από μια μεγάλη τρικυμία.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι Έλληνες σύμμαχοι συναντούν τον Περσικό στρατό στις Θερμοπύλες και στην μάχη νικιέται ο Λεωνίδας. Ο στόλος συναντά τον Περσικό στο Αρτεμήσιο αλλά δεν έχει καλύτερη τύχη.
Σαν αποτέλεσμα, ο δρόμος είναι ελεύθερος για τον Ξέρξη να προχωρήσει εναντίον της Βοιωτίας και της Αττικής ενώ οι Πελοποννήσιοι αποφάσισαν να καταλάβουν τον Ισθμό για να τον αποτρέψουν έστω να φτάσει μέχρι την Πελοπόννησο. Επίσης οι Αθηναίοι πείθουν τους συμμάχους να παρατάξουν τον στόλο στην Σαλαμίνα, λίγα μίλια μακριά από τον Πειραιά, το λιμάνι της Αθήνας.
Ο Ξέρξης καταλαμβάνει την Αθήνα αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν καταφύγει στα νησιά Αίγινα και Σαλαμίνα, καθώς και στις ακτές τις Πελοποννήσου ιδιαίτερα στην πόλη Τροιζήνα, τον τόπο γέννησης του Θησέα. Οι Πέρσες βάζουν φωτιά στην Ακρόπολη.
Αλλά παρότι ο κίνδυνος μεγάλωνε, ο Θεμιστοκλής πείθει τους συμμάχους του να αφήσουν τον στόλο στην Σαλαμίνα, και με αυτό το τέχνασμα παρασύρει τον Ξέρξη να δώσει μάχη σε έδαφος που εκείνος είχε διαλέξει, σε ένα μέρος τόσο στενό ανάμεσα στην Σαλαμίνα και την κυρίως χώρα της Αττικής, όπου δεν ήταν εύκολο να κινηθούν τα πλοία με άνεση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Πέρσες να νικηθούν και να καταστραφεί τελείως ο στόλος τους. Μια ζωντανή αναπαράσταση της ναυμαχίας δίνει ο Αισχύλος στο έργο του "Πέρσες".
Ο Αριστείδης που είχε γυρίσει στην Αθήνα, παίρνει ενεργά μέρος στην ναυμαχία.
Ο Ξέρξης νικημένος επιστρέφει στην Ασία, αφήνοντας ό,τι έχει απομείνει από το στρατό του στην αρχηγία του Μαρδόνιου. Ο Θεμιστοκλής κάνει την πρόταση να στείλουν στρατό για να καταστρέψουν τις γέφυρες του Περσικού στρατού στον Ελλήσποντο ώστε να τον καταστρέψουν τελείως, αλλά δεν εισακούστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου